Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Bocianki 2017 - witamy i zapraszamy :)

Recommended Posts

A ja dziś odebrałem PnB! :yes: :yes: :yes:

Startujemy z płytą 4.09 a potem to już na bieżąco. Teraz robię zestawienie materiałów na ściany nośne i stropy, zamierzam się pokręcić po hurtowniach żeby mi to wycenili. Plan na 2017 SSO - szukam jeszcze ekipy od dachu.

Gratuluję :) Super uczucie, prawda :) Już masz taką moc sprawczą w rękach :D

• Odpowiedzi 3,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Doli, jkmp gratuluję pozwolenia!!

Ojjj pamiętam moją radość.... czekaliśmy 34 dni na decyzję ostateczną a 66 na samo pozwolenie... w sumie jedyne 100dni. teraz jesteśmy na etapie fundamentów i hydroizolacji. Nałożona jest warstwa dyseprbitu a na to idzie masa dwuskładnikowa typu KMB.

Agatha86 odnośnie okien, nie wiem czy już zamawiałaś, ale ja przymierzam się do okien ze Strzelina Moliński. Dostałam dobrą wycenę a wiem,ze jeszcze będę mogła negocjować. I czas oczekiwania ok 3 tyg. Okna na profilu Rehau - takie własnie chciałam.

Zajrzałam na forum, no i widzę że trochę odżyło - super!!!!

Z kwestii kredytowych: Wniosek do ING złożyliśmy 30 czerwca a umowę podpisaliśmy 31 lipca, 1 sierpnia wypłacona została pierwsza transza, obecnie czekamy na drugą. Trochę stresów przy tym było, ale ogólnie poszło szybko.

Co dalej u nas hmm na 19 września mam zamówione wiązary, więc nie wiem jaki moje chłopaki to zrobią, ale musi być wieniec wylany najpóźniej do 12 września... nie jest źle, jeszcze mają trochę czasu, ale kończą jeszcze drugą budowę, więc czas goni.

Zastanawiam się cały czas nad dachówką, mocno skłaniam się ku Bogen Innovo, ale decyzja jeszcze nie podjęta... MAło tego, nie wiem na jaki kolor się zdecydować :confused:

Podobają mi się zarówno dachówki czerwone jak i antracytowe... Mam tak naprawdę kilkanaście dni na decyzję, usiąde więc któregoś dnia i spróbuję wymyslić jakąs elewację do obu dachów.

To ja nie wiem, o co chodzi, że u mnie proces kredytowy w ING trwał 3 miesiące. Na samo podpisanie umowy czekalbym 3 tygodnie, gdybym nie zdecydował się jechać z Wrocławia do Legnicy. U mnie mury się pną. Jak miło popatrzeć. Tylko muszę błyskawicznie przeprojektować strop z filigranu na gęstożebrówkę, bo na filigran w naszych okolicach terminy są na październik.

Doli, jkmp gratuluję pozwolenia!!

Ojjj pamiętam moją radość.... czekaliśmy 34 dni na decyzję ostateczną a 66 na samo pozwolenie... w sumie jedyne 100dni. teraz jesteśmy na etapie fundamentów i hydroizolacji. Nałożona jest warstwa dyseprbitu a na to idzie masa dwuskładnikowa typu KMB.

Agatha86 odnośnie okien, nie wiem czy już zamawiałaś, ale ja przymierzam się do okien ze Strzelina Moliński. Dostałam dobrą wycenę a wiem,ze jeszcze będę mogła negocjować. I czas oczekiwania ok 3 tyg. Okna na profilu Rehau - takie własnie chciałam.

Zajrzałam na forum, no i widzę że trochę odżyło - super!!!!

Z kwestii kredytowych: Wniosek do ING złożyliśmy 30 czerwca a umowę podpisaliśmy 31 lipca, 1 sierpnia wypłacona została pierwsza transza, obecnie czekamy na drugą. Trochę stresów przy tym było, ale ogólnie poszło szybko.

Co dalej u nas hmm na 19 września mam zamówione wiązary, więc nie wiem jaki moje chłopaki to zrobią, ale musi być wieniec wylany najpóźniej do 12 września... nie jest źle, jeszcze mają trochę czasu, ale kończą jeszcze drugą budowę, więc czas goni.

Zastanawiam się cały czas nad dachówką, mocno skłaniam się ku Bogen Innovo, ale decyzja jeszcze nie podjęta... MAło tego, nie wiem na jaki kolor się zdecydować :confused:

Podobają mi się zarówno dachówki czerwone jak i antracytowe... Mam tak naprawdę kilkanaście dni na decyzję, usiąde więc któregoś dnia i spróbuję wymyslić jakąs elewację do obu dachów.

Dostalismy wczoraj wlasnir wycene firmy Vetrex i jestem zadowolna z cen. Okna bodajrze V82 cena kompletu dwukolorowego nie cale 13tys. Jeszcze wyslalam do Oknoplastu bo tu u nas w miejscowosci jest zebym miala porownanie, jednak prawdopodobnie zamowimy Vetrex.

Co do dachowki to my chyba bedziemy miec Roben Monza Plus Tobago glazurowana. Jestem tez na etapie szukania elektryka, powysylalam skany i czekam na wyceny

Agatha o vetrexie naczytałam się mnóstwo negatywnych opinii, ale zapewne każdy producent ma na swoim koncie setki negatywnych opinii.

Słuchajcie, nakładając izolację na sciany fundamentowe malowaliście też górę ściany fundamentowej?

U mnie jednak wymuszony przestój, ekipa musi coś poprawiać na drugiej budowei i obsuwa o tydzień wrrrrrr ciśneinie mi dzisiaj nieźle przez to skoczyło:/

Miałam tę ekipę wziąć później do elewacji, ale już wiem, że po skończeniu murowania i wylania wieńca pożegnamy się, oj pożegnamy. Mam nadzieję, ze nie wcześniej...

Żeby było zabawniej, jak oni wejdą do nas to my jedziemy na urlop, tak więc nie będą mieli bata nad sobą przez cały czas - bo kierownik wiaodmo, nie siedzi tam 6 godzin dziennie, tak jak ja, jak wymaga tego sytuacja.

Ekipa tego nie wie, ale w czasie mojej nieobecności jako upierdliwca zatrudnię mojego teścia - chyba jeszcze bardziej upierdliwego człowieka niż ja :yes:

Tak czy siak, juz wiem, że będzie obsuwa i to całkiem spora, dzwonię więc dziś do hydraulika i elektryka i przestawiam termin, nie chcę żeby mi uciekli, bo terminy mają odległe....nie bedą na mnie czekać

Freethinker, we Wrocławiu jest masakra jeśli chodzi o podpisanie umowy, podpisuje się je chyba tylko w dwóch oddziałach i terminy są odległe. Nie ukrywam, że nasz doradca ma znajomą w ING i załatwił mam podpisanie umowy szybciej. Gdyby nie on, to umowę podpisalibyśmy dopiero kilka dni temu.

PS ile czekałeś na wypłatę transzy? w umowie jest do 10 dni... liczę, ze będzie szybciej....

My nastepnego dnia od ustanowienia hipoteki mielismy pieniazki na koncie.

Nasz majster ma w chwili obecnej chyba z 5 budow. Musi brac z 10osob zeby tak jak u nas wymurowac, teraz jest na drugiej budowe np muruje do nas zbiera material a na 3 ma postoj bo wylali strop i schnie. Na 4 schnie ława itd itp. Ale jestesmy mega zadowoleni no i kasowo super

My nastepnego dnia od ustanowienia hipoteki mielismy pieniazki na koncie.

Nasz majster ma w chwili obecnej chyba z 5 budow. Musi brac z 10osob zeby tak jak u nas wymurowac, teraz jest na drugiej budowe np muruje do nas zbiera material a na 3 ma postoj bo wylali strop i schnie. Na 4 schnie ława itd itp. Ale jestesmy mega zadowoleni no i kasowo super

No niestety, zapewne większość ekip tak robi, zresztą nie dziwię im się - co maja robic w czasie przerw technologicznych? tylko własnie jak wyjdzie jakaś niepsodzianka, to obsuwa na leb na szyję u każdego... no ale co robić, jak życ ;-)

U nas hipotki tak szybko nie wpiszą, 3 miesiace to trwa w sadzie, skladalismy tylko kopię wniosku złożonego do sadu... wczoraj papiery złozyłam w banku, podpisałam dyspozycje przelewu i liczyłam, ze może dziś będzie kaska.... a teraz długi weekend to pewnie w srode najwczesniej będzie. Nic to, i tak budowa stoi :mad:

Zawsze to jednak lepiej widzieć kilka stówek na koncie :D

Dostalismy wczoraj wlasnir wycene firmy Vetrex i jestem zadowolna z cen. Okna bodajrze V82 cena kompletu dwukolorowego nie cale 13tys. Jeszcze wyslalam do Oknoplastu bo tu u nas w miejscowosci jest zebym miala porownanie, jednak prawdopodobnie zamowimy Vetrex.

Co do dachowki to my chyba bedziemy miec Roben Monza Plus Tobago glazurowana. Jestem tez na etapie szukania elektryka, powysylalam skany i czekam na wyceny

Ja początkowo omijałam szerokim łukiem dystrybutora okien Vetrex :) Mimo, że moi przyjaciele zamontowali te okna u siebie i byli bardzo zadowoleni. Też naczytałam się w necie ;)

Nastawiłam się na Oknoplast i kolejne projekty, wyceniałam u nich. Później trafiłam na rankingi okien, w których Vetrex przodował i zaczęłam się zastanawiać. Jak już zdecydowałam się na wycenę w Vetrexie, nie miałam wątpliwości. Okna o lepszych parametrach, z ładniejszymi wykończeniami w standardzie (co akurat nie miało dla mnie znaczenia), ale jednak ;) No i podstawowe szczegóły umowy, które zakasowały Oknoplast:

- montaż w opasce z XPS - Vetrex - bez problemu, Oknoplast - nie chcieli się zgodzić, za to namawiali mnie na drogi montaż na taśmach rozprężnych,

- produkcja okien - Vetrex - niezależnie od daty podpisania umowy, produkcja okien rozpoczyna się dopiero po wzięciu wymiarów z budowy, Oknoplast - w dniu podpisania umowy wysyłają dane z projektu do produkcji (nie ma możliwości zmiany wymiarów, czy ilości okien w trakcie budowy).

Ja nie przewidywałam żadnych zmian w oknach, poza łazienkowym, które dawałam już do wyceny odpowiednio powiększone. Jednak w trakcie budowy wyłonił się błąd w projekcie i ostatecznie jedno małe okno zlikwidowałam i dołożyłam na poddaszu okno pionowe, zamiast połaciowego. Także nie przewidzisz, czy nie będą konieczne jakieś zmiany i narzucanie produkcji okien, zanim jeszcze powstanie budynek, jest moim zdaniem bardzo nie na miejscu.

Do tego końcowa cena okien o lepszych parametrach w Vetrexie, była prawie 1000 zł niższa niż w Oknoplaście. Takie są moje spostrzeżenia na temat tych dwóch firm. Oczywiście, nie mam nic do Oknoplastu, okna mają bardzo ładne, ale po co przepłacać??

Co do dachówki, też mam Roben Monza Plus ;) Jak to mówią moi sąsiedzi oglądający budowę, wygląda zacnie ;)

Edytowane przez annatulipanna

Zamawiam właśnie więźbę, ponieważ nad salonem mam mieć ogromną płatew z drewna klejonego, skłoniło mnie to do szukania dostawców takich płatwi. W ten sposób trafiłem na firmę spod Jeleniej Góry, która dostarcza niemieckie drewno i to w cenach konkurencyjnych do polskiego. Możliwe, że wezmę u nich nie tylko płatew, ale i całą więźbę.

Freethinker, we Wrocławiu jest masakra jeśli chodzi o podpisanie umowy, podpisuje się je chyba tylko w dwóch oddziałach i terminy są odległe. Nie ukrywam, że nasz doradca ma znajomą w ING i załatwił mam podpisanie umowy szybciej. Gdyby nie on, to umowę podpisalibyśmy dopiero kilka dni temu.

PS ile czekałeś na wypłatę transzy? w umowie jest do 10 dni... liczę, ze będzie szybciej....

Przy podpisywaniu umowy określiłem, że przewidywany termin uruchomienia to 7 sierpień, a ponieważ warunkiem uruchomienia było zakończenie stanu zero, umówiłem się z doradcą, że mu mailem wyślę zdjęcia i skan dziennika budowy kilka dni wcześniej. Wysłałem zdjęcia i skany w czwartek, a w poniedziałek miałem pieniądze na koncie, więc mogę powiedzieć, że wypłacają szybko.

Wg mojej wiedzy podpisują umowy tylko w oddziale na Szewskiej i stąd ta masakra z kolejkami.

A jak u was wygląda sprawa kibelka budowlanego? Macie coś wynajęte, wykopane czy "niech se chłopaki radzą"?

Jak tylko koparka uprzątnęła kawałek działki i wykopała dołek to stanęła sławojka zmajstrowana w takim tempie, jakby komuś się troszeczkę spieszyło ;)

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=394721

sławojka.jpg

A jak u was wygląda sprawa kibelka budowlanego? Macie coś wynajęte, wykopane czy "niech se chłopaki radzą"?

U nas stanął Toi Toi, ok. 180 zł/miesiąc, ale i my z niego korzystamy przy wizytach na działce, a panowie mają tam też umywalkę, więc mogą umyć ręce. Rozważaliśmy sławojkę, ale ze względu na gliniasty grunt porzuciliśmy ten pomysł ;)

U nas stoją już ścianki działowe!!!

32df788a97118c3dgen.jpg

Cześć Alter.Ego :) powodzenia z pozwoleniem - oby czas oczekiwania minął szybko ;)

Dziękuję! Wg mnie czas leci nawet za szybko :)

Cześć :) pochwal się projektem i może zdradzisz skąd jesteś, mniej więcej chociaż?

Projekt Jupiter S776 (https://www.studioatrium.pl/projekty-domow/S-,776.html), generalnie w projekcie nic nie zmieniałem (poza niewielkimi zmianami w ilości pokoi i dot. łazienki na piętrze). Buduję się na Południu Śląska ;)