Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Bocianki 2017 - witamy i zapraszamy :)

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Doli my z kosztami podobnie, nie jesteś sama ;) Ale nasz dom duży. Nie ma się co dziwić.

Zapadła decyzja, że tynki i elektrykę w tym roku odpuszczamy. Przed listopadem nie ma szans żeby zdążyć. Boimy się, że nam poprzymarzają.

Jak położą dach i wstawią okna mąż zabierze się za rury i ocieplenie poddasza.

My mamy komin i wymurowane miejsce na kozę. Mężowi marzył się piec kaflowy, ale jednak stanęło na tańszej opcji, która mi podobała się od początku.

Karo_line trzymam kciuki by się u was poprawiła pogoda. U nas też leje bez przerwy. W domu baseny.

Trzeba mi chyba usiąść do planowania gniazdek i kontaktów. Czasu mam na to więcej więc może uda mi się to sensownie rozplanować.

Doli my z kosztami podobnie, nie jesteś sama ;) Ale nasz dom duży. Nie ma się co dziwić.

Zapadła decyzja, że tynki i elektrykę w tym roku odpuszczamy. Przed listopadem nie ma szans żeby zdążyć. Boimy się, że nam poprzymarzają.

Jak położą dach i wstawią okna mąż zabierze się za rury i ocieplenie poddasza.

Dzięki za słowo pocieszenia ;) A wasz dom jaki duży?

My mamy komin gazowy i reku, więc wentylacyjne nie były projektowane.

ależ się rozpisaliście!

Dziękuję za info odnośnie tynków - robię nadal research sród ekip, na razie mam zaklepaną tę za 36zł/m na koniec pażdziernika. spróbuje jeszcze z nimi ponegocjować, nawet 1-2 zł na metrze to już coś. Będę miała ok 600m2. dom 200m ale bez sufitów, bo będą podwieszane.

Co do cen - u sebie szacuję ssza 250tys, instalacje, tynki , wylewki, kolejne 100. ogólnie szacuję deweloperski na ok 350-370tys juz z elewacją. Jak będzie? Pewnie więcej :p realnie patrząc myślę że 650 tys będzie na gotowo z meblami, ogrodzeniem i terenem zagospodarowanym dokoła domu.

Na fundamenty poszło 54tys, dodkladnie tyle ile założyłam w kosztorysie, resztę mam jeszcze nie rozliczoną ( materiał irobocizna za sso).

No nic, pędzę na budowę, bo zaraz wieniec zalewają.

Czy robicie kominy ? Będę grzał PC PW wentylacja mechaniczna , nie jestem fanem kominków lecz w projekcie mamy nadal jeden komin - może koza w przyszłość , jednak zaczynam powątpiewać czy kiedykolwiek ją zamontujemy . A jak jest u was robicie kominy?

My zostawiliśmy jeden komin ale w kotłowni. Mamy wentylację mechaniczną i pompę ciepła . Mąż bardzo nie chciał kominka ale zostawił alternatywę na gaz jak by z biegiem lat coś miało pójść nie tak. Po za tym u nas wprowadzają zakazy palenia w piecach...

Nam dzisiaj szaluja strop w czwartek mają wylewać , wreszcie wyszło słońce. Ja miałem zostawiać na zimę otwarty jednak postanowiliśmy zamykać i lecieć z instalacjami ( wod i elektr) w listopadzie went mech sam będę rozkładał także na spokojnie się ułoży : ) .

U nas wyjdzie SSO około 135k ( zakładałem 150 k ) beton kupuje bez FV w cenie 180 za m3 stąd różnice . ( 154m2 po podłogach z poddaszem użytkowym bez garażu prosta konstrukcja z dachem dwuspadowym )

Chyba zrezygnuje z kominka ( kozy ) . Jaką dawaliśice membrane ( dach bez deskoania) ?

Nam dzisiaj szaluja strop w czwartek mają wylewać

Trzy dni na szalowanie i zbrojenie?

No, a ja myślałem, że ja miałem szybką ekipę. Im zajęło 7 dni roboczych dla 4 ludzi szalowanie (szalunki systemowe i sklejka) i zbrojenie. Jakieś 130m2 stropu.

Jaką dawaliśice membrane ( dach bez deskoania) ?

Corotop Power 250.

A co do kominka/kozy, to moje przemyślenia i dyskusja tutaj. Teraz prowadzi Romoto Evora ex aequo z THORMA Zaragoza

Trzy dni na szalowanie i zbrojenie?

No, a ja myślałem, że ja miałem szybką ekipę. Im zajęło 7 dni roboczych dla 4 ludzi szalowanie (szalunki systemowe i sklejka) i zbrojenie. Jakieś 130m2 stropu.

Corotop Power 250.

A co do kominka/kozy, to moje przemyślenia i dyskusja tutaj. Teraz prowadzi Romoto Evora ex aequo z THORMA Zaragoza

Rozumiem że gdyby nie żona to byś nie robił komina : ) .

7 chłopa dadzą radę : )

u nas gdyby nie mąż to by nie było komina ;) ale chce mieć komenek/kozę to będzie

i tak zrobiłam ostatnio alarm o drugi komin. Robimy pompę ciepła więc bez sensu robić komin spalinowy. A zostawianie go na zaś też się mija z celem. Nawet jakby pompa się nie sprawdziła, to za te kilka lat na pewno będą kolejne, lepsze rozwiązania.

U nas leje i leje. Stoimy z pracą.

Co do kosztów to póki co do poziomu zero nam wychodzi ok 35 tyś brutto ze wszystkim. A ogólnie sso ma wyjść z dachówką ceramiczną 170 tyś. Bez szukania materiałów. Nasz wykonawca ma hurtownię więc ceny są ok. A ja bym nie miała czasu na szukanie. Wolę w tym czasie zarobić na ewentualną różnicę ;)

u nas też pójdzie membrana Corotop 250. Kaizen a deskujesz? bo jakoś mi umknęło

U mnie będą dwa kominy. Też mam reku i P+W, ale nigdy nie mieszkałem w domu z kominkiem. Może mi się spodoba? :)

A drugi wentylacyjny - mam w bryle budynku kilka pomieszczeń nieogrzewanych, a w tym układzie musi być wentylacja mechaniczna.

Generalnie mury pną się do góry, strop jest i mam szczerą nadzieję w październiku zakończyć stan surowy.

domek1.jpg

domek2.jpg