Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Bocianki 2017 - witamy i zapraszamy :)

Recommended Posts

Ja chcę się wprowadzić jak najszybciej, także nie będziemy robić wykończenia domu w wysokim standardzie. Będziemy musieli też żyć na początku bez podjazdu, czy docelowego ogrodzenia. To wszystko będzie robione, już po zamieszkaniu. Także liczę na to, że w 350 tyś zmieścimy się do zamieszkania. Ale wykańczamy tylko pomieszczenia niezbędne nam do życia ;)

Trzymam kciuki aby Wam się udało. Są różne sytuacje i możliwości. Prawie wszystko można zrobić później ... albo nie ma się siły i chęci robić cokolwiek po przeprowadzce (stąd te "świńskie ogonki" wiszące z sufitu albo ze ściany, które miały być na chwilę a są na ... lata ;).

• Odpowiedzi 3,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Mnie wyszło z basenem (za 55 klocków policzyłem) i klimatyzacją w całym domu, gotowym do wstawiania mebli, koło 450 tys. zł Tylko to z dosyć sporymi górkami łapałem...

Ile m2 tynków policzyłeś? I jak do tego doszedłeś? To tak z ostatniego mojego "zadziwienia". Bo wykonawca mówił, że szacunkowo to się bierze 3*powierzchnia podłóg*1,2. A wyszło 20% więcej i to pomimo tego, że w kilku pomieszczeniach będą sufity podwieszane i nie ma tynków.

Zrobienie solidnego kosztorysu to tyle pracy, że nie ma to sensu. A z grubsza - jak z tynkami. Trzeba te 30% zapasu mieć. Bo nie tylko ilości inwestor nie jest w stanie dokładnie przewidzieć nie tylko ilości, nie tylko cen, ale też o wielu rzeczach nie wie/nie pamięta. Ile np. przewidziałeś na inwentaryzację powykonawczą? Ile na prąd w czasie budowy? Ile na osprzęt elektryczny (gniazda, włączniki)? Ile na rozdzielnię elektryczną z osprzętem? Jakie pomysły wpadną do głowy w czasie budowy podnoszące funkcjonalność, ale i cenę.

Standardowo to w kosztorysach jest "instalacje x %" I kwota porównywalna z kosztem wentylacji z rekuperatorem. A trzeba w tym niby jeszcze zmieścić elektrykę, hydraulikę, kanalizację, CO i CWU a czasami coś jeszcze.

Spisuję wszystkie wydatki (za wyjątkiem moich kosztów dojazdu i mojego czasu). Do dzisiaj wydałem 269 921,01 zł (2347 zł/m2 po podłodze). Jakieś 150K zł mam dosyć realnie przewidziane do stanu prawie do zamieszkania - z meblami i AGD w kuchni, ale to jedyne meble. W tym jest kostka i ogrodzenie, ale nie ma ogrodu. Pewnie o kilku rzeczach zapomniałem, ale może też coś zrobię własnymi rękami (w powyższych kwotach brak jakiejkolwiek pracy własnej). 425K (3,7K zł/m2) bez mebli uznałbym za sukces. Obawiam się zbliżenia do 450K (3,9K zł/m2).

Pieniądze IMO wydaję optymalnie - nie oszczędzam na jakości. Ma być nowe na wiele lat i wymagać minimum nakładów na konserwację i naprawy (najniższy TCO w perspektywie co najmniej mojego życia). Schodząc z jakości powinno dać się zejść z 10% przy tym projekcie biorąc tańsze materiały (a i tak zrezygnowałem z wełny na elewacji, bo to 11-12K droższe rozwiązanie wg ofert, niz styropian) czy tańszych wykonawców. Dalsze oszczędności wymagałyby ingerencji w rozwiazania z projektu (np. zastąpienie stropu molitycznego wiazarami i płytami pewnie dałaby realne oszczędności).

Edytowane przez Kaizen

Co to znaczy względnie suche ? Czy zależy to od jakości wykonanie czy rodzaju tynków gipsowe, CW ?

Też myślę o LG Therma V ale w mojej okolicy narazie nie znalazłem instalatora które ma ją w ofercie, większość Panasonic. LG tańsza jak będę miał OZC to się zastanowię czy nie poszukać gdzieś dalej np Małopolska .

Wzglednie suche czyli troche juz wyschniete :p Wiadomo ze jak swierze tynki przymrozi to bedzie problem, ale jak juz przeschna przez 2-3tyg powinno byc ok.

Tynki gipsowe podobno lepiej "znosza" mrozy. Jest gdzies temat o tym na forum, jeden z wykonawcow sie tam wypowiada.

Kaizen, a co masz w tej cenie dokładnie? Bo ja mam podane ceny 23zł/m2 za tynk gipsowy, 26zł za gipsowy utwardzany i 27zł za c-w. Robocizna + materiał. Ciekawe czemu tyle taniej mi wychodzi.

Ja placielm 30zl/m2 za diamanta w cenie listwy przyokienne grunty i w cholere tynku, bo mialem kable na scianach i musialo tynku isc dosc grubo 1,2-1,5cm.

Ta cena jest raczej standardowa za "nadatek" tynku placisz dodatkowo? Bo widze, ze to standard ostatni.

SSZ to bliżej 1/3 niż 1/2 kosztów stanu deweloperskiego.

U mnie stan deweloperski ( od sso do dewloperskiego) byl drozszy od sso a sporo jeszcze zrobilem sam (elektryka, elewacja, wentylacja)

Stan deweloperski kosztowal mnie okolo 2000zl/m2 (z dosc dobrym ociepleniem, pompa i rekuperacja) w cene wliczone przylacza, projekt i rozne koszty.

Ja nie wiem jak wy to robicie. 250tys to nas będzie kosztować zzs jak dobrze pójdzie. A wszystko ogarniamy sami.

Drogo budujecie :D Nie wiem co bedzie dalej bo ssz to jest male piwo :p

Mnie wyszło z basenem (za 55 klocków policzyłem) i klimatyzacją w całym domu, gotowym do wstawiania mebli, koło 450 tys. zł Tylko to z dosyć sporymi górkami łapałem...

Jesli zmiescisz sie ze stanem deweloperskim w 450tys to Ci szczerze pogratuluje.

Jak na razie tanio nie budujesz a do wstawienia mebli to watpie czy 600 starczy..

Edytowane przez Busters

Ja placielm 30zl/m2 za diamanta w cenie listwy przyokienne grunty i w cholere tynku, bo mialem kable na scianach i musialo tynku isc dosc grubo 1,2-1,5cm.

Ta cena jest raczej standardowa za "nadatek" tynku placisz dodatkowo? Bo widze, ze to standard ostatni.

U mnie będzie, tak jak u Ciebie. Też kable idą po ścianie i też tynku będzie ok.1,5cm. Ale tynkarze o tym wiedzą, bo to znajomi elektryka :) Nic nie słyszałam o dodatkowej opłacie za naddatek tynku. Mam nadzieję, że nie wymyślą takich cudów ;)

Też myślę Doli, że drogo wam to wychodzi. Ja jestem właśnie na etapie 250 tyś, a czekam na tynki wewnętrzne. Oczywiście to kwota obejmująca tylko prace związane z budową domu. Nadmienię, że zanim rozpoczęła się budowa wydaliśmy ponad 250 tyś. (kupno działki, uzbrojenie i cała papierkowa robota).

Powiem tak, fakt - ceny robocizny mamy dość duże, bo chcieliśmy zacząć w tym roku. Jak byśmy poczekali do przyszłego to zapłacilibyśmy mniej za robotę, ale więcej za materiał - na jedno wychodzi. Jedyne co na razie "przepłaciliśmy" na własne życzenie to płyta. Wyszła ok. 30tys drożej niż szacowany koszt ław. U nas ceny są jakie są, a i tak targujemy się ile się da i tego nie przeskoczę.

Hej Busters a T Capa kto ci montował wiedzę że Kraków ( moje okolice ) jak wyszło cenowo ? Robili ci również podłogówke?

Poszlo na priv.

Powiem tak, fakt - ceny robocizny mamy dość duże, bo chcieliśmy zacząć w tym roku. Jak byśmy poczekali do przyszłego to zapłacilibyśmy mniej za robotę, ale więcej za materiał - na jedno wychodzi. Jedyne co na razie "przepłaciliśmy" na własne życzenie to płyta. Wyszła ok. 30tys drożej niż szacowany koszt ław. U nas ceny są jakie są, a i tak targujemy się ile się da i tego nie przeskoczę.

No niestety w budowlance tak jest, ze jak sie chce szybko to zazwyczaj jest drogo :p

Dlaczego uwazasz, ze material bedzie za rok drozszy? To akurat niekoniecznie, a jesli juz to w porywach kilka procent.

Edytowane przez Busters

No niestety w budowlance tak jest, ze jak sie chce szybko to zazwyczaj jest drogo :p

Dlaczego uwazasz, ze material bedzie za rok drozszy? To akurat niekoniecznie, a jesli juz to w porywach kilka procent.

Bo inflacja już jest (przez lata była deflacja), a będzie tylko większa.

Aha, jeszcze zawsze dobrym argumentem na podniesienie cen jest, że ropa idzie do góry. Nie ważne czy faktycznie tak jest ;)

Edytowane przez Doli.

Witamy wszystkich, którzy podjęli wyzwanie i pragną zrealizować swoje marzenie zostania właścicielem domu. Budujemy dom według projektu HomeKoncept 2 w okolicach Lutomierska. Serdecznie już teraz dziękujemy za wszelką pomoc, którą tutaj uzyskamy od tych z Was, którzy patrzą na swój piękny dom i wspominają przy kominku problemy, które przyszło im rozwiązywać.

W tej chwili rozpoczęliśmy zdejmowanie humusu i jesteśmy zdołowani (tak, od razu na początku) bo na głębokości do 3,6 m mamy glinę, którą trzeba wykopać (tak mówi budowlaniec i kierownik) żeby fundamenty były zrobione według sztuki budowlanej. Mamy małą działkę i musimy tę glinę wywieźć a nie ma gdzie. Zatem pytanie co w takich przypadkach robić. Dzwoniłam do Włodana i Ceramilandii ale oni gliny nie chcą. :no: A jedna wywrotka glina zabrana z placu budowy to koszt 240,00 zł. U nas będzie co najmniej 20 wywrotek czyli już na początku to koszt nieprzewidziany ok. 5000 zł. jak dobrze pójdzie. Może ktoś ma inny lepszy pomysł bo my niestety nie mamy rozwiązania.

Witamy wszystkich, którzy podjęli wyzwanie i pragną zrealizować swoje marzenie zostania właścicielem domu. Budujemy dom według projektu HomeKoncept 2 w okolicach Lutomierska. Serdecznie już teraz dziękujemy za wszelką pomoc, którą tutaj uzyskamy od tych z Was, którzy patrzą na swój piękny dom i wspominają przy kominku problemy, które przyszło im rozwiązywać.

W tej chwili rozpoczęliśmy zdejmowanie humusu i jesteśmy zdołowani (tak, od razu na początku) bo na głębokości do 3,6 m mamy glinę, którą trzeba wykopać (tak mówi budowlaniec i kierownik) żeby fundamenty były zrobione według sztuki budowlanej. Mamy małą działkę i musimy tę glinę wywieźć a nie ma gdzie. Zatem pytanie co w takich przypadkach robić. Dzwoniłam do Włodana i Ceramilandii ale oni gliny nie chcą. :no: A jedna wywrotka glina zabrana z placu budowy to koszt 240,00 zł. U nas będzie co najmniej 20 wywrotek czyli już na początku to koszt nieprzewidziany ok. 5000 zł. jak dobrze pójdzie. Może ktoś ma inny lepszy pomysł bo my niestety nie mamy rozwiązania.

Witamy i powodzenia :)

Ja Cie nie chcę dołować, ale u nas było 22 wywrotek jak wybieraliśmy od 1,2 do 1,6m gliny + niewielka hałda zastana na działce... A dolicz do tego koszt piachu na zasypanie...

EDYTA: A masz ławy czy płytę? Bo te moje m3 to pod płytę... Dopóki nie wyjdziecie z ziemi będzie dół. Nie wierzyłam w to, myślałam że wiem że to przecież musi kosztować, chociaż prawie niczego nie widać, ale smuteczek i tak był ;) Także uszy do góry.

Edytowane przez Doli.

To co maja zrobic ludzie tacy jak ja ktorzy maja gline do 6m? Zbiera sie jedynie humus. Kop fundament ponizej poziomu przemarzania i osadzaj ławe na tej glinie. Przeciez glina ubita przez miliony lat nie ubije sie bardziej.. Podpowiem, ze moj dom ma juz 1.5roku i zadna sciana nie pekla i na pewno nie peknie.

Kierownika i budowlanca bym zmienil, bo nie maja pojecia co jest zgodne ze sztuka budowlana.

e: Tak jak Doli pisze, to nie bedzie 20wywrotek tylko ze 100 i fundament bedzie Cie kosztowal ze 100tys z piachem do zasypania.

A z grubsza - jak z tynkami. Trzeba te 30% zapasu mieć. Bo nie tylko ilości inwestor nie jest w stanie dokładnie przewidzieć nie tylko ilości, nie tylko cen, ale też o wielu rzeczach nie wie/nie pamięta. Ile np. przewidziałeś na inwentaryzację powykonawczą? Ile na prąd w czasie budowy? Ile na osprzęt elektryczny (gniazda, włączniki)? Ile na rozdzielnię elektryczną z osprzętem? Jakie pomysły wpadną do głowy w czasie budowy podnoszące funkcjonalność, ale i cenę.).

Jak ci się nie chce liczyć to licz ok 3x powierzchnia podłóg tak pi razy drzwi;). Ja mam 105m po podłodze i wyszło 350m.

Nad swoim kosztorysem siedziałem chyba z miesiąc zanim go zrobiłem, chciałem jak najdokładniej przewidzieć wydatki.

Na inwentaryzację podwykonawczą przewidziałem 500zł. Na osprzęt przewidziałem 1500zł, wydałem 1300, osprzęt legrand seria Cariva.

Z pomysłu który nie przewidziałem wpadła klimatyzacja. Szkoda że mam ograniczony budżet bo zamiast splita dałbym multisplita.