Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Bocianki 2017 - witamy i zapraszamy :)

Recommended Posts

Hmmm tak myślałem więc muszę ogarnąć projekt WM w tym tygodniu ;/ . Na przepusty do skrzynek w stropie fi 110 czy więcej ? Myśle o PE-FLEX na podłodze dla parteru oraz na krokwiach dla poddasz, reku chce dać w pralni na piętrze i czerpnia z dachu przez przewód wentylacyjny . U mnie monolit . Edytowane przez Papucy
..

• Odpowiedzi 3,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Hmmm tak myślałem więc muszę ogarnąć projekt WM w tym tygodniu ;/ . Na przepusty do skrzynek w stropie fi 110 czy więcej ? Myśle o PE-FLEX na podłodze dla parteru oraz na krokwiach dla poddasz, reku chce dać w pralni na piętrze i czerpnia z dachu przez przewód wentylacyjny . U mnie monolit .

Wielkość zależy od ujęć, więc projekt WM jak najbardziej wskazany. Jak ja ustalałem, to instalator sugerował robić dziury +1cm od planowanego przewodu. Że kanalizacyjne rury nie zawsze mają taki 1cm skok na średnicy a i trudno niektóre rozmiary zdobyć i tak trzeba wstawiać większe rury a potem ew. piankować.

Kojarzycie może kogoś z forum kto może za $ zrobić projekt ? Czy może zrobić draft i wrzucić do tematu sam robię WM ? Termokontrol widzę że ma taką usługę w ofercie 200 zl ale kiedyś coś na forum było że nie za bardzo te ich projekty?

Mnie projekt robił na szybko oszczędnygrześ, ale to z tytułu że ma docelowo robić montaż. asolt też chyba robi projekty instalacji wszelakich.

Hmmm tak myślałem więc muszę ogarnąć projekt WM w tym tygodniu ;/ . Na przepusty do skrzynek w stropie fi 110 czy więcej ? Myśle o PE-FLEX na podłodze dla parteru oraz na krokwiach dla poddasz, reku chce dać w pralni na piętrze i czerpnia z dachu przez przewód wentylacyjny . U mnie monolit .

Ja też miałem monolit, też miałem rury dawałem stalową rurę kominową jako przelot i... okazało się że były zbyt wąskie. Za wąskie dosłownie o grubość rury. Nie wiem skąd będziesz kupował materiał na reku, ale proponuję zakupić jedną rurę (przedłużkę) do stropu i na podstawie tego dobrać coś na przelot

product_58c0891df0cff.jpg

Ok, rozumiem , a co myślicie o czerpni przez ciąg wentylacyjny . Myśle o wentylacji graw w kotłowni ( PC P-W ) pralnie mam nad kotłownią i w zamyśle jest użycie jednego kanału właśnie na czerpanie powietrze a wyrzutnie przez ścianę kolankową . Ma ktoś może takie rozwiązanie zastosowane u siebie .

Ok, rozumiem , a co myślicie o czerpni przez ciąg wentylacyjny . Myśle o wentylacji graw w kotłowni ( PC P-W ) pralnie mam nad kotłownią i w zamyśle jest użycie jednego kanału właśnie na czerpanie powietrze a wyrzutnie przez ścianę kolankową . Ma ktoś może takie rozwiązanie zastosowane u siebie .

IMO lepiej odwrotnie. Pewnie przepisy będą też przeciwne montowaniu czerpni w okolicy wywiewu wentylacji grawitacyjnej i komina. Trochę niefajnie byłoby zaciągać zużyte powietrze i spaliny.

Czy kotlownia będzie tylko z nazwy? Ale wtedy po co Ci wentylacja grawitacyjna?

Kotłownia z nazwy ( nie ma komina ) bardziej pomieszczenie gdzie będzie stała PC .

No właśnie mam dylemat jaką wentylację tam zastosować i czy ogrzewać te pomieszczenia tj. pomieszczenie pod schodami (1.9 ) i kotłownie ( 1.8 ) do której będzie wejście z wiatrołapu poprzez t pomieszczenie ( cały dom podłogówka ) .

rzut.jpg

Kotłownia z nazwy ( nie ma komina ) bardziej pomieszczenie gdzie będzie stała PC .

No właśnie mam dylemat jaką wentylację tam zastosować i czy ogrzewać te pomieszczenia tj. pomieszczenie pod schodami (1.9 ) i kotłownie ( 1.8 ) do której będzie wejście z wiatrołapu poprzez t pomieszczenie ( cały dom podłogówka ) .

[ATTACH=CONFIG]396346[/ATTACH]

Mam prawie taką samą sytuację, tj. kotłownia będzie nawet poza obrysem mieszkalnym, i podłogówka tam będzie, ale skręcona aby utrzymać temperaturę około 14sC na potrzeby urządzeń tam pracujących. Głownie rekuperatora. Tam też będzie WM. Grawitacja tylko w garażu.

Dziś odebrałem PnB. W sumie to nie licząc urlopu architekta to jakoś trzy tygodnie leżało tylko w starostwie. W zasadzie chcieli tylko jedną poprawkę więc bez większych problemów.

Czas załatwiać kredyt i szukać wykonawców. Do obeznanych w sytuacji :) na pewno składaliście zapytanie do kilku ekip budowlanych o wycenę. Rozumiem, że wystarczy im projekt domu aby taką wycenę sporządzić. Mnie interesuję SSO...czy firmy za takie wyceny pobierają jakąś opłatę ?

Czuję, że teraz się dopiero zacznie :no:

Witam :) my zostawialismy projekt budowlancem oczywiście kopie do analizy i po ok 2tyg dostaliśmy wyceny. Najtańszy zniknął miesiąc przed budową więc wróciliśmy do najdrozszego ale pewnego. Miał swoje szalunki i podpory do stropu. Nie placilismy za wyceny. Byłam pod wrażeniem ile oni czasu temu poświęcają i w sezonie kiedy to robią. Mają tyle roboty, dom, rodziny i jeszcze spotkanie z ludźmi i analizowanie projektów. Nie wspominając o innych rzeczach.

Edytowane przez Ruda maruda

Hej witam wszystkich u nas 21/08 ruszyła budowa obecnie mamy stan zero . Co do budżetu to narazie trzymamy się ustaleń - a co dalej hmmm czas pokaże - , zakładałem na stan zero 35 tys wyszło 32 k , udało się kupić cały beton bez fv stąd różnica , cena za kubik chudego 160 zł a B 25 180 ( lokalna betoniarnia ) . Niestety ceny stali poszybowały zakładałem 2.6 K za tonę brutto wyszło prawie 3 k za tonę ;/ . Dzisiaj pierwsza dostawa pustaków ceramicznych Wienerberger 4.6 brutto ( u znajomego w hurtowni ) sztuka niestety tylko 800 sztuk w tej cenie reszta będzie drożej . Mam pytanie odnośnie wentylacji mechanicznej. Czy robicie przepusty w stropie przed wylaniem czy zostawiacie to na później i będziecie wycinać w stropie ?

Pozdrawiam i powodzenia : )

Jeżeli chodzi o budżet to my się trzymamy wedlug założeń. A co do wentylacji to w dzień lania stropu przyszedł Pan i przygotowal sobie otwory. Pozniej bysmy musieli placic za każdy otwór extra.

Halllooooo!

Podobnie jak laurap zastanawiałam się, czy mnie pamiętacie ;-) Byliśmy na urlopie, pote budowa ruszyła z kopyta i o, brak czasu.

U nas po paru przestojach idą wreszcie ściany nośne. Na dniach zakończą i wyleją wieniec.Potem 1,5 tyg przerwy i przyjadą wiązary :D Jesli dachówka dojedzie na czas to dach, okna i przed zimą instalacje, tynki i wylewki.

Zanim pojawi się fala hejtu uprzejmie informuję, iż mój dom jest domem parterowym, ze stropem drewnianym ( strop stanwoić będzie dolny pas wiązarów) a tym samym, w domu nie będzie wody z betonu ze stropu. Ponadto dom stawiany jest z betonu komórkowego na klej.

Przez zimę wiązary będą od spodu niezabudowane, tzn strop będzie nieocieplony, brak sufity - wiatr będzie hulal i siał rozpustę.

Wszystko to oczywiście, jeśli wszystko pójdzie zgodnie z planem - na razie idzie.

Ruda maruda na jaką ostatecznei się zdecydowaliście? Jeśli bogen, to w jakiej cenie jeśli mogę wiedzieć, dachówka podstawowa?

Swieja ojjj zgadzam się z Tobą odnośnie kolorystyki dachu. U mnie we wsi każdy dach inny, razi mnie to, ale cóż, MPZP nie reguluje tego. Waham się między czerwienią i antracytem i bliżej mi chyba do czerwieni.....

Widzę, że dyskusja odnośnie wycen ostra...... Ja również nie zgadzam się z kwestią odpłatnych wycen, niemniej jednak rozumiem fakt, ze wykonawca poświęca czas i swoją wiedzę na przygotowanie takiej wyceny. Oczywistym jest, że musi to wkalkulować w koszty swojej działalności, ale jak to rozłoży - naprawdę mnie to nie interesuje. Zapłącę odpowiednią kwotę jednemu wykonawcy , który zapewne moją wyceny wliczy w cenę usłuugi i ja się na to zgadzam.

TO trochę tak jak obsługa kelnera w restauracji - przychodząc płacimy za jedzenie - a w nim wliczona jest między innymi obsługa kelnerska ( mówię oczywiście o Polsce). Nikt nie każe nam płacić 10 zł za zupe i 3 zł za podanie tej zupy czy też za informację co w tej zupie jest. Mamy podaną ogólną cenę załóżmy te 13 zł za pozycję z karty. Czy może przychodząc do restauracji i wybierając dania - korzystając z pomocy kelnera w wyborze i informacji na temat potraw, a potem rezygnując z zamówienia płacimy kelnerowi za jego poświęcony czas oraz za jego wiedzę na temat danych potraw? Owszem, możemy z własnej woli dołożyć napiwek, ale to decyzja konsumenta - podobnie z wykonawcą usługi budowlanej. Jeżeli będę zadowolona z usługi, to zapewniam, dużo chętnie dołożę "napiwek" na koniec, niż zapłacę na początku za wycenę....

Tym akcentem zakończę mój wywód ;-)

Spokojnej nocy

My wybraliśmy Braasa rubin 13v czarna glazura. O cenę bym musiała pytać męża. Tylko my kupowalismy w marcu a ceny się zmieniały od sierpnia :/

Hello!!! Nie wiem czy mnie ktoś jeszcze pamięta ;) Nie było o czym pisać ale w końcu ruszyło. Kredyt pospisany, dziura wykopana, szalunki przygotowane i jutro ekipa startuje z fundamentami :)

Próbowałam Was nadrobić ale nie ma szans :jawdrop:

Teraz mamy dylemat typu, montować okna na zimę, czy nie... ale chyba wstrzymamy się do wiosny. Nie sobie domek stoi i się wietrzy ;)

Hej :) ja bym osobiście wstawila okna. I tak będzie wiało bo mury nie szczelne będą a i od dachu będą dziury przy ścianie kolankowej. Co do cen to robia sztuczne promocje. Po za tym wszystko w budowlance drożeje z miesiąca na miesiąc wiec nie ma na co czekac ;)

Bez przesady, na okres zimowy ceny spadają. Wielu producentów wtedy obniża ceny aby sprzedać cokolwiek i ludzi opłacić... Ja mam zamiar zamówić w zimę okna i pokrycie. Zastanawiam się też nad styropianem.

Ja mam podobne doświadczenia z zimowymi promocjami, jak Ruda maruda (ale tylko dotyczące okien). Wyceny robiłam, zanim rozpoczęła się budowa. I tak zimą 2016 pani w Oknoplaście namawiała mnie na zakup okien "już", bo promocja zimowa zaraz się kończy. Na szczęście wstrzymałam się z tym zakupem. Oni okna produkują zaraz po zakupie i nie ma szans nic później zmienić. Trzeba otwory dopasowywać do czekających już okien :bash:

Następne wyceny robiłam w styczniu i w kwietniu 2017. I cena się nie zmieniała. Były odpowiednio promocje - noworoczna, później wiosenna.

Ostatecznie skorzystałam z promocji wiosennej Vetrex ;) Pewnie tam jest podobna sytuacja z promocjami, ale okna produkują dopiero po wzięciu pomiarów z budowy, także można było się pokusić. I zawsze ponad tysiak mniej niż Oknoplast.

Edytowane przez annatulipanna

Ja mam podobne doświadczenia z zimowymi promocjami, jak Ruda maruda (ale tylko dotyczące okien). Wyceny robiłam, zanim rozpoczęła się budowa. I tak zimą 2016 pani w Oknoplaście namawiała mnie na zakup okien "już", bo promocja zimowa zaraz się kończy. Na szczęście wstrzymałam się z tym zakupem. Oni okna produkują zaraz po zakupie i nie ma szans nic później zmienić. Trzeba otwory dopasowywać do czekających już okien :bash:

Następne wyceny robiłam w styczniu i w kwietniu 2017. I cena się nie zmieniała. Były odpowiednio promocje - noworoczna, później wiosenna.

Ostatecznie skorzystałam z promocji wiosennej Vetrex ;) Pewnie tam jest podobna sytuacja z promocjami, ale okna produkują dopiero po wzięciu pomiarów z budowy, także można było się pokusić. I zawsze ponad tysiak mniej niż Oknoplast.

Nie twierdzę by kupować na wyrost jak się nie ma pełnych danych. Ale jak można się wstrzymać przed zakupem teraz na jesieni do wiosny, to wg mojego dekarza, jest to wskazane i można np. na pokryciu dachowym ugrać od 8 do 10%. Dlatego się wstrzymuję z kładzeniem styropianu i pokrycia już teraz odkładając to na przyszły rok. Jak będzie z oknami, to dam znać niebawem, ponieważ będę zapraszać niebawem na pomiary "oknistów". W sensie jak im się zluzuje sezon. Jak się dowiadywałem o ceny na przełomie dwóch lat przygotowań do budowy to styropian także taniał w czasie zimy, bo ludzie opłacani, produkcja idzie, a zbytu brakuje. To samo miałem z bloczkami na budowę, jak już się pozwolenie robiło w grudniu, to zacząłem brać wyceny i towar był ponad 10% tańszy niż jak w końcu zacząłem budowę na wiosnę.

Z kontenerem to jest taki minus że raczej nikt Ci go na dłuższy czas nie zostawi.

Zostawi, tylko słono się za tę przyjemność zapłaci. Tj. za każdy dzień postoju liczą w zasadzie pełną stawkę. U mnie nawet "znajomości" nie pomogły. Kontener przyjechał i zaraz wyjechał.

U mnie część gruzu trafiła pod podjazd do garażu, resztę gruzu pozostałą z murowania zrzucę chyba za nieckę basenową.

Edytowane przez Myjk