Doli. 14.08.2017 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2017 Dziękuję! Wg mnie czas leci nawet za szybko Projekt Jupiter S776 (https://www.studioatrium.pl/projekty-domow/S-,776.html), generalnie w projekcie nic nie zmieniałem (poza niewielkimi zmianami w ilości pokoi i dot. łazienki na piętrze). Buduję się na Południu Śląska Projekt już masz wybrany i pozwolenie w toku, więc Cię za bardzo gnębić nie będę, ale przemyślałeś ten czterospadowy dach, balkon i lukarnę pod względem kosztów budowy i eksploatacji? Balkon sobie dobrze zaizoluj bo to ogromny mostek termiczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 14.08.2017 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2017 (edytowane) Projekt już masz wybrany i pozwolenie w toku, więc Cię za bardzo gnębić nie będę, ale przemyślałeś ten czterospadowy dach, balkon i lukarnę pod względem kosztów budowy i eksploatacji? Balkon sobie dobrze zaizoluj bo to ogromny mostek termiczny. To w ramach nie gnębienia dorzucę różnicę poziomów między ogrzewanym garażem a resztą - trudno uniknąć solidnego mostka do gruntu. Wygoda różnic poziomów na obydwu poziomach też raczej mizerna - zakupy trzeba targać zamiast przejechać wózkiem. Edytowane 14 Sierpnia 2017 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alter.Ego 14.08.2017 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2017 Projekt już masz wybrany i pozwolenie w toku, więc Cię za bardzo gnębić nie będę, ale przemyślałeś ten czterospadowy dach, balkon i lukarnę pod względem kosztów budowy i eksploatacji? Balkon sobie dobrze zaizoluj bo to ogromny mostek termiczny. Dzięki Oczywiście zdaje sobie sprawę z kosztów, mam znajomego, który buduje dachy i wg niego dach nie jest skomplikowany w budowie. Co do mostków termicznych niestety to teren jest na szkodach górniczych i adaptacja projektu z powodu szkód wnosi "kilka" takich mostków, balkon oczywiście brany po uwagę co do izolacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ruda maruda 14.08.2017 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2017 (edytowane) Hellenaj Zeastanawiam się cały czas nad dachówką, mocno skłaniam się ku Bogen Innovo, ale decyzja jeszcze nie podjęta... MAło tego, nie wiem na jaki kolor się zdecydować Podobają mi się zarówno dachówki czerwone jak i antracytowe... Mam tak naprawdę kilkanaście dni na decyzję, usiąde więc któregoś dnia i spróbuję wymyslić jakąs elewację do obu dachów. Witam odradzam czerwoną, proszę popatrzeć na kilku letnie dachy. Nic tylko czarny osad na nich rzuca się w oczy :/ Edytowane 14 Sierpnia 2017 przez Ruda maruda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swieja 15.08.2017 14:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2017 Witam odradzam czerwoną, proszę popatrzeć na kilku letnie dachy. Nic tylko czarny osad na nich rzuca się w oczy :/ Chyba na betonowych, one szybko zachodzą brudem. Tak wynika z moich obserwacji. Ale ja jestem radykałem w tej kwestii. Uważam, że państwo powinno nałożyć obowiązek kładzenia tylko czerwonych ceramicznych dachów dopuszczając ewentualnie dachy miedziane na kościołach lub gonty drewniane i słomę na zabytkowych chatach Ale nie musicie mnie słuchać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 15.08.2017 15:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2017 Witam odradzam czerwoną, proszę popatrzeć na kilku letnie dachy. Nic tylko czarny osad na nich rzuca się w oczy :/ A jaki to kolor ma być niby lepszy? http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=394869 http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=394870 http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=394871 http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=394872 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ruda maruda 15.08.2017 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2017 A jaki to kolor ma być niby lepszy? http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=394869 http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=394870 http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=394871 http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=394872 Ale to jest blacha a nie dachówka ceramiczna... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ruda maruda 15.08.2017 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2017 Chyba na betonowych, one szybko zachodzą brudem. Tak wynika z moich obserwacji. Ale ja jestem radykałem w tej kwestii. Uważam, że państwo powinno nałożyć obowiązek kładzenia tylko czerwonych ceramicznych dachów dopuszczając ewentualnie dachy miedziane na kościołach lub gonty drewniane i słomę na zabytkowych chatach Ale nie musicie mnie słuchać My braliśmy pod uwagę brąz lub czerń. Myśleliśmy o macie ale po obserwacjach okazały się "lubiące" mech podobnie jak czerwone. Stanęło wiec na czarnej błyszczącej glazurze. Duży wpływ na wygląd dachu ma rodzaj ogrzewania w domu i okolica niestety. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 15.08.2017 22:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2017 Ale to jest blacha a nie dachówka ceramiczna... Mowa była o kolorze. A nie czy angoba, cisar, szkliwienie czy jeszcze coś innego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swieja 16.08.2017 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2017 Czarny dach ładnie wygląda na wizualizacji, albo gdyby dom miał stać sam jeden, otoczony zielenią. Ale gdy się jedzie przez wieś lub większą miejscowość gdzie każdy kładzie inny dach to jest po prostu brzydko. Oczywiście każdy z właścicieli uważa, że jego dach najładniejszy, stylowy, elegancki, modny i td. Poprzyglądajcie się dachom dookoła was. Nie tylko biorąc pod uwagę kryterium elegancji i stylu, ale tak globalnie. Najbardziej malownicze są miejscowości gdzie (prawdopodobnie) z powodu jakiegoś zabytkowego kościoła, pokrytego czerwoną karpiówką, narzucony jest odgórnie czerwony kolor dachu. W takim miejscu pomimo różnic w architekturze i oczywistych koszmarków budowlanych panuje ład i harmonia. Z daleka taka miejscowość wygląda elegancko, przytulnie i malowniczo... Jeśli nie budujecie według jakiegoś szalonego wizjonerskiego projektu jak arka Koniecznego to jednak namawiam na czerwone dachy. Są takie nasze, mają bardzo dużo uroku, pięknie komponują się z zielenią drzew, z których się malowniczo wyłaniają. Pięknie będzie i nigdy nie wyjdzie z mody Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamila. 16.08.2017 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2017 Witam nowe Bocianki i życzę powodzenia U nas, w oczekiwaniu na ekipę zrobiliśmy bednarkę wokół fundamentów, przeprowadziliśmy wpust do domu, zakupiliśmy kable elektryczne i trochę innych pierdół, doprowadziliśmy prąd do altany i kupiliśmy duuużo duuuużych drzew. Nasz ogród wzbogacił się o cyprysiki, tulipanowce, sosny ościste, świerki wężowe, sosnę banksa, jodły i choiny kanadyjskie. W tym roku dołączą do nas jeszcze sosna smołowa (cudowna, powykręcana w chińskie S), sosna czarna piramidalna i cyprysik nutkajski. Zrobiliśmy z kamienia miejsce na ognisko w ogrodzie, takie żeby można było zarówno rozpalić normalne ognisko jak i wstawić kociołek na trójnogu. Albo zrobić grilla, bez wiecznego zastanawiania się gdzie ostatnio stał grill i dlaczego nie ma go tam, gdzie być powinien A, zapomniałabym. Udało mi się jeszcze zmienić taryfę z C11 na G11, mimo tego że przy podpisywaniu umowy pani twierdziła że to niemożliwe No i wytyczyliśmy wstępnie miejsce na oczko wodne. Niewielkie, tak około 50 m2. Okna mamy wybrane, pozostaje zrobić OZC i wybrać dachówkę. Wybór jest trudny i pozostawiamy go na później, jest jeszcze chwila czasu. marzy nam się elewacja częściowo z kamienia ale pewnie wyjdzie kosmos finansowy. No nic, pożyjemy zobaczymy I to tyle z nowości, następny post wstawię gdy przykryjemy mury dachem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bepo 16.08.2017 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2017 Moim zdaniem ciemne dachy są super, taki też zaplanowaliśmy. To naprawdę kwestia gustu i planu zagospodarowania przestrzennego danej miejscowości. Na każdym dachu pojawi się brud i mech, jeśli się go nie czyści raz na jakiś czas i o niego nie dba. Zgadzam się natomiast z tym, że trzeba wziąć pod uwagę otoczenie. Jeśli wszyscy sąsiedzi mają dachy czerwone, to nie warto "upiększać" okolicy i być czarną owcą. U nas akurat dookoła prawie każdy ma inny dach(w tym są dachy białe, intensywnie niebieskie, srebrne i żółte).Coraz więcej domków dookoła z ciemnymi dachami i idziemy tym trendem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swieja 16.08.2017 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2017 No i właśnie o tym piszę. Każdy chce być na siłę oryginalny i się robi estetyczny bałagan. To co nas otacza nie powinno być przypadkową wypadkową różnych gustów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Doli. 16.08.2017 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2017 No i właśnie o tym piszę. Każdy chce być na siłę oryginalny i się robi estetyczny bałagan. To co nas otacza nie powinno być przypadkową wypadkową różnych gustów. Jesteś z Wrocławia to pojedź do Dobrzykowice Park. Cały las jednakowych domków. Okropne, byłam, mogłam kupić tam działkę lub i jeden z takich domków - dziękuję, nie. Ludzkość się rozwija dzięki temu, że jest różnorodna, a nie jednakowa... Chociażby u niektórych miało się to przejawiać innym kolorem dachu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin_Ż1719515326 16.08.2017 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2017 A u mnie kładą już dachówkę Braas teviva kolor antracyt (realnie prawie czarna). Wykonawca trochę ponarzekał na system Galeco bezokapowy ale udało się opanować problem nieszczelności A za tydzień montaż okien Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 16.08.2017 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2017 (edytowane) My mieliśmy iść w szarości i antracyt. Ale właśnie dlatego, że na naszej "drodze" są same antracytowe dachy a w okolicy większość ostatnio budowanych postanowiliśmy dorzucić trochę włosów anielskich do otoczenia, w którym będziemy spędzać sporo czasu. Nawet z tak krótkiej perspektywy uważam, że zmiana była dobra, tylko przesłanki błędne. Właściwie teraz się zastanawiam, jak nam mogły się podobać szarości? Jak dom z dziećmi może być szary? Edytowane 17 Sierpnia 2017 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swieja 17.08.2017 07:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2017 (edytowane) Kaizen piękny wiersz Jesteś z Wrocławia to pojedź do Dobrzykowice Park. Cały las jednakowych domków. Okropne, byłam, mogłam kupić tam działkę lub i jeden z takich domków - dziękuję, nie. Ludzkość się rozwija dzięki temu, że jest różnorodna, a nie jednakowa... Chociażby u niektórych miało się to przejawiać innym kolorem dachu. Ja nie namawiam na kupowanie jednakowych domków tylko zastanowienie się nad czerwonym dachem. Za to ty sobie pooglądaj zdjęcia Obornik śląskich, Trzebnicy albo Sobótki z lotu ptaka. Już widzę ten totalny chaos, gdyby dano ludziom wolną rękę i pozwolono wyrażać swoją indywidualność na dachach. A i tak się zaczyna bałagan. W Sobótce są już nawet granatowe dachy. Jednakowe dachy pięknie spinają klamrą najdziwniejsze nawet pomysły inwestorów i nadają im sens w estetycznej przestrzeni. A tak w ogóle to idziemy dziś oglądać i wybierać dachówki Edytowane 17 Sierpnia 2017 przez swieja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 17.08.2017 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2017 Tylko kto ogląda domy z lotu ptaka? Nawet jak się zdecydować na taki sam kolor to i tak odcienie będą pewnie różne i będzie to wyglądać jak kupa. Trzebaby narzucić materiał a niewykluczone że także producenta... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jak_to_mozliwe 17.08.2017 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2017 Rozwiązanie jedno - pełna dyktatura. Tylko jednej rzeczy nie przeskoczymy - każdy z nas inaczej wygląda, a tego nie zmienimy. Domyślam się o co chodzi swieja, ale przedstawiasz to w zbyt kategoryczny sposób. Właśnie nie mogę sobie przypomnieć nazwy stanowiska, ale jestem niemal pewien, że funkcjonuje ktoś taki, kto przynajmniej w teorii powinien dbać o estetykę otoczenia. Zgadzam się, że jest sporawy chaos w tym względzie - ludzie budują domy o przeróżnych kształtach, kolorach; elewacje kamienne, ceglane itd. Tu przydałaby się wspólna wizja dla danego regionu. Przy okazji znalazłem ciekawy tekst, który powstał z udziałem Politechniki Gdańskiej: W stronę piękna. O prawnych problemach estetyzacji przestrzeni publicznej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ruda maruda 17.08.2017 22:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2017 Mnie się czerwony dach nie podobał... w okolicy są czarne, brązowe, z blachy czy czerwone. Po mimo to nie ma chaosu. Nie chciała bym aby ktoś mi narzucal jaki mogę mieć kolor dachu i nie przeszkadzają mi innych dachy. Wszystko też zależy od stylu domu i kiedy był budowany. Nie do każdej bryły pasuje ten sam dach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts