Doli. 10.09.2017 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2017 Zostawi, tylko słono się za tę przyjemność zapłaci. Tj. za każdy dzień postoju liczą w zasadzie pełną stawkę. U mnie nawet "znajomości" nie pomogły. Kontener przyjechał i zaraz wyjechał. U mnie część gruzu trafiła pod podjazd do garażu, resztę gruzu pozostałą z murowania zrzucę chyba za nieckę basenową. Nam chodzi o takie zmieszane śmieci budowlane. Już mamy zapełnione 4 worki 240l, a jak się zaczną ściany to też będzie się zbierać. Dlatego myśleliśmy o big bagach. Chociaż ostatnio zauważyłam, że u sąsiada kontener stoi, i stoi, i stoi. A ruchów przy budowie brak, wiec nawet zapytać jak to zorganizował nie ma jak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 10.09.2017 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2017 Nam chodzi o takie zmieszane śmieci budowlane. Już mamy zapełnione 4 worki 240l, a jak się zaczną ściany to też będzie się zbierać. Dlatego myśleliśmy o big bagach. Chociaż ostatnio zauważyłam, że u sąsiada kontener stoi, i stoi, i stoi. A ruchów przy budowie brak, wiec nawet zapytać jak to zorganizował nie ma jak. Widać musi mieć duuużo lepsze znajomości. My systematycznie segregujemy śmieci (w zasadzie to moja żona taka ambitna jest). W zasadzie z odpadów budowlanych to jest tylko gruz, styropian, jakieś torby po klejach, kubełki i folie po opakowaniach bloczków silki. Folie wykorzystamy do zabezpieczenia okien, a potem to pójdzie normalnie do śmieci segregowanych. Podobnie torby po klejach, kubełki też nam zabrali. W zasadzie problematyczny jest tylko gruz, ew. jakieś styropiany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mr A 10.09.2017 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2017 Zostawi, tylko słono się za tę przyjemność zapłaci. Tj. za każdy dzień postoju liczą w zasadzie pełną stawkę. U mnie nawet "znajomości" nie pomogły. Kontener przyjechał i zaraz wyjechał. U mnie część gruzu trafiła pod podjazd do garażu, resztę gruzu pozostałą z murowania zrzucę chyba za nieckę basenową. Zależy pewnie od miejscowości i samego obłożenia. U nas liczone było od wywózki - 800 złotych. Kontener stał z półtora miesiąca, mimo że mówili o około 2 tygodniach.Widocznie nie był potrzebny . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ruda maruda 10.09.2017 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2017 Nie twierdzę by kupować na wyrost jak się nie ma pełnych danych. Ale jak można się wstrzymać przed zakupem teraz na jesieni do wiosny, to wg mojego dekarza, jest to wskazane i można np. na pokryciu dachowym ugrać od 8 do 10%. Dlatego się wstrzymuję z kładzeniem styropianu i pokrycia już teraz odkładając to na przyszły rok. Jak będzie z oknami, to dam znać niebawem, ponieważ będę zapraszać niebawem na pomiary "oknistów". W sensie jak im się zluzuje sezon. Jak się dowiadywałem o ceny na przełomie dwóch lat przygotowań do budowy to styropian także taniał w czasie zimy, bo ludzie opłacani, produkcja idzie, a zbytu brakuje. To samo miałem z bloczkami na budowę, jak już się pozwolenie robiło w grudniu, to zacząłem brać wyceny i towar był ponad 10% tańszy niż jak w końcu zacząłem budowę na wiosnę. Jak dla mnie to cena zostanie ta sama a na wiosne pojdzie w gore styropian. W zimie stal byla tansza niz teraz ale nie wiadomo jaka bedzie cena tej zimy. Jezeli ma sie kasę na zbyciu to można polować na promocje w danym okresie. My mielismy wiliczone na kazdy etap budowy a nawet nam brakłowięc nie mogliśmy sobie pozwolić na dodatkowe zakupy bo jest teraz taniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Doli. 10.09.2017 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2017 Zależy pewnie od miejscowości i samego obłożenia. U nas liczone było od wywózki - 800 złotych. Kontener stał z półtora miesiąca, mimo że mówili o około 2 tygodniach.Widocznie nie był potrzebny . Ło panie, co to za kontener? Rozejrzałam się za firmami oferującymi wywóz odpadów budowlanych to koszt kontenera 7m3 postawionego na 5 dni to 380zł+vat (zakładam że 8% bo to usługa), czyli nieco ponad 410zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Busters 10.09.2017 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2017 Nie twierdzę by kupować na wyrost jak się nie ma pełnych danych. Ale jak można się wstrzymać przed zakupem teraz na jesieni do wiosny, to wg mojego dekarza, jest to wskazane i można np. na pokryciu dachowym ugrać od 8 do 10%. Dlatego się wstrzymuję z kładzeniem styropianu i pokrycia już teraz odkładając to na przyszły rok. Jak będzie z oknami, to dam znać niebawem, ponieważ będę zapraszać niebawem na pomiary "oknistów". W sensie jak im się zluzuje sezon. Jak się dowiadywałem o ceny na przełomie dwóch lat przygotowań do budowy to styropian także taniał w czasie zimy, bo ludzie opłacani, produkcja idzie, a zbytu brakuje. To samo miałem z bloczkami na budowę, jak już się pozwolenie robiło w grudniu, to zacząłem brać wyceny i towar był ponad 10% tańszy niż jak w końcu zacząłem budowę na wiosnę. Akurat tej zimy styropian przez zime byl najdrozszy, na wiosne zaczal taniec.. Z oknami jak juz inni mowili zimowe promocje to sciema. Z dachem faktycznie mozna sporo zaoszczedzic wyceny zimowe byly z 5-10% lepsze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mr A 10.09.2017 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2017 Ło panie, co to za kontener? Rozejrzałam się za firmami oferującymi wywóz odpadów budowlanych to koszt kontenera 7m3 postawionego na 5 dni to 380zł+vat (zakładam że 8% bo to usługa), czyli nieco ponad 410zł. Tak jak pisałem, wszystko zależy od regionu Podana cena to i tak bodajże z tamtego roku. W tym roku wszelkie odpady (już nie gruz ) do worków, na przyczepkę i wywóz na wysypisko. Przyjęcie "towaru" za darmo. Koszt - tylko paliwo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jkmp 11.09.2017 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2017 U mnie dziś symboliczne "pierwsze wbicie łopaty", czy tam łyżki Lecimy, chociaż niezbyt długo, bo teraz tylko płyta, a mi uciekła ekipa murarzy do SSO. Udało mi się wstępnie umówić kolejną, ale start dopiero w listopadzie. O ile pogoda pozwoli, panowie zimy się nie boją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Doli. 11.09.2017 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2017 U mnie dziś symboliczne "pierwsze wbicie łopaty", czy tam łyżki Lecimy, chociaż niezbyt długo, bo teraz tylko płyta, a mi uciekła ekipa murarzy do SSO. Udało mi się wstępnie umówić kolejną, ale start dopiero w listopadzie. O ile pogoda pozwoli, panowie zimy się nie boją. Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swieja 13.09.2017 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2017 My mamy już ścianki na dole. Nie pokażę bo wszystkie z Ytonga i mi się znowu dostanie Czekamy na dach. Za tydzień ma przyjechać drewno na więźbę. Dachówka wybrana: Braas Rubin 13V kolor miedziana angoba. Zaplanowane też pełne deskowanie. Nie wiem jakie wybrać orynnowanie. Zaproponowano nam miedziane, pod kolor dachu, ale mi się to nie widzi. Myślę o jasnych stalowych rynnach, lub zupełnie ciemnych brązowych. Dużo zależy od koloru elewacji, a tej decyzji też jeszcze nie podjęliśmy. Rynny chcemy stalowe. Wczoraj porozkładaliśmy na podłodze bloczki Ytonga by sprawdzić jak się ma do rzeczywistości mój projekt kuchni i kominka. Wygląda to obiecująco Ogólnie pomieszczenia wyszły większe, niż się zapowiadało. Schody też nam się udały. Przy wzroście 185 cm mam obsesję uderzania głową w sufity, framugi i tp Ale wyszło bardzo wygodnie. Byle tylko kasy starczyło na stan deweloperski. Resztę powoli ogarniemy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
freethinker 14.09.2017 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2017 U mnie dzisiaj zalewali strop betonem, ale jeszcze kawałeczek jest do zalania i zazbrojenia, bo mam taki fikuśny daszek z takimi zbrojeniami, że ich na budowie ukręcić nie byli w stanie i musiałem zamawiać w zewnętrznej zbrojarni. Koniec będzie w poniedziałek. A potem chyba zacznę lecieć ze ścianami zewnętrznymi (mam trójwarstwówkę).Mam do Was pytanie z innej beczki: wygląda na to, że w październiku będę miał stan surowy. Kiedy macie zamiar zamknąć? Bo teoretycznie trzeba by dać niby domowi wyschnąć, ale to chyba można robić w różnych momentach. Po tynkach wewnętrznych? Ale to trochę bez sensu, bo lepiej byłoby porobić instalację przed tynkowaniem, a zostawiać instalację na kilka tygodni/miesięcy bez zabezpieczenia, to proszenie się o kłopoty. Już mnie wystarczająco w tym roku pookradali, więc wolałbym nie zostawiać miedzi w ścianach bez opieki. Wydaje mi się, że lepiej jednak przed tynkami zrobić przerwę, potem instalacje, tynki i szybciutko okna i drzwi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hellenaj 15.09.2017 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2017 U mnie dzisiaj zalewali strop betonem, ale jeszcze kawałeczek jest do zalania i zazbrojenia, bo mam taki fikuśny daszek z takimi zbrojeniami, że ich na budowie ukręcić nie byli w stanie i musiałem zamawiać w zewnętrznej zbrojarni. Koniec będzie w poniedziałek. A potem chyba zacznę lecieć ze ścianami zewnętrznymi (mam trójwarstwówkę). Mam do Was pytanie z innej beczki: wygląda na to, że w październiku będę miał stan surowy. Kiedy macie zamiar zamknąć? Bo teoretycznie trzeba by dać niby domowi wyschnąć, ale to chyba można robić w różnych momentach. Po tynkach wewnętrznych? Ale to trochę bez sensu, bo lepiej byłoby porobić instalację przed tynkowaniem, a zostawiać instalację na kilka tygodni/miesięcy bez zabezpieczenia, to proszenie się o kłopoty. Już mnie wystarczająco w tym roku pookradali, więc wolałbym nie zostawiać miedzi w ścianach bez opieki. Wydaje mi się, że lepiej jednak przed tynkami zrobić przerwę, potem instalacje, tynki i szybciutko okna i drzwi. Freethinker ja zamykam od razu. Tak jak piszesz - instalacje w otwartym domu to proszenie sie o gości. U mnie nie ma lanego stropu więc o tyle prościej - nie ma w budynku tyle wody. Swieja haha u mnie tez ytong ołłłł nołłłłłł Ale ściany z silki, to może tyle dobrze JA dachówkę wybrałam Innovo czerwona angoba - nie wiem tylko czy 10 czy 12. DO poniedziałku chcę zamówić. Wiązary przyjadą na bduowę już we wtorek, ale montaz za około dwa tyg dopiero. Słuchajcie, czy ktoś z Was utwardzał drogę dojazdową do posesji? BO u mnie właśnie w przyszłym tygodnoiu będzie utwardzana no i zastanawiam się czy utwardzić od razu podjazd pod garaż? CZy zostawić to juz na koniec, jak będziemy robić kostkę i cały teren dokoła? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 15.09.2017 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2017 IMO przerwa po tynkach wewnętrznych i wylewkach. Wtedy faktycznie ma co schnąć. I ważne, żeby to było suche przed klejeniem płytek czy kładzeniem parkietu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
freethinker 15.09.2017 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2017 IMO przerwa po tynkach wewnętrznych i wylewkach. A co z instalacjami? Nie ma przecież sensu robić najpierw tynków, a potem zakładać instalacje. A złodzieje czekają na okazje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
laurap 16.09.2017 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2017 Hej! My już wyglądamy tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 16.09.2017 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2017 Hej! My już wyglądamy tak Widzę, że też Wam wygrzebali piach aż po podstawę ław... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 16.09.2017 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2017 A te ławy to nie są jakoś płytko? Czy kwestia zdjęcia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Papucy 17.09.2017 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2017 Możecie proszę polecić jakieś okna dachowe łazienka i nad schody. Lepiej PCV ? Zamawialiście cię przez net? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
laurap 17.09.2017 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2017 (edytowane) Widzę, że też Wam wygrzebali piach aż po podstawę ław... tzn? a jak mieli wygrzebać? agb nie są płytko. Były ale podnieśliśmy jeszcze o 2 bloczki. Teraz będzie ok. Myjk aż byłam sprawdzić na Twoim blogu. Fundamenty lecą identycznie Edytowane 17 Września 2017 przez laurap Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 17.09.2017 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2017 (edytowane) tzn? a jak mieli wygrzebać? Jak warunki pozwalają, to się zbiera sam humus, względnie piach do podstawy ściany fundamentowej, kopie rowy, ew. uzbraja się szalunkami i doń leje beton. To pozwala zachować jak najwięcej rodzimego gruntu, to z kolei wyklucza konieczność kupowania i nawożenia piachu (jeśli jest tam glina -- jak u mnie) i ubijania (które znając ekipy jest robione często na odwal się). Znaczy, takie wykonanie jak u Ciebie (i u mnie) generalnie nie jest źle -- tak się powinno robić, tylko to bardziej kosztowne jest (u mnie chorobliwie bardziej kosztowne). Musisz teraz przysiąść i dokładnie przypilnować klepanie piachu... Duża maszyna musi być i małe warstwy zarzucane i cyklicznie klepane. Edytowane 17 Września 2017 przez Myjk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts