krzysztofb51 04.01.2017 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2017 Chcialbym zrobic w kuchni parapet rowno z blatem. Powiedzcie mi czy da rade tak zrobic? Wysokosc sufitu 278-280cm, wysokosc od podlogi do otworu okna to 98cm, wysokosc otworu okna to 157-158cm, przewidziana wysokosc podlogi to 22cm ale mam zamiar zmniejszyc do 20cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Niechaj 04.01.2017 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2017 Da radę tak zrobić, zwłaszcza, jeśli uwzględni się to na etapie projektowania domu;) Grubością blatu można trochę nadrobić, ciepłym parapetem, można też podmurować otwór okienny (skoro wysokość otworu masz 157-158 zakładam, że okna jeszcze niewstawione). 78cm (+wyrównanie/izolacja?) + blat to trochę za nisko (przy założeniu, że sami gotujący są średniej wysokości - blat najwygodniejszy jest gdy zaczyna się ok 20cm poniżej zgiętego łokcia). Standardowo robi się ok 85-90cm. Lepszy blat drewniany ma ok 4cm, nie wiem, jakie są grubości przy laminatach/kamieniach/co tam planujesz. Mogą być też blaty na różnych wysokościach, to najbardziej ergonomiczne podobno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofb51 04.01.2017 08:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2017 W projekcie mam paprapet na wysokosci 83 ale to zdecydowanie za nisko. To co mam zmniejszyc okna z 150 na np 145? I wtedy wszystko sie zmiesci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofb51 04.01.2017 09:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2017 78+dajmy te 7cm to daje 85. Wszedzie nam mowia ze min musi byc 86 bo sama zmywarka ma 82 + blat 4. Mam mozliwosc jeszcze tego poprawienia bo okien jeszcze nie ma tylko chce sie upewnic ze okna bede musial zmniejszyc zeby wyszlo wszystko ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 04.01.2017 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2017 Blat powinien być na wysokości -15 cm od zgiętego łokcia osoby przy nim pracującej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofb51 04.01.2017 11:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2017 Ale pod blatem jest sobie np zmywarka ktora nie jest mniejsza niz 82 cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 04.01.2017 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2017 No i w wypadku blatu na poziomie parapetu masz duże ograniczenie w umieszczeniu zlewu w ciągu pod oknem. Chyba, że będzie "fix". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 04.01.2017 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2017 Ale pod blatem jest sobie np zmywarka ktora nie jest mniejsza niz 82 cm Ile masz wzrostu, że cię to martwi? 1,5 m? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofb51 04.01.2017 13:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2017 Martwi mnie to ze min wysokosc szafek z blatem to 86cm i zeby blat zrownac z parapetem to musi byc na tej samej wysokosci parapet a u mnie wychodzi tak jak pisalem wczesniej. I nie wiem czy moge isc w dol czy zostawic czy moze zmniejszyc okno zeby wszystko gralo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 04.01.2017 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2017 zmniejszyć okno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JarekKRK45 04.01.2017 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2017 A jak chcesz zmniejszyć okno ? Okna są raczej w standardowych rozmiarach , chyba że robisz na wymiar ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Niechaj 04.01.2017 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2017 a kto dzisiaj kupuje okna w "standardowych" rozmiarach, skoro właśnie w standardzie są na wymiar? Moje mają tyle, ile wymierzyli sprzedawcy, chyba, że np 177x132cm to standardowy rozmiar Zmniejsz okno, będzie dobrze, nie ma tu większej filozofii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 04.01.2017 14:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2017 A jak chcesz zmniejszyć okno ? Okna są raczej w standardowych rozmiarach , chyba że robisz na wymiar ... Jakikolwiek producent robi do domu jednorodzinnego okna bez pomiarów? serio? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam1234567 05.01.2017 00:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2017 Blat powinien być na wysokości -15 cm od zgiętego łokcia osoby przy nim pracującej. To, że kobiety mają krótsze stopy by stać bliżej zlewu to słyszałem, ale o blacie poniżej łokcia 15 cm to ciężko będzie przy założeniu, że ja mam 190 cm a żona 170 . Moim zdaniem umiejscowienie pewnych rzeczy jak krany, gniazdka, włączniki, czy też wspomniany blat, to wynika z jakichś norm estetycznych, czy technicznych przyjętych przez ludzi, a nie z wyliczenia łokcia - oczywiście żarcik . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 05.01.2017 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2017 (edytowane) To, że kobiety mają krótsze stopy by stać bliżej zlewu to słyszałem, ale o blacie poniżej łokcia 15 cm to ciężko będzie przy założeniu, że ja mam 190 cm a żona 170 . Moim zdaniem umiejscowienie pewnych rzeczy jak krany, gniazdka, włączniki, czy też wspomniany blat, to wynika z jakichś norm estetycznych, czy technicznych przyjętych przez ludzi, a nie z wyliczenia łokcia - oczywiście żarcik . Pozdrawiam 15cm poniżej łokcia to właśnie norma - ERGONOMICZNA. I jak najbardziej obowiązująca - dla blatu roboczego "...Blat roboczy Za najważniejszy w kuchni uznajemy tzw. blat roboczy, jest to płaszczyzna blatu, na której przygotowujemy większość posiłków. Dlatego na tę część przeznaczamy największą ilość miejsca, tak żebyśmy mogli swobodnie przygotować posiłek i postawić wszystkie produkty spożywcze potrzebne do danej potrawy, ale także sprzęty i akcesoria kuchenne. Standardowo ten główny blat roboczy montuje się na wysokości 85–90 cm od podłogi (jest to wysokość dla osób o wzroście 165–170 cm, osoby wyższe powinny zamontować blaty odpowiednio wyżej, tak żeby zgięty łokieć znajdował się 10–15 cm od blatu), pozwala to na wykonanie większości czynności kuchennych. Wysokość blatu możemy regulować za pomocą cokołów, na których stawiamy szafki lub nóżek, które umożliwiają regulację wysokości szafek... " Inne rodzaje blatów w kuchni mają też inną normę wysokości, do poczytania np tu: http://mojafirma.infor.pl/nieruchomosci/kuchnia-i-jadalnia/projekt-kuchni-i-jadalni/318906,Blat-kuchenny-na-jakiej-wysokosci-go-montowac.html Edytowane 5 Stycznia 2017 przez przemo1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 05.01.2017 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2017 U mnie mąż też mógłby mieć dobrze 10 cm blat wyżej, ale to jednak ja częściej w kuchni pracuję, więc mamy blaty na 90 cm, dostosowane do mojego 170 cm a nie 100 cm. Niższy blat może być ewentualnie pod płytą grzewczą (ułatwia zajrzenie do garnków z tyłu) lub w miejscu planowanego ugniatania ręcznego ciasta (lepszy nacisk przedramionami na ciasto).Ale ja mam mikser do ugniatania, a w razie potrzeby pracuję przy stole kuchennym (74 cm) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aaricia23 05.01.2017 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2017 Blat min na 86cm bo nie wejdzie sprzet typu zmywarka, max ustala się własnie metoda 15cm poniżej zgiętej ręki dla osoby która bedzie z tego blatu częściej korzystała, zwykle jest to pani domu. Nie robi się raczej blatów powyżej 100cm, Najwyżej jak widziałam to 98cm. Jeśli mamy dzięci to też trudno je karać tak wysokim blatem to jednak dzieciaki też chca sobie czasem kanapki zrobić albo pomoc mamie przy gotowaniu. U nas blat będzie na 93cm, takie optimum ale oboje jesteśmy wysocy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 05.01.2017 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2017 majki z forum ma blat kuchenny na 100 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
portaga 07.01.2017 15:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2017 Standardowo ten główny blat roboczy montuje się na wysokości 85–90 cm od podłogi (jest to wysokość dla osób o wzroście 165–170 cm, osoby wyższe powinny zamontować blaty odpowiednio wyżej, tak żeby zgięty łokieć znajdował się 10–15 cm od blatu), pozwala to na wykonanie większości czynności kuchennych. A jak blat będzie na wysokości 79 cm., to jakich czynności kuchennych nie da się wykonać? Pytam, bo w restauracyjnych kuchniach, blaty są właśnie na wysokości 80cm. Chodzi o to, że szybciej niektóre produkty się tnie, jak cebulę, czy inne warzywa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
B_i_U 07.01.2017 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2017 Jeśli nie chcesz mieć różnych nieprzewidzianych problemów to musisz się zmieścić z wysokością blatu między 85 a 95 cm. Celowałbym w 90 cm. Parapet dobrze jest właśnie zrównać z blatem, chyba że ma się nietypowe okno np. panoramiczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts