Papucy 22.09.2017 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2017 No kasa leci . Powiedzcie mi czy warto płacić za Tyvek , Fakro mi oferują za 3,3 m2 , a parametry chyba podobne . Czy ja czegoś nie dostrzegam? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wekto 22.09.2017 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2017 Ciekawe ile wyjdzie ostatecznie za całość Do stanu deweloperskiego bez działki to z pół miliona a do wprowadzenia to pewnie 600-800 tysięcy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aghata86 22.09.2017 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2017 My ssz zrobimy za 116tys pewnie drugie tyle na reszte Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Doli. 22.09.2017 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2017 My ssz zrobimy za 116tys pewnie drugie tyle na reszte Jak to jest możliwe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
annatulipanna 22.09.2017 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2017 No kasa leci . Powiedzcie mi czy warto płacić za Tyvek , Fakro mi oferują za 3,3 m2 , a parametry chyba podobne . Czy ja czegoś nie dostrzegam?[ATTACH=CONFIG]397281[/ATTACH] Ja bym nie brała żadnej z tych membran. Gramatura słaba (poniżej 150g/m2 nie brałam w ogóle pod uwagę). No i ta pierwsza membrana w zestawieniu (Tyvek) wychodzi gorzej, choć niewiele Nie wiem, jaki masz dach, jakie pokrycie przewidujesz, ale membrana to ważna rzecz i nie ma co tutaj oszczędzać. Ja tam wolałam oszczędzić na dachówce (chciałam płaską, mam falistą). Mi początkowo zaproponowali membranę Mdm 165g/m2 w mojej hurtowni. Poczytałam, poszukałam i wróciłam do tejże hurtowni z wypisanymi rodzajami membran i ich cenami z netu. Pytałam, co mogą mi zaoferować. Pomądrzyłam się na temat membran i ich rodzajów i dostałam najlepszą, jaką mięli - Mdm 230g/m2 w cenie - 200 zł więcej za całość niż poprzednia Ogólnie koszt membrany w moim przypadku to było 1280 zł. Oszczędność na dachówce to 5000 zł. I bierz membranę z paskami klejącymi - nie ma porównania, do tej bez kleju. No chyba, że masz poddasze nieużytkowe i jest Ci wszystko jedno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Doli. 22.09.2017 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2017 Tak przy okazji kosztów, to wszedłem na Excela, gdzie zapisuję ile na co i kiedy wydałem i od momentu zobaczenia działki po raz pierwszy przepuściłem już 200 tysięcy Ciekawe ile wyjdzie ostatecznie za całość Za dużo... U nas też plik z kosztami puchnie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 22.09.2017 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2017 SSZ to bliżej 1/3 niż 1/2 kosztów stanu deweloperskiego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Doli. 22.09.2017 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2017 SSZ to bliżej 1/3 niż 1/2 kosztów stanu deweloperskiego. Zależy co dla kogo jest stanem deweloperskim, bo definicji takowej nie ma i wszyscy lecą na domysłach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wekto 22.09.2017 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2017 My ssz zrobimy za 116tys pewnie drugie tyle na reszte Oczywiście to zależy od tego jaki dom. W naszym przypadku SSZ to około 1 tyś zł/m2. A sam SSZ to około 1/3 kosztów gotowego do zamieszkania domu (i zrobionego otoczenia). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
annatulipanna 22.09.2017 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2017 Do stanu deweloperskiego bez działki to z pół miliona a do wprowadzenia to pewnie 600-800 tysięcy Bez przesady! Nie strasz inwestorów Stan deweloperski, to mi firma robiąca kompleksowo (materiał + robocizna) wyliczyła na 450 tyś. Ja planuję nie przekroczyć 300 tyś. Jeśli stan deweloperski kończy się na tynkach i posadzkach, to zmieszczę się w 250 tyś I nie robię po taniości. Także Doli, nic się nie martw. To jest możliwe Ale wymaga poświęcenia swojego czasu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Doli. 22.09.2017 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2017 Bez przesady! Nie strasz inwestorów Stan deweloperski, to mi firma robiąca kompleksowo (materiał + robocizna) wyliczyła na 450 tyś. Ja planuję nie przekroczyć 300 tyś. Jeśli stan deweloperski kończy się na tynkach i posadzkach, to zmieszczę się w 250 tyś I nie robię po taniości. Także Doli, nic się nie martw. To jest możliwe Ale wymaga poświęcenia swojego czasu Ja nie wiem jak wy to robicie. 250tys to nas będzie kosztować zzs jak dobrze pójdzie. A wszystko ogarniamy sami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 22.09.2017 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2017 Dla mnie stan developerski to taki, w jakim dostaję mieszkanie. Wylewki, tynki, doprowadzenie wody, kanalizacji, elektryka, wentylacja i ogrzewanie. W przypadku domu jeszcze ocieplenie, tynk, itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wekto 22.09.2017 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2017 Bez przesady! Nie strasz inwestorów Stan deweloperski, to mi firma robiąca kompleksowo (materiał + robocizna) wyliczyła na 450 tyś. Ja planuję nie przekroczyć 300 tyś. Jeśli stan deweloperski kończy się na tynkach i posadzkach, to zmieszczę się w 250 tyś I nie robię po taniości. Także Doli, nic się nie martw. To jest możliwe Ale wymaga poświęcenia swojego czasu )) annatulipanna, piszę jak jest. Przyjmując stan deweloperski za taki jak opisałaś (trzeba tylko wejść, zrobić wykończeniówkę i wyposażyć dom... tylko) to za 1m2 licz 2500 zł. W Twoim przypadku będzie to 360 tyś zł. Oczywiście zależy jakie musisz mieć instalacje a jakie media już masz zastane na działce. Ile teraz inwestujesz w instalacje a ile jesteś skłonna płacić później, podczas eksploatacji. Lepiej przymierzyć się do większych kosztów. Niedoszacowanie rzędu 10-20% kosztów to się przyjmuje "z urzędu" . A w ogóle to jak już zaczniecie wykańczać dom to nie ma takich pieniędzy których by nie można było wydać. I praktycznie zawsze, ZAWSZE ich na końcu zabraknie . Ot, pocieszające... Takie coś wygooglowałem: http://bi.gazeta.pl/im/db/24/fd/z16590043Q,Szczegoly_techniczne_i_srednie_krajowe_koszty_budowy.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 22.09.2017 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2017 Do stanu deweloperskiego bez działki to z pół miliona a do wprowadzenia to pewnie 600-800 tysięcy Mnie wyszło z basenem (za 55 klocków policzyłem) i klimatyzacją w całym domu, gotowym do wstawiania mebli, koło 450 tys. zł Tylko to z dosyć sporymi górkami łapałem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wekto 22.09.2017 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2017 (edytowane) Myjk... a czy Ty przypadkiem nie jesteś na razie na etapie ... jętek ? W tym 600-800 wstawiłem też wyposażenie (i ogarnięcie działki tj. wybrukowanie dojazdu, ogrodzenie.... a tutaj są też dziesiątki tyś). A to wiadomo... jest praktycznie niemierzalne. Może być 500 a może i 5000 zł na m2. Edytowane 22 Września 2017 przez Wekto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 22.09.2017 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2017 Myjk... a czy Ty przypadkiem nie jesteś na razie na etapie ... jętek ? Jestem, co nie zmienia faktu, że ceny są dosyć powszechnie dostępne (db trochę tutaj przeczytałem przez 5 lat) i można sobie należyte szacunki zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Doli. 22.09.2017 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2017 )) annatulipanna, piszę jak jest. Przyjmując stan deweloperski za taki jak opisałaś (trzeba tylko wejść, zrobić wykończeniówkę i wyposażyć dom... tylko) to za 1m2 licz 2500 zł. W Twoim przypadku będzie to 360 tyś zł. Oczywiście zależy jakie musisz mieć instalacje a jakie media już masz zastane na działce. Ile teraz inwestujesz w instalacje a ile jesteś skłonna płacić później, podczas eksploatacji. Lepiej przymierzyć się do większych kosztów. Niedoszacowanie rzędu 10-20% kosztów to się przyjmuje "z urzędu" . A w ogóle to jak już zaczniecie wykańczać dom to nie ma takich pieniędzy których by nie można było wydać. I praktycznie zawsze, ZAWSZE ich na końcu zabraknie . Ot, pocieszające... Takie coś wygooglowałem: http://bi.gazeta.pl/im/db/24/fd/z16590043Q,Szczegoly_techniczne_i_srednie_krajowe_koszty_budowy.jpg Nie wiem jak Ci wyszły te wyliczenia Te m2 to trzeba liczyć m2 powierzchni całkowitej, a nie użytkowej (bo nieużytkową też trzeba wybudować), a Anna ma powierzchni podłóg 177m2, więc z Twoich wyliczeń wychodziłoby 442tys. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 22.09.2017 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2017 W tym 600-800 wstawiłem też wyposażenie (i ogarnięcie działki tj. wybrukowanie dojazdu, ogrodzenie.... a tutaj są też dziesiątki tyś). A to wiadomo... jest praktycznie niemierzalne. Może być 500 a może i 5000 zł na m2. Jasne, dlatego wg mnie powinno się podawać cenę stanu deweloperskiego samego domu. Albowiem płytki czy inne podłogi drewniane (o meblach nie pomnę) też mogą kolosalną różnicę zrobić. Ja sobie zakładam materiały do wykończenia raczej z niskiej i średniej półki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
annatulipanna 22.09.2017 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2017 Wekto, właśnie zerknęłam sobie na twój domek No to już wiem, skąd taka cena Mój dom to zwykły, prosty budynek o PU 143m2, stąd taka różnica w kosztach. Swoją drogą przejrzę z chęcią Twój dziennik, bo ciekawie to wygląda. Ale tak jak pisałeś, w 2014 r okna o Uw=0,8 były kosztownym wyborem, dzisiaj to standard w przystępnej cenie. Podobnie jest z innymi energooszczędnymi materiałami, na które dzisiaj możemy sobie pozwolić nie płacąc za nie kroci. Ja chcę się wprowadzić jak najszybciej, także nie będziemy robić wykończenia domu w wysokim standardzie. Będziemy musieli też żyć na początku bez podjazdu, czy docelowego ogrodzenia. To wszystko będzie robione, już po zamieszkaniu. Także liczę na to, że w 350 tyś zmieścimy się do zamieszkania. Ale wykańczamy tylko pomieszczenia niezbędne nam do życia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wekto 22.09.2017 15:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2017 Nie wiem jak Ci wyszły te wyliczenia Te m2 to trzeba liczyć m2 powierzchni całkowitej, a nie użytkowej (bo nieużytkową też trzeba wybudować), a Anna ma powierzchni podłóg 177m2, więc z Twoich wyliczeń wychodziłoby 442tys. Nie znalazłem tej informacji. Faktycznie te 2500 to koszt m2 powierzchni netto. Zbliżamy się jednak do tych 450 tyś. zł Jasne, dlatego wg mnie powinno się podawać cenę stanu deweloperskiego samego domu. Albowiem płytki czy inne podłogi drewniane (o meblach nie pomnę) też mogą kolosalną różnicę zrobić. Ja sobie zakładam materiały do wykończenia raczej z niskiej i średniej półki. Z tej grafiki jaką wrzuciłem wychodzi, że wstępnie powinno się szacować stan deweloperski na 2050-3100 zł za m2 (brutto). Czyli w Twoim przypadku 480-730 tyś. Zrobisz w 400 tyś. Pewnie realne tylko wymaga to niezłego Twojego wysiłku i dużego zaangażowania. Nie twierdzę, że Twoje założenia są błędne. Poczekaj jednak na zakończenie budowy, która może te założenia zweryfikować. U nas SSO to było około 1/4 kosztów "do wprowadzenia się". Tyle, że bardzo trudno porównywać dwa różne domy. Dom pasywny o wielkości której chyba nikt w PL jeszcze nie budował to właśnie 2,5 tyś brutto (powierzchnia użytkowa) przy dużym zaangażowaniu organizacyjno-roboczym własnym. W innych przypadkach to ten rozstrzał od 2050-3100 za m2 powierzchni netto (czyli w tym min. garaż) według zestawienia z grafiki. Może komuś te nasze wyliczenia do czegoś się przydadzą a przynajmniej będzie miał rozeznanie czego się spodziewać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts