Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Bocianki 2017 - witamy i zapraszamy :)

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

U nas wreszcie zabrali się za ten strop - ja nie wiem czy to jakaś zmowa dolnośląskiego, bo mrufka_bum też z tym etapem popłynęła ;) Na razie mamy szalunki pod wieńce i podciągi (do dokończenia po zewnętrznej stronie) i ułożone belki i pustaki. Niestety okazało się, że brakuje nam dwóch belek 4,5m. Zamówiłam 13szt, wykonawca miał odebrać (bo my akurat samochód w warsztacie mieliśmy) i jak się okazuje nie przeliczył od razu. Teraz wyjaśniamy z hurtownią, bo paczka przyszła spięta i było w niej 11szt. Najgorzej jeśli już z fabryki do hurtowni doszła taka wybrakowana paczka. Ściąganie 2szt z fabryki mija się z celem i jeśli się nie znajdą to chyba w tym miejscu będzie musiał być monolit.

http://static.pokazywarka.pl/n/n/t/5f5f659d541f489ee6eeba54cc74821f_orig.jpg

http://static.pokazywarka.pl/3/j/r/4bc78774768610d15af8ff32613df266_orig.jpg

http://static.pokazywarka.pl/3/6/f/2772572d5db146fc113c33184d7dbbc3_orig.jpg

Mamy też poważną kałuże przed budynkiem, dość doskwierającą, więc chcemy ją zasypać tymczasowo piachem. Ze 3-4 wywrotki. Myślicie, że to dobry pomysł?

http://static.pokazywarka.pl/3/4/4/030428941ab78867bd0b660f7f9ace19_orig.jpg

http://static.pokazywarka.pl/8/w/s/e08c405d4658a68f6e7cf913ea626e90_orig.jpg

My jutro będziemy zalewać pierwszy z 3 stropów i wszystkie słupy.

Kolejny + klatka schodowa pod koniec tygodnia.

Trzeci strop będzie musiał poczekać do marca. Ale wraz z nim domek zostanie pokryty dachem (pełne deskowanie plus papa) i być może od razu dachówką.

W międzyczasie zrobimy okna i będziemy mogli zaczynać środek :D :D :D

Kamila będziecie robić okna i instalacje bez dachu? Dziwne.

W Mitbau we Wrocławiu też okna kolorowe 40 procent drożej. Wzięliśmy z tego powodu białe, choć wolałabym właśnie brązowe, drewnopodobne.

U nas murują się sypialnie na piętrze. Zaczyna już być bardzo fajnie. Do ostatniej chwili przestawialiśmy ściany. Nie planowałam pralni, ale wyszło na to, że jednak będzie, z wejściem z łazienki. Teraz nie rozumiem, jak mogłam jej nie zaplanować wcześniej. Jutro musimy podjechać do jakiejś firmy z drzwiami wewnętrznymi bo mamy trzy pary drzwi do zamontowania po skosie i nie wiemy czy tak się da w standardzie, czy trzeba będzie robić na zamówienie u stolarza.

Za dwa tygodnie będę miała już okna i dachówki :) Ale się cieszę!!

Mamy też poważną kałuże przed budynkiem, dość doskwierającą, więc chcemy ją zasypać tymczasowo piachem. Ze 3-4 wywrotki. Myślicie, że to dobry pomysł?

To zdecydowanie nie ten kaliber kałuży ale podobną sytuację mieliśmy w karmniku dla ptaków.

Źle spasowaliśmy zbyt krótki daszek i woda wlewała się do środka.

Żeby uniknąć zamarznięcia ziaren w wodzie, gnicia i innych niespodzianek, podłogę karmnika wysypaliśmy piachem.

Na chwilę obecną zdaje egzamin, ziarna nie pływają w wodzie lecz leżą w mokrym piachu.

Nie wiem jednak, jak piach sprawdzi się na kilkaset razy większej powierzchni.

My mielismy stemple drewniane dałam 5zl za sztuke i jak nir sprzedam to spale w kominku.

Jeśli to komentarz do mnie, to my nie mamy gdzie spalić ;) A potem bawić się w odsprzedawanie też się nam nie chce. Jak szukałam stempli używanych to wszystkie już przycięte na konkretną wysokość i szukaj takich co podpasują. A też trzeba po to przyjechać, załadować, rozładować. Także nie wiem czy na ewentualne nasze znalazłby się chętny, więc zdecydowaliśmy się wynająć.

Z dopłatą za kolor jest różnie. Dokładnie to sobie rozpisałem w MS. I tu dziwnie to wygląda, bo wg cen z czasu gdy wybierałem okna w N.ergo trzeba było dopłacić za jednostronny kolor 23,66% a za drugą stronę dodatkowo 24,77% (białe mi wychodziły 5312, jednostronny kolor 6569, dwustronny 8196 zł). Czyli kolosalna dopłata.

Za to przy MSLine dopłata za pierwszą stronę w kolorze 6,14%, za drugą 12,52%.

Efekt taki, że MSLine z dwustronnym kolorem był u mnie droższy od Nergo z dwustronnym tylko o 10%.

Więc wcale to nie jest takie proste, nawet u jednego sprzedawcy, że za kolor dopłaca się X%. Za to może się okazać, że jak już dopłacimy do koloru, to za niewiele większą dopłatą możemy mieć dużo lepsze okna.

AFAIK tylko MSLine udostępnia kalkulatorki na stronie i można samemu policzyć różne opcje. Ale i tak to tylko orientacyjna wycena, bo np. w MS mi wyszły taniej okna MSLine+ od MSLine. Sprzedawca też nie rozumiał jakim sposobem. Więc generalnie trzeba przeczołgać wszystkich sprzedawców by przeliczyli różne opcje i różne modele, bo można się zdziwić jak w moim przypadku, że wyższy jest tańszy od niższego a dopłata za kolor w tanich oknach może być dużo wyższa, niż w droższych.

U nas po chwilowym przestoju (to chyba tzw. przerwa technologiczna - czekanie aż beton na wieńcu zwiąże) dziś planowany jest montaż wiązarów. Mam nadzieję, że obejdzie się bez jakichś dodatkowych problemów (choć czy podczas budowy można w ogóle na to liczyć? ;) ). Dekarz obiecał, że jeszcze w listopadzie będzie pokrycie, także liczę też, że od razu będziemy mogli zamówić okna...Też zdecydowaliśmy się na białe, ale w naszym przypadku takie akurat nam się po prostu podobały i wpasowały się w koncepcję. Oczywiście dodatkowy plus za to, że były po prostu tańsze.

Jak wszystko pójdzie dobrze, to w grudniu będzie można zabierać się za elektrykę i hydraulikę. Jeśli chodzi o następne etapy (szczególnie tynkowanie), to zdecydowaliśmy się czekać do wiosny. Mimo tego, że chcemy szybko, to nie chcemy za wszelką cenę szybko, a dogrzewanie chałupy byłoby nie tylko samo w sobie problematyczne, ale i kosztowne..

@Doli. Z tą kałużą przed domem to musisz się zastanowić co tam docelowo będziesz miała (trawnik czy teren utwardzony). Jeśli utwardzony to ja bym tam od razu wybrał trochę ziemi i nasypał kamieni/gruzu - szczególnie że na budowie zawsze tego jest pod dostatkiem :)

Co do okien, to trudno cokolwiek komu doradzać - oprócz oczywiście parametrów technicznych (przenikalność cieplna, ukryte zawiasy, 3 szyby itp) każdy musi się zdać na swój gust i wybrać jak jemu się podoba.

Ja sam ze swojego doświadczenia mogę powiedzieć że w poprzednim domu miałem obustronny antracyt i ni w ząb nie pasował mi ten kolor do wystroju pokoi i wnętrz...a teraz w kolejnym domu mam już zamontowane od środka białe a od zewnątrz takie jak chciałem - czyli antracyt :wiggle::wiggle::wiggle:

@Doli. Z tą kałużą przed domem to musisz się zastanowić co tam docelowo będziesz miała (trawnik czy teren utwardzony). Jeśli utwardzony to ja bym tam od razu wybrał trochę ziemi i nasypał kamieni/gruzu - szczególnie że na budowie zawsze tego jest pod dostatkiem :)

Co do okien, to trudno cokolwiek komu doradzać - oprócz oczywiście parametrów technicznych (przenikalność cieplna, ukryte zawiasy, 3 szyby itp) każdy musi się zdać na swój gust i wybrać jak jemu się podoba.

Ja sam ze swojego doświadczenia mogę powiedzieć że w poprzednim domu miałem obustronny antracyt i ni w ząb nie pasował mi ten kolor do wystroju pokoi i wnętrz...a teraz w kolejnym domu mam już zamontowane od środka białe a od zewnątrz takie jak chciałem - czyli antracyt :wiggle::wiggle::wiggle:

My wzięliśmy antracyt wszystkie okna z zewnątrz natomiast w środku tylko salon i kuchnia obustronny antracyt reszta białe tzn sypialnie i łazienki. Kilka stówek zostało :)

U nas będzie nadbitka na biało, biała deska czołowa i dach w kolorze szara angoba. Myślę, że z białymi oknami i drzwiami wszystko będzie spójne. Oczywiście parametry okien to kwestia najważniejsza i dużą wagę do tego przykładaliśmy na etapie formułowania samych zapytań o wyceny. Wszystko jest kwestią gustu i tego, jakiego efektu chcemy osiągnąć: czy klasycznie, czy nowocześnie, czy sielsko - wiejsko czy jakkolwiek inaczej...

Uwaga...baba z Vetrexu mowila ze cena bialych okien 20% mniej a tu wysyla mi wycene na biale a tu 600zl roznicy wiec zdecydowalam sie jednak na ciemnoszare z zewbatrz i tez takie rolety. 20% to myslalam ze z 2 tys roznicy a tu 600zl wiec nie ma co. Pewnie specjalnie tak wycenila ale niech jej bedzie.