jkmp 24.09.2017 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2017 PC PW wentylacja mechaniczna , nie jestem fanem kominków U mnie takie samo podejście - już na etapie projektu zrezygnowaliśmy z kominów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Papucy 24.09.2017 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2017 Rozumiem że kominka niet ? Właśnie gadałem z wykonawcą i stwierdził że w 'sumie jak zrezygnujemy z kominka to z 2k za robotę z ceny zejdzie' . Muszę przemyśleć : ) . LEJE dalej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
annatulipanna 25.09.2017 04:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2017 A ja mam jeden komin spalinowy Będzie koza. A wentylacyjne pominięte już na etapie projektowania, tak jak u kolegów wyżej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karo_line 25.09.2017 06:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2017 I u nas nie będzie żadnych kominów (założenia te same: pompa p+w i wentylacja mechaniczna).Pogoda jest po prostu STRASZNA. "Z ziemi" wyjść nie możemy przez ten deszcz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swieja 25.09.2017 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2017 Doli my z kosztami podobnie, nie jesteś sama Ale nasz dom duży. Nie ma się co dziwić. Zapadła decyzja, że tynki i elektrykę w tym roku odpuszczamy. Przed listopadem nie ma szans żeby zdążyć. Boimy się, że nam poprzymarzają. Jak położą dach i wstawią okna mąż zabierze się za rury i ocieplenie poddasza. My mamy komin i wymurowane miejsce na kozę. Mężowi marzył się piec kaflowy, ale jednak stanęło na tańszej opcji, która mi podobała się od początku. Karo_line trzymam kciuki by się u was poprawiła pogoda. U nas też leje bez przerwy. W domu baseny. Trzeba mi chyba usiąść do planowania gniazdek i kontaktów. Czasu mam na to więcej więc może uda mi się to sensownie rozplanować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Doli. 25.09.2017 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2017 Doli my z kosztami podobnie, nie jesteś sama Ale nasz dom duży. Nie ma się co dziwić. Zapadła decyzja, że tynki i elektrykę w tym roku odpuszczamy. Przed listopadem nie ma szans żeby zdążyć. Boimy się, że nam poprzymarzają. Jak położą dach i wstawią okna mąż zabierze się za rury i ocieplenie poddasza. Dzięki za słowo pocieszenia A wasz dom jaki duży? My mamy komin gazowy i reku, więc wentylacyjne nie były projektowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hellenaj 25.09.2017 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2017 ależ się rozpisaliście! Dziękuję za info odnośnie tynków - robię nadal research sród ekip, na razie mam zaklepaną tę za 36zł/m na koniec pażdziernika. spróbuje jeszcze z nimi ponegocjować, nawet 1-2 zł na metrze to już coś. Będę miała ok 600m2. dom 200m ale bez sufitów, bo będą podwieszane. Co do cen - u sebie szacuję ssza 250tys, instalacje, tynki , wylewki, kolejne 100. ogólnie szacuję deweloperski na ok 350-370tys juz z elewacją. Jak będzie? Pewnie więcej realnie patrząc myślę że 650 tys będzie na gotowo z meblami, ogrodzeniem i terenem zagospodarowanym dokoła domu. Na fundamenty poszło 54tys, dodkladnie tyle ile założyłam w kosztorysie, resztę mam jeszcze nie rozliczoną ( materiał irobocizna za sso). No nic, pędzę na budowę, bo zaraz wieniec zalewają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swieja 25.09.2017 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2017 Nasz dom musi pomieścić mieszkanie dla teściowej i moją pracownię i wyszło 240 m po podłodze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ruda maruda 25.09.2017 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2017 My ssz zrobimy za 116tys pewnie drugie tyle na reszte Grubo ponad 150 to nas SSO wyszedł a domek 200m P.C. w tym płyta fundamentowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ruda maruda 25.09.2017 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2017 Czy robicie kominy ? Będę grzał PC PW wentylacja mechaniczna , nie jestem fanem kominków lecz w projekcie mamy nadal jeden komin - może koza w przyszłość , jednak zaczynam powątpiewać czy kiedykolwiek ją zamontujemy . A jak jest u was robicie kominy? My zostawiliśmy jeden komin ale w kotłowni. Mamy wentylację mechaniczną i pompę ciepła . Mąż bardzo nie chciał kominka ale zostawił alternatywę na gaz jak by z biegiem lat coś miało pójść nie tak. Po za tym u nas wprowadzają zakazy palenia w piecach... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ruda maruda 25.09.2017 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2017 Również witam nowych jak tak czytam Was to widzę że jesteśmy bardzo do przodu. Na tą chwilę stan deweloperski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swieja 25.09.2017 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2017 Ruda maruda super Zazdroszczę! Cześć nowi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PiotrCK 25.09.2017 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2017 Witam,My załatwiamy na ten moment formalności, początki planujemy na wiosnę.Wstępne informacje w dzienniku:http://forum.muratordom.pl/showthread.php?340852-Dom-parterowy-w-Miedzianej-G%C3%B3rze-pod-Kielcami&p=7526894#post7526894zapraszam do komentowania i doradzania:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ruda maruda 25.09.2017 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2017 A co do tynkow wew. To my placilismy 26zl ale netto i to nam wystarczyło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Papucy 25.09.2017 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2017 Nam dzisiaj szaluja strop w czwartek mają wylewać , wreszcie wyszło słońce. Ja miałem zostawiać na zimę otwarty jednak postanowiliśmy zamykać i lecieć z instalacjami ( wod i elektr) w listopadzie went mech sam będę rozkładał także na spokojnie się ułoży : ) . U nas wyjdzie SSO około 135k ( zakładałem 150 k ) beton kupuje bez FV w cenie 180 za m3 stąd różnice . ( 154m2 po podłogach z poddaszem użytkowym bez garażu prosta konstrukcja z dachem dwuspadowym ) Chyba zrezygnuje z kominka ( kozy ) . Jaką dawaliśice membrane ( dach bez deskoania) ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 25.09.2017 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2017 Nam dzisiaj szaluja strop w czwartek mają wylewać Trzy dni na szalowanie i zbrojenie? No, a ja myślałem, że ja miałem szybką ekipę. Im zajęło 7 dni roboczych dla 4 ludzi szalowanie (szalunki systemowe i sklejka) i zbrojenie. Jakieś 130m2 stropu. Jaką dawaliśice membrane ( dach bez deskoania) ? Corotop Power 250. A co do kominka/kozy, to moje przemyślenia i dyskusja tutaj. Teraz prowadzi Romoto Evora ex aequo z THORMA Zaragoza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bepo 25.09.2017 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2017 A co do tynkow wew. To my placilismy 26zl ale netto i to nam wystarczyło Wow, u nas 35 zł/m2 za tynki cementowo wapienne. Być może bliskość stolicy podwyższa ceny. Na szczęście gładzie mamy z robocizną za 0 zł/m2, bo zrobi je mąż Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Papucy 25.09.2017 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2017 Trzy dni na szalowanie i zbrojenie? No, a ja myślałem, że ja miałem szybką ekipę. Im zajęło 7 dni roboczych dla 4 ludzi szalowanie (szalunki systemowe i sklejka) i zbrojenie. Jakieś 130m2 stropu. Corotop Power 250. A co do kominka/kozy, to moje przemyślenia i dyskusja tutaj. Teraz prowadzi Romoto Evora ex aequo z THORMA Zaragoza Rozumiem że gdyby nie żona to byś nie robił komina : ) . 7 chłopa dadzą radę : ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
laurap 26.09.2017 06:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2017 u nas gdyby nie mąż to by nie było komina ale chce mieć komenek/kozę to będzie i tak zrobiłam ostatnio alarm o drugi komin. Robimy pompę ciepła więc bez sensu robić komin spalinowy. A zostawianie go na zaś też się mija z celem. Nawet jakby pompa się nie sprawdziła, to za te kilka lat na pewno będą kolejne, lepsze rozwiązania. U nas leje i leje. Stoimy z pracą. Co do kosztów to póki co do poziomu zero nam wychodzi ok 35 tyś brutto ze wszystkim. A ogólnie sso ma wyjść z dachówką ceramiczną 170 tyś. Bez szukania materiałów. Nasz wykonawca ma hurtownię więc ceny są ok. A ja bym nie miała czasu na szukanie. Wolę w tym czasie zarobić na ewentualną różnicę u nas też pójdzie membrana Corotop 250. Kaizen a deskujesz? bo jakoś mi umknęło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
freethinker 26.09.2017 06:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2017 U mnie będą dwa kominy. Też mam reku i P+W, ale nigdy nie mieszkałem w domu z kominkiem. Może mi się spodoba? A drugi wentylacyjny - mam w bryle budynku kilka pomieszczeń nieogrzewanych, a w tym układzie musi być wentylacja mechaniczna. Generalnie mury pną się do góry, strop jest i mam szczerą nadzieję w październiku zakończyć stan surowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts