Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Projekt domu energooszczędnego może pasywnego - prośba o weryfikację

Recommended Posts

• Odpowiedzi 87
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Prawda jest taka że jak 2 lata temu myślałem o domku to bylem pewien że 80m2 mi w zupełności wystarczy, bo przecież większość mieszkań jest połowę mniejsza i jakoś się żyje :) Jak podjęliśmy decyzję o budowie miało być 100, 120max. Zacząłem rysować i wyszło co wyszło (150+). I fakt jest coś w tym że człowiek chce się "pokazać" tylko po co? Już się otrząsłem z fantazji i jestem w świecie realnym. Niestety narysować coś będę mógł dopiero koło 14 :) ... obowiązki i ten głupi kominek ;/ wczoraj wieczorem prawie spaliłem dom ;/ za dużo dowaliłem żeby na noc zostało i tak się rozjarało że wygięło tą blachę nad paleniskiem i ogień poszedł w komin.. smród w całym domu zapach jak spalone stare żeliwne żelazko... nie powiem bo miałem w gaciach... Ale żyję :)

Prawda jest taka że jak 2 lata temu myślałem o domku to bylem pewien że 80m2 mi w zupełności wystarczy, bo przecież większość mieszkań jest połowę mniejsza i jakoś się żyje :) Jak podjęliśmy decyzję o budowie miało być 100, 120max. Zacząłem rysować i wyszło co wyszło (150+). I fakt jest coś w tym że człowiek chce się "pokazać" tylko po co? Już się otrząsłem z fantazji i jestem w świecie realnym. Niestety narysować coś będę mógł dopiero koło 14 :) ... obowiązki i ten głupi kominek ;/ wczoraj wieczorem prawie spaliłem dom ;/ za dużo dowaliłem żeby na noc zostało i tak się rozjarało że wygięło tą blachę nad paleniskiem i ogień poszedł w komin.. smród w całym domu zapach jak spalone stare żeliwne żelazko... nie powiem bo miałem w gaciach... Ale żyję :)

Rysując projekt (według swojej koncepcji) jak się chce aby było w miarę fajnie i wygodnie by nie mieć małych klitek jak w bloku to przy domu piętrowym metraż 120m2 to jest minimum co da się wycisnąć ale zazwyczaj lubi to sięgać 150m2. Niestety potem jest zderzenie z kosztami. Tak jak Ci pisałem, te 2,5k za stan deweloperski to musisz liczyć przy firmach, no chyba że zrobią Ci tylko SSO a resztę sam, ale na to musisz mieć czas.

Wróciłem do poprzedniej koncepcji, czyli domy prefabrykowane. Szukam dobrych firm z gotowymi projektami, możecie coś polecić? Najlepiej strony www.

Nie wiem jak wygląda sprawa ze swoim projektem i realizacją przez takie firmy? zapewne drożej niż domki które mają w swojej ofercie?

Edytowane przez Emek81

Bez przesady, jak ktoś ma kasę i chce się pokazać to buduje domy po 300-400 m2 z garażem co ma 50 m2, salonem 80 cm itp.

Domki 120-150 m2 to normalne domki jakich jest 80% i wystarczają dla 3-4 osobowej rodziny.

W bloku ja też mieszkam i jakoś się żyje :) ale po to się buduje dom, zeby żyło się dwa razy lepiej, żeby każde z dzieci miały pokój na min. 15 m, żeby przy sypialni była garderoba i prywatna łzaienka, pom. gospodarcze, miejsce na pralnie, pokój gościnny/gabinet, Wc dla gościu itp. To nie żaden luksus, żadne pokazanie się tylko normalna rzecz. DLa rodziny 2+2 dom poniżej 100 m to mało. Mi wyszło 145 użytkowej i jestem mega zadowolny.

Porównując dom do mieszaknia trzeba pamiętać, że w bloku mamy piwnicę a klatka schodowa pełni rolę wiatrołapu a nie wliczamy tego do m2

To jest złożony proces, są kredyty teraz.. niby dom jest twój - a nie jest twój .. przez np 30lat..

"kiedyś" budowało się odpowiednik dzisiejszego SSZ z elementami deweloperskimi .. podłogami ..

A często gęsto - piętro jest puste, bo ssz jest tylko na parterze.

http://hurtowniaokien.pl/pl/c/4-szybowe/145/6 okna bardzo bardzo ciepłe.. ale jaka cena .. to trochę złota klamka

Nie ograniczam się do jednej słusznej technologi .. mnie się w spadku trafił dom.. jest to SSO

z podkreśleniem O.

Prund jest, woda jest .. wiatroszmatę i RS'a wstawić i można spać :)

Pierwsze ogarnąć projekt :)

Edytowane przez מרכבה

To jest złożony proces, są kredyty teraz.. niby dom jest twój - a nie jest twój .. przez np 30lat..

"kiedyś" budowało się odpowiednik dzisiejszego SSZ z elementami deweloperskimi .. podłogami ..

A często gęsto - piętro jest puste, bo ssz jest tylko na parterze.

http://hurtowniaokien.pl/pl/c/4-szybowe/145/6 okna bardzo bardzo ciepłe.. ale jaka cena .. to trochę złota klamka

Nie ograniczam się do jednej słusznej technologi .. mnie się w spadku trafił dom.. jest to SSO

z podkreśleniem O.

Prund jest, woda jest .. wiatroszmatę i RS'a wstawić i można spać :)

Pierwsze ogarnąć projekt :)

Zaczynam się gubić :) ja o firmach od prefabrykatów Ty o oknach i kredycie ? ocb ? :)