Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Blat kuchenny rowno z parapetem

Recommended Posts

Da radę tak zrobić, zwłaszcza, jeśli uwzględni się to na etapie projektowania domu;) Grubością blatu można trochę nadrobić, ciepłym parapetem, można też podmurować otwór okienny (skoro wysokość otworu masz 157-158 zakładam, że okna jeszcze niewstawione). 78cm (+wyrównanie/izolacja?) + blat to trochę za nisko (przy założeniu, że sami gotujący są średniej wysokości - blat najwygodniejszy jest gdy zaczyna się ok 20cm poniżej zgiętego łokcia). Standardowo robi się ok 85-90cm. Lepszy blat drewniany ma ok 4cm, nie wiem, jakie są grubości przy laminatach/kamieniach/co tam planujesz. Mogą być też blaty na różnych wysokościach, to najbardziej ergonomiczne podobno.

Blat powinien być na wysokości -15 cm od zgiętego łokcia osoby przy nim pracującej.

To, że kobiety mają krótsze stopy by stać bliżej zlewu to słyszałem, ale o blacie poniżej łokcia 15 cm to ciężko będzie przy założeniu, że ja mam 190 cm a żona 170 :). Moim zdaniem umiejscowienie pewnych rzeczy jak krany, gniazdka, włączniki, czy też wspomniany blat, to wynika z jakichś norm estetycznych, czy technicznych przyjętych przez ludzi, a nie z wyliczenia łokcia :) - oczywiście żarcik . Pozdrawiam

To, że kobiety mają krótsze stopy by stać bliżej zlewu to słyszałem, ale o blacie poniżej łokcia 15 cm to ciężko będzie przy założeniu, że ja mam 190 cm a żona 170 :). Moim zdaniem umiejscowienie pewnych rzeczy jak krany, gniazdka, włączniki, czy też wspomniany blat, to wynika z jakichś norm estetycznych, czy technicznych przyjętych przez ludzi, a nie z wyliczenia łokcia :) - oczywiście żarcik . Pozdrawiam

15cm poniżej łokcia to właśnie norma - ERGONOMICZNA. I jak najbardziej obowiązująca - dla blatu roboczego :)

"...Blat roboczy

Za najważniejszy w kuchni uznajemy tzw. blat roboczy, jest to płaszczyzna blatu, na której przygotowujemy większość posiłków. Dlatego na tę część przeznaczamy największą ilość miejsca, tak żebyśmy mogli swobodnie przygotować posiłek i postawić wszystkie produkty spożywcze potrzebne do danej potrawy, ale także sprzęty i akcesoria kuchenne. Standardowo ten główny blat roboczy montuje się na wysokości 85–90 cm od podłogi (jest to wysokość dla osób o wzroście 165–170 cm, osoby wyższe powinny zamontować blaty odpowiednio wyżej, tak żeby zgięty łokieć znajdował się 10–15 cm od blatu), pozwala to na wykonanie większości czynności kuchennych. Wysokość blatu możemy regulować za pomocą cokołów, na których stawiamy szafki lub nóżek, które umożliwiają regulację wysokości szafek... "

Inne rodzaje blatów w kuchni mają też inną normę wysokości, do poczytania np tu:

http://mojafirma.infor.pl/nieruchomosci/kuchnia-i-jadalnia/projekt-kuchni-i-jadalni/318906,Blat-kuchenny-na-jakiej-wysokosci-go-montowac.html

Edytowane przez przemo1

U mnie mąż też mógłby mieć dobrze 10 cm blat wyżej, ale to jednak ja częściej w kuchni pracuję, więc mamy blaty na 90 cm, dostosowane do mojego 170 cm a nie 100 cm.

Niższy blat może być ewentualnie pod płytą grzewczą (ułatwia zajrzenie do garnków z tyłu) lub w miejscu planowanego ugniatania ręcznego ciasta (lepszy nacisk przedramionami na ciasto).

Ale ja mam mikser do ugniatania, a w razie potrzeby pracuję przy stole kuchennym (74 cm)

Blat min na 86cm bo nie wejdzie sprzet typu zmywarka, max ustala się własnie metoda 15cm poniżej zgiętej ręki dla osoby która bedzie z tego blatu częściej korzystała, zwykle jest to pani domu. Nie robi się raczej blatów powyżej 100cm, Najwyżej jak widziałam to 98cm. Jeśli mamy dzięci to też trudno je karać tak wysokim blatem to jednak dzieciaki też chca sobie czasem kanapki zrobić albo pomoc mamie przy gotowaniu. U nas blat będzie na 93cm, takie optimum ale oboje jesteśmy wysocy.

Standardowo ten główny blat roboczy montuje się na wysokości 85–90 cm od podłogi (jest to wysokość dla osób o wzroście 165–170 cm, osoby wyższe powinny zamontować blaty odpowiednio wyżej, tak żeby zgięty łokieć znajdował się 10–15 cm od blatu), pozwala to na wykonanie większości czynności kuchennych.

A jak blat będzie na wysokości 79 cm., to jakich czynności kuchennych nie da się wykonać? Pytam, bo w restauracyjnych kuchniach, blaty są właśnie na wysokości 80cm. Chodzi o to, że szybciej niektóre produkty się tnie, jak cebulę, czy inne warzywa.