laurap 17.09.2017 16:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2017 Jak warunki pozwalają, to się zbiera sam humus, względnie piach do podstawy ściany fundamentowej, kopie rowy, ew. uzbraja się szalunkami i doń leje beton. To pozwala zachować jak najwięcej rodzimego gruntu, to z kolei wyklucza konieczność kupowania i nawożenia piachu (jeśli jest tam glina -- jak u mnie) i ubijania (które znając ekipy jest robione często na odwal się). Znaczy, takie wykonanie jak u Ciebie (i u mnie) generalnie nie jest źle -- tak się powinno robić, tylko to bardziej kosztowne jest (u mnie chorobliwie bardziej kosztowne). Musisz teraz przysiąść i dokładnie przypilnować klepanie piachu... Duża maszyna musi być i małe warstwy zarzucane i cyklicznie klepane. a ok, już wiem o co chodzi. My nie chcieliśmy tego kopania bo u nas jest tylko piach. Zresztą nasz kierbud się na to nie godził. To co wykopali, pójdzie z powrotem plus dowiozą. Utwardzanie przypilnujemy ale dajemy również dodatkowe zbrojenie w płytę, żeby nie siadało potem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Busters 17.09.2017 16:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2017 Zbrojenie nic nie da jak bedzie zle ubite. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Papucy 17.09.2017 16:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2017 Ja wysłałem Tate i pilnował jak ubijali , sypali warstwami a kierownik ( tata ) obserwował : ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
laurap 17.09.2017 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2017 Zbrojenie nic nie da jak bedzie zle ubite. jasne! będziemy pilnować mają usypywać warstwowo po 30 cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Busters 17.09.2017 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2017 Mnie na ubijanie moj kb uczulal bo on sobie nie przypilnowal i jak bylem u niego to cokoliki fajnie wisialy kilka cm nad podloga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 17.09.2017 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2017 Mnie na ubijanie moj kb uczulal bo on sobie nie przypilnowal i jak bylem u niego to cokoliki fajnie wisialy kilka cm nad podloga Ja się jeszcze nie spotkałem z kilkoma centymetrami, natomiast widziałem cokoły wiszące pół do jednego centymetra w powietrzu. Natomiast to była wina słabego styropianu w podłodze a nie akurat złego ubijania (bo to był dom podpiwniczony). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swieja 18.09.2017 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2017 Słuchajcie, czy ktoś z Was utwardzał drogę dojazdową do posesji? BO u mnie właśnie w przyszłym tygodnoiu będzie utwardzana no i zastanawiam się czy utwardzić od razu podjazd pod garaż? CZy zostawić to juz na koniec, jak będziemy robić kostkę i cały teren dokoła? Będzie nam łatwiej obrazki wieszać na ścianach Faceci tego nie rozumieją My utwardzaliśmy, bo nic by do nas nie wjechało. Mamy na działce glinę i się niezła ślizgawka robi jak popada. Utwardziłabym już drogę do garażu za jednym razem. Raz wjadą, zrobią i po krzyku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamila. 18.09.2017 15:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2017 Bocianki z Mazowsza gdzie kupowaliście stemple budowlane? Potrzebujemy 250 sztuk o długości 3 mb. Mamy jeszcze chwilę czasu ale wolę się już rozglądać Mieliśmy wynajmować stalowe ale prawdopodobnie nie zdążymy z dwoma stropami w tym roku i postawimy tylko parter. No a jak już będzie parter to chcemy zostawić ostemplowane do lutego/marca 2018, żeby nie jeździć po każdej śnieżycy i nie zwalać śniegu ze stropu. Ktoś, coś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Buczi 19.09.2017 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2017 Ja większość kupowałem na olx, masz standardową długość więc polecam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hellenaj 19.09.2017 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2017 Laurap takie wykoannie ław jak u Ciebie jest w pełni prawidłowe. Ławy w szalunkach, a pod nimi najlepiej beton podkładaowy. Tak jest "książkowo". A to żę piach trzeba wrzucić w środek i ubić - tak po prostu jest i trzeba to wziąć pod uwagę w kosztach.U mnie w fundamenty poszło 25 wywrotek pospółki ( pow całkowita domu 200m, parterowy). Zagęszczane warstwami a pod koniec zagęszczania wezwałam geologa na badanie stopnia zagęszczenia gruntu. Koszt stosunkowo niewielki ( u mnie 750 zł za 15 punktów - taniej, bo to kolejne moje zlecenie u tego geologa, normalnie bierze 80zł za punkt). Geolog zrobił badanie, wskazał ekipie miejsca do poprawy. Moim zdaniem warto zainwestować w badanie, bo zalanie betonu podkładowego na żle zagęszczoną pospólkę może skończyć się duuuuuużo wiekszymi kosztami naprawy - po skuwanie betonu i ponowne zagęszczanie włącznie. Wczoraj zrobilismy drogę, dorga przyjemność to była, ale teraz można "suchą" stopą dojechać pod dom. Ostatecznie utwardzilismy też podjazd pod garaż. Obecnie jesteśmy na etapie zbrojenia wieńca, nadproży i podciągów. Po cichu licze na zalanie w piątek. Przyjechaly też wiązary na budowe - za ok. 2,5 tyg montaż, a na początku października wchodzi dekarz. Możecie polecić kogoś od tynków cem-wap w okolicy Wrocławia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
laurap 20.09.2017 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2017 Hellenaj to juz daleko jesteście ja mam niestety obawy czy mi zrobią jeszcze w tym roku sso. Ciągle leje, pogoda do du... ekipa czeka żeby wejść zrobić izolację pionową bo wszystko mokre. a gdzie utwardzanie i wylanie fundamentów... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hellenaj 20.09.2017 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2017 Hellenaj to juz daleko jesteście ja mam niestety obawy czy mi zrobią jeszcze w tym roku sso. Ciągle leje, pogoda do du... ekipa czeka żeby wejść zrobić izolację pionową bo wszystko mokre. a gdzie utwardzanie i wylanie fundamentów... Lauraop no teraz trochę podgoniliśmy... ale fundamenty robione były od 7lipca a beton podkładaowy zalany jakoś pod koniec sierpnia. tak więc prawie dwa mieisące to trwało.... no i włąsnie tak jak u CIebie, a to pogoda do bani, a to zalało, a to ściany mokre, a to ekipa na innej budowie miałą coś do poprawy... szcześliwie, udało sie, no i potwierdzam, jak się wyjdzie z ziemi to wielka ulga U nas chlopaki z izolacją pionową mieli trochę zabawy, na zewnątrz nakładali masę KMB pacą, w środku nie było takiej opcji, bo bloczki były nierówne i tam już mase nakladali pedzlem. Tak czy siak udało się Dzisiaj właśnie wróciłam z budowy, chłopaki kończą zbrojenie i zaczynają szalunki, z skręcać mieli co, bo w wieńcu strzemiona co 15cm w dodatku ze stali fi8. Wiązary też już czekają, dziwnie to wygląda, aż wierzyć się nie chce, ze z tego powstanie dach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Papucy 20.09.2017 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2017 U mnie też z OLX 200 sztuk kupiłem po jednej budowie , ekipa sobie przywiozła . No z pogoda kiszka dzisiaj mieli szalować strop i słupy ( leje od rana ) ciekawe czy coś zrobili : ) . Zamykacie dom przed zima ? Ja pierwotnie miałem zostawiać ale tak się w sumie zastanawiam czy nie montować okien końcem października i ruszać z elektryką i hydrauliką jeszcze w tym roku. Ponawiam pytanie czy w łazience i na korytarzu nad schodami dawać okna dachowe PCV? Poleci ktoś może jakichś model konkretny - strasznie dużo tego na rynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
freethinker 20.09.2017 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2017 Strop mi dzisiaj zalali betonem do końca. Robiłem gęstożebrówkę, ale z betonu sprężonego (Granord), więc stosunkowo niewiele potrzebowałem stempli. Stwierdziłem, że pożyczę dźwigary i będzie spokój.Ale mam inny problem. Jakoś nie zwracałem uwagi dotąd na okna kolankowe, wychodząc z założenia, że z tym mało istotnym detalem jakoś dam sobie radę. Dzisiaj w końcu rozmówiłem się z przedstawicielem jednego z producentów i... kicha jak jasna cholera. Myślałem o zastosowaniu w domu okien PCV w kolorze antracyt, a przeszkleń mam od groma i większość producentów po prostu mi odmówiła ze względu na wielkie rozmiary. Więc walczyłem z nimi, aż w końcu znalazłem takich, którzy zgodzili się takie okna zrobić i to nawet za jakieś ludzkie pieniądze. A tu okazuje się, że okna kolankowe to specjalny przypadek, te z PCV są wyłącznie białe, ewentualnie można je okleić okleiną drewnopodobną. No i całą koncepcję diabli wzięli. Nie wiem, co z tym pocznę.W ogóle tydzień mam jakiś pechowy. Wymyśliłem sobie, że w salonie dla ozdoby machnę sobie pod sufitem ogromną płatew - z drewna klejonego, bo takich ze zwykłego drewna nie robią. Sam ten jeden mój wymysł kosztował 4000, czyli prawie połowę tego co cała więźba. Dopłaciłem za ekstra jakość wizualną. No i przyjechał w poniedziałek... poobijany, bo ktoś jakimś wózkiem widłowym musiał nieźle przyfasolić sobie w tę moją płatew. Wezwałem już przedstawiciela fabryki na reklamację, ale więźbę będę musiał robić za chwilę, a kluczowy element jest w stanie opłakanym. Do tego wiem przecież, że to Polska a nie Niemcy, więc się pewnie skończy tak. że sobie będę musiał kupić jeszcze jedną płatew, a z producentem trzy lata będę się po sądach ciągał. Ech, co za życie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Doli. 20.09.2017 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2017 A my lecimy ze ścianami W czwartek przyjechał materiał na ściany. Gdyby nie Wykonawca, który z upodobaniem rozgrzebał folię i dobierał się do ulotki, to byśmy się pewnie nie skupili na niej aż tak. A jak już tak studiowaliśmy te wszystkie oznaczenia, to nie mogliśmy znaleźć czytelnej informacji o klasie bk. W międzyczasie paleta prawie spadła z HDSu, więc Wykonawca poszedł ratować sytuację... http://static.pokazywarka.pl/x/m/8/b1a6506e1f7916fcaa0ad7fd2842cb1f_orig.jpg ... a ja wpisałam w googla oznaczenie YTONG FORTE P+W PP2,5/0,4 i wyszło że to klasa 400, o czym informuje owe 0,4 w sygnaturze. Więc podniosłam raban, że STOP, ja takiego materiału nie przyjmę, miał być 500. Telefon do handlowca, a ten mi każe latać po pace i sprawdzać czy wszystkie palety są 400. No to wlazłam i z dostępnych palet 4 to była klasa 400, 3 z przodu miały klasę 600, a pozostałe nie do sprawdzenia. Nie no super... Handlowiec zaraz przyjechał i zaczyna gadkę, że przecież zamawiałam YTONG(!!!), to przyjechał YTONG. Na co ja, że mam na mailu jaką klasę zamawiałam i niech nie robi ze mnie wariatki Wtedy on zmienił taktykę, że mamy się cieszyć, że jest z czego murować i teraz się bierze to co jest... :jawdrop: My mu na to, że klasy 400 nie chcemy i co teraz? Próbował nam wcisnąć termobet 500 ("przecież Pani go chciała na początku"), ale przejeżdżamy koło hurtowni codziennie. Nie mają tylu palet żeby choć nośne parteru postawić, a dostawy nie będzie. Na szczęście przyjechał z nim ładowacz winny całej akcji z rozwaloną paletą, który na szczerości stwierdził, że to są ostatnie 4 palety klasy 400 i reszta jest klasy 600. Nie myśląc wiele wypaliliśmy, że w takim razie te 400-tki oddajemy i chcemy całą dostawę w klasie 600 w tej samej cenie. Zgodził się. A my zgodziliśmy się przyjąć tę "spadniętą" paletę na docinki, po obniżonej cenie. Także od początku z przygodami A dzisiaj już powstała pierwsza warstwa ściany :D:D Otwory na okna i drzwi zostały poszerzone o 2cm z każdej strony na ramkę z XPS - podpatrzone u @annatulipanna http://static.pokazywarka.pl/4/2/5/94da056dd17397e05c8891d8691219cd_orig.jpg http://static.pokazywarka.pl/9/9/z/09e1d7ee8e37cbf067cdbe587cfece68_orig.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hellenaj 21.09.2017 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2017 Papucy ja zamykam przed zimą i robię instalacje, a jeśli zdążę tynki i wylewki.Co do okna, w łazience bym zrobiła. Natomaist na klatce schodowej - jeśli nie będzei kłopotów z myciem i otwieraniem to może warto, ale jeśli miało by to powodować jakieś akrobacje przy otwieraniu czy myciu to bym nie robiła. A może lepiej świetlik zamiast okna? Planuję zamontować w korytarzu - mam dosyć długi i i ciemny. Doli - niezłe przeboje... u mnei był problem z 600, po prostu brakowało. W końcu, zeby nie czekać ( nie było wiaodmo kiedy i czy dojedzie 600) część ścian mam z 400. Dom się nie zawali, a niestety czas nie jest moim sprzymierzeńcem. Postój w oczekiwaniu na materiał, to opóźneinie całej budowy i z ekipami mogłabym się pożegnać.... U mnie dziś wykoanno wykop pod przyłacze prądu - będizemy musieli robić projekt zamienny, bo na PZT skrzynki pradu i gazu są inaczej niż w rzczywistosći - tzn zamienione są miejscami, a co za tym idzie linie zasilające będą miały inne trasy.... Ponadto panowie szalują dalej, możliwe, ze w poniedziałek zalejemy wieniec. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
annatulipanna 21.09.2017 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2017 Zamykacie dom przed zima ? Ja pierwotnie miałem zostawiać ale tak się w sumie zastanawiam czy nie montować okien końcem października i ruszać z elektryką i hydrauliką jeszcze w tym roku. Jeśli masz szanse zamknąć budynek w październiku, to ja bym chyba tak zrobiła Później, nie wiadomo, jak będzie z pogodą i będziesz czekał do późnej wiosny, aż mrozy odpuszczą. A tak zawsze można już wewnątrz coś dłubać przez zimę. Ponawiam pytanie czy w łazience i na korytarzu nad schodami dawać okna dachowe PCV? Poleci ktoś może jakichś model konkretny - strasznie dużo tego na rynku. A czemu chcesz okna PCV? Ja okno dachowe w łazience na poddaszu zamieniłam na okno pionowe. Ale gdybym miała tam okno dachowe, to byłoby drewniane, tylko przeznaczone do pomieszczeń wilgotnych (malowane lakierem poliuretanowym - w kolorze białym). Na korytarzu nad schodami mam zwykłe okno drewniane. Co do modelu okien to ciężko doradzić. Zależy od tego, jakich parametrów oczekujesz od okien. Ja celowałam w okna 3-szybowe, bez nawiewników, Uw=1,1 lub mniej. Wybierałam między Fakro, Velux i Roto. Fakro wyszły najtaniej i takie też mam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d1gital 21.09.2017 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2017 Widzę, że nie tylko ja mam problem z wykonawcami. Jeden ze znanych z tego forum wykonawców płyt fundamentowych wspomniał dziś zupełnym przypadkiem, że przecież dwa miesiące temu pisałem, że jestem elastyczny, więc nie wiedzieli, że mają zacząć w ustalonym terminie (czyli za tydzień!). A ja głupi załatwiłem zwolnienie z pracy (mieszkam kawałek od budowy), geodetę, koparki, piasek, toalety itp. No cóż, na szczęście wszelkie zmiany terminów w umowie są zapisane, że aneksujemy, a żadnego aneksu nie podpisywaliśmy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamila. 21.09.2017 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2017 O kurczę d1gital współczuję Może uda Ci się dogadać z wykonawcą? Wykonanie płyty to raptem 3/4 dni od wejścia geodety. Jeśli masz wszystko ustawione i zamówione wykonawca raczej nie powinien zostawić Cię z ręką w nocniku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Doli. 21.09.2017 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2017 O kurczę d1gital współczuję Może uda Ci się dogadać z wykonawcą? Wykonanie płyty to raptem 3/4 dni od wejścia geodety. Jeśli masz wszystko ustawione i zamówione wykonawca raczej nie powinien zostawić Cię z ręką w nocniku To zależy ilu masz ludzi do pracy i ile zbrojenia do wiązania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts