Kaizen 26.09.2017 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2017 No ma 15 cm styro w myślę jednak aby dać 20 . Gdzie? Na ścianach fundamentowych wewnątrz domu? I na ten styropian płytki? Jaka jest najkrótsza droga ciepła od wylewki w tym obniżonym pomieszczeniu do gruntu i przez co prowadzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Doli. 26.09.2017 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2017 Bepo dlaczego chcecie robić gładź po tynkach C-W? Słuchajcie mam pytanie: przy wstawianiu okien tarasowych i balkonowych w jaki sposób wykonujecie podmurówkę? robicie systemowe poszerzenia ramy czy jakieś inne rozwiązanie? Mój wykonawca twierdzi, żeby po prostu zostawić warstwę bloczków zamaist poszerzenia, ale do mnie to zupełnie nieprzemawia. Będę miała 15cm styro pus 6,5cm jastrychu plus warstwa wykończenia. Dziś zadzwonię do firmy, którą wstępnie wybrałam od okien, w jaki sposób oni najczęsciej to rozwiązują, chętnie jednak poznam wasze rozwiązania. U mnie wczoraj wieniec zalany i prąd do chałupy doprowadzony. JAk dobrze pójdzie za półtora tygodnia lecą wiązary i zaraz potem dekarz. Z oknami zależy kto sprzedaje. Jeden nas namawiał na poszerzenie systemowe, drugi (wydaje nam sie bardziej sensowny) mówił, że poszerzenie jest za wątłe zwłaszcza pod HST, i on sugeruje isomur. Jeszcze nie sprawdzałam jak się ma lambda isomuru w stosunku do ytonga, ale być może że wykonamy podmurówkę po prostu z ytonga. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Papucy 26.09.2017 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2017 (edytowane) Gdzie? Na ścianach fundamentowych wewnątrz domu? I na ten styropian płytki? Na chudziak ma iść 15 cm lub 20cm styropianu potem wylewka i płytki. Jaka jest najkrótsza droga ciepła od wylewki w tym obniżonym pomieszczeniu do gruntu i przez co prowadzi? Wybacz ale nie wiem ;/ , mam tradycyjne fundamenty z dodatkowymi ściągami zasypane piaskiem i na to chudziak Edytowane 26 Września 2017 przez Papucy _ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 26.09.2017 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2017 Na chudziak ma iść 15 cm lub 20cm styropianu No i jak masz pomieszczenie 15 czy 20 cm niżej, to nie masz praktycznie żadnej izolacji między fundamentem i wylewką i ciepło popłynie do gruntu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darkat 26.09.2017 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2017 Ja jeszcze mam inną opcję pod oknami tarasowymi. Ciepły parapet plus wymurowawanie jednej warstwy z betonu komórkowego. Najważniejszy jest pomiar i przygotowanie otworu przed montażem.Mistrzostwo świata to mam pod drzwiami zewnętrznymi. Drzwi z Cala. Producent przewiduje swój próg z XPS. Oczywiście też musiałem przygotować otwór. Wymurowanie dwóch warstw z pełnej cegły. Zimne rozwiązanie, ale od wylewki mam oddylatowane tym XPS-em od Cala i jeszcze własnym XPS-em na całym przekroju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ag2a 26.09.2017 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2017 Bepo dlaczego chcecie robić gładź po tynkach C-W? . żeby wyprawek nie było widać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Papucy 26.09.2017 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2017 No i jak masz pomieszczenie 15 czy 20 cm niżej, to nie masz praktycznie żadnej izolacji między fundamentem i wylewką i ciepło popłynie do gruntu. Qrcze teraz mi to uświadomiłeś ;/ . Jakieś pomysły co teraz z tym fantem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jkmp 26.09.2017 15:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2017 Jeszcze nie sprawdzałam jak się ma lambda isomuru w stosunku do ytonga, ale być może że wykonamy podmurówkę po prostu z ytonga. Nie daj się nabrać na isomur, sprawdź jaki to ma współczynnik przewodzenia w pionie. Można się zdziwić, wychodzi rząd wielkości gorzej od BK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wekto 26.09.2017 16:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2017 (edytowane) Nie daj się nabrać na isomur, sprawdź jaki to ma współczynnik przewodzenia w pionie. Można się zdziwić, wychodzi rząd wielkości gorzej od BK. Nie przasadzaj z tym rzędem wielkości. W środku są rdzenie z betonu stąd te różnice w λ. Dla isomuru masz współczynnik λpoz: 0,07 W/mK, λpio: 0,19 W/mK Dla BK masz 400 0,105 0,110 500 0,130 0,140 600 0,160 0,170 700 0,180 0,190 Do tego dodaj jeszcze pogorszenie parametrów przy zbrojeniu tego BK pod oknem. Gdyby ktoś rozważał podparcie na isomurze to tak wyglądało to u mnie: http://oknotest.pl/montaz-okien/aprel-montaz-okien-w-ociepleniu Edytowane 26 Września 2017 przez Wekto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Doli. 26.09.2017 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2017 Nie przasadzaj z tym rzędem wielkości. W środku są rdzenie z betonu stąd te różnice w λ. Dla isomuru masz współczynnik λpoz: 0,07 W/mK, λpio: 0,19 W/mK Dla BK masz 400 0,105 0,110 500 0,130 0,140 600 0,160 0,170 700 0,180 0,190 Do tego dodaj jeszcze pogorszenie parametrów przy zbrojeniu tego BK pod oknem. Gdyby ktoś rozważał podparcie na isomurze to tak wyglądało to u mnie: http://oknotest.pl/montaz-okien/aprel-montaz-okien-w-ociepleniu Dzięki za odrobienie za mnie pracy domowej Przy cenie isomuru to się nie opłaca. Serio ktoś zbroi ścianę pod oknami? - pierwszy raz się spotykam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jak_to_mozliwe 26.09.2017 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2017 Zastanawiam się właśnie jak dobrze umocować drzwi wejściowe i tarasowe, żeby nie było mostka cieplnego, w taki sposób, żeby móc to łatwo wyjaśnić wykonawcy - im prostsze rozwiązanie, tym lepsze (mniej do zepsucia). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wekto 26.09.2017 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2017 Dzięki za odrobienie za mnie pracy domowej Przy cenie isomuru to się nie opłaca. Serio ktoś zbroi ścianę pod oknami? - pierwszy raz się spotykam... Ja nie zbroiłem... ale nie mam BK . Skoro producenci (Solbet, Xella i pewnie inni też) o tym piszą to jest to wskazane. A co się dzieje jak się nie zbroi to można zobaczyć w pierwszym linku (pęknięcia pod oknami).No ale tyle na ten temat wiem co przeczytam więc... do odważnych świat należy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jkmp 26.09.2017 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2017 Może z tym rzędem przesadziłem, blisko połowę gorszy. Tylko w łeb bierze najważniejsze hasło reklamowe - że ogranicza ucieczkę ciepła w pionie. A tutaj nie dość że nie ogranicza to jeszcze przyspiesza. Wekto u Ciebie to na BK by nie postawił, skoro tyle okno wystaje. Podmurowanie BK według mnie to tylko w opcji "w licu" muru. A w licu muru to bym dał XPS, raczej ciężar okna przeniesie skoro u mnie cały dom na tym stoi Temat okien to u mnie bardziej na wiosnę i obecnie sam nie wiem w jakie rozwiązania pójdę. PS. Co do dozbrojenia pod oknami to przewodność cieplna chyba aż tak mocno nie spada? A dozbrojenie mam nawet w projekcie, chociaż buduję z Silikatu i się zastanawiam na ile tam jest potrzebne - w BK bym dał na 100% bo to bardziej kruchy materiał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 26.09.2017 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2017 Nie przasadzaj z tym rzędem wielkości. W środku są rdzenie z betonu stąd te różnice w λ. Dla isomuru masz współczynnik λpoz: 0,07 W/mK, λpio: 0,19 W/mK Podasz źródło tych danych? W aprobacie technicznej stoi: http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=397561 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wekto 26.09.2017 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2017 Może z tym rzędem przesadziłem, blisko połowę gorszy. Tylko w łeb bierze najważniejsze hasło reklamowe - że ogranicza ucieczkę ciepła w pionie. A tutaj nie dość że nie ogranicza to jeszcze przyspiesza. Wekto u Ciebie to na BK by nie postawił, skoro tyle okno wystaje. Podmurowanie BK według mnie to tylko w opcji "w licu" muru. A w licu muru to bym dał XPS, raczej ciężar okna przeniesie skoro u mnie cały dom na tym stoi Temat okien to u mnie bardziej na wiosnę i obecnie sam nie wiem w jakie rozwiązania pójdę. PS. Co do dozbrojenia pod oknami to przewodność cieplna chyba aż tak mocno nie spada? A dozbrojenie mam nawet w projekcie, chociaż buduję z Silikatu i się zastanawiam na ile tam jest potrzebne - w BK bym dał na 100% bo to bardziej kruchy materiał. Z dozbrojeniem pod BK wiem tyle co wyczytam. Faktycznie, moja sytuacja jest o tyle inna, że wszystko wisi w warstwie ocieplenia. Jednak HS czy drzwi balkonowe nie mogły wisieć, stąd to podparcie isomurem, Dodatkowo jeszcze pod isomur przy drzwiach tarasowych dorzuciliśmy xps na fundamentach. Nic się nie dzieje, nic nie pęka itp. Podparcie pod drzwiami balkonowymi na piętrze to już w ogóle jest otulone styropianem więc nie ma co z dołu przewodzić. Podasz źródło tych danych? Nie podam. Pewnie pierwszy lepszy tekst z parametrami technicznymi. Jak poszukasz to znajdziesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 26.09.2017 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2017 Ja nie zbroiłem... ale nie mam BK . Skoro producenci (Solbet, Xella i pewnie inni też) o tym piszą to jest to wskazane. A co się dzieje jak się nie zbroi to można zobaczyć w pierwszym linku (pęknięcia pod oknami).No ale tyle na ten temat wiem co przeczytam więc... do odważnych świat należy Naprawdę zalecania producentów coś dla Ciebie znaczą? To czemu się do nich nie stosujesz? Poradnik murowania z silki Ytong: http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=397564 I Sil-Pro http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=397563 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 26.09.2017 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2017 Nie podam. Pewnie pierwszy lepszy tekst z parametrami technicznymi. Jak poszukasz to znajdziesz. Przecież podałem z aprobaty technicznej ITB - bardziej oficjalnych danych nie ma. A "trochę" różniące się od Twoich rewelacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wekto 26.09.2017 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2017 Naprawdę zalecania producentów coś dla Ciebie znaczą? To czemu się do nich nie stosujesz? Masz jakiś problem z trzymaniem się tematu? Moje zbrojenie albo niezbrojenie nie ma tutaj nic do rzeczy bo nie o tym jest rozmowa. Przecież podałem z aprobaty technicznej ITB - bardziej oficjalnych danych nie ma. A "trochę" różniące się od Twoich rewelacji. No i? Pytałeś to ci odpowiedziałem. Jasne, że wartości się różnią co dalej nie robi różnicy o rząd wielkości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 26.09.2017 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2017 masz jakiś problem z trzymaniem się tematu? plonk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wekto 26.09.2017 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2017 Dla isomuru masz współczynnik λpoz: 0,07 W/mK, λpio: 0,19 W/mK Chyba już mniej więcej wiem skąd wynikają różnice w podawanych danych technicznych Isomuru. Różnice nie są rzędu wielkości ale jednak są. Bloczek jest sprzedawany w Polsce i produkowany dla nas (?) pod nazwą Isomur Plus. Natomiast producent w Szwajcarii posługuje się dwoma nazwami dwóch różnych produktów tj Thermur Plus i Thermolino. ITB po przebadaniu Isomuru Plus podaje λpio=0,33 W/mK. Producent dla Thermuru podaje 0,22 W/mK dla wersji standardowych i 0,245 W/mK dla wersji mocniejszej a dla Thermolino 0,19 W/mK Na polskiej stronie producent podaje tylko λ średnia: 0,245 W/mK. Wynika z tego, że w Polsce prawdopodobnie sprzedawany jest teraz Thermomur Plus pod nazwą Isomur Plus. Wcześniej jednak podawał λpio: 0,19 W/mK i możliwe, że oferował Thermoline pod nazwą Isomur. W każdym razie wcześniej podawana była informacja o współczynniku λpoz: 0,07 W/mK, λpio: 0,19 W/mK, którą teraz można znaleźć na różnych stronach.Tu czy tu czy tu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts