Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Montaż 3 lamp na strychu - jak wykonać

Recommended Posts

Posiadam dom w którym chciałbym zamontować oświetlenie tymczasowe( ale na dłuższy czas ) na strychu. Oświetlenie składać się będzie z trzech lamp https://www.obi.pl/lampy-hermetyczne/skan-oprawa-hermetyczna-flux-2x36-w-g13/p/5622691 jedna lampa 36W*2, łącznie 36W*2*3 = 216w. Mam kilka pytań:

1.Czy mogę wszystkie podłączyć szeregowo pod jeden włącznik?

2. Jeśli na strychu nie ma doprowadzonego prądu, to muszę podłączyć się do głównej linii wychodzącej spod zegara? wstawić włącznik i podpiąć do niego lampy?

3.Czy jeśli mam gniazdko na parterze które nie używam to mogę je zlikwidować i poprowadzić przewody z gniazdka na piętro i wstawić włącznik i podpiąć do niego lampy?

4.Czy zamiast likwidować gniazdko mogę podłączyć do niego druty-włącznik-lampy? tak aby działały lampy i druty?

5.Czy taki schemat ma sens i będzie działać?

fda.jpg

Odpowiadam na zielono

Posiadam dom w którym chciałbym zamontować oświetlenie tymczasowe( ale na dłuższy czas ) na strychu. Oświetlenie składać się będzie z trzech lamp https://www.obi.pl/lampy-hermetyczne/skan-oprawa-hermetyczna-flux-2x36-w-g13/p/5622691 jedna lampa 36W*2, łącznie 36W*2*3 = 216w. Mam kilka pytań:

Pod jeden wyłącznik -tak. Nie szeregowo.

2. Jeśli na strychu nie ma doprowadzonego prądu, to muszę podłączyć się do głównej linii wychodzącej spod zegara? wstawić włącznik i podpiąć do niego lampy?

Musisz podpiąć się pod istniejący obwód oświetleniowy lub pociągnąć nowy od rozdzielni domowej

3.Czy jeśli mam gniazdko na parterze które nie używam to mogę je zlikwidować i poprowadzić przewody z gniazdka na piętro i wstawić włącznik i podpiąć do niego lampy?

Zależy, czy gniazdko jest zasilone osobnym kablem bezpośrednio z rozdzielni (można po dostosowaniu zabezpieczenia), czy razem z innymi ze wspólnej puszki (nie)

4.Czy zamiast likwidować gniazdko mogę podłączyć do niego druty-włącznik-lampy? tak aby działały lampy i druty?

Co to znaczy "aby działały druty"? Jeśli myślisz o jednoczesnym podłączeniu gniazdka i oświetlenia na jednym obwodzie to jest to nieprawidłowe

[ATTACH=CONFIG]377390[/ATTACH]

NIE - z włącznika powinno iść tylko zasilanie, przewód neutralny bezpośrednio z puszki lub rozdzielni do każdej lampy

chciałbym zastosować przewód natynkowy https://www.obi.pl/przewody-elektryc...25-m/p/5720347

Jeśli masz instalację 2-żyłową, to niema potrzeby kupować kabla 3-żyłowego (szczególnie z żyłą ochronną). YKY 2,5 - jeśli ma być tylko do tych 3 lamp to za duży przekrój, łatwiej będzie łączyć 1,52 .

Edytowane przez przemo1
doprecyzowanie

[ATTACH=CONFIG]377390[/ATTACH]

Ad. 1 nie, na pewno nie szeregowo.

Ad, 5 nie, nie ma prawa działać, konsekwencja pytania 1.

Chyba że nie bardzo wiesz co piszesz i rysujesz, dlatego rada może być tylko jedna, wezwij fachowca;-)

Edytowane przez Remiks

Jeśli masz instalację 2-żyłową, to niema potrzeby kupować kabla 3-żyłowego (szczególnie z żyłą ochronną). YKY 2,5 - jeśli ma być tylko do tych 3 lamp to za duży przekrój, łatwiej będzie łączyć 1,52 .

Zgadza się - nie ma potrzeby kupować kabla.

Ale przewód 3- żyłowy na pewno, z żyłą z-ż.

Przekrój przewodu - 1.5 mm2

Pewnie najważniejsza żyła nie została naniesiona gdyż i tak nie ma racji bytu ( do czego wpiąć ) Właściciel ma całą instalację starą ( dwużyłową).

I co z tego !

Elektryka obowiązuje wykonanie tej części instalacji zgodnie z obecnie obowiązującymi przepisami.

A jak to zrobić - elektryk będzie wiedział.

Będzie wiedział również, jak i gdzie podłączyć żyłę ochronną.

Bohaterów we własnym domu nie interesuje ochrona przeciwporażeniowa.

Ma świecić, i tyle !

I co z tego !

Elektryka obowiązuje wykonanie tej części instalacji zgodnie z obecnie obowiązującymi przepisami.

A jak to zrobić - elektryk będzie wiedział.

Będzie wiedział również, jak i gdzie podłączyć żyłę ochronną.

Bohaterów we własnym domu nie interesuje ochrona przeciwporażeniowa.

Ma świecić, i tyle !

Chętnie się dowiem jak wykonać to zgodnie z normami. Jeśli możesz napisać, narysować to super

Witam.

Kolego DrKubus - rysunek jest niepełny, brakuje najważniejszej żyły przewodów !

Owszem, ponieważ pokazuje schemat połączenia przewodów do lampy i włącznika (nie chciałem go zaciemniać), o przewodzie 3 żyłowym pisałeś kilka postów wcześniej, czego nie zanegowałem.

A przy okazji, zdradź proszę co robisz jeśli instalacja jest TN-C, oprawa z ABSu bez złącza PE?

Kładziesz przewód 3 żyłowy i co robisz z żyłą PE - izolujesz, czy może starasz się na siłę do czegoś podłączyć?

Kładziesz przewód 3 żyłowy i co robisz z żyłą PE - izolujesz, czy może starasz się na siłę do czegoś podłączyć?
Tak, kładę przewód 3-żyłowy (czasami 4- lub 5-żyłowy), podłączam pod kostkę zaciskową (wolny zacisk) i to wszystko. Instalacja czeka na odbiornik wykonany w I klasie ochronności, gdy taki odbiornik/lampa zostanie założony w miejsce poprzedniej.

Proste jak drut Cu.

Tak, kładę przewód 3-żyłowy (czasami 4- lub 5-żyłowy), podłączam pod kostkę zaciskową (wolny zacisk) i to wszystko. Instalacja czeka na odbiornik wykonany w I klasie ochronności, gdy taki odbiornik/lampa zostanie założony w miejsce poprzedniej.

Proste jak drut Cu.

A przewód ciągniesz do najbliższej puszki w której są przewody dwużyłowe, czy do tablicy?

Wszystko zależy od zakresu prac, elementów instalacji, miejsca łączenia, sposobu rozbudowy/przebudowy instalacji itd. :p:D

Chodzi właśnie o taką sytuacje, jest domek, mieszkaniec chce mieć światło na strychu. Wiem, że można próbować przekonać klienta, że TN-C to zło i całą instalację trzeba zmodernizować, ale zlecenie jest na oświetlenie strychu.

Żeby nie było, że się czepiam. Ostatnio znajomemu "elektryk z uprawnieniami" w bardzo podobnym przypadku, założył przewód 3 żyłowy, do najbliższej puszki, po czym PE i N, podpiął pod żyłę PEN w puszce. Dowiedziałem się, że "tak się robi", ale czy aby na pewno jest do zgodne z obowiązującymi normami?