Busters 12.02.2017 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2017 O silke nawet nie pytaj na pewno bedzie drozsza. Jak dla mnie to zrob sobie spis materialow na cale sso i rozwiez je osobiscie bedziesz miala porownanie wszystkiego, a sklad tez zawsze lepiej patrzy jak widzi, ze jestes zainteresowana materialami na cala budowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pesce 12.02.2017 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2017 O silke nawet nie pytaj na pewno bedzie drozsza. Jak dla mnie to zrob sobie spis materialow na cale sso i rozwiez je osobiscie bedziesz miala porownanie wszystkiego, a sklad tez zawsze lepiej patrzy jak widzi, ze jestes zainteresowana materialami na cala budowe. No widzisz, ja nadal nie mam projektu . Nie mam skąd brać np.ilosci stali czy styropianu do ocieplenia . Pisze ogólnie ze na cała budowę stal i styro, ale bez podania ilości . Bloczki policzyłam sobie sama. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Busters 12.02.2017 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2017 no wlasnie ilosci nie sa wazne przy wycenie jak dasz 3t stali a kupisz 1,5t to cene i tak dostaniesz ta sama. Po prostu chodzi o sam spis zeby sklad myslal, ze chcesz sie u nich zaopatrzyc na caly dom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablo8704 13.02.2017 06:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2017 Witam wszystkich. Również planuję postawić dom w najbliższym czasie. Póki co zaczynamy od 0, szukając działki pod ten dom, ale już na starcie z każdej strony podcinają skrzydła. Nie wiem czy podołamy :/ coś wiem o tym, ale nie martw się im dalej w to wszystko brniesz tym szybciej to idzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minimoni 13.02.2017 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2017 własnie apropo adaptacji wiecie jakie ceny adaptacji projektu u architekta bez żadnych zmian ? Byłem wstępnie u dwóch i ceny różnie 4300 -5500 coś taniej a radę jak myślicie ? Ja nie wiem czym podyktowane są te ceny ale jeśli projekt gotowy np.2500 a adaptacja 2 razy tyle to trochę nie logiczne Myślę, że wszędzie takie ceny +\- będą. Nasza Architekt nam powiedziała, że bez sensu żebyśmy kupowali gotowca i robili w nim przeróbki które dodatkowo kosztują i powiedziała że w tej samej cenie zrobi nam projekt indywidualny I w sumie za projekt indywidualny z adaptacją zapłaciliśmy 4700 zł )) P.S Pogoda zimowa ma odpuścić w przyszłym tygodniu! Jestem tak szczęśliwa bo nie mogę się doczekać aż zobacze jak mury będą rosły W końcu robimy systemem zleconym. Trochę się boję kosztów wykończeń tj podłogi malowanie oświetlenie ;o i zaczynam zastanawiać się czy sama z mężem tego nie zrobimy Oglądam filmiki na yt i w sumie układanie podłóg z płytek czy paneli nie wygląda na trudne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hellenaj 13.02.2017 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2017 Witajcie Bocianki po weekendzie Pesce Widzę ze jesteśmy na podobnym etapie, tzn planujemy budowę w maju, ale z uwagi na brak projektu pozegnałam się z wizją budowy w maju i teraz liczę na czerwiec. Obawiam się, ze nie zdążymy z pnb. Freethinker dzięki za umowę! Witam również nowych budujących w 2017 U mnie depresji projektowej ciąg dalszy, ale chyba w mniejszym stopniu.... Pani architekt niestety nie sprawdziła się totalnie.... zbywa mnie od tygodnia, mimo że w ubiegłym tygodniu miała "już gotowy i zaraz mi wyśle" projekt dachu i elewacji...... A gdzie tu do projektu???? trzeba jeszcze zrobić projekt zjazdu, wyłączyć grunt z uprawy i jeszcze samo pozwolenie a potem jego uprawomocnienie też chwilę trwa..... W piątek spotkałam się z koleżanką, pyta mnie o postępy.... zreferwoałam jej po krótce naszą sytuacją i.... okazało się, ze jej brat rysuje projekty! Jezcze w piątek ów brat pojawił się u mnie a dziś dostałam koncepcję z elewacjami i wstępnym projektem dachu.... da sie? da się! Nie napalam się strasznie, ale być może uda się jednak złożyć wniosek o pnb z poczatkiem marca i wtedy czerwiec staje się realny..... Swoją drogą, powiedzcie mi, czy Wasi sąsiedzi byli stronami w postępowanui o wydanie pnb? tzn czy byli powiadomieni że planujecie budowe? Liczę na to, ze moi nie zpstaną powiadomieni, bo to oznacza że prnb uprawomocni się dopiero, gdy wszyscy odbiorą pismo,a z tym nie wiem jak będzie...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 13.02.2017 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2017 Z powiadomieniem to zależy. Powiadamiani są ci, na których budowa może "odcisnąć piętno". U mnie dla przykładu powiadamiane było 15 osób, ponieważ droga dojazdowa do działki jest współwłasnością tylu właśnie osób. Z tego powodu też nie mogłem robić na zgłoszenie, tylko musiałem pójść po PnB. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hellenaj 13.02.2017 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2017 Z powiadomieniem to zależy. Powiadamiani są ci, na których budowa może "odcisnąć piętno". U mnie dla przykładu powiadamiane było 15 osób, ponieważ droga dojazdowa do działki jest współwłasnością tylu właśnie osób. Z tego powodu też nie mogłem robić na zgłoszenie, tylko musiałem pójść po PnB. Dzięki Myjk za odpowiedź. U nas teoretycznie nikomu nie wadzimy.... dom parterowy, nikomu cienia nie rzucę na dom, droga gminna dojazdowa.... Ale wiaodmo, to już niestety zalezy od urzędnika. no nic, nie martwię się na zapas, najpierw niech projekt powstanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Viniu 13.02.2017 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2017 Hellenaj, to czy będziesz miała sąsiadów jako strony postępowania jest uzależnione, czy Twój budynek będzie stał w odległościach zgodnych z warunkami technicznymi czy nie. Jeśli zachowasz wszystkie odleglosc zgodnie z warunkami (np. 3 lub 4m od granicy) to, nie masz się o co martwić, żadnych stron postępowania nie będzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hellenaj 14.02.2017 15:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2017 Hellenaj, to czy będziesz miała sąsiadów jako strony postępowania jest uzależnione, czy Twój budynek będzie stał w odległościach zgodnych z warunkami technicznymi czy nie. Jeśli zachowasz wszystkie odleglosc zgodnie z warunkami (np. 3 lub 4m od granicy) to, nie masz się o co martwić, żadnych stron postępowania nie będzie Jeśli faktycznie tak jest, to super! Dom będzie miał nawet spory zapas z każdej strony... My spokojni, jakzeby wadzic komuś, no jak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agaz_75 15.02.2017 16:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2017 Witam się zrobiliśmy krok do przodu projekt wybrany , jest już u architekta który "wpasowuje w działkę " sprawdza co i jak jutro mam mieć odpowiedz jeżeli wszystko będzie ok w następnym tygodniu zamawiam . Przeróbki wewnątrz mozna bez problemu przeprowadzić na etapie adaptacji , kilka pomysłów juz też podsunęła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawskip 15.02.2017 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2017 Cześć, mam już działkę i projekt, teraz zaczynamy załatwiać papierki (adaptacja projektu, przyłącza, itp.). Będę budował dom parterowy 100m2 pow. użytkowej. Mam nadzieję zamieszkać już w 2018 pozdrawiam Piotrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czterylewerece 15.02.2017 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2017 Cześć! Zaczynam w tym roku, 117m2, projekt od znajomego architekta zainspirowany kilkoma rozwiązaniami z Simona G2 Energo. Dla przejrzystości ładne zdjęcia (jak wszystko zadziała, to też VR) będę rzucał na budowlanego bloga. A tu będę na pewno pytał o wiele rzeczy po drodze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aneta198523 16.02.2017 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2017 Witam się również.My wszystkie formalności na szczęście mamy już za sobą (działka kupiona w kwietniu - pozwolenie odebrane w październiku) i też czekamy z niecierpliwością na wiosnę. Ze względu na rosnące ceny materiałów budowlanych przez zimę zakupiliśmy już bloczki na fundamenty, drut na zbrojenia i pustaki na ściany.A nasz domek to APS 242 z extradomu z niewielkimi zmianami.Pozdrawiam wszystkich Bocianków i trzymam kciuki za Wasze buowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aghata86 16.02.2017 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2017 Dzis odebralam papier od geologa. Wy tez musicie zrobic badanie gruntu? Na dolnym slasku jest ono obowiazkowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamila. 16.02.2017 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2017 My musieliśmy zrobić badania po to aby konstruktor mógł odpowiednio zaprojektować płytę fundamentową.No i musiały być one dołączone do składanego projektu, bez tego Starostwo nie wydałoby PnB. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pesce 16.02.2017 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2017 Dzis odebralam papier od geologa. Wy tez musicie zrobic badanie gruntu? Na dolnym slasku jest ono obowiazkowe. Ja robiłam badanie gruntu przed zakupem działki. U nas konieczne jest do PNB , poza tym tez chciałam dla konstruktora, żeby bunkra mi nie zaprojektował . Jestem po spotkaniach z konstruktorem i projektantem instalacji wód-kan co i wentylacji. Konstruktor zmienił mi plan i przeprojektował ściany na 24 silikaty . Instalator wymyślił ze PC nie da rady. Bardzo mnie namawia na gaz, ja jednak jestem nieugięta Mapa do celów projektowych juz złożona , złożyłam o warunki przyłączenia prądu , jutro jadę składać o Warunki wody i kanalizy. Czy składaliście - warunki odprowadzenia wód opadowych - warunki przyłączenia do dróg lądowych? Ja mam drogę tylko gminna wiec teoretycznie nie muszę. Jak było u Was? Busters bardzo Ci dziekuję za namiary. Czuję ze znalazłam swój skład Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aghata86 16.02.2017 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2017 Ja mam tylko warunki podlaczenia dodo pradu i wody.. kanalizacji i gazu u nas nie ma. O innych warunkachrzeczy mi nie wiadomo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agaz_75 16.02.2017 22:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2017 Dzis odebralam papier od geologa. Wy tez musicie zrobic badanie gruntu? Na dolnym slasku jest ono obowiazkowe. dokładnie my też z Dolnego Sląska i obowiązkowo koszt 700 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agaz_75 16.02.2017 22:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2017 Dzis odebralam papier od geologa. Wy tez musicie zrobic badanie gruntu? Na dolnym slasku jest ono obowiazkowe. A skąd jesteście ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts