Bepo 06.08.2017 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2017 Mamy nadzieję, że do końca sierpnia zamkniemy stan surowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 06.08.2017 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2017 Też uważam, że 2 szyby to mało. To co zaoszczędzisz na oknach oddasz w ogrzewaniu. Z nawiązką. Z tego co pamiętam aghata86 planowała montować piec na ekogroszek. Mocy i energii będzie ze 100 jak nie z 200% zapasem. To co może pójść kominem i stratach na niedopalonym paliwie można oddać przez tańsze okna. Więc może stąd taka a nie inna decyzja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 06.08.2017 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2017 No to nam wystarcza 2 szyby i kolor jednostronny. A to spełni warunki techniczne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aghata86 06.08.2017 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2017 W projekcie mamy dwuszybowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aghata86 06.08.2017 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2017 Ja doskonale wiem co jest lepsze, co bedzie na lata itd itp, jednak dysponujemy tylko kasa z kredytu bankowego, nie zarabiamy tyle zeby dodatkowo odkladac, nie mamy rodzicow do pomocy, nie znamy sie na robocie zeby maz mogl cos sam zrobic....zalezy nam na tym zeby po prostu miec dach nad glowa, musimy szukac tanszych (czasami gorszych) rozwiazan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agaz_75 06.08.2017 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2017 (edytowane) Fajnie fajnie, ale jakie okna masz w tym pakiecie? Bo nie wiem czy 5szt, czy 8szt, jakie tarasowe, czy okleina jedno czy dwustronna, ile komór i szyb itp. Na podstawie samych rodzajów profili i okuć cena niewiele mówi. My w wycenie mamy: 2SK*, 180x150 - 1szt; 1SK, 90x150 - 2szt; 1SK, 120x150 - 3szt; FIX w ościeżnicy 150x150 - 1szt; balkonowe 1SK 90x235 - 2szt; HST 300x235 - 1szt. I całość z montażem, który jest wartością pomijalną (1.877,90zł) wynosi 21.849,69zł. Czyli same okna ok 20k. Bez rolet. Rolety w osobnej wycenie. *) 2SK - dwuskrzydłowe, 1SK - jendoskrzydłowe ee no właśnie nie napisali mi w wycenie ile komór itd a ja sie tak zachwycałam haha kurcze musze do nich napisac wiem tyle że dostałam 36 % rabatu bo powołałam sie na ich klientkę a moją sąsiadkę ale DZIEKUJE za zwrócenie uwagi . Co do wyceny to był fix 540x 150- 1 szt ; 120x 150 - 2 szt; 120 x 60 x 1 szt ; 180x 150 - 3 szt , drzwi balkonowe 270x 230 - 1 szt okleina dwustronna to było wstepnie bo dojdzie jeszcze jedno okno 180 x 150 i drugie mniejsze więc badam teren . Edytowane 6 Sierpnia 2017 przez agaz_75 xx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agaz_75 06.08.2017 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2017 Ja doskonale wiem co jest lepsze, co bedzie na lata itd itp, jednak dysponujemy tylko kasa z kredytu bankowego, nie zarabiamy tyle zeby dodatkowo odkladac, nie mamy rodzicow do pomocy, nie znamy sie na robocie zeby maz mogl cos sam zrobic....zalezy nam na tym zeby po prostu miec dach nad glowa, musimy szukac tanszych (czasami gorszych) rozwiazan. Myslę że tańsze rozwiązania nie są aż takie złe do końca a czasami dobrze że są . My też nie mamy pojęcia o budowie , mój mąż również nie zna się zupełnie na robocie budowlanej więc pewnie i ja będe musiała czasem wybrać coś kosztem czegoś co w ogóle mi nie przeszkadza a na marginesie teraz mieszkamy w mieszkaniu dwupoziomowym mamy sąsiadów akustyka taka że jak sąsiad zapuści w nocy w toalecie bąka to słychac , jak jego dzieci biegają po schodach w salonie to jak stado koni- sama mam dzieci więc siedzę cicho, pewnie jak się człowiek bzyka to też słychac . I tak właśnie myslę o jakości materiałów , o okna z których jesienią i zimą wiatr zasuwa jak oszalały i muszę podpytać deweloperów co to za okna i ile komór itd żeby przypadkiem nie zrobić takiego błędu i zamówić podobnych lub tych samych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Doli. 06.08.2017 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2017 ee no właśnie nie napisali mi w wycenie ile komór itd a ja sie tak zachwycałam haha kurcze musze do nich napisac wiem tyle że dostałam 36 % rabatu bo powołałam sie na ich klientkę a moją sąsiadkę ale DZIEKUJE za zwrócenie uwagi . Co do wyceny to był fix 540x 150- 1 szt ; 120x 150 - 2 szt; 120 x 60 x 1 szt ; 180x 150 - 3 szt , drzwi balkonowe 270x 230 - 1 szt okleina dwustronna to było wstepnie bo dojdzie jeszcze jedno okno 180 x 150 i drugie mniejsze więc badam teren . A balkonowe (rozumiem, że tarasowe?) otwierane skrzydłowe czy jakieś przesuwne (HST / PSK)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Doli. 06.08.2017 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2017 (edytowane) Ja doskonale wiem co jest lepsze, co bedzie na lata itd itp, jednak dysponujemy tylko kasa z kredytu bankowego, nie zarabiamy tyle zeby dodatkowo odkladac, nie mamy rodzicow do pomocy, nie znamy sie na robocie zeby maz mogl cos sam zrobic....zalezy nam na tym zeby po prostu miec dach nad glowa, musimy szukac tanszych (czasami gorszych) rozwiazan. @agatha86: W takim razie pozostaje trzymać za was kciuki Czasami tak już jest, że "co zrobisz, skoro nic nie zrobisz". Dzisiaj w rozmowie kier-bud zasugerował, żeby okna zamawiać z wyprzedzeniem, bo się na nie długo czeka i jak zamówimy na etapie wymurowanych, to będziemy mieć obsuwę (a chcemy się zamknąć do zimy; zaczynamy w połowie sierpnia). Sugerował, żeby zamówić jak w projekcie i wymagać od wykonawcy żeby otwory były takie jak mają być. Jak wyjdą za wąskie to ma podciąć, a jak za duże to nadłożyć. W sumie niegłupie. Ktoś ma kontrargumenty? Edytowane 7 Sierpnia 2017 przez Doli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
annatulipanna 06.08.2017 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2017 Dzisiaj w rozmowie kie-bud zasugerował, żeby okna zamawiać z wyprzedzeniem, bo się na nie długo czeka i jak zamówimy na etapie wymurowanych, to będziemy mieć obsuwę (a chcemy się zamknąć do zimy; zaczynamy w połowie sierpnia). Sugerował, żeby zamówić jak w projekcie i wymagać od wykonawcy żeby otwory były takie jak mają być. Jak wyjdą za wąskie to ma podciąć, a jak za duże to nadłożyć. W sumie niegłupie. Ktoś ma kontrargumenty? Ja na okna czekałam 2 tyg. I jeszcze musiałam odwlec montaż w czasie, bo przez ulewy nie wyrobili mi się z dachem. Także nie śpiesz się z zamawianiem. Wymurują Ci otwory, przyjedzie ekipa wziąć pomiar z budowy i zanim skończysz dach, okna będą gotowe. No oczywiście zdarzają się przypadki, kiedy trzeba czekać na okna, ale tego do końca nie przewidzisz. Bierz sprawdzoną firmę w Twoim rejonie i upewnij się ile zajmuje im produkcja okien. Druga rzecz, to zmiany na budowie. Ja byłam pewna, że niczego w oknach nie będę zmieniała, poza oknem w łazience, które w projekcie było za małe. Ostatecznie zlikwidowałam okno w pralni i dołożyłam okno na poddaszu. Także nigdy nie masz pewności, jak to wszystko będzie wyglądało w realu. Zamawianie okien z projektu, to duże ryzyko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aghata86 06.08.2017 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2017 Wyslalam wlasnie dzis do Vetrexu skan z wymiarami okien do wyceny. Babeczka mowila ze u nich czas oczekiwania na okna to 4-8tyg. Ja w pazdziernika chcialam robic juz elektryke, marzy nam sie zamieszkac w czerwcu za rok chociaz na dole i gore konczyc. Co tu zrobic zeby te okna byly szybciej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aghata86 06.08.2017 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2017 Ja na okna czekałam 2 tyg. I jeszcze musiałam odwlec montaż w czasie, bo przez ulewy nie wyrobili mi się z dachem. Także nie śpiesz się z zamawianiem. Wymurują Ci otwory, przyjedzie ekipa wziąć pomiar z budowy i zanim skończysz dach, okna będą gotowe. No oczywiście zdarzają się przypadki, kiedy trzeba czekać na okna, ale tego do końca nie przewidzisz. Bierz sprawdzoną firmę w Twoim rejonie i upewnij się ile zajmuje im produkcja okien. Druga rzecz, to zmiany na budowie. Ja byłam pewna, że niczego w oknach nie będę zmieniała, poza oknem w łazience, które w projekcie było za małe. Ostatecznie zlikwidowałam okno w pralni i dołożyłam okno na poddaszu. Także nigdy nie masz pewności, jak to wszystko będzie wyglądało w realu. Zamawianie okien z projektu, to duże ryzyko. Chodzi o wstepna wycene z projektu, mozna to wyslac do roznych producentow i zobaczyc jaka jest roznica w cenie. Potem umowic sie juz na pomiar z firma ktorej propozycja jest najkorzystniejsza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
annatulipanna 06.08.2017 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2017 Ja doskonale wiem co jest lepsze, co bedzie na lata itd itp, jednak dysponujemy tylko kasa z kredytu bankowego, nie zarabiamy tyle zeby dodatkowo odkladac, nie mamy rodzicow do pomocy, nie znamy sie na robocie zeby maz mogl cos sam zrobic....zalezy nam na tym zeby po prostu miec dach nad glowa, musimy szukac tanszych (czasami gorszych) rozwiazan. Nie wiem, ile chcecie przeznaczyć kasy na okna. Ja za swoje dałam ok.13000 zł. 4x 120/120, 1x 150x150, 1x 90/94, 2x 190/235, 1x 250/235 fix, 1x 60/94 fix, Okna 3 szybowe, z ciepłą ramką, Uw w przedziale 0,74-0,87 (najmniejsze okno ma najgorszy parametr, więc jak najmniej małych szkleń ). Kolor obustronny w podstawowej kolorystyce RAL jest w cenie, więc nie ma potrzeby się ograniczać do jednostronnej okleiny. Drzwi tarasowe mam tradycyjne, z ruchomym słupkiem (tutaj przyoszczędziłam). Duże szklenie w salonie 250/235 początkowo chciałam nie dzielone. Ale ostatecznie mamy z podziałem. Nie dość, że było tańsze, to również ma lepsze parametry. Także same plusy Jak macie kilka okien w jednym pomieszczeniu, róbcie fixy, będzie taniej. Ja jestem bardzo zadowolona i z jakości i z ceny okien. Także zróbcie wyceny, zanim zdecydujecie się na gorsze okna. Może konkretne (tańsze) rozwiązania w lepszych oknach pozwolą na zmniejszenie ich ceny Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
annatulipanna 06.08.2017 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2017 Wyslalam wlasnie dzis do Vetrexu skan z wymiarami okien do wyceny. Babeczka mowila ze u nich czas oczekiwania na okna to 4-8tyg. Ja w pazdziernika chcialam robic juz elektryke, marzy nam sie zamieszkac w czerwcu za rok chociaz na dole i gore konczyc. Co tu zrobic zeby te okna byly szybciej O rany!!! To rzeczywiście długo Ja też mam okna Vetrex, ale u nas produkcja widzę błyskawiczna. Chodzi o wstepna wycene z projektu, mozna to wyslac do roznych producentow i zobaczyc jaka jest roznica w cenie. Potem umowic sie juz na pomiar z firma ktorej propozycja jest najkorzystniejsza. Wstępne wyceny to ja robiłam zanim miałam PnB Także, jak dom zaczął się budować, temat okien był już ustalony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aghata86 07.08.2017 05:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2017 Nie wiem, ile chcecie przeznaczyć kasy na okna. Ja za swoje dałam ok.13000 zł. 4x 120/120, 1x 150x150, 1x 90/94, 2x 190/235, 1x 250/235 fix, 1x 60/94 fix, Okna 3 szybowe, z ciepłą ramką, Uw w przedziale 0,74-0,87 (najmniejsze okno ma najgorszy parametr, więc jak najmniej małych szkleń ). Kolor obustronny w podstawowej kolorystyce RAL jest w cenie, więc nie ma potrzeby się ograniczać do jednostronnej okleiny. Drzwi tarasowe mam tradycyjne, z ruchomym słupkiem (tutaj przyoszczędziłam). Duże szklenie w salonie 250/235 początkowo chciałam nie dzielone. Ale ostatecznie mamy z podziałem. Nie dość, że było tańsze, to również ma lepsze parametry. Także same plusy Jak macie kilka okien w jednym pomieszczeniu, róbcie fixy, będzie taniej. Ja jestem bardzo zadowolona i z jakości i z ceny okien. Także zróbcie wyceny, zanim zdecydujecie się na gorsze okna. Może konkretne (tańsze) rozwiązania w lepszych oknach pozwolą na zmniejszenie ich ceny Pozdrawiam Dokladnie na okna i drzwi zewn mamy w kosztorysie 13 tys. A z jakiej firmy zamawialiscie okna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
annatulipanna 07.08.2017 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2017 Dokladnie na okna i drzwi zewn mamy w kosztorysie 13 tys. A z jakiej firmy zamawialiscie okna? No u nas wycena bez drzwi zewnętrznych. Też Vetrex Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 07.08.2017 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2017 W projekcie mamy dwuszybowe. Pozwolenie masz z tego roku? To pewnie masz napisane, że okna muszą mieć U nie większe niż 1,1. A to trudne (o ile możliwe) do osiągnięcia przy pakietach dwuszybowych. A co do kosztów, to ja za okna i drzwi tarasowe Vetrex 82 zapłaciłem 12870 zł brutto z montażem z ciepłymi parapetami i taśmami. Średnie U<0,7. Łącznie 10 szt (razem z drzwiami tarasowymi) o łącznej powierzchni prawie 25m2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aghata86 07.08.2017 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2017 Pozwolenie masz z tego roku? To pewnie masz napisane, że okna muszą mieć U nie większe niż 1,1. A to trudne (o ile możliwe) do osiągnięcia przy pakietach dwuszybowych. A co do kosztów, to ja za okna i drzwi tarasowe Vetrex 82 zapłaciłem 12870 zł brutto z montażem z ciepłymi parapetami i taśmami. Średnie U<0,7. Łącznie 10 szt (razem z drzwiami tarasowymi) o łącznej powierzchni prawie 25m2. Ceny rzeczywiscie ok, wyslalam do vetrex meila zeby zrobili wstepna wycene, do oknoplastu i fenetry jeszcze i zobacze jak ceny sie prezentuja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Astronom 07.08.2017 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2017 Witam Wszystkich w temacie. Też zaczynam w tym roku budowę domu. Było wiele z wersji i porad jak to wykonać aby było w miarę dobrze. Z tego względu, że oboje z żoną pracujemy zawodowo i też chcąc po kosztach zbudować wybraliśmy dom drewniany do przeniesienia. Czyli fundamenty są wylane, firma, która się tego podjęła już dom rozebrała i przewiozła na działkę teraz będą go składać i ewentualnie wymieniać uszkodzone elementy. Mi zostanie już tylko wykończeniówka. Robię w energetyce więc instalacja to dla mnie nie problem. Gorzej z c. o. i wodą ale to jakiegoś fachowca sobie poszukam. Większość znajomych nam odradzała taki sposób budowy, ale myśmy się uparli nie brać kredytu. Dom jest dość duży bo 100 m2 do tego podwyższamy strych i robimy mieszkalne poddasze. Jedynie czego mi się nie udało to dołączyć garażu do domu. Moja uparta druga połowa twierdzi, że to zepsuje klimat domku, ale mi się marzy, że zimą wsiadam do ciepłego autka. Teraz się zastanawiam jak zrobić sobie ogrzewanie w garażu wolno stojącym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jak_to_mozliwe 07.08.2017 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2017 Teraz się zastanawiam jak zrobić sobie ogrzewanie w garażu wolno stojącym? Najwygodniej ogrzewanie podłogowe, ale na kable elektryczne, to chyba idealne rozwiązanie akurat na garaż. Ale niech się mądrzejsze głowy wypowiedzą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts