paweldoradca 27.11.2019 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2019 Witam Jakie parametry przemówiły o wyborze centrali DOMEKT R ?Czy centrala jest solidnie wykonana?Możesz napisać jakiej firmy posiada wentylatory, silnik rotora, wymiennik obrotowy? Ja pytając się dystrybutora firmę VENTIA nie uzyskałem odpowiedzi:- jakiego producenta zastosowano wentylatory ?- czemu centrala Domekt R 500 posiada lepszą wydajność od Domekt R 600 ?- Pan Krzysztof Serafin kierownik regionu przez prawie tydzień nie znalazł czasu żeby ze mną porozmawiać, cały czas odrzucał połączenia Na forum piszą że jest duża rotacja pracowników i dlatego tak jest.- Nie udało mi się porozmawiać z kompetentną osobą technicznie w firmie Ventia.Czytając opnie mogę potwierdzić że firma nie traktuje klientów poważnie. Ciekawe jak będzie wyglądał serwis gwarancyjny i pogwarancyjny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 05.12.2019 16:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2019 [...] według mnie obrotowy ma przewagę z tak popularnymi krzyżowymi min nie ma problemów z utrzymaniem odpowiedniej wilgotności w domu szczególnie w sezonie zimowym Ja mam Domekt R 400V. Z tą wilgotnością to rożnie ostatnio mam ok. 35% wg mnie mało. Wiem, wiem może za dużo wentyluję albo za mało produkuję wilgoci, ale spodziewałem się ze obrotowy zapewni mi dobrą wilgotność bez schodzenia z m3/h do skrajnie niskich wartości. nie potrzeba odprowadzenia skroplin, płynna regulacja obrotów ... To fakt, świetne jest. PS Ale z centrali jestem zadowolony, użytkuję 2 miesiące ciągle obserwuję, ustawiam, uczę się. Więc nie jest to ostateczna ocena i wrażenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paweldoradca 05.12.2019 16:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2019 Czy producent przewidział wyjście na skropliny? Czy brakuje takiego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 05.12.2019 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2019 W tym modelu nie ma.Jak rozumiem w żadnym z obrotowym nie ma bo nie ma takiej potrzeby.Skąd by to wyjście miało być? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greg_81 16.01.2020 15:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2020 Czy ktoś z użytkowników Domect używa funkcji free cooling ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
margabr 05.01.2021 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2021 (edytowane) Dwa miesiące użytkowania, Komfovent domekt r500. Subiektywne odczucia podam poniewaz nigdy wczesniej w zadnym domu nie mialem reku ani WM. Wybrane reku w sumie to byl impuls po rozmowie z intalatotem. Znalem wady i zalety inego polskiego producenta a jednak wybralem domekt poniewaz przekonal odzysk wilgoci i realny temperatury 85% oraz grzalka wtorna.Tak mysle ... chyba mi juz bedzie ciezko bez tej wentylacji by bylo.Mlodzi domownicy pierwszy raz o tej porze roku bez katarow, w domu wszystko co mokre schnie w mig a srednio 45% wilgotnosci.Filtry po 2 mies zuzycie 10% a wizualnie czyste. Dodatkowo dolozylem f8 i wiem teraz czym oddychamy. Dobra analiza pylow PM wyszla nawet w czasie niży atmosferycznych (sasiedzkich)Sterowanie bardzo intuicyjne ze sterownika lub telefonu online.Ogolnie w tym momencie duzo plusow poniewaz w naszym klimacie obrotowy wymiennik wydaje sie dobrym rozwiazaniem, staly odzysk 85% nie naciagany.Cena nie jest wygórowana w porownaniu z markowcami.Wszystko teraz bedzie zalezalo od dystrybutora jak w razie awarii sie zachowa. Edytowane 25 Stycznia 2021 przez margabr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greg_81 30.08.2021 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2021 (edytowane) U mnie po dwóch sezonach mogę pochwalić domect, najniższa wilgotność jaką miałem to 38%jak utrzymywały sie długotrwałe mrozy, dodatkowo mam skrzynkę antysmogowa z dwoma filtrami m5 i f9 ten ostatni zakładam w sezonie zimowym. W mojej ocenie reku z wymiennikiem krzyżowym nie nadaje sie do domów mieszkalnych ze względów głownie mocnego wysuszania w sezonie zimowym, na papierze wszystko fajnie wygląda sprawność itd, ale w codziennym użytkowaniu sami wiecie ... Grzałkę włączam aby mieć lepsze parametry, bo rotor nie zamarznie... Edytowane 30 Sierpnia 2021 przez Greg_81 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hektor80 19.11.2021 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2021 Panowie, jak to w końcu jest z tym mieszaniem powietrza? Czujecie jakie zapachy z kuchni, wc? Tak szczerze, plis. Niby znam deklarację producenta o tym że to max 2.5%, wiem że przeponowe również mieszają ale sam Komfovent w instrukcji montażu zaleca podłączenie do piątego kroćca wyciągu z WC lub kuchni aby ograniczyć przekazywanie zapachów i bakterii do strumienia nawiewanego. W innym miejscu zaś tłumaczy że takie zjawisko praktycznie nie występuje. https://www.ventia.pl/pl/aktualnosci/komfovent-mieszanie-strumieni-powietrza-w-roznego-typu-wymiennikach-ciepla-w-centralach-wentylacyjnych Sam sobie przeczy. Naprawdę jestem żywo zainteresowany kupnem Domekt R400H ale mam duży ból głowy w tym temacie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 20.11.2021 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2021 I tak mnie dziwi, że przyznają się do tego, że takie zjawisko występuje. Czy poczujesz zapachy - pewnie przy bardzo intensywnym zapachu może coś się pojawić. Mi by bardziej przeszkadzało zawracanie bakterii czy wirusów. Na bębnie skrapla się woda, a w niej mogą zostawać inne cząsteczki typu zapachy, bakterie itp. potem to odparowuje. Oczywiście to nikogo nie zabije, pewnie nawet nie poczujesz. Blokada może być głównie w głowie. Przynajmniej ja tak mam ale z drugiej strony są plusy - brak grzałki i wyższa sprawność poniżej 0. Do tego odzysk wilgoci tylko wtedy gdy potrzeba. W sumie też jestem ciekaw opinii użytkowników. Zapach może się rozejść po domu przez dyfuzję. Żeby temu zapobiec włączam wyciąg w ścianie 40cm na płyta i wyłączam równoważenie przepływu w reku. Sama wentylacja na max jest wolniejsza od dyfuzji - nawet tak przewymiarowanej jak u mnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
margabr 22.11.2021 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2021 Prawie po roku dzialania komfoventu jestem ciagle zadowolony. Testowalem czasem ustawienia i teraz przy temperaturach zewnetrznych +/- 5°C jego odzysk to 95% (nawet wiecej niz w zeszlym roku)Temperatry ponizej 0 nigdy nie spadalo mniej niz 80%Zapachy o ktorych sa epopeje forumowe są...jak w kazdym domu, to gotowanie, smazenie etc.Wiekszosc central wentylacyjnych ma funkcie okap, turbo i wystarczy tylko z nich korzystac. Generalnie podejrzewam ze nie ma wybitnie zlych/dobrych central w rozsadnych cenach ale najwazniejsze sa opinie osob u ktorych to czy owo dziala. Najwazniejsze to dobrze zaprojektowac system i szczelnie zaizolowac instalacje.W budowie domu idziemy na kompromisy, czasem przeplacamy ale ten zakup rekuperatora dla mnie byl dobrym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 22.11.2021 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2021 Czy to prawda, że producent wymaga przeglądów co pół roku? Znajomy dostał ofertę i każdy taki przegląd to 200zl plus filtry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
margabr 22.11.2021 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2021 Raczej to wymysl jakiegos instalatora. W zeszlym roku bylo 3lata gwarancji. Ja kupilem stary model, widzialem ze cos tam w nowych unowoczesniaja. Generalnie stoi od roku klocek i robi. Nie martwie sie ze mrozy idą, nic nie cieknie, jednakowa temperatura w domu i nikomu nie jest duszno.Co wiecej potrzeba... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hektor80 22.11.2021 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2021 A jak wygląda sprawa z poziomem wilgoci ? Np w jesienne deszczowe dni nie masz wrażenia ze jest trochę za wysoki ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
margabr 22.11.2021 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2021 Od poczatku bylem nastawiony na inna centrale, najpopularniejsza na naszym rynku i najchetniej omawiana na forum.Wlasnie temat za malej wilgotnosci najbardziej mnie zainteresowal.Wybor domekt byl bardzo spontaniczny gdy znajomy instalator tez go zainstalowal w starym domu. Wlasnie ta zrownowazona wilgotnosc mnie przekonala. Odnosze wrazenie ze bardziej my zyjac w domu decydujemy o progu wilgotnosci a nie pogoda na zewnatrz. Grubsze prania, w zimie czestsze kapiele w wannie niz pod prysznicem to wiecej wymiennej wilgoci.Nigdy nie biegalem z higrometrem po domu, na wyswietlaczu wskazywalo do tej pory 40-55% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 22.11.2021 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2021 Raczej to wymysl jakiegos instalatora. https://www.ventia.pl/pliki/ventia/wsparcie_instrukcje/instrukcje_komfovent/2020-materialy-strona-glowna/Karta-gwarancyjna-centrale-wentylacyjne-komfovent.pdf 3. Gwarancyjne przeglądy techniczne 3.1 Warunkiem wykonywania uprawnień wynikających z gwarancji dla okresu 2 lat, jest cykliczne dokonywanie, co najmniej dwa razy w roku, płatnych przeglądów technicznych urządzeń, potwierdzonych odpowiednimi wpisami w Karcie Gwarancyjnej oraz kopiami faktur za wykonaną usługę. a. Lista czynności obejmuje przegląd mechaniczny oraz sprawdzenie funkcjonalności układu polegające na sprawdzeniu : Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 22.11.2021 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2021 Właśnie do warunków gwarancji odesłał instalator i tam jak wół opisane. Siła rzeczy to minimum 4 dodatkowe przeglądy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 22.11.2021 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2021 Właśnie do warunków gwarancji odesłał instalator i tam jak wół opisane. Siła rzeczy to minimum 4 dodatkowe przeglądy. Mi wychodzą 3. Czy zrobisz czwarty przegląd, czy nie zrobisz - to gwarancja się kończy więc niczego nie zmienia (no, chyba, że liczysz, że dzięki jego zrobieniu w ostatnich dniach gwarancji ujawni się jakaś usterka i ją usuną). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
margabr 22.11.2021 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2021 To identycznie jak pieca CO, gwarancja lakiernicza auta itdA tak i tak najczesciej sie cos sypnie po gwarancji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 22.11.2021 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2021 To identycznie jak pieca CO, gwarancja lakiernicza auta itd A tak i tak najczesciej sie cos sypnie po gwarancji Mało który rekuperator wymaga przeglądów. Bo tu nie ma co przeglądać - wymieniasz filtr i tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hektor80 22.11.2021 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2021 Faktycznie, słabo to wygląda. Ciekawe na czym polega ten serwis ….. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts