Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Bocianki 2017 - witamy i zapraszamy :)

Recommended Posts

Witaj paoli ;) Rozgość się, tu każdy znajdzie kąt dla siebie ;)

Towarzysze niedoli budowlanej którzy będą mieć kominki - jaki komin wybraliście?

My mamy do wyboru Schiedel rondo + plus wentylacja lub Presto universus + wentylacja.

Ekipa doradza Schiedla, twierdząc że pod kątem jakości nie ma sobie równych.

Ktoś z Was przerabiał już ten temat?

• Odpowiedzi 3,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jeeeeedziemy! :wiggle: Kupiłem w castoramie tablicę i powiesiłem na płocie - dwa dni po rozpoczęciu, ale to chyba i tak niezły wynik.

W środę był geodeta, wczoraj zaczęli kopać i dzisiaj kopią dalej. Poszło już 7 wywrotek piachu pod płytę. Ciekawe ile łącznie wyjdzie. Oczywiście wyszły problemy: projektant jakimś cudem zaprojektował, że projektowany poziom posadzki będzie PÓŁTORA METRA ponad poziomem gruntu. Okazało się, że to pomyłka pisarska i nikt wcześniej nie zwrócił na to uwagi. Dopiero geodeta, który na miejscu to zobaczył zadzwonił do mnie i ustaliliśmy z projektantem wspólną wersję. Szkoda, bo oznacza to, że konieczny chyba będzie projekt zamienny, gdyż według projektanta każda zmiana PZT jest istotna. :sick: Ale na razie kontynuujemy prace, a projekt zamienny zrobimy jak się tego najwyżej uzbiera więcej...

Tak to teraz wygląda:

image005.jpg image006.jpg image021.jpg

image017.jpg image016.jpg image011.jpg

Edytowane przez d1gital

Witaj paoli ;) Rozgość się, tu każdy znajdzie kąt dla siebie ;)

Towarzysze niedoli budowlanej którzy będą mieć kominki - jaki komin wybraliście?

My mamy do wyboru Schiedel rondo + plus wentylacja lub Presto universus + wentylacja.

Ekipa doradza Schiedla, twierdząc że pod kątem jakości nie ma sobie równych.

Ktoś z Was przerabiał już ten temat?

Ja mam pekabet za polowe ceny, do palenia kilka razy w roku przez pierwsze pare lat wystarczy :)

Bepo, dzięki za przyjęcie :)

Sama jestem zaskoczona szybkością naszych fachowców, wg umowy maja wyrobić się do końca października.

Elewacja jest w trakcie permanentnej zmiany, średnio raz w tygodniu zmienia nam się wizja :) Mamy czarną dachówkę i do niej musimy wszystko dopasować. Oka wyceniamy w kolorze szarym oraz orzechowym. Jeżeli wybierzemy szary to pewnie pójdziemy w tym kierunku, ale nie wiem czy nie wyjdzie zbyt smutno? Jeżeli wybierzemy orzech to zrobimy dodatki brązowe.

Na razie mamy problem ze źle zamontowanymi oknami dachowymi-źle podwinęli membranę i co gorsza twierdza że tak ma być i już!

Szukamy też ekip do instalacji i wykończeniówki.

Mam małe pytanko-jaka ekipa robi ocieplenie dachu i płyty kartonowe na poddaszu? To będą ci sami co kładą tynki czy jeszcze inni?

Paoli, u nas są dwa rodzaje ocieplenia dachu- Thermano nakrokwiowe, które układali dekarze. Do tego będzie jeszcze styropian, ten ułoży ekipa od podwieszeń... albo my. Zobaczymy, czy zdecydujemy się sami kręcić G-K, bo mamy nad salonem 7m do sufitu, więc nie wiem co lepsze- zapłacić fachowcom, czy kupować rusztowania warszawskie :confused:

Fachowców do ocieplenia poddasza + G-K weźmiemy na 99,99% z tej samej firmy, która murowała nam dom. Bardzo solidni i konkretni. Zwłaszcza majster. :)

Co do okna dachowego- dzwoń do kierownika budowy. Jak on potwierdzi, że tak może zostać, to OK. Jak nie, to będziesz miała argument, żeby firma naprawiała, co zepsuła.

Marko, jak dawno mnie nie było.

W tej chwili u mnie dach przygotowany do pokrycia, w poniedziałek wchodzą .

Okna pomierzone, zamówione .

Po oknach myśle nad zrobieniem instalacji elektrycznej i kanalizie, No i wtedy tynki albo nie.

Bije sie z myślami .

Pewnie wiele będzie zależało od temperatur i tego czy znajdę kogoś porządnego do tynków.

Hej gdzie kupowaliście kominek odpowietrzający kanalizację? Czy to się kupuje systemowy razem z dachówką ? Możecie polecić jakąś wyrzutnie dachową , czy macie instalację odgromową na dachu ? Kiedy mam montować uchwyty odgromowe mocujące drut na kalenicach dachowych ?

Ja kominki do kanalizy kupowałam wraz z dachówką. Wyrzutnie załatwił mi Oszczędny Grześ

https://semifinland.pl/scoop-wyrzutnia-dachowa-uniwersalna-dachowkowa-180-200-vilpe.html

Na dachu cały odgrom ma montować elektryk jak juz dach skończą . Włącznie z uchwytami .

Tak i dodatkowo............hmm mało kto spełni wszystkie warunki

[ATTACH=CONFIG]397777[/ATTACH]

Ciekawe... My mamy blachodachówkę Bratex Scandinavia i wszystko mamy od nich, nawet rynny, ale np. membrana jest już innej firmy. W umowie też nie mamy takiego zapisu. Pewnie co producent, to obyczaj.

Poczytajcie o tych kominkach, bo jak robiłem dach to warunkiem gwarancji producentów są wszystkie elementy dachu z danego producenta, w tym dachówka z kominkiem (tak było w Creaton)

Kupiłam kominki braasa , natomiast membranę wybrałam avaline . I tak mam niecertyfikowanych dekarzy ;) za to sprawdzonych :)

Z kominkami braasa jest mały problem. Są z plastiku i po paru latach nasłonecznienia zmieniają kolor (płowieją). Ja zakupiłem w hurtowni (tam gdzie kupowałem całość pokrycia) kominek odpowietrzający zbudowany z mojej dachówki bazowej (braas teviva) z wklejoną rurą ceramiczną zakończoną ceramicznym daszkiem. Cena jak dobrze pamiętam to 250 zł wraz z rurą elastyczną z tworzywa służącą jako przejściówka do instalacji. Tak na szybko znalazłem http://www.koncajs.pl/kominki-odpowietrzaj-ce-i-wentylacyjne.html, ale na pewno jest dużo więcej producentów.