Papucy 26.09.2017 06:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2017 U mnie będą dwa kominy. Też mam reku i P+W, ale nigdy nie mieszkałem w domu z kominkiem. Może mi się spodoba? A drugi wentylacyjny - mam w bryle budynku kilka pomieszczeń nieogrzewanych, a w tym układzie musi być wentylacja mechaniczna. Generalnie mury pną się do góry, strop jest i mam szczerą nadzieję w październiku zakończyć stan surowy. [ATTACH=CONFIG]397527[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]397528[/ATTACH] Qrcze nie wiedziałem . Czyli jak nieogrzewane to musi być grawitacja? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jak_to_mozliwe 26.09.2017 06:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2017 Qrcze nie wiedziałem . Czyli jak nieogrzewane to musi być grawitacja? Nie, musi być po prostu wentylacja - reku też będzie ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Papucy 26.09.2017 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2017 ok, rozumiem . NIe mam wentylacji zaplanowanej wogóle w pomieszczeniu gdzie będzie PC PW , rozumiem że jak tam zrobię podłogówkę i będzie ustawiona na jakieś 15 stopni to będzie ok? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
freethinker 26.09.2017 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2017 To jest tak, że jak pomieszczenie jest nieogrzewane jak u mnie, to stosowanie w nim rekuperacji nie ma sensu. Wentylacja mechaniczna z reku ma sens, jeżeli jest ciepło do odzyskania, ale dwóch stref o kompletnie różnych temperaturach jednym reku nie da się obsłużyć.Oczywiście można by w garażu zrobić wentylację mechaniczną bez reku, ale to dziwne i niepotrzbne, chyba że budujesz garaż na więcej niż 10 samochodów. Zgodnie z przepisami typowy nieogrzwany garaż w domku można wentylować nawet przez dziury w ścianie, ale to już wydaje mi się skrajnością. Dlatego właśnie musi być u mnie wentylacja grawitacyjna.Pomieszczenie, gdzie jest reku powinno być ogrzewane, żeby ciecz nie zamarzła, gdyby nastąpił spadek temperatury poniżej zera. Inna rzecz, że wystarczy, że temperature tam będzie troche dodatnia, nie musi być taka jak w pozostałej części domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Papucy 26.09.2017 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2017 Ok, dzięki reku planuje w pralni na piętrze więc z tym nie będzie problemu . A czy mogę wogóle zrezygnować z ogrzewania kotłowni ( PC PW ) , mam tam obniżony chudziak o 15 cm stosunku do reszty domy i nie wiem czy nie będzie problemu z instalacją ogrzewania podłogowego , wejście ma do tego pomieszczenia z wiatrołapu poprzez pomieszczenie pod schodami i tam też chudziak - 15 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 26.09.2017 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2017 u nas też pójdzie membrana Corotop 250. Kaizen a deskujesz? bo jakoś mi umknęło Nie deskowałem. A membrany mi nie skleili. Nie dopytywałem przed robotą, więc nie bardzo mogłem mieć pretensje. Twierdzą, że nie ma potrzeby w moim przypadku. I przekonali mnie. A gdybym doszedł do wniosku, że to był błąd to w każdej chwili mogę wejść sobie na poddasze i skleić od spodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 26.09.2017 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2017 U mnie będą dwa kominy. Też mam reku i P+W, ale nigdy nie mieszkałem w domu z kominkiem. Może mi się spodoba? Z moich obserwacji 100% osób instalujących kominki porzuca je najdalej w trzecim roku. W pierwszym jest fajnie, bo deski z budowy można spalić i w ogóle nowinka "blokersa" (tak, też byłem blokersem i też chciałem mieć kominek do tego stopnia, że pierwsze projekty domu były z kominkiem, np. centralnie położonym dwustronnym wkładem z jadalni do salonu -- no ale wczas wyrosłem po tym jak przez parę lat użeram się w obecnym domu z paliwem stałym i poczytałem trochę więcej o tym co wylata z komina). W drugim roku palą sporadycznie, w trzecim tylko od dzwonu, w czwartym tylko z wyraźnego przymusu i "skoro jest, to trzeba użyć bo szkoda tej włożonej kasy jak się nie korzysta". Do tego w domu energooszczędnym kominek dramatycznie psuje komfort cieplny. O cenie takiej wątpliwej przyjemności i sprawności spalania nie wspominam. Generalnie zostają przy paleniu w kominkach tylko Ci, co świadomie się na nie ponownie decydują. Poza tym nie widzę nic fajnego w wyrzucaniu trutek ze spalin kominem nad głową i zaciągania ich do domu. Stąd zdecydowana decyzja o tym, by nie marnować pieniędzy na kominy -- zresztą wspierana przez moją kochaną małżowinę, która w brudzie w domu i smrodzie z komina nie widzi nic przyjemnego. Ale o tym już było wiele razy... ok, rozumiem . NIe mam wentylacji zaplanowanej wogóle w pomieszczeniu gdzie będzie PC PW , rozumiem że jak tam zrobię podłogówkę i będzie ustawiona na jakieś 15 stopni to będzie ok? Nie no, wentylacja MUSI być. Albo robisz grawitacyjną, albo doprowadzasz jakieś małe ujęcie mechanicznej. Ja też w kotłowni mam w planach 15sC. do tego zrobię doprowadzenie powietrza, przepust do garażu i tam grawitacyjne odprowadzenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 26.09.2017 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2017 Ok, dzięki reku planuje w pralni na piętrze więc z tym nie będzie problemu . A czy mogę wogóle zrezygnować z ogrzewania kotłowni ( PC PW ) , mam tam obniżony chudziak o 15 cm stosunku do reszty domy i nie wiem czy nie będzie problemu z instalacją ogrzewania podłogowego , wejście ma do tego pomieszczenia z wiatrołapu poprzez pomieszczenie pod schodami i tam też chudziak - 15 Lepiej aby była kotłownia ogrzewana, szczególnie jeśli stoi tam reku. Ja mam wejście do kotłowni z garażu, zrobię tam po prostu schodki i się podłogówkę upchnie. U Ciebie tym bardziej nie powinno być problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ruda maruda 26.09.2017 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2017 u nas gdyby nie mąż to by nie było komina ale chce mieć komenek/kozę to będzie i tak zrobiłam ostatnio alarm o drugi komin. Robimy pompę ciepła więc bez sensu robić komin spalinowy. A zostawianie go na zaś też się mija z celem. Nawet jakby pompa się nie sprawdziła, to za te kilka lat na pewno będą kolejne, lepsze rozwiązania. U nas leje i leje. Stoimy z pracą. Co do kosztów to póki co do poziomu zero nam wychodzi ok 35 tyś brutto ze wszystkim. A ogólnie sso ma wyjść z dachówką ceramiczną 170 tyś. Bez szukania materiałów. Nasz wykonawca ma hurtownię więc ceny są ok. A ja bym nie miała czasu na szukanie. Wolę w tym czasie zarobić na ewentualną różnicę u nas też pójdzie membrana Corotop 250. Kaizen a deskujesz? bo jakoś mi umknęło Komin też się przyda żeby zamontować anteny, mąż sobie również puścił dużo kabli jedną komorą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Papucy 26.09.2017 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2017 Nie no, wentylacja MUSI być. Albo robisz grawitacyjną, albo doprowadzasz jakieś małe ujęcie mechanicznej.. Qrcze to teraz się pogubiłem myślałem że nie muszę tego pomieszczenia wentylować , jest w bryle budynku . Projekt zrobiony i skonsultowany z jednym z forumowych kolegów i nie mam tam zaprojektowanego anemostatu , mam w projekcie went graw w tym pomieszczeniu (kotłownia) wiec chyba ją zosatwie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 26.09.2017 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2017 mam tam obniżony chudziak o 15 cm stosunku do reszty domy A jak to wygląda w przekroju? Masz tam sensowną izolację do gruntu? Bo często takie rzeczy projektują projektanci szastający kWh i robią taki piękny mostek do gruntu, że głowa mała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
freethinker 26.09.2017 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2017 Kotłownia z pompą musi być ogrzewana. Ja podszedłem do tego tak, że stwierdziłem, że nie będę kładł tam podłogówki, bo szkoda robić na to osobny obieg pompy. Wstawię tam mały piec akumulacyjny, tak żeby w razie mrozu podgrzał pomieszczenie do kilku stopni powyżej zera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Papucy 26.09.2017 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2017 (edytowane) A jak to wygląda w przekroju? Masz tam sensowną izolację do gruntu? Bo często takie rzeczy projektują projektanci szastający kWh i robią taki piękny mostek do gruntu, że głowa mała. No ma 15 cm styro w myślę jednak aby dać 20 . Edytowane 26 Września 2017 przez Papucy klops Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Doli. 26.09.2017 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2017 Kotłownia z pompą musi być ogrzewana. Ja podszedłem do tego tak, że stwierdziłem, że nie będę kładł tam podłogówki, bo szkoda robić na to osobny obieg pompy. Wstawię tam mały piec akumulacyjny, tak żeby w razie mrozu podgrzał pomieszczenie do kilku stopni powyżej zera. Czemu osobny obieg? Nie myślałeś rozłożyć kable / rurki trochę szerzej i w ten sposób zmniejszyć temperaturę przy tej samej temp. czynnika grzejnego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
freethinker 26.09.2017 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2017 Wszystko można, ale jakoś dziwne mi się to wydaje. Chcę sobie zapewnić komfort I zrobić osobne obiegi dla stref o różnej temperaturze, a tutaj będę sterował poprzez gęstość ułożenia podłogówki w pomieszczeniu, które tak naprawdę potrzebuje być ogrzane przez - powiedzmy - 5 dni w roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 26.09.2017 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2017 Komin też się przyda żeby zamontować anteny, mąż sobie również puścił dużo kabli jedną komorą. Ja anteny mam zamiar wieszać na elewacji. Przynajmniej nie będą robić za piorunochron. Qrcze to teraz się pogubiłem myślałem że nie muszę tego pomieszczenia wentylować , jest w bryle budynku . Projekt zrobiony i skonsultowany z jednym z forumowych kolegów i nie mam tam zaprojektowanego anemostatu , mam w projekcie went graw w tym pomieszczeniu (kotłownia) wiec chyba ją zosatwie . Ja bym tam proponował jakiś malutki (najmniejszy z możliwych) anemostat wywiewny zrobić. Czemu osobny obieg? Nie myślałeś rozłożyć kable / rurki trochę szerzej i w ten sposób zmniejszyć temperaturę przy tej samej temp. czynnika grzejnego? Otóż to... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 26.09.2017 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2017 Wszystko można, ale jakoś dziwne mi się to wydaje. Chcę sobie zapewnić komfort I zrobić osobne obiegi dla stref o różnej temperaturze, a tutaj będę sterował poprzez gęstość ułożenia podłogówki w pomieszczeniu, które tak naprawdę potrzebuje być ogrzane przez - powiedzmy - 5 dni w roku. Jeśli masz tam rekuperator, to on znacznie częściej osiąga niskie temperatury (w sensie niekorzystne dla jego pracy) niż tylko parę dni w roku. Zrobisz skórkę za wyprawkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hellenaj 26.09.2017 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2017 Bepo dlaczego chcecie robić gładź po tynkach C-W? Słuchajcie mam pytanie: przy wstawianiu okien tarasowych i balkonowych w jaki sposób wykonujecie podmurówkę? robicie systemowe poszerzenia ramy czy jakieś inne rozwiązanie? Mój wykonawca twierdzi, żeby po prostu zostawić warstwę bloczków zamaist poszerzenia, ale do mnie to zupełnie nieprzemawia. Będę miała 15cm styro pus 6,5cm jastrychu plus warstwa wykończenia.Dziś zadzwonię do firmy, którą wstępnie wybrałam od okien, w jaki sposób oni najczęsciej to rozwiązują, chętnie jednak poznam wasze rozwiązania. U mnie wczoraj wieniec zalany i prąd do chałupy doprowadzony. JAk dobrze pójdzie za półtora tygodnia lecą wiązary i zaraz potem dekarz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Papucy 26.09.2017 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2017 Ja anteny mam zamiar wieszać na elewacji. Przynajmniej nie będą robić za piorunochron. Ja bym tam proponował jakiś malutki (najmniejszy z możliwych) anemostat wywiewny zrobić. Otóż to... Czyli jeden w pomieszczeniu 1.8 na wywiew ( czerwony ) dodać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Papucy 26.09.2017 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2017 Bepo dlaczego chcecie robić gładź po tynkach C-W? Słuchajcie mam pytanie: przy wstawianiu okien tarasowych i balkonowych w jaki sposób wykonujecie podmurówkę? robicie systemowe poszerzenia ramy czy jakieś inne rozwiązanie? Mój wykonawca twierdzi, żeby po prostu zostawić warstwę bloczków zamaist poszerzenia, ale do mnie to zupełnie nieprzemawia. Będę miała 15cm styro pus 6,5cm jastrychu plus warstwa wykończenia. Dziś zadzwonię do firmy, którą wstępnie wybrałam od okien, w jaki sposób oni najczęsciej to rozwiązują, chętnie jednak poznam wasze rozwiązania. U mnie wczoraj wieniec zalany i prąd do chałupy doprowadzony. JAk dobrze pójdzie za półtora tygodnia lecą wiązary i zaraz potem dekarz. Ja zastosuje poszerzenia nie robię podmurówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts