Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wasze zdanie o oryginalnej umywalce

bushido

Recommended Posts

Co myślicie o takiej umywalce jak na zdjęciu? Mi generalnie się bardzo podoba, tylko mam pewne obawy. Jak myślicie, czy taka umywalka będzie funkcjonalna? Boję się, żebym potem się nie wkurzał z jakiś powodów przy korzystaniu z niej. No i ogólnie może jeszcze podsuniecie jakieś zarówno plusy jak i minusy.

9-niezwyklych-umywalek350.jpg

Umywalkę znalazłem w necie w sklepie Łazienka Plus, i tam kosztuje ona jakoś 5,5 tys, a nie 7. więc może zależy w jakim sklepie. Co do mycia jej to o to się nie martwię, bo nie ja będę mył hahaha :p A tak serio, to z tyłu "nogę" zwykłej umywalki też nie jest łatwo myć, więc myślę, że to podobny problem przy tej i tego się nie uniknie. Co do zachlapanego blatu, to też nie wiem jak to do końca by było, ponieważ umywalka jest głęboka. W związku z tym niekoniecznie musi się coś z niej wychlapywać.

tylko do mycia wkładasz ręce do środka umywalki czy myjesz nad kranem?

Umywalka jest ekstrawagancka, do wywołania efektu "wow!". Jej walory użytkowe to kwestia kompletnie pomijalna.

Jeśli czujesz taką potrzebę, kupuj w ciemno.

Do takiej umywalki nie dałabym kranu w ścianie, tylko sufitowy (np. Goccia):

http://inspirujacalazienka.pl/wp-content/uploads/2013/06/9f4d5c3525ebac9dfa210a6e2944f4d0.jpg

http://dekornictwo.pl/wp-content/uploads/2010/11/gessi-rettangolo-ceiling-mounted-sink-faucet1.jpg

http://millenium-lazienki.pl/design/_gallery/_orginal/10936.jpg

Niemniej, we wnętrzarskich aranżacjach, nawet tych z wysokiej półki, rzadko takie wymyślne umywalki można znaleźć. Owszem zdarzają się ekstrawaganckie łazienki gościnne, z założenia mające robić wrażenie na gościach, ale w łazienkach prywatnych raczej stosuje się sprawdzoną klasykę - i to kolorystyczną i wzorniczą.

W numerze 12/2015 r. Werandy, tu masz link http://www.weranda.pl/urzadzamy/lazienka/lazienka-jak-z-bajki widziałam podobną stylizację łazienki dla dzieci. Duża, szeroka filiżanka pełniła rolę wanny, mniejsza umywalki, baterie to oczywiście stylizowane kaczuszki, do tego sedes i i odpowiednie flizy. Całość chyba francuskiego projektanta, słodka i na pewno wściekle droga. Twoja filiżanka jest nieudolną parafrazą tego stylisty, powiedziałabym, nawet parodią, bo to bardziej wulgarny ceramiczny kubek niż ułuda delikatnej porcelany. No, ale co kto lubi. Jeżeli już, to ucho należy ustawić z prawej strony, i wieszać na nim ręcznik, zaś boki są zbyt wąskie żeby odprowadzić kapiącą z łokci wodę przy podmywaniu pachwin. Jeżeli gustujesz w tego typu stylizacjach, zajrzyj jeszcze na stronę http://www.parkavenue.it, gdzie są równie urocze rozwiązania, ale już dla osób dorosłych.

Jak dla mnie sama umywalka ok. Zdecydowanie bardzo oryginalna i kojarzy mi się z luksusowym wnętrzem łazienki. Jedyne co mi się nie podoba, to że bateria jest wmontowana w ścianę. Ja osobiście nie jestem zwolennikiem takiego rozwiązania. Wolę baterię wmontowaną w umywalkę. Ale to tylko moje osobiste przekonanie, niepoparte żadnymi fachowymi argumentami. Chociaż jak patrzę na te krany wmontowane w sufit to już wolałbym w ścianę tak jak na zdjęciu z tą filiżanką hehe ;) A możesz podać bezpośredni namiar do tej umywalki? Bo jestem ciekawy jakie ma wymiary.

A możesz podać bezpośredni namiar do tej umywalki? Bo jestem ciekawy jakie ma wymiary.

Proszę http://www.lazienkaplus.pl/pl/umywalka-70-x-50-cm-biala-art-ceram-one-shot-cup-osl0050100,418063,81,i.html Wymiary będziesz miał podane na stronie.

Zastanawiam się czy to duży problem z taką baterią montowaną w suficie? Ktoś wie czy dużo przy tym roboty i co dokładnie trzeba ogarnąć do takiej baterii?

Leda16, dlaczego uważasz, że ucho powinno być po prawej stronie? I nie wiem o jakim kapaniu wody piszesz, ponieważ nigdy nie myłem w umywalce pachwin :o W takich wypadkach biorę prysznic a nie kąpię się w zlewie.

bushido, jestem zwolenniczką*prostoty. Może się okazać za czas jakiś, że po prostu znudziło Ci się myć w filiżance ;) która trochę przypomina Disneyland. Jak dla mnie to zbyt "mocny" akcent w łazience. Wolałabym na umywalkę coś stonowanego. Ostatnie zdjęcie z tych zamieszczonych przez Elfir byłoby zdecydowanie moim wyborem.

Inna sprawa to jakość ceramiki, chętnie zobaczyłabym tę filiżankę*z bliska. Możę się*okazać, że wizualizacja ze strony internetowej nie pokryje się*w pełni z tym, co dostaniesz w realu.

Jestem bardzo ciekawa, jaką*podejmiesz decyzję*i jak będzie wyglądała w ostatecznej wersji łazienka, wrzuć*fotki :)

Edytowane przez interona

Interona, dzięki za Twoje zdanie. Co do jakości ceramiki to tutaj faktycznie masz rację. Musiałbym wtedy zadzwonić do sklepu i wypytać o to dokładnie. Być może dysponują tez jakimiś dokładniejszymi zdjęciami od producenta, a nie tylko tym co jest na stronie w sklepie. W każdym razie póki co jestem na etapie podejmowania decyzji. Dam znać jak już będę wiedział co i jak .

• 3 weeks później...
Co myślicie o takiej umywalce jak na zdjęciu? Mi generalnie się bardzo podoba, tylko mam pewne obawy. Jak myślicie, czy taka umywalka będzie funkcjonalna? Boję się, żebym potem się nie wkurzał z jakiś powodów przy korzystaniu z niej. No i ogólnie może jeszcze podsuniecie jakieś zarówno plusy jak i minusy.

Bardzo fajny nietypowy kształt, ale z doświadczenia wiem, ze takie nieregularne przedmioty czyści się okropnie ciężko. Problem będzie z doczyszczeniem zwłaszcza uszka :) Ale swoją drogą umywalka bardzo stylowa. Podoba mi się :D

• 2 weeks później...