guzer 02.01.2017 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2017 Witam, Ciągle myślę nad sposobem budowania domu. Zależy mi by był tani w budowie a zarazem energooszczędny, nie chce domu pasywnego. Wszyscy podpowiadają mi sprawdzone rozwiązanie czyli porotherm do tego ocieplenie szarym styropianem. Ciekawym rozwiązaniem jest YTONG, ale czy naprawde nie trzeba ocieplać budynku ? Domy szkieletowe, drewniane też wydają sie ok, ale powstaje chyba duze prawdopodobieństwo grzyba oraz mała trwałość budynku Znalazłem jeszcze domy budowane bezpośrednio ze styropianu, gdzie rdzeniem jest lany beton Mogę prosić Was o opinie, wady oraz zalety określonego sposobu budowy Z góry dziękuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 02.01.2017 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2017 Też to rozważałem wiele razy, ale wybrałem tradycje murowaną, silikat, prosta bryła i metraż bez przesady. Dom energooszczędny ale bez wymyślania. Więcej info znajdziesz w wielu podobnych tematach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e_gregor 02.01.2017 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2017 W Polsce (przy naszych cenach tradycyjnych materiałów oraz robocizny) to raczej najtaniej wychodzi tradycyjna technologia. Wybór materiału to kwestia inwdywidualna (silikaty, gazobeton, ceramika). Domy szkieletowe się nie opłacają jeśli komuś nie zależy na zamieszkaniu w ciągu kilku tygodni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 02.01.2017 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2017 ściana jednowarstwowa - będzie ciężko utrzymać budowę bez mostków termicznych, a tym samym zapewnić rzeczywistą energooszczędność (np. przy wieńcach).Nie bez powodu ściana dwuwarstwowa jest najpopularniejsza.Element nośny możliwe tani (przy zachowaniu odpowiednich parametrów technicznych), element ocieplając - jak najgrubszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts