Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Bocianki 2017 - witamy i zapraszamy :)

Recommended Posts

O kurcze...a mnie przeraiła wycena 30 tyś zł za okna ;) Czekam z niecierpliwością na efekt Twoich marzeń freethinker

My też idziemy w koszty ;) mąż sobie wymyślił płaską dachówkę. Będzie turmalin z braasa. Ale cena dachu poszła o 10 tyś w górę. Już się boję co będzie dalej bo póki co na każdym etapie jakieś udoskonalenia ;)

Co do czasu, to u nas oboje pracujemy ale też każde z nas ogarnia budowę. I właściwie kto ma akurat czas to ogarnia jakąś kwestię albo jak jedno nie może się dogadać z wykonawcą to wysyła drugie do rozmowy. Efekt jest taki że zostałam "złym gliną" dla naszego wykonawcy :cool: w sumie nawet nie wiem dlaczego ale podobno się mnie boi, hihi.

Casowo na razie i tak to jest pikuś bo ogranicza się tylko do sprawdzania budowy i wykonania. Aż się boje co będzie w przyszłym roku przy wykończeniówce.

• Odpowiedzi 3,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Szukam drzwi zewnętrznych. Chciałabym już coś wybrać chociaż zamawiać będę pewnie w lutym-marcu.

Macie już wybrane drzwi?

Interesują mnie drewniane. Wysłałam kilka próśb o wycenę. Przyszła na razie jedna odpowiedź z firmy Wiktorczyk... na ponad 7 tys :rolleyes: Drewno meranti (spytałam o cenę sosny) kolor z palety RAL, szyba P4. Nie mam pojęcia na co zwracać uwagę. Próg drewniany czy aluminiowy? Szyba P2 czy P4? Wypełnienie z ocieplenia czy lite drewno? Grubość 56, 68 czy 70 mm? Wszystko ma oczywiście wpływ na cenę.

Kolejny temat do zgłębienia.

Macie jakieś namiary na sprawdzonych producentów?

Edytowane przez swieja

Jestem już po poszukiwaniu więc coś skrobnę (to nie jest spam:P)

AFB Kraków, jak dla mnie pierwsza liga jeśli chodzi o drzwi drewniane, mają trzy grubość 72,82,100mm miałem okazję oglądać dwie sztuki w grubości 100mm i trzeba przyznać że robią wrażenie ale jak nie budujesz pasywniaka to 82 to już świat. Po za tym proponuję trochę poszukać w necie (brak negatywnych opinii). U mnie niestety stanęło na budżetówce ale może kiedyś:rolleyes:

Poza tym masz sprawdzonego CAL-a ale tu już opinie podzielone.

Pozdrawiam

Szukam drzwi zewnętrznych. Chciałabym już coś wybrać chociaż zamawiać będę pewnie w lutym-marcu.

Macie już wybrane drzwi?

Interesują mnie drewniane. Wysłałam kilka próśb o wycenę. Przyszła na razie jedna odpowiedź z firmy Wiktorczyk... na ponad 7 tys :rolleyes: Drewno meranti (spytałam o cenę sosny) kolor z palety RAL, szyba P4. Nie mam pojęcia na co zwracać uwagę. Próg drewniany czy aluminiowy? Szyba P2 czy P4? Wypełnienie z ocieplenia czy lite drewno? Grubość 56, 68 czy 70 mm? Wszystko ma oczywiście wpływ na cenę.

Kolejny temat do zgłębienia.

My już dawno mamy wstawione :p mogę polecić firmę Domilas, zamawialismy tam drzwi i nie całe 8tys wyszło za 2szt Dąb grubość 9mm.

Dostałam dziś kilka wycen. Za moje drzwi z naświetlem bocznym i górnym (wymiary otworu to 145/250 cm) od 4500 (stolarz z allegro) do 8000 (Cal). Przy czym najtańsza wycena zawierała bardzo lakoniczny opis, z którego niewiele wynikało. Podejrzewam, że przy ostatecznym zamówieniu cena by wzrosła*. Najbardziej podobają nam się drzwi z Euro-Door, które kosztować będą 6500. Miałam nadzieję, że zmieszczę się w 5 tys:rolleyes:

Dopiero teraz, tak jak freethinker, widzę kosztowność moich pomysłów. Ale za to jak skończę to będzie pięknie ;)

Jest opcja by zamówić już panele. Jest fajna promocja w sklepie niedaleko nas i mogą nam te panele przetrzymać do wiosny.

Macie już jakieś typy, firmy, kolory?

Ja wybrałem drzwi aluminionowe, choć wychodzą jeszcze drożej od drewnianych ale wyglądają rewelacyjnie. Sprawdzcie gwarancję na drzwi drewnianie, które czsami wyłączają odpowiedzialność jak drzwi nie znajdują się pod daszkiem

W przypadku stalowych czasami również to obowiązuje (absurdalne, ale jednak).

Tak już posprawdzałam. Najczęściej daszek musi być, a źródło ogrzewania w odległości 150 m od drzwi, z podłogówką różnie. Jedni chcą by jej nie dociągać do drzwi i zostawić 50 cm nieogrzewanej podłogi, inni chcą by zrobić mniej rurek w pobliżu drzwi.

Ruda maruda dzięki za namiary, wyślę do nich zapytanie o moje drzwi.

Witajcie budowniczowie ;-)

Słuchajcie, jak planujecie zaizolować chudziak? papa czy folia? jaką izolację macie pod ścianami nośnymi? Jak planujecie połączyć obie te izolacje?

Ja mam pod ścianami folie izolacyjną i zastanawiam się co dać na podłoge pod styropian...

Poza tym chwilowo u nas cisza, czekam na dekarza..... czekam i czkeam.... jajko w końcu chyba zniosę :/ murarze praktycznie skończyli już u nas prace dosłownei dwie drobnostki zostaly do zrobienia, kominy już wymurowane i otynkowane ponad dachem....

pisałam wcześniej, ze firma od wiązarów maiła robić poprawki, faktycznie zrobili, niemniej jednak na pewno ich nie polecę.... a budując drugi dom rozważę tradycyjny strop ;-) Ot tyle na temat wiązarów.

Słuchajcie, jak planujecie zaizolować chudziak? papa czy folia? jaką izolację macie pod ścianami nośnymi? Jak planujecie połączyć obie te izolacje?

Ja mam pod ścianami folie izolacyjną i zastanawiam się co dać na podłoge pod styropian...

Pod ścianami i na chudziaku mam papę termozgrzewalną SBS 4mm. IMO to optymalne rozwiązanie. Ale jak nie masz na fundamencie papy, to chyba najlepiej bedzie izolacja w plynna z zatopioną siatką (ale cos lepszego niż dysperbit - np Mapelastic).

Witam wszystkie bocianki 2017 :D

W końcu przyszła pora i na mnie żeby napisać cokolwiek w tym że temacie - ponieważ sam jestem Bociankiem 2017 i śledzę wontek od jakiegoś czasu może i moje uwagi dla niektórych okażą się cenne i pomocne.

Jako iż byłem już bociankiem w 2014 roku zakończyłem budowę z powodzeniem po 3 latach sytuacja życiowa spowodowała iż rozpocząłem w tym roku budowę kolejnego wymarzonego domu. Choć jak to mówią dopiero 3 dom będziesz miał idealny - więc w dalszym ciągu uczę się budowy :yes: :yes: :yes:

W tej chwili jesteśmy na etapie pokrycia dachu, okna już wstawione więc budynek na zimę będzie w stanie SSZ.

Dom parterowy 130 m2 jednak poddasze wykonuję już w taki sposób aby za parę lat móc wygospodarować tam kilkadziesiąt metrów 2 dla dorastających dzieci.

Przez to iż to moja kolejna budowa na przestrzeni kilku lat widzę w jakim stopniu podrożały materiały i co ważniejsze robocizna !!! :wtf:

W obecnym stanie wydatki rozjechały mi się wg kosztorysu budowlanego o ok 70 000 PLN więc wszystkich którzy zaczynają przygodę z budową pragnę ostrzec przed nadmiernym ulepszaniem swojego budynku bez dokładnych kalkulacji :)

SSZ to jak wynika z różnych opracowań ok 40% kosztu budowy wiec nie wiem co to będzie do końca :lol2:

Pozdrawiam wszystkich i mam nadzieję że będę w stanie uczestniczyć radami jak i pytaniami w Waszych budowach :wave:

Teraz codziennie przegladam pogodę długoterminową i zastanawiam się czy warto wyjść z ziemii. Jak uważacie??

Sam robisz, czy ekipa czeka z założonymi rękami? Jak nie dasz im roboty, to nie pójdą gdzie indziej? IMO jak będą warunki, to nie ma na co czekać. I potem zwieź materiał zanim mrozy puszczą (jak będą) bo jak przyjdą roztopy to może HDS nie wjechać.

Witam. Ja czekam na PnB i chyba w poniedziałek już dostanę, bo od wtorku projekt zatwierdzony w urzędzie i poszedł do wypisania pozwolenia w ostatni wtorek. Teraz codziennie przegladam pogodę długoterminową i zastanawiam się czy warto wyjść z ziemii. Jak uważacie??

A masz ekipę na już? Słyszałam głosy, że zima ma być w marcu ;)

Ze wszystkim są problemy, bo mamy boom budowlany. Kombinuję jak koń pod górę, by zbliżyć się bodaj do cen ubiegłorocznych. Ceny spadną jak przyjdzie kryzys. Wraz z nimi pewnie spadną nasze zarobki. ;)

Moim skromnym zdaniem, lepiej nie czekać, tylko iść do przodu. Zimą aura bywa zmienna, ale na wiele rzeczy jest chemia.

Ostatnio gdzieś czytałem że w tej chwili jest nawet więcej zapotrzebowania na materiały budowlane niż sprzed załamania budowlanego na rynku kilka lat temu. Wszyscy producenci to wykorzystują i podnoszą ceny na materiały. Zobaczcie na wzrosty cen betonu, styropianu i całej reszty.

No ale przecież żaden z nas w tej chwili ż tego powodu nie wstrzyma budowy...eh

Ostatnio gdzieś czytałem że w tej chwili jest nawet więcej zapotrzebowania na materiały budowlane niż sprzed załamania budowlanego na rynku kilka lat temu. Wszyscy producenci to wykorzystują i podnoszą ceny na materiały. Zobaczcie na wzrosty cen betonu, styropianu i całej reszty.

No ale przecież żaden z nas w tej chwili ż tego powodu nie wstrzyma budowy...eh

Bywało drożej : )

index.jpg

bet_index.jpg

Edytowane przez Papucy
.