jak_to_mozliwe 05.11.2017 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2017 We wszystkich ofertach jakie otrzymaliśmy, a było ich około 10 - wszędzie dopłata do złotego dębu w granicach 30% (kolor obustronny). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Doli. 05.11.2017 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2017 U nas oficjalnie SSZ ( bez okien ) okna zamówione : ) [ATTACH=CONFIG]400159[/ATTACH] Gratulacje! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Doli. 05.11.2017 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2017 U nas wreszcie zabrali się za ten strop - ja nie wiem czy to jakaś zmowa dolnośląskiego, bo mrufka_bum też z tym etapem popłynęła Na razie mamy szalunki pod wieńce i podciągi (do dokończenia po zewnętrznej stronie) i ułożone belki i pustaki. Niestety okazało się, że brakuje nam dwóch belek 4,5m. Zamówiłam 13szt, wykonawca miał odebrać (bo my akurat samochód w warsztacie mieliśmy) i jak się okazuje nie przeliczył od razu. Teraz wyjaśniamy z hurtownią, bo paczka przyszła spięta i było w niej 11szt. Najgorzej jeśli już z fabryki do hurtowni doszła taka wybrakowana paczka. Ściąganie 2szt z fabryki mija się z celem i jeśli się nie znajdą to chyba w tym miejscu będzie musiał być monolit. http://static.pokazywarka.pl/n/n/t/5f5f659d541f489ee6eeba54cc74821f_orig.jpg http://static.pokazywarka.pl/3/j/r/4bc78774768610d15af8ff32613df266_orig.jpg http://static.pokazywarka.pl/3/6/f/2772572d5db146fc113c33184d7dbbc3_orig.jpg Mamy też poważną kałuże przed budynkiem, dość doskwierającą, więc chcemy ją zasypać tymczasowo piachem. Ze 3-4 wywrotki. Myślicie, że to dobry pomysł? http://static.pokazywarka.pl/3/4/4/030428941ab78867bd0b660f7f9ace19_orig.jpg http://static.pokazywarka.pl/8/w/s/e08c405d4658a68f6e7cf913ea626e90_orig.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aghata86 05.11.2017 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2017 My mielismy stemple drewniane dałam 5zl za sztuke i jak nir sprzedam to spale w kominku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamila. 05.11.2017 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2017 My jutro będziemy zalewać pierwszy z 3 stropów i wszystkie słupy. Kolejny + klatka schodowa pod koniec tygodnia. Trzeci strop będzie musiał poczekać do marca. Ale wraz z nim domek zostanie pokryty dachem (pełne deskowanie plus papa) i być może od razu dachówką. W międzyczasie zrobimy okna i będziemy mogli zaczynać środek :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swieja 05.11.2017 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2017 Kamila będziecie robić okna i instalacje bez dachu? Dziwne. W Mitbau we Wrocławiu też okna kolorowe 40 procent drożej. Wzięliśmy z tego powodu białe, choć wolałabym właśnie brązowe, drewnopodobne. U nas murują się sypialnie na piętrze. Zaczyna już być bardzo fajnie. Do ostatniej chwili przestawialiśmy ściany. Nie planowałam pralni, ale wyszło na to, że jednak będzie, z wejściem z łazienki. Teraz nie rozumiem, jak mogłam jej nie zaplanować wcześniej. Jutro musimy podjechać do jakiejś firmy z drzwiami wewnętrznymi bo mamy trzy pary drzwi do zamontowania po skosie i nie wiemy czy tak się da w standardzie, czy trzeba będzie robić na zamówienie u stolarza. Za dwa tygodnie będę miała już okna i dachówki Ale się cieszę!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamila. 05.11.2017 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2017 Matko jedyna, nic takiego nie napisałam 1. Strop nr 1 plus słupy 2. Strop nr 2 plus schody 3. Strop nr 3 a po nim dach 4. Po tym co wyżej w międzyczasie okna (oczekiwanie to 5-6 tygodni od pobrania wymiarów i podpisania umowy) i wtedy weźmiemy się za środek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamila. 05.11.2017 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2017 Mamy też poważną kałuże przed budynkiem, dość doskwierającą, więc chcemy ją zasypać tymczasowo piachem. Ze 3-4 wywrotki. Myślicie, że to dobry pomysł? To zdecydowanie nie ten kaliber kałuży ale podobną sytuację mieliśmy w karmniku dla ptaków. Źle spasowaliśmy zbyt krótki daszek i woda wlewała się do środka. Żeby uniknąć zamarznięcia ziaren w wodzie, gnicia i innych niespodzianek, podłogę karmnika wysypaliśmy piachem. Na chwilę obecną zdaje egzamin, ziarna nie pływają w wodzie lecz leżą w mokrym piachu. Nie wiem jednak, jak piach sprawdzi się na kilkaset razy większej powierzchni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Doli. 05.11.2017 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2017 My mielismy stemple drewniane dałam 5zl za sztuke i jak nir sprzedam to spale w kominku. Jeśli to komentarz do mnie, to my nie mamy gdzie spalić A potem bawić się w odsprzedawanie też się nam nie chce. Jak szukałam stempli używanych to wszystkie już przycięte na konkretną wysokość i szukaj takich co podpasują. A też trzeba po to przyjechać, załadować, rozładować. Także nie wiem czy na ewentualne nasze znalazłby się chętny, więc zdecydowaliśmy się wynająć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 05.11.2017 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2017 Z dopłatą za kolor jest różnie. Dokładnie to sobie rozpisałem w MS. I tu dziwnie to wygląda, bo wg cen z czasu gdy wybierałem okna w N.ergo trzeba było dopłacić za jednostronny kolor 23,66% a za drugą stronę dodatkowo 24,77% (białe mi wychodziły 5312, jednostronny kolor 6569, dwustronny 8196 zł). Czyli kolosalna dopłata.Za to przy MSLine dopłata za pierwszą stronę w kolorze 6,14%, za drugą 12,52%.Efekt taki, że MSLine z dwustronnym kolorem był u mnie droższy od Nergo z dwustronnym tylko o 10%. Więc wcale to nie jest takie proste, nawet u jednego sprzedawcy, że za kolor dopłaca się X%. Za to może się okazać, że jak już dopłacimy do koloru, to za niewiele większą dopłatą możemy mieć dużo lepsze okna.AFAIK tylko MSLine udostępnia kalkulatorki na stronie i można samemu policzyć różne opcje. Ale i tak to tylko orientacyjna wycena, bo np. w MS mi wyszły taniej okna MSLine+ od MSLine. Sprzedawca też nie rozumiał jakim sposobem. Więc generalnie trzeba przeczołgać wszystkich sprzedawców by przeliczyli różne opcje i różne modele, bo można się zdziwić jak w moim przypadku, że wyższy jest tańszy od niższego a dopłata za kolor w tanich oknach może być dużo wyższa, niż w droższych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karo_line 06.11.2017 06:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2017 U nas po chwilowym przestoju (to chyba tzw. przerwa technologiczna - czekanie aż beton na wieńcu zwiąże) dziś planowany jest montaż wiązarów. Mam nadzieję, że obejdzie się bez jakichś dodatkowych problemów (choć czy podczas budowy można w ogóle na to liczyć? ). Dekarz obiecał, że jeszcze w listopadzie będzie pokrycie, także liczę też, że od razu będziemy mogli zamówić okna...Też zdecydowaliśmy się na białe, ale w naszym przypadku takie akurat nam się po prostu podobały i wpasowały się w koncepcję. Oczywiście dodatkowy plus za to, że były po prostu tańsze. Jak wszystko pójdzie dobrze, to w grudniu będzie można zabierać się za elektrykę i hydraulikę. Jeśli chodzi o następne etapy (szczególnie tynkowanie), to zdecydowaliśmy się czekać do wiosny. Mimo tego, że chcemy szybko, to nie chcemy za wszelką cenę szybko, a dogrzewanie chałupy byłoby nie tylko samo w sobie problematyczne, ale i kosztowne.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin34_Śl 06.11.2017 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2017 Białe okna...no nie wiem...jeszcze od środka to ok ale z zewnątrz to mało widziałem domków gdzie fajnie to wygląda. Zazwyczaj na tym etapie ludzie nie oszczędzają i kupują okna po wypasie(i w sumie racja bo nie będą wymieniane w najbliższym czasie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kjuta 06.11.2017 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2017 co się komu podoba i na co kogo staćbiałe okna to klasyk i zawsze się obroniąja miałabym chętnie białe okna, gdyby nie okolica pieców węglowych i palenie czym popadnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojak65 06.11.2017 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2017 @Doli. Z tą kałużą przed domem to musisz się zastanowić co tam docelowo będziesz miała (trawnik czy teren utwardzony). Jeśli utwardzony to ja bym tam od razu wybrał trochę ziemi i nasypał kamieni/gruzu - szczególnie że na budowie zawsze tego jest pod dostatkiem Co do okien, to trudno cokolwiek komu doradzać - oprócz oczywiście parametrów technicznych (przenikalność cieplna, ukryte zawiasy, 3 szyby itp) każdy musi się zdać na swój gust i wybrać jak jemu się podoba. Ja sam ze swojego doświadczenia mogę powiedzieć że w poprzednim domu miałem obustronny antracyt i ni w ząb nie pasował mi ten kolor do wystroju pokoi i wnętrz...a teraz w kolejnym domu mam już zamontowane od środka białe a od zewnątrz takie jak chciałem - czyli antracyt :wiggle: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Papucy 06.11.2017 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2017 @Doli. Z tą kałużą przed domem to musisz się zastanowić co tam docelowo będziesz miała (trawnik czy teren utwardzony). Jeśli utwardzony to ja bym tam od razu wybrał trochę ziemi i nasypał kamieni/gruzu - szczególnie że na budowie zawsze tego jest pod dostatkiem Co do okien, to trudno cokolwiek komu doradzać - oprócz oczywiście parametrów technicznych (przenikalność cieplna, ukryte zawiasy, 3 szyby itp) każdy musi się zdać na swój gust i wybrać jak jemu się podoba. Ja sam ze swojego doświadczenia mogę powiedzieć że w poprzednim domu miałem obustronny antracyt i ni w ząb nie pasował mi ten kolor do wystroju pokoi i wnętrz...a teraz w kolejnym domu mam już zamontowane od środka białe a od zewnątrz takie jak chciałem - czyli antracyt :wiggle: My wzięliśmy antracyt wszystkie okna z zewnątrz natomiast w środku tylko salon i kuchnia obustronny antracyt reszta białe tzn sypialnie i łazienki. Kilka stówek zostało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karo_line 06.11.2017 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2017 U nas będzie nadbitka na biało, biała deska czołowa i dach w kolorze szara angoba. Myślę, że z białymi oknami i drzwiami wszystko będzie spójne. Oczywiście parametry okien to kwestia najważniejsza i dużą wagę do tego przykładaliśmy na etapie formułowania samych zapytań o wyceny. Wszystko jest kwestią gustu i tego, jakiego efektu chcemy osiągnąć: czy klasycznie, czy nowocześnie, czy sielsko - wiejsko czy jakkolwiek inaczej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojak65 06.11.2017 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2017 Od dobrych kilku lat na szczęście firmy walczą o klienta i każdy może sobie wybrać i zrobić jak tylko mu pasuje. Wybrać kolory, szyby, zawiasy, klamki i całą resztę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Papucy 06.11.2017 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2017 Robicie Kontaktrony w oknach? Macie może pojęcie jaki to jest koszt w drzwiach Wikęd zaśpiewali 100zł . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aghata86 06.11.2017 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2017 Uwaga...baba z Vetrexu mowila ze cena bialych okien 20% mniej a tu wysyla mi wycene na biale a tu 600zl roznicy wiec zdecydowalam sie jednak na ciemnoszare z zewbatrz i tez takie rolety. 20% to myslalam ze z 2 tys roznicy a tu 600zl wiec nie ma co. Pewnie specjalnie tak wycenila ale niech jej bedzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojak65 06.11.2017 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2017 Robicie Kontaktrony w oknach? Macie może pojęcie jaki to jest koszt w drzwiach Wikęd zaśpiewali 100zł . Ja nie mam tego w oknach, będzie monitoring więc uznałem że to nie jest konieczne W oknach pewnie też się będzie cena wahać w granicach 100 PLN Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts