bartek70 02.01.2017 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2017 Posiadam dom w którym chciałbym zamontować oświetlenie tymczasowe( ale na dłuższy czas ) na strychu. Oświetlenie składać się będzie z trzech lamp https://www.obi.pl/lampy-hermetyczne/skan-oprawa-hermetyczna-flux-2x36-w-g13/p/5622691 jedna lampa 36W*2, łącznie 36W*2*3 = 216w. Mam kilka pytań: 1.Czy mogę wszystkie podłączyć szeregowo pod jeden włącznik? 2. Jeśli na strychu nie ma doprowadzonego prądu, to muszę podłączyć się do głównej linii wychodzącej spod zegara? wstawić włącznik i podpiąć do niego lampy? 3.Czy jeśli mam gniazdko na parterze które nie używam to mogę je zlikwidować i poprowadzić przewody z gniazdka na piętro i wstawić włącznik i podpiąć do niego lampy? 4.Czy zamiast likwidować gniazdko mogę podłączyć do niego druty-włącznik-lampy? tak aby działały lampy i druty? 5.Czy taki schemat ma sens i będzie działać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartek70 02.01.2017 17:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2017 (edytowane) w domu jest instalacja dwużyłowa (prąd, masa) bez uziemienia chciałbym zastosować przewód natynkowy https://www.obi.pl/przewody-elektryczne/przewod-ykyzo-3x2-5-mm2-0-6-1-kv-25-m/p/5720347 Edytowane 2 Stycznia 2017 przez bartek70 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 02.01.2017 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2017 (edytowane) Odpowiadam na zielono Posiadam dom w którym chciałbym zamontować oświetlenie tymczasowe( ale na dłuższy czas ) na strychu. Oświetlenie składać się będzie z trzech lamp https://www.obi.pl/lampy-hermetyczne/skan-oprawa-hermetyczna-flux-2x36-w-g13/p/5622691 jedna lampa 36W*2, łącznie 36W*2*3 = 216w. Mam kilka pytań: 1.Czy mogę wszystkie podłączyć szeregowo pod jeden włącznik? Pod jeden wyłącznik -tak. Nie szeregowo. 2. Jeśli na strychu nie ma doprowadzonego prądu, to muszę podłączyć się do głównej linii wychodzącej spod zegara? wstawić włącznik i podpiąć do niego lampy? Musisz podpiąć się pod istniejący obwód oświetleniowy lub pociągnąć nowy od rozdzielni domowej 3.Czy jeśli mam gniazdko na parterze które nie używam to mogę je zlikwidować i poprowadzić przewody z gniazdka na piętro i wstawić włącznik i podpiąć do niego lampy? Zależy, czy gniazdko jest zasilone osobnym kablem bezpośrednio z rozdzielni (można po dostosowaniu zabezpieczenia), czy razem z innymi ze wspólnej puszki (nie) 4.Czy zamiast likwidować gniazdko mogę podłączyć do niego druty-włącznik-lampy? tak aby działały lampy i druty? Co to znaczy "aby działały druty"? Jeśli myślisz o jednoczesnym podłączeniu gniazdka i oświetlenia na jednym obwodzie to jest to nieprawidłowe 5.Czy taki schemat ma sens i będzie działać? [ATTACH=CONFIG]377390[/ATTACH] NIE - z włącznika powinno iść tylko zasilanie, przewód neutralny bezpośrednio z puszki lub rozdzielni do każdej lampy chciałbym zastosować przewód natynkowy https://www.obi.pl/przewody-elektryc...25-m/p/5720347 Jeśli masz instalację 2-żyłową, to niema potrzeby kupować kabla 3-żyłowego (szczególnie z żyłą ochronną). YKY 2,5 - jeśli ma być tylko do tych 3 lamp to za duży przekrój, łatwiej będzie łączyć 1,52 . Edytowane 2 Stycznia 2017 przez przemo1 doprecyzowanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 02.01.2017 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2017 (edytowane) Posiadam dom w którym chciałbym zamontować oświetlenie tymczasowe( ale na dłuższy czas ) na strychu. Oświetlenie składać się będzie z trzech lamp https://www.obi.pl/lampy-hermetyczne/skan-oprawa-hermetyczna-flux-2x36-w-g13/p/5622691 jedna lampa 36W*2, łącznie 36W*2*3 = 216w. Mam kilka pytań: 1.Czy mogę wszystkie podłączyć szeregowo pod jeden włącznik? 2. Jeśli na strychu nie ma doprowadzonego prądu, to muszę podłączyć się do głównej linii wychodzącej spod zegara? wstawić włącznik i podpiąć do niego lampy? 3.Czy jeśli mam gniazdko na parterze które nie używam to mogę je zlikwidować i poprowadzić przewody z gniazdka na piętro i wstawić włącznik i podpiąć do niego lampy? 4.Czy zamiast likwidować gniazdko mogę podłączyć do niego druty-włącznik-lampy? tak aby działały lampy i druty? 5.Czy taki schemat ma sens i będzie działać? [ATTACH=CONFIG]377390[/ATTACH] Ad. 1 nie, na pewno nie szeregowo. Ad, 5 nie, nie ma prawa działać, konsekwencja pytania 1. Chyba że nie bardzo wiesz co piszesz i rysujesz, dlatego rada może być tylko jedna, wezwij fachowca;-) Edytowane 2 Stycznia 2017 przez Remiks Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 02.01.2017 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2017 Jeśli masz instalację 2-żyłową, to niema potrzeby kupować kabla 3-żyłowego (szczególnie z żyłą ochronną). YKY 2,5 - jeśli ma być tylko do tych 3 lamp to za duży przekrój, łatwiej będzie łączyć 1,52 . Zgadza się - nie ma potrzeby kupować kabla. Ale przewód 3- żyłowy na pewno, z żyłą z-ż. Przekrój przewodu - 1.5 mm2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartek70 02.01.2017 22:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2017 czy mógłby ktoś narysować schemat? byłbym bardzo wdzięczny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DrKubus 02.01.2017 22:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2017 Sorry ale w Paint'cie kiepsko się rysuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 03.01.2017 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2017 Witam. Kolego DrKubus - rysunek jest niepełny, brakuje najważniejszej żyły przewodów ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiesiek6308 03.01.2017 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2017 Pewnie najważniejsza żyła nie została naniesiona gdyż i tak nie ma racji bytu ( do czego wpiąć ) Właściciel ma całą instalację starą ( dwużyłową). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 03.01.2017 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2017 Pewnie najważniejsza żyła nie została naniesiona gdyż i tak nie ma racji bytu ( do czego wpiąć ) Właściciel ma całą instalację starą ( dwużyłową). I co z tego ! Elektryka obowiązuje wykonanie tej części instalacji zgodnie z obecnie obowiązującymi przepisami. A jak to zrobić - elektryk będzie wiedział. Będzie wiedział również, jak i gdzie podłączyć żyłę ochronną. Bohaterów we własnym domu nie interesuje ochrona przeciwporażeniowa. Ma świecić, i tyle ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartek70 03.01.2017 17:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2017 I co z tego ! Elektryka obowiązuje wykonanie tej części instalacji zgodnie z obecnie obowiązującymi przepisami. A jak to zrobić - elektryk będzie wiedział. Będzie wiedział również, jak i gdzie podłączyć żyłę ochronną. Bohaterów we własnym domu nie interesuje ochrona przeciwporażeniowa. Ma świecić, i tyle ! Chętnie się dowiem jak wykonać to zgodnie z normami. Jeśli możesz napisać, narysować to super Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 03.01.2017 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2017 Nie będę rysował.Elektryk ma wiedzieć.Jak nie wie, niech odda "uprawnienia". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DrKubus 03.01.2017 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2017 Witam. Kolego DrKubus - rysunek jest niepełny, brakuje najważniejszej żyły przewodów ! Owszem, ponieważ pokazuje schemat połączenia przewodów do lampy i włącznika (nie chciałem go zaciemniać), o przewodzie 3 żyłowym pisałeś kilka postów wcześniej, czego nie zanegowałem. A przy okazji, zdradź proszę co robisz jeśli instalacja jest TN-C, oprawa z ABSu bez złącza PE? Kładziesz przewód 3 żyłowy i co robisz z żyłą PE - izolujesz, czy może starasz się na siłę do czegoś podłączyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 03.01.2017 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2017 Kładziesz przewód 3 żyłowy i co robisz z żyłą PE - izolujesz, czy może starasz się na siłę do czegoś podłączyć? Tak, kładę przewód 3-żyłowy (czasami 4- lub 5-żyłowy), podłączam pod kostkę zaciskową (wolny zacisk) i to wszystko. Instalacja czeka na odbiornik wykonany w I klasie ochronności, gdy taki odbiornik/lampa zostanie założony w miejsce poprzedniej. Proste jak drut Cu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DrKubus 03.01.2017 22:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2017 Tak, kładę przewód 3-żyłowy (czasami 4- lub 5-żyłowy), podłączam pod kostkę zaciskową (wolny zacisk) i to wszystko. Instalacja czeka na odbiornik wykonany w I klasie ochronności, gdy taki odbiornik/lampa zostanie założony w miejsce poprzedniej. Proste jak drut Cu. A przewód ciągniesz do najbliższej puszki w której są przewody dwużyłowe, czy do tablicy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 03.01.2017 22:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2017 Wszystko zależy od zakresu prac, elementów instalacji, miejsca łączenia, sposobu rozbudowy/przebudowy instalacji itd. :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DrKubus 03.01.2017 23:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2017 Wszystko zależy od zakresu prac, elementów instalacji, miejsca łączenia, sposobu rozbudowy/przebudowy instalacji itd. :D Chodzi właśnie o taką sytuacje, jest domek, mieszkaniec chce mieć światło na strychu. Wiem, że można próbować przekonać klienta, że TN-C to zło i całą instalację trzeba zmodernizować, ale zlecenie jest na oświetlenie strychu. Żeby nie było, że się czepiam. Ostatnio znajomemu "elektryk z uprawnieniami" w bardzo podobnym przypadku, założył przewód 3 żyłowy, do najbliższej puszki, po czym PE i N, podpiął pod żyłę PEN w puszce. Dowiedziałem się, że "tak się robi", ale czy aby na pewno jest do zgodne z obowiązującymi normami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartek70 04.01.2017 05:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2017 [ATTACH=CONFIG]377553[/ATTACH] Jaki element użyć do wykonania tych połączeń?(różowa strzałka) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DrKubus 04.01.2017 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2017 [ATTACH=CONFIG]377553[/ATTACH] Jaki element użyć do wykonania tych połączeń?(różowa strzałka) Cos zalacznika nie widac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 04.01.2017 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2017 [ATTACH=CONFIG]377553[/ATTACH] Jaki element użyć do wykonania tych połączeń?(różowa strzałka) Coś mi ten załącznik nie chce się otworzyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts