Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Bocianki 2017 - witamy i zapraszamy :)

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

My zamykamy dom na zimę. Od wtorku wchodzą dekarze i zabierają się za więźbę. Do połowy października dach ma być położony. W międzyczasie, jak już powstanie więźba, majster skonstruuje moje trójkątne okno w pracowni, bo bez więźby nie było do czego go przyczepić i była groźba pięknej katastrofy. Jak już zdejmą szalunki to wołamy ludzi od okien na pomiary. Do końca października powinniśmy zamknąć dom. Wtedy mąż podłącza kozę do komina i zabiera się za instalacje.

Ale czy uda się w tym roku zrobić tynki i wylewki to nie wiem. Trochę się obawiam czy mi tynki nie odpadną ze ścian jak mróz chwyci. Koza nie ogrzeje przecież całego domu.

Ktoś z was ma doświadczenie albo choć zdanie na temat pomp ciepła LG? Będę wdzięczna za jakiekolwiek info. Mamy w planie Panasonic Aquarea T-cośtam, ale niestety szukamy oszczędności bo się możemy nie wyrobić. Ale staram się być dobrej myśli ;)

Perspektywa, że za niecały rok będę mieszkać u siebie jest błoga :)

U mnie chyba najbardziej tu znana firma od płyt - miała poślizg 1 tygodnia, ale to prawie dwa tygodnie przed planowanym terminem rozpoczęcia dostałem bezpośredni telefon od kierownika ekipy że się nie wyrobią - proszą o przesunięcie. Generalnie widać że sporo mają roboty. U mnie zgodnie z umową po tygodniowym poślizgu pojawiła się ekipa 3 panów, z pomocą koparki załatwili wszystko w 4 i pół dnia. Zbrojenie - tylko wieniec po obwodzie dozbrajane miejscowo.

Za to murarze mi uciekli całkiem... w niedzielę spotykam się na działce z nowym murarzem, wstępnie jesteśmy dogadani, ale realizacja najwcześniej za 2 miesiące ruszy.

Za to dziś wracając z pracy powitała mnie na działce skrzynka od prądu :wiggle: chociaż podłączę się dopiero na wiosnę, teraz trochę bez sensu.

Ktoś z was ma doświadczenie albo choć zdanie na temat pomp ciepła LG? Będę wdzięczna za jakiekolwiek info. Mamy w planie Panasonic Aquarea T-cośtam, ale niestety szukamy oszczędności bo się możemy nie wyrobić. Ale staram się być dobrej myśli ;)

Zajrzyj do dziennika kaszpir007 ma LG .

Leje i leje i leje...........

My zamykamy dom na zimę. Od wtorku wchodzą dekarze i zabierają się za więźbę. Do połowy października dach ma być położony. W międzyczasie, jak już powstanie więźba, majster skonstruuje moje trójkątne okno w pracowni, bo bez więźby nie było do czego go przyczepić i była groźba pięknej katastrofy. Jak już zdejmą szalunki to wołamy ludzi od okien na pomiary. Do końca października powinniśmy zamknąć dom. Wtedy mąż podłącza kozę do komina i zabiera się za instalacje.

Ale czy uda się w tym roku zrobić tynki i wylewki to nie wiem. Trochę się obawiam czy mi tynki nie odpadną ze ścian jak mróz chwyci. Koza nie ogrzeje przecież całego domu.

Wystarczy do tynkow zeby bylo na plusie. Jak beda wzglednie suche to kilka stopni mrozu tez im krzywdy nie zrobi.

Pompe LG ma kaszpir, zagladnij do niego na blog. Jak na razie jak zadowolony.

U nas strop zalany dwa tyg temu i dopiero we wtorek maja dalej murowac kolankowe. Majster mowi ze brakuje mu ludzi do pracy a ciagle dzwonia z robotą i dlatego takie przerwy między etapami. Obiecał že do zimy dach będzie a ja miałam nadzieje że w listopadzie będą już okna. Marzy mi sie zamieszkac nq dole juz na moje urodziny 2 czerwca w przyszłym roku.

Wystarczy do tynkow zeby bylo na plusie. Jak beda wzglednie suche to kilka stopni mrozu tez im krzywdy nie zrobi.

Pompe LG ma kaszpir, zagladnij do niego na blog. Jak na razie jak zadowolony.

Co to znaczy względnie suche ? Czy zależy to od jakości wykonanie czy rodzaju tynków gipsowe, CW ?

Też myślę o LG Therma V ale w mojej okolicy narazie nie znalazłem instalatora które ma ją w ofercie, większość Panasonic. LG tańsza jak będę miał OZC to się zastanowię czy nie poszukać gdzieś dalej np Małopolska .

O kurczę d1gital współczuję :jawdrop:

Może uda Ci się dogadać z wykonawcą? Wykonanie płyty to raptem 3/4 dni od wejścia geodety. Jeśli masz wszystko ustawione i zamówione wykonawca raczej nie powinien zostawić Cię z ręką w nocniku :no:

Podobno nieporozumienie :eek: Sprawa się wyjaśniła, ale tak to jest jak się rozmawia z kilkoma różnymi osobami z tej samej firmy - każdy powie coś innego. Zaczynają w ustalonym terminie, a dziś przyszła pierwsza faktura i zaczynają się w końcu większe koszty.

agatha86 podobnie u mnie z marzeniami, chciałabym z końcem czerwca, względnie z końcem sierpnia, ale jesień też będzie ok ;-) Tak czy siak chciałabym do końca roku być w domu - taki mamy plan od początku. Tak więc wsyztsko co będzie wcześniej będzie super ekstra :D

U mnie w sobotę elektryk miał zrobić przyłącze proądu do budynku niestety, ma kłopoty ze zdrowiem, ale ma jakiegoś swojego kolegę podesłać. Oby się udało, prądu potrzebuję za ok dwa tygodnie, wszystko już gotowe, materiały czekają, wykop pod wlz jest tylko elektryka brak :D

Poza tym czekam na dostawę silki na ścianki działowe, miała być wczoraj, a na razie ani widu ani słychu. Normalnie po nocach mi się sni budowa i rózne sprawy z nią zwiazane...

Aha, nie wiem czy pisałam ale ostatecznie zamówiłam dachówkę. Tak jak wspominałam będzie bogen innovo 10, kolor czerwona angoba. Widziałam dach na żywo, jest przyjemny w odbiorze. Dostawa powinna być na początku października. Generalnei i październik i listopad zapowiadają się baaaaardzo intensywne.

Papucy wybacz, dopiero pożniej doczytałam że nie pytasz czy robić okna w łaziencei klatce schodowej, tylko czy robić pcv. Wybacz, z racji ciąży mój mózg nie do końca ogarnia rzeczywistość :wiggle:

Orientowaliście się juz w ekipach od tynków? Chciałabym cem-wap i liczyłam na cenę 30-32 zł. Tymczasem jak do tej pory mam wyceny 35, 36 i 31, przy czym ta 31 termin dopiero na drugą połowę listopada... Zaczynam już zaklepywać firmy do wykończeniówki na wiosnę, bo już widzę, żę terminy baaaaardzo odległe..

Orientowaliście się juz w ekipach od tynków? Chciałabym cem-wap i liczyłam na cenę 30-32 zł. Tymczasem jak do tej pory mam wyceny 35, 36 i 31, przy czym ta 31 termin dopiero na drugą połowę listopada... Zaczynam już zaklepywać firmy do wykończeniówki na wiosnę, bo już widzę, żę terminy baaaaardzo odległe..

Ja wlaśnie się rozliczyłem z ekipą od tynków. Płaciłem po 36zł/m2. Ale sporo drobiazgów mi jeszcze dorabiali i zrobili to gratis. Np. pasowało mi puszki obsadzić na słupie żelbetowym to obmurowali go i puszki obsadzili, wszystkie otwory na puszki musieli poszerzać bo elektryk zrobił na wcisk itp.

Ja wlaśnie się rozliczyłem z ekipą od tynków. Płaciłem po 36zł/m2. Ale sporo drobiazgów mi jeszcze dorabiali i zrobili to gratis. Np. pasowało mi puszki obsadzić na słupie żelbetowym to obmurowali go i puszki obsadzili, wszystkie otwory na puszki musieli poszerzać bo elektryk zrobił na wcisk itp.

A propos instalacji elektrycznej w słupie. Oczywiście miałem, a zapomniałem w ferworze walki, zrobić jakieś szpary w słupie na pociągnięcie kabli do włączników/ (czy innych sterowników). W betonie da się bez większego problemu zrobić bruzdowanie czy pozostaje pociągnąć kable pod tynkiem, a może to lepiej zabudować GK?

Kaizen, a co masz w tej cenie dokładnie? Bo ja mam podane ceny 23zł/m2 za tynk gipsowy, 26zł za gipsowy utwardzany i 27zł za c-w. Robocizna + materiał. Ciekawe czemu tyle taniej mi wychodzi.

Kaizen, a co masz w tej cenie dokładnie? Bo ja mam podane ceny 23zł/m2 za tynk gipsowy, 26zł za gipsowy utwardzany i 27zł za c-w. Robocizna + materiał. Ciekawe czemu tyle taniej mi wychodzi.

Dostaniesz jednakowy fabryczny tynk, a nie mieszany ręcznie. Dodatkowo będzie u Ciebie położony pewnie maszynowo, a nie ręcznie. W DB Kaizena była o tym cała dyskusja.

O mamo, przeleciałam cały wątek kaszpi007 by znaleźć pompę na końcu ;)

Poza tym zima dopiero przed nimi więc na razie opinia o kąpieli się pojawiła ;)

Nie wiem jak wy, ale ja mam powoli dosyć, a dom jeszcze nawet nie zamknięty. Mam nadzieję, że to chwilowy spadek nastroju.

Mąż mnie wczoraj pyta czy zdecydowałam już o kolorze rynien. Ale jak rynnach mam zdecydować, to muszę też zdecydować o kolorze elewacji, o okładzinie na podmurówkę i wykusz (bo chcemy go wykończyć innym materiałem niż reszta elewacji. A w ogóle to komin trzeba będzie wykończyć już docelowo a więc w materiale takim jak na wykusz i podmurówkę, więc o tym też już powinnam zdecydować... Dużo trudnych pytań, a na jeżdżenie po składach budowlanych i oglądanie kolorów nie mamy czasu.

Od niedzieli wyprowadzamy się z Wrocławia bliżej budowy. Dzieci poszły już do docelowej szkoły, będzie wygodniej, mniej kasy na paliwo, mniej kasy na wynajem i może więcej czasu na rozmowę i podejmowanie decyzji.

Ale ogólnie mam tzw. doła ;)

Robocizna (tynk ręczny) i materiał (mieszany na miejscu). Pracochłonna wersja - najpierw szpryca, potem dwie warstwy zaprawy, każda "zeskrobywana" po przyschnięciu, a nie na mokro a na wierzch jeszcze zacierana cienka warstwa na białym cemencie i piasku kwarcowym. Z efektu jestem bardzo zadowolony. Tutaj wrzucałem fotki, ale zdjęcia tego nie oddają.

W betonie da się bez większego problemu zrobić bruzdowanie czy pozostaje pociągnąć kable pod tynkiem, a może to lepiej zabudować GK?

Kable zatynkujesz. Choć są tacy, co wszystko w bruzdach puszczają. Puszki są problemem. Wyciąć oczywiście się da, ale po co osłabiać konstrukcję? Wolałem dokleić do słupa połówkę bloczka.

Edytowane przez Kaizen