jaromkv 06.10.2017 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2017 Jak wygląda sprawa podbicia dziennika budowy. W zasadzie PnB uprawomocniło mi się 10 września. Jest na to jakiś czas ? Gdzieś wczytałem, że jest to termin trzech dni od uprawomocnienia decyzji. Wiem, że trzeba odwiedzić Starostwo w tym celu.W zasadzie to nawet nie wiedziałem, że takie coś trzeba podbić. Z budową startuję dopiero na wiosnę i nie spieszy mi się. Dowiedziałem się dziś przy załatwianiu spraw z kredytem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
annatulipanna 06.10.2017 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2017 IMO żadna różnica, czy pod oknem i dookoła jest pianka, czy pianka i XPS. Pianka ma nawet lepszą lambdę. Ale to tak na marginesie. Gdyby to było bez różnicy, to kto by się bawił w montaż okien w ociepleniu? A ile zachodzi izolacja na listwę - to zależy od parapetu. Na schemacie, który wrzucałem jest blaszany parapet który potrzebuje sporo miejsca. Ale nadal nie powinien on mieć kontaktu z murem. Ale nawet w sytuacji, gdy zewnętrzny parapet nie styka się z murem, to dalej zewnętrzny od wewnętrznego oddziela tylko listwa podokienna PCW (zazwyczaj) która jest dużo gorszym izolatorem, niż XPS. Dlatego ciepły parapet IMO ma sens (albo chociaż listwa podokienna z XPS a nie PCV - taka namiastka ciepłego parapetu). Całkowicie się z Tobą zgadzam, o czym pisałam we wcześniejszym poście. Moje wątpliwości wzbudziła Twoja wypowiedź: Szczególnie istotne jest miejsce gdzie spotyka się mur konstrukcyjny z parapetem zewnętrznym i listwą podokienną i analogiczne spotkanie parapetu wewnętrznego z listwą i murem. I gorzej izolujący materiał konstrukcyjny, tym większy mostek. Przy ciepłym parapecie cały parapet wewnętrzny i zewnętrzny jest dobrze odizolowany od muru a obydwa parapety od siebie. W moim przypadku mur konstrukcyjny nie styka się ani z parapetem zewnętrznym, ani z listwą podokienną, mimo, że nie mam ciepłych parapetów, stąd poprzedni post Co nie zmienia faktu, że jak najbardziej popieram montaż na ciepłych parapetach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
annatulipanna 06.10.2017 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2017 Pamiętaj, że to jest ceramika. I nie są idealnie równe. Więc sporo w rękach ekipy, jak bardzo to będzie raziło. U mnie zrobili tak, żeby było równo pod oknem. Niektórym nie odpowiada taka estetyka - wtedy lepiej wybrać imitację z blachy. Sam parapet z blachy (najlepiej aluminiowej) IMO wygląda świetnie. Ale zakończenia takich imitacji wyglądają tragicznie. http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=398139 Przy równaniu do zewnętrznej krawędzi wyglądałoby jeszcze gorzej. Pewnie jakiś kompromis wyglądałby najlepiej. Nie strasz swieji Przecież od ceramiki, czy np. od cegieł nikt nie wymaga, żeby były idealnie równe. Moje płytki nie miały rażących różnic i położone są bardzo przyzwoicie (jak na mój gust). U Ciebie rzeczywiście trochę koślawo wyszło, ale na pewno całościowo nie rzuca się to specjalnie w oczy. Chociaż wygląda, jakby spadków nie było. Ale może to złudzenie. Dzisiaj specjalnie cyknęłam fotkę parapetu, który ma 1,5 metra: http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=398161 Nie jest idealnie równo, ale przecież to nie apteka Przyglądając się szczegółowo, dostrzega się jakieś nierówności, ale patrząc całościowo na okno, wygląda idealnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 06.10.2017 22:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2017 Gdyby to było bez różnicy, to kto by się bawił w montaż okien w ociepleniu? Wysunięcie okna powoduje zmniejszenie mostka poprzez zwiększenie warstwy izolacji jaka oddziela mur od temperatur zewnętrznych. Zasadniczo powoduje, że cała warstwa ocieplenia (20cm czy więcej) izoluje mur od temperatury zewnętrznej, bo mur ma styczność wyłącznie z powietrzem wewnątrz domu, czyli z ogrzanym. Czemu nikt nie idzie w zwiększanie grubości izolacji od muru okna zlicowanego z murem? Bo 20cm dookoła trochę utrudniłoby stabilny montaż. Ale tak naprawdę zastąpienie 2cm BK 2 cm XPS nie robi zauważalnej różnicy. Zastąpienie 6 czy 8 cm profilu PCW XPSem - robi różnicę. I grubość większa i różnica lambdy większa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tkaczor123 07.10.2017 05:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2017 Na załączonym zdjęciu od Kaizen złudzenie jest jakby parapet nie trzymał lini z drugim w dodatku spad na 0. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Papucy 07.10.2017 06:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2017 Hej, o ile obniżaliście ścianę szczytową tzn jaką grubości izolacji poziomej tam zastosować. Czy kłaść to od razu czy dopiero po przykryciu dachu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 07.10.2017 06:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2017 Na załączonym zdjęciu od Kaizen złudzenie jest jakby parapet nie trzymał lini z drugim w dodatku spad na 0. Zgadza się, spadku nie było. Dwa razy wykonawca poprawiał niektóre parapety, żeby był. Ale nie zmieniło to rozjeżdżania się drugiego końca płytek, jak jeden koniec był na równo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
annatulipanna 07.10.2017 06:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2017 Papucy, najlepiej byłoby zastosować taką samą grubość izolacji na szczytach, jaką planujesz na elewacji. U mnie więźbę zrobili tylko 5cm wyżej od ściany szczytowej. Nabijaliśmy łaty na krokwie, celem zwiększenia miejsca na izolację na ścianach szczytowych. Teraz mam 9cm przestrzeni między szczytami a membraną. Na ściany szczytowe pójdzie piana PUR w trakcie izolacji dachu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Papucy 07.10.2017 06:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2017 Papucy, najlepiej byłoby zastosować taką samą grubość izolacji na szczytach, jaką planujesz na elewacji. U mnie więźbę zrobili tylko 5cm wyżej od ściany szczytowej. Nabijaliśmy łaty na krokwie, celem zwiększenia miejsca na izolację na ścianach szczytowych. Teraz mam 9cm przestrzeni między szczytami a membraną. Na ściany szczytowe pójdzie piana PUR w trakcie izolacji dachu. OK, to daje 20 . Czy to ma być wklejone przed nabiciem łat itd ? Czy jak nie zrobię tego teraz to nie będzie problemu z wciśnięciem styro w tą szczelinę przez ekipę od ocieplenia? Jak będzie wygodniej ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ag2a 07.10.2017 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2017 Najwygodniej jest przy murowaniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Papucy 07.10.2017 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2017 ok, dzięki . Czy macie doświadczenia z oknami tarasowymi PSK jakie są za i przeciw , zastanawiamy się z żoną czy jest sens dopłacać 6K do HST. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
annatulipanna 07.10.2017 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2017 Zgadza się, spadku nie było. Dwa razy wykonawca poprawiał niektóre parapety, żeby był. Ale nie zmieniło to rozjeżdżania się drugiego końca płytek, jak jeden koniec był na równo. Czyli u Ciebie po prostu skopali montaż parapetów. Może te krzywizny wcale nie są spowodowane nierównymi płytkami, tylko robotą majstrów. Moje płytki Przysuchy były ok, także tym bardziej mogę polecić ten model. Najdłuższy parapet (2,5 metra) również wygląda równo i nie ma żadnych odchyłów między krawędziami parapetu: http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=398174 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 07.10.2017 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2017 Może te krzywizny wcale nie są spowodowane nierównymi płytkami, tylko robotą majstrów. Są krzywe. Pokazywali mi przed montażem zapowiadając, że jak zrobią równo pod oknem to dalej się rozjadą. http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=398174 Z tej perspektywy moje też nieźle wyglądają. A pokaż fotkę gdzie widać z podobnej perspektywy, jak moje (wzdłuż linii). I masz wyrównane pod na styku z oknem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
annatulipanna 07.10.2017 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2017 Nie mam dokładniejszego zdjęcia. Może dzisiaj będę na budowie, albo jutro to cyknę fotkę. Moje parapety są równe i pod oknem i przy zewnętrznych krawędziach. Oczywiście nie jest to "równość" taka, jak przy jednolitym parapecie, ale nie ma mowy o żadnych rażących odchyłach.Kaizen, ja nie chcę się tutaj licytować, kto ma lepsze parapety i udowadniać, że moje są takie idealne. Tylko trochę niepotrzebnie siejesz wątpliwość w sprawie parapetów klinkierowych. Widziałam wiele takich parapetów (w obecnym domu też mam klinkierowe od prawie 20 lat) i są proste. Może trafiłeś wadliwą partię, albo producenta, który nie trzyma wymiarów. Mi to jednak wygląda na wadę montażu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 07.10.2017 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2017 Może trafiłeś wadliwą partię, albo producenta, który nie trzyma wymiarów. Mi to jednak wygląda na wadę montażu. Pewnie dałoby się, jak pisałem, idąc na kompromis dając trochę krzywo przy oknie i trochę krzywo na zewnątrz uzyskać najlepszy kompromis i przy tym samym materiale wyglądałoby lepiej (a z daleka to i równanie do zewnętrznej estetycznie by najlepiej wyglądało). Chcę jednak zwrócić uwagę, że parapety klinkierowe (podobnie jak każda ceramika) nie trzyma idealnie wymiarów i płaszczyzn co niektórym przeszkadza. Więc warto mieć tego świadomość wybierając ceramikę. I dotyczy to tak samo płytek tarasowych, parapetów, klinkieru, dachówek czy daszków i profili ogrodzeniowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
annatulipanna 07.10.2017 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2017 Chcę jednak zwrócić uwagę, że parapety klinkierowe (podobnie jak każda ceramika) nie trzyma idealnie wymiarów i płaszczyzn co niektórym przeszkadza. Więc warto mieć tego świadomość wybierając ceramikę. I dotyczy to tak samo płytek tarasowych, parapetów, klinkieru, dachówek czy daszków i profili ogrodzeniowych. Amen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d1gital 07.10.2017 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2017 Orkan dał się we znaki i nie było prądu, nie było jak ciąć stali, a nawet nie było wody, bo pompa zaopatrująca wieś w wodę jest oczywiście na prąd. W związku z tym dwa dni przestoju i betonowanie dopiero po weekendzie. Eh... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aghata86 08.10.2017 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2017 My mamy juz zalane schody i wieniec, wszystko gotowe pod wiezbe ktora ma byc w pon lub wtorek. Kominy bedziemy miec klinkierowe. Dachowka Roben Monza Plus tobago glazurowana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Papucy 08.10.2017 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2017 Zastanawiam się czy poszerzenia o wysokości ok 25 cm pod okna tarasowe 300 cm szerokości będą stabilne, mają być wzmocnione . Czy mam zwrócić na coś szczególnie uwagę podczas montażu poszerzeń? Czy drzwi wejściowe też mogą być osadzone na poszerzeniu?Powinny? Mam dylemat jakie drzwi wejściowe zastosować do pomieszczenia technicznego ( PC ) czy macie może jakieś pomysły ? Jaką macie grubość wylewki w projekcie u mnie 8 cm plus siatka zbrojona , Czy nie za grubo? [ATTACH=CONFIG]398261[/ATTACH] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
annatulipanna 08.10.2017 15:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2017 My mamy juz zalane schody i wieniec, wszystko gotowe pod wiezbe ktora ma byc w pon lub wtorek. Kominy bedziemy miec klinkierowe. Dachowka Roben Monza Plus tobago glazurowana. U mnie też Monza Plus Wygląda bardzo estetycznie. Chciałam początkowo dachówkę płaską. Cieszę się, że mamy tradycyjną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts