Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Bocianki 2017 - witamy i zapraszamy :)

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A my nie moglismy robic stropu bo w hurtowni w Trzebnicy zabraklo pustakow i tydzien czekania na material. Ale dzis rano dojechal, z tartaku drewno juz jest i stemple tez, ekipa dzis skonczy strop i w pon zalejemy.

Mnie takie czekanie wykończy nerwowo. A to dopiero początek. Chyba sobie kupię herbatkę z melisy :) Bo jeszcze się dobrze nie zaczęło, a ja już jestem kłębkiem nerwów. Ale to chyba, przez te 700 ton piasku :bash:

W każdym razie trzymam kciuki za poniedziałek! :)

A u mnie wczoraj zamontowano okna. Suwanka w półautomacie chodzi super :) zobaczymy jak dostanie troszkę pyłu przy wykończeniu. Jak by co to mam na zbyciu ok 4 m2 dachówki braas Teviva grafit, więc jak by komuś zabrakło to proszę o kontakt :)

o my też będziemy na 95 % kładli tą dachówkę ale to jeszcze jeszcze potrwa :) możesz wrzucić zdjęcie dachu :)

o my też będziemy na 95 % kładli tą dachówkę ale to jeszcze jeszcze potrwa :) możesz wrzucić zdjęcie dachu :)

Na razie mam tylko jedno jak dach nie był skończony (brak maskownic rynny ukrytej oraz części gąsiorów) Bardzo mi się podoba okucie komina blachą na które namówił mnie kierownik budowy :)

WP_20170818_18_59_41_Pro.jpg

dachówka na mijankę, dachówki szczytowe zastąpione wiatrownicą z OSB okutą blachą.

Na razie mam tylko jedno jak dach nie był skończony (brak maskownic rynny ukrytej oraz części gąsiorów) Bardzo mi się podoba okucie komina blachą na które namówił mnie kierownik budowy :)

[ATTACH=CONFIG]395500[/ATTACH]

dachówka na mijankę, dachówki szczytowe zastąpione wiatrownicą z OSB okutą blachą.

piękny dach, ładne obróbki:)

[ATTACH=CONFIG]395500[/ATTACH]

Super to wygląda ..szkoda że nie masz zdjecia na dachu :):):) mam pytanie ale wyslę je na priv

Jeżeli chodzi o strop, to właśnie kończę - mam nadzieję- walkę z konstruktorami. W projekcie miałem filigran, ale okazało się jakieś trzy tygodnie temu, że lokalni wytwórcy są przywaleni robotą i dają terminy na październik. Szybko więc zgłosiłem się do firmy dostarczającej stropy ze strunobetonu (mam duże rozpiętości, więc zwykłą gęstożebrówka odpada). Tam, owszem, zmienili mi projekt, ale kierownik kazał mi uzgodnić zmianę z głównym projektantem. A ten po powrocie z wakacji powiedział: nie. I w taki sposób przez ostatnie kilka dni pośredniczyłem w dyskusji między projektantami. Mam jednak nadzieję, że panowie doszli do porozumienia i w poniedziałek będę mógł uzgadniać dostawę belek.

No to jedziemy,. Finansowanie według kosztorysu załatwione (na pewno nie starczy :D), wykonawca płyty fundamentowej (plan na ten rok) zamówiony (start 2 października).

Teraz na szybko szukam kogoś kto mi uporządkuje działkę, bo ze względów rodzinno-zawodowych sam nie dam po prostu rady... cztery chętne ekipy się zgłosiły i podobno mają termin wolny "na jutro", więc zobaczymy.

Teoretycznie się da wykorzystać choćby na deskowanie dachu, czy na podłogę strychu nieużytkowego. Taki jest u mnie plan, problem w tym że te pozabijane blaty trzeba teraz porozbijać, a to ze 2-3 dni roboty. Praca niby prosta, ale nie ma komu zapłacić żeby ją wykonać. Dlatego zakasaliśmy rękawy i działamy sami. Jednak mimo tego odpadów nadających się jedynie do spalenia będzie blisko połowa. :(

Teoretycznie się da wykorzystać choćby na deskowanie dachu, czy na podłogę strychu nieużytkowego. Taki jest u mnie plan, problem w tym że te pozabijane blaty trzeba teraz porozbijać, a to ze 2-3 dni roboty. Praca niby prosta, ale nie ma komu zapłacić żeby ją wykonać. Dlatego zakasaliśmy rękawy i działamy sami. Jednak mimo tego odpadów nadających się jedynie do spalenia będzie blisko połowa. :(

U mnie było podobnie 3/4 poszła na deskowanie dachu jednak troszkę tego zostało na spalenie.. Najbardziej z tego powodu zadowolony jest mój ojciec ponieważ u nas jest jedynie pompa ciepła pw, więc dostał deski w "spadku" ;)

ps. w piątek ekipa zakończyła montaż paneli fotowoltaicznych oraz pompy ciepła panasonic tcap 9kw 3faz. Oficjalnie rozpoczęliśmy wygrzewanie posadzki :wiggle:

ps2. sorry za syf w kotłowni, ale foto robione podczas montażu :p

21216182_1523232564404080_1851661656_o.jpg

czy jednak wynająć szalunki na strop i mieć święty spokój...

IMO lepiej wynająć. Równiutko, nie ma problemu z rozszalowaniem (deski lubią się przykleić tak, że trudno odderwać nie niszcząc ich) i wychodzi taniej, jeżeli nie masz potem opcji na wykorzystanie desek.

Uważajcie na osb, bo lubi pękać, już zbyt dużo widziałam szalunków z osb, które się rozeszły pod naporem betonu.

U nas były dechy, które wykorzystaliśmy później do dachu i ścian szczytowych, ale każdy blat był przeze mnie obijany od wewnątrz folią i nie było później problemu z odrywaniem szalunków od betonu. Folia dodatkowo odizolowała drewno, dzięki czemu nie piło tak wody.

Na zdjęciu poniżej zaszalowany wieniec i słupy, widać wystającą czarną folię:

szalunki wieniec.jpg