Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

POMPA CIEPAŁ - Atlantic Tri 11 problem z krzywą

Radzioop

Recommended Posts

Witam posiadam pompe ciepła woda powietrze Atlantic 11 kw i mam problem z krzywą nie mogę zejść poniżej 0,56 .

Gdy już ustawie na 0,50 robią mi się zimne powroty na podłogówce, pompka zwiększona na max nic nie daje,jak sądzicie czy to wina ustawień pompy czy podłączenia,

Posiadam 850 mb podłogówki na dwóch rozdzielaczach, obwód max 95 mb , dwa grzejnik łazienka plus jeden pokój,

http://images83.fotosik.pl/261/f04da5dbdcf483dam.jpg

http://images81.fotosik.pl/261/cc8ba8de325a7d74m.jpg

http://images81.fotosik.pl/262/2ba3e607ed5f5ecfm.jpg

Posiadacze Atlantica podzielcie się informacjami na temat waszej modulacji pompy jak często wam taktuje i ustawienia krzywej z góry dziękuje za pomoc.

fachman19 w moim przypadku powroty nie robią się chłodniejsze tylko zimne, co się odbija na podłogówce, a na termometrze jest 30- 32 s.

Zimne - ile to jest

Na którym termometrze (powrót czy zasilanie?)

Ta twoja instalacja jest dość brzydka . A zawór 3 drogowy zamontowany w jedynej niedopuszczalnej pozycji, Rurki cieniutkie.

Jeżeli te 30 na powrocie ( zakładam ) to ile na zasilaniu

Edytowane przez fachman19

Zimne - ile to jest

Na którym termometrze (powrót czy zasilanie?)

Ta twoja instalacja jest dość brzydka . A zawór 3 drogowy zamontowany w jedynej niedopuszczalnej pozycji, Rurki cieniutkie.

Jeżeli te 30 na powrocie ( zakładam ) to ile na zasilaniu

Kolega niech sobie poprawi instalację. Zasilanie i powrót z pompy ma 1cal, a u kolegi odrazu "redukcja" i to na przewód o najmniejszych średnicach wewnętrznych. Ja mam miedzią (1 cal) od pompy, aż do rożdzielacza. 1500m pex'a w instalacji i pompa jest ustawiona na 4 (delta około 5C). Krzywą jak narazie mam na 0,3 - jestem na etapie wykanczania na budowie 16C. Przy krzywej 0.45 miałem 19C

Edit

U mnie hydraulik zawór 3 drogowy zamontował na zasilaniu (dzwoniłem do serwisu Atlantica i powiedzieli że tak ma być) a u kolegi widzę na powrocie. - przepraszam za wprowadzenie w błąd, zawór jednak jest na zasilaniu.

Edytowane przez D4r3k

Zawór 3 drogowy jest po prawej stronie czyli na zasilaniu. Sama instalacja jest wykonana poniżej krytyki. Pomieszanie z poplątaniem, mix wszelkich materiałów i stanowczo za małe średnice. Sposób zamontowania filtra na powrocie to przykład na szkolenia "jak tego nie wolno robić".

Ja bym wyciął całą tą pajęczynę i zrobił prawidłowo połączenie do rozdzielaczy i zasobnika.