Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Bocianki 2017 - witamy i zapraszamy :)

Recommended Posts

Biale okna sa tansze o 20% a pasuja tez do kolorystyki jaka mi sie podoba. Dach bedzie czarny, okna biale, elewacja jasnoszara a drzwi ciemnoszare.

Rolety proponuje dopasować do dachu. Jak będą spuszczone to białych okien nie będzie widać o do czego będą pasować białe rolety? Czarny dach i szare drzwi. Strasznie mi się nie podoba jak ktoś robi wszystko czrne/szare i np. Brązowe rolety. Do czego to ma pasować??? Tj. Tylko moja sugestia ;)

Edytowane przez Ruda maruda

• Odpowiedzi 3,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Uwaga...baba z Vetrexu mowila ze cena bialych okien 20% mniej a tu wysyla mi wycene na biale a tu 600zl roznicy wiec zdecydowalam sie jednak na ciemnoszare z zewbatrz i tez takie rolety. 20% to myslalam ze z 2 tys roznicy a tu 600zl wiec nie ma co. Pewnie specjalnie tak wycenila ale niech jej bedzie.

No i fajnie ;) Szare okna od zewnątrz, z roletami w tym samym kolorze, będą na pewno lepiej wyglądały niż białe ;)

Co do dopłat do koloru, to właśnie tak to wychodzi. Niby kupę kasy można zaoszczędzić, a tu tylko kilka stówek. No ale nic. Fajnie wyszło ;) Ja tam nie lubię białych okien od zewnątrz ;) A szare będą ciekawe.

Robicie Kontaktrony w oknach? Macie może pojęcie jaki to jest koszt w drzwiach Wikęd zaśpiewali 100zł .

U nas to postawa do instalacji alarmowej i początek tworzenia inteligentnego systemu domu.

W oknie HS pojedynczy kontaktron wycenili nam na 145,20 zł brutto, w pozostałych oknach 99 zł brutto.

Dziś nasza ekipa zalała pierwszy strop i rozpoczęła szalowanie schodów i klatki schodowej :wiggle:

Do końca tygodnia zamkniemy temat parteru :yes:

Kontaktron Satela w sklepie - 7,99zł brutto. Solid z montażem i okablowaniem w cenie sobie za niewiadomo co (nie sprecyzowali w wycenie) za kontaktron z montażem życzy 47zł netto.

Na Elektrodzie trochę psów powiesili na montażu konaktronów przez producentów okien.

Abakus Okna - dopłata za kontaktrony 125 zł/szt - właśnie mi przysłali cenę :bash:

Szaleństwo jakieś :o

A co masz w cenie? Montaż kontaktronów w oknie, czy również podpięcie do instalacji elektrycznej?

Przecież to cena z kosmosu.

Kontaktron Satela w sklepie - 7,99zł brutto. Solid z montażem i okablowaniem w cenie sobie za niewiadomo co (nie sprecyzowali w wycenie) za kontaktron z montażem życzy 47zł netto.

Na Elektrodzie trochę psów powiesili na montażu konaktronów przez producentów okien.

Mój elektryk też mi powiedział, że może sam zamontować kontaktrony. I też rzucił kwotą ok. 50zł/szt. (materiał + montaż). Skoro od producenta okien mam za 53zł/szt, to wolę mieć wszystko w umowie i na gwarancji. Montowane w trakcie produkcji okien i przez osoby upoważnione do takich prac. Ale elektryk i tak jest potrzebny do wpięcia tego w instalację elektryczną ;)

Cześć Wszystkim

Przebrnałem przez Wasz temat i gratuluję postępów :)

Ja to chyba bardziej bocian 2018, bo dopiero czekam na PNB, w grudniu albo po nowym roku zabieramy się za załatwianie kredytu, tak żeby na spokojnie zaczać prace ziemne w kwietniu, o ile pogoda pozwoli. Chętnie skorzystam z Waszego świeżego doświadczenia i przyjmę wszelkie uwagi. Narazie mam wstępnie zaklepana ekipę na SSO za 45tys, ale po lekturze forum mam do nich szereg pytań o zakres prac :). Ambitny plan to wprowadzić się na wiosnę 2019r.

Co budujemy:

http://www.dobredomy.pl/projekt/ines/

Gdzie:

pod Krakowem

W projekcie jest oczywiście kilka zmian, z większych to zrezygnowaliśmy ze stropu nad dolnym tarasem, zostaja te dwa filarki i belka między nimi, tamten stropy byłby kłopotliwy w ociepleniu i hydroizolacji, pajaki by tam siedziały i zaciemniałby taras.

Chcemy żeby dom był energooszczędny na tyle na ile pozawala na to nasz projekt. Ogrzewanie PC GW, wentylacja mechaniczna, ale zostawiamy jeden komin w kotłowni, żona sobie zażyczyła na wypadek końca świata, chociaż ja do tego przekonany nie jestem :). Z kominka rezygnujemy. Dachówka płaska ceramiczna.

U nas na działce glina co najmniej na 3 metry, ale nie planuję niczego wymieniać, chcę wykopać dziury pod ławy i na nieruszonej glinie je postawić, piasek/pospółka tylko do zasypania. Czy robiliście ławy w szalunkach i na chudziaku?

Ja jestem raczej od komputerków i na budowlance niewiele się znam, ale dokształcam się regularnie na forum. Chcielibyśmy (sa nas 3 sztuki :p) się wprowadzić przynajmniej na parter za 450 tys (poddasze w stanie deweloperskim), bez ogarniania działki, a jest co ogarniać bo 30ar. Póki co wychodzi mi, że powinienem się wyrobić z SSZ w 185 000 (staram się ceny zawyżać, ale pewnie o kilku rzeczach zapomniałem). Z tego co chciałbym przyoszczędzić to dopilnować tych nieszczęsnych fundamentów, żeby mi nie wybrali wszystkiego, wymiennik do pompy ciepła zrobię sam, WM i podłogówkę rozłożę sam na podstawie projektu, Ocieplenie podłóg, dachu i fundamentów mam robociznę gratis. Mam tez ambicję samemu położyć styropian na elewacji, żeby było taniej, ale też lepiej. Sam będę robił instalację 'inteligentnego domu'. Kontaktronów do okien nie kupuję, bo ceny u producentów sa kosmiczne, a taki kontaktron na Alli Express, czy nawet Alledrogo to dosłownie kilka złotych. Na dachu majac pianę ZK nie muszę robić paroizolacji od wewnatrz, a i membrana na zewnatrz wystarczy symboliczna, wiec też jakas tam oszczędność. gorsz do grosza i parę tysięcy taniej będzie.

PS. patent z opaska z XPS wokół okien wydaje mi się genialny :)

Papiery do pozowlenia na budowę załatwiał nam architekt adaptujacy i muszę przyznać, że było to mega wygodne, zero nerwów do tego etapu. Póki co wniosek leży 10 dni w starostwie i wiem, że jeszcze nikt na niego nawet nie spojrzał.

Edytowane przez Robaczywy

Powiem szczerze że sam nawet się nie zastanawiałem nad tym tematem zamawiając okna, ale widzę że cena ok 50 zł już z montażem to nie jest wcale dużo (parę stówek na całym domu) więc myślę że temat wart rozważenia.

x 15 okien i drzwi (a do uchylnych może być dobrym pomysłem zamontowanie dwóch - żeby wiedzieć, czy okno jest tylko uchylone, zamknięte, czy całkiem otwarte) i masz 750zł. No i same kontaktrony niczego nie robią. Trzeba pociągnąć kable i podpiąć do centrali. Więc to wydatek rzędu 3K zł w małym domu.

Cześć Wszystkim

Póki co wychodzi mi, że powinienem się wyrobić z SSZ w 185 000 (staram się ceny zawyżać, ale pewnie o kilku rzeczach zapomniałem)..

Ja mam 154m2 po podłogach bez garażu dach dwuspadowy jakieś 170m2 SSO 133k bez kominka i kominów strop monolit plus ściągi i dodatkowe słupy, za robociznę zapłaciłem 56k. Myślę że 185k realny szacunek.

Robicie odkurzacz centralny? Chce położyć samodzielnie instalację macie może jakichś sklep/allegro do polecenia aby kupić cały zestaw montażowy tzn. rury szufelki itp?

Edytowane przez Papucy
..

x 15 okien i drzwi (a do uchylnych może być dobrym pomysłem zamontowanie dwóch - żeby wiedzieć, czy okno jest tylko uchylone, zamknięte, czy całkiem otwarte) i masz 750zł. No i same kontaktrony niczego nie robią. Trzeba pociągnąć kable i podpiąć do centrali. Więc to wydatek rzędu 3K zł w małym domu.

15 okien ?

Dachowe też w to wliczasz ? (jak bym robił to tylko parter) nie masz żadnych FIX'ów ?

3K w małym domu to rzeczywiście masakra !

Ja mam 154m2 po podłogach bez garażu dach dwuspadowy jakieś 170m2 SSO 133k bez kominka i kominów strop monolit plus ściągi i dodatkowe słupy, za robociznę zapłaciłem 56k. Myślę że 185k realny szacunek.

Robicie odkurzacz centralny? Chce położyć samodzielnie instalację macie może jakichś sklep/allegro do polecenia aby kupić cały zestaw montażowy tzn. rury szufelki itp?

Ten temat mnie też interesuje.

Szukałeś może jakiś testów/porównań odkurzaczy ? Bo kompletnie jeszcze się tym nie interesowałem.

Ja odkurzacz planuję robić obowiązkowo.Szufelkę jedynie w kuchni 1 szt.

Z tymi 3K to grubo przesadziłeś. Ja mam w sumie 10 okien pionowych, a kontaktronów 4. Chyba na górze nie będziesz tego montował? Na dole mam tylko 4 okna otwierane (w tym 2x drzwi tarasowe). Z wyprowadzeniem kabli do przyszłej centrali zapłaciłam 400 zł. Nie ma co popadać w skrajności z montowaniem dwóch kontaktronów w jednym oknie. Najpierw się nie opłaca w ogóle montować, bo drogo, a później chcesz po dwa na okno ;) Szaleństwo ;)

Zgodnie z moimi kosztami, też 185K to jak najbardziej realny szacunek. Chociaż nie mała to kwota, ale projekt ciutkę skomplikowany ;)

Mój projekt mega prosty, to i kasy mniej poszło ;)

Ja w pierwszym etapie miałam montowane tylko rury, kabelki i wyjścia pod gniazda ssące i Wally Flexy. Reszta dopiero, jak będzie kasa na centralę, czyli nie prędko.

Polecam Wally Flex zamiast szufelki. Nie wymaga zmiotki (unikasz wznoszenia kurzu) i często zastępuje długiego węża całkowicie w danym pomieszczeniu ;)

Dzięki Wally mam tylko dwa gniazda ssące na cały dom (parter i piętro) i chyba wystarczy mi rura 7m.

Co do jednostek centralnych, ja zapatrywałam się tylko na Beam-owskie. Jednak znajomy zajmujący się tym tematem polecał mi odkurzacze Husky. Pewnie będę u niego kupowała, ale jeszcze się nie wgryzałam w temat tych jednostek.

W projekcie jest oczywiście kilka zmian, z większych to zrezygnowaliśmy ze stropu nad dolnym tarasem, zostaja te dwa filarki i belka między nimi, tamten stropy byłby kłopotliwy w ociepleniu i hydroizolacji, pajaki by tam siedziały i zaciemniałby taras.

Taras jest w jakim kierunku? Jeśli na południe/zachód, to i tak będziesz go zaciemniać. To będzie upierdliwe, każdy to mówi kto nie zdecydował się na to. Dlatego ja robię pełny dach nad tarasem. Oczywiście rezygnacja z płaskiego dachu to dobre wyjście, ale spróbuj tam jakoś zaplanować stały spadowy dach. Inaczej będziesz się użerać z parasolami, markizami czy innym dziadostwem. Poza tym jak zniknie ten daszek, to strasznie wielka ściana tam pozostanie.

Chcemy żeby dom był energooszczędny na tyle na ile pozawala na to nasz projekt. Ogrzewanie PC GW, wentylacja mechaniczna, ale zostawiamy jeden komin w kotłowni, żona sobie zażyczyła na wypadek końca świata, chociaż ja do tego przekonany nie jestem :).

Koniec świata jak rozumem to ma być brak prądu? ;)

Z kominka rezygnujemy.

Eh, czyli będziecie truć tylko nieodnawialnymi źródłami. :p

U nas na działce glina co najmniej na 3 metry, ale nie planuję niczego wymieniać, chcę wykopać dziury pod ławy i na nieruszonej glinie je postawić, piasek/pospółka tylko do zasypania. Czy robiliście ławy w szalunkach i na chudziaku?

Ja robiłem w szalunkach na chudziaku. Niestety(dla mnie) jak zapewne wiesz (a wiesz, bo wspominasz o tym później) wybrali (i to pół biedy) a potem wywieźli (i to bolało) mi fhój piachu który mógł spokojnie zostać na działce i posłużyć do zasypania.

Póki co wychodzi mi, że powinienem się wyrobić z SSZ w 185 000 (staram się ceny zawyżać, ale pewnie o kilku rzeczach zapomniałem).

Może być ciężko SSZ z kominem :p dachówką i całkiem sporymi przeszkleniami, zmieścić w 185 (brutto).

Kontaktronów do okien nie kupuję, bo ceny u producentów sa kosmiczne, a taki kontaktron na Alli Express, czy nawet Alledrogo to dosłownie kilka złotych.

Ja się zastanawiam, bo kontaktron wbudowany w ramę wydaje się solidniejszym rozwiązaniem.