Emek81 06.01.2017 18:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2017 coś niecoś się rozjaśniło ;] ile tam użytkowej można osiągnąć ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Emek81 06.01.2017 18:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2017 uhh teraz patrzę to to duże jest raczej fundusze nie pozwolą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 06.01.2017 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2017 ~157 m2 powierzchni "podłogowej" użytkowej będzie mniej, jak by liczyć pustkę nad salonem - to jest 180m2 podłogowej powierzchni.To był bardziej kierunek z Twoich szkiców, aby niczego nie pominąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Emek81 06.01.2017 19:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2017 (edytowane) No tak tylko że trochę chyba przesadziłem z budżetem. BTW znalazłem jak dla mnie mega fajny projekt z tym że zapewne poza zasięgiem. http://dom-z-keramzytu.podglad-strony.pl/projekt-domu-dostepny-4a-WAW1083?lustro=1 Edytowane 6 Stycznia 2017 przez Emek81 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 06.01.2017 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2017 A ten żółty pierwszy do Ciebie nie dotarł na PW? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Emek81 06.01.2017 19:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2017 Dotarł tylko dla mnie jak nie ma wymiarów i opisu to nie mam wyobrażenia za bardzo co i jak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 06.01.2017 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2017 A chyba utkną rzut Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 06.01.2017 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2017 Rzuć okiem na to http://domymax.pl/produkt/pasywny-max-5/ cena jest taka że potem zostaje Ci jeszcze 100k na dokończenie we własnym zakresie a jak na to też czasu nie będziesz miał to Ci zrobią taki zakres jaki będziesz chciał. Jest kontakt więc można słać zapytania. Jeżeli poważnie chcesz na domek przeznaczyć 350k i to jeszcze że firma robi wszystko to domki max 100m2 szukaj i to jeszcze w parterze. Nic większego nie zbudujesz i nie ma co się trudzić bo to nie ma sensu. W 2miechy Ci domek postawią więc jak znajdziesz działeczkę i jak dobrze pójdzie to na wakacje możesz mieszkać. Plusem tego jest to że masz to szybko i nie będziesz tracił za dużo kasy na wynajem mieszkania. Nawet ten by Ci projekt wystarczył http://domymax.pl/produkt/pasywny-max-18/ robisz sobie lewą stronę domku na gotowo, łazienkę, możesz spać w salonie a sypialnie na spokojnie sobie wykańczać bez stresu bo nie musisz mieć tego od razu gdyż i tak dzieci nie masz jak na razie a zanim jakieś będzie i będzie na tyle duże by móc samemu spać w pokoju to zrobisz sobie do tej pory już pokoje. Domek w wersji pasywnego ocieplenia i mały więc niech Ci nie robią centralnego tylko do ogrzewania zastosujesz kable grzewcze w wylewce i będziesz miał to bardzo dobre. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 06.01.2017 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2017 A jak piętrowy to ten jest dość fajny http://domymax.pl/produkt/dom-eko-1/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 06.01.2017 22:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2017 Kamil - jak ognia unikać okien dachowych .. http://oknadachowe.info.pl/okna-dachowe-fakro-okna-fakro-superenergooszczedne-okna-dachowe-fakro-ftt-u8-okno-fakro-model-ftt-u8-thermo-78x140-z-kolnierzem-at-thermo-oraz-zestawem-izolacyjnym-xdk/p,301111 to jedyne co można by było zastosować, bez efektu otwartej lodówki. Masakra co się teraz dzieje przy oknach 2 szybowych .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 06.01.2017 22:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2017 Zgadza się, jak można to unikać okien dachowych, zwłasza tych z pakietem dwuszybowym. Kuzyn wcisnął takie nad klatką schodową i teraz dziwi się dlaczego woda kapie mu na kark. Sam z czyterech połaciowych zostawiłem jedno w łazience. Rama plastykowa z trzyszybowym pakietem, sprawdza się dobrze i pomimo braku plastykowych ramek. Oprócz U okna bardzo ważne jest jego osadzenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 06.01.2017 22:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2017 Spokojnie panowie, chciałem pokazać jedynie projekt wraz z cena by uzmysłowić co można mieć za konkretną kwotę. Z tej firmy domki piętrowe bardziej opłaca się brać. Mi wpadł w oko ten http://domymax.pl/produkt/max-dr-5-g/ i jak dla mnie jest zajebisty. Ja bym jedynie zmniejszył okna na piętrze z tych do podłogi na okna 150x200 dwuskrzydłowe oraz na parterze od wschodu takie okno. Reszta może być. Mały domek ale nic większego mi nie trzeba. Oczywiście okna na 3-szybowe jeszcze zmieniłbym. Oczywiście zlikwidowałbym przejście z garażu do spiżarki. Chyba będę musiał zaś ich odwiedzić i popytać o parę rzeczy. Szczególnie interesuje mnie opcja taka by od zachodu można było mieć do granicy 3m mimo tych okien. Może je jako luksfera by się zapisało czy coś takiego i faktycznie szybę by się dało nieprzeźroczystą przez którą by tylko światło przechodziło i tyle. Będę musiał dopytać. Ale ten temat będę kontynuował w swoim wątku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 06.01.2017 23:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2017 (edytowane) Te luxfery to "panaceum" niby na nie zrozumienie pewnych faktów, (nie chodzi o Ciebie Kamil że Ty nie rozumiesz)..tylko o interpretację przepisów, które mają zapewnić bezpieczeństwo pożarowe.. nagle luxfery ok .. a szyba która ma certyfikaty itp.. już nie,fix witryna jak zwał tak zwał. Oczywiście można wybudować jeszcze mniejszy dom.. obniżyć krzywą potrzeb, później piwko, brzuszek, nic nie robienie itp..I mieszkać w domku.. choć ten co podałeś fajnisty, ale wypadało by dać garaż poza bryłę domu, przy takim maleństwie, garaż to naprawdę spory kąsek w domu. Masz kierunek - złote klamki i ucinanie powierzchni, lub zakasać rękawy, wybrać materiały ekonomiczne i zrobić samemu, taniej się nie da. Mnie tylko boli wykonanie równe betonu w piwnicy, aby można było zostawić goluśki beton np - to też obniża koszty. Edytowane 6 Stycznia 2017 przez מרכבה Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Emek81 08.01.2017 14:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2017 Dzięki wszystkim za zainteresowanie cały czas jestem i czytam, z tymże weekend nas nie ma więc wrócę w tygodniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayek 08.01.2017 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2017 Szczególnie interesuje mnie opcja taka by od zachodu można było mieć do granicy 3m mimo tych okien. Kamil nie możesz po prostu wybudować domu bez okien od strony granicy, lecz od razu z nadprożami? Po odbiorze budynku zrobisz sobie okna. O ile dobrze rozumiem po drugiej stronie będzie teściowa- chyba nie doniesie na Ciebie do nadzoru? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Emek81 13.01.2017 11:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2017 (edytowane) Witam po przerwie Puki co skupiłem się na szukaniu działki i rozmyśleniami na temat samowystarczalności (prawie) jeżeli chodzi o ogrzewanie domu. W związku z tym obmyśliłem coś takiego: Zakładając że dom 120m2 parterowy. -Podłogówka po całości koszt - 9600zł -Bufor ciepła 1000L np taki : http://allegro.pl/zbiornik-akumulacyjny-bufor-buforowy-1000l-2w-psrr-i6537744002.html koszt 3700zł -Fotowoltaika 4KW koszt 16000zł w systemie on-grid. http://allegro.pl/panele-fotowoltaiczne-16x255w-4kw-przetwornica-i6665129676.html#thumb/5 - Kolektory słoneczne 22rury np taki zestaw: http://allegro.pl/kolektory-sloneczne-solary-zestaw-22rury-200l-2wez-i6679036469.html (linki przykładowe nie mam pojęcia które firmy dobre a które złe muszę o tym poczytać) Bufor grzany za dnia z kolektorów plus grzałka z PV jak słaba pogoda to w 2 taryfie dogrzewany. Pytania moje brzmią: - Czy koszty są realne? - Czy takie zestawienie ma sens i jest ekonomiczne? - Czy PV nie lepiej bez podpinania do sieci tylko na samą grzałkę i wtedy założyć np 3kW ? - Czy taki bufor wystarczy na 24h ogrzewania domu 120m2? (zakładając że dom max 40kWh/m2/rok) Myślałem też o kablach grzejnych jako główne i w sumie jedyne źródło grzania, ale... Jak braknie prądu z sieci to panele na dachu 4kW nie dadzą rady ogrzać domu. W momencie gdy padnie zasilanie z sieci pompkę do podłogówki dadzą radę popchać i zasilą kilka innych urządzeń bez problemu. Z tego co liczę to łączny koszt to około 35000zł Nie ma pewnie kilku rzeczy uwzględnionych z drobnych elementów ale niech będzie 2k+ to daje 37000zł Da radę ? Edytowane 13 Stycznia 2017 przez Emek81 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 13.01.2017 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2017 Jeśli temperatura użyteczna zasilania podłogi będzie wynosić np 25 st.. to bufor nagrzany od 25 do 85 st.. dt =60stmasz dokładnie 70 kWh energii do rozładowania i ponownego ładowania bufora.. zakładając że doszedł byś do pasywności..tj 10 W/m2 mocy .. to potrzebował byś przy np -20 .. 1,2 kW mocy .. a 0 dawało by 600 wat.. czyli netto wyszło by 116 godzin na rozładowanie.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Emek81 13.01.2017 12:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2017 Pasywnie się raczej nie uda zbudować. Optymistyczną myślą jest 25kWh/m2/rok więc i tak chyba nie było by źle? Przy zakładanych 40kWh/m2 na rok, wychodzi koło 15 godzin grzania? Ile potrzeba na ogrzanie takiego bufora grzałką 3kW ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 13.01.2017 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2017 Przy zakładanych 40kWh/m2 na rok, wychodzi koło 15 godzin grzania źle to liczysz.. bo to sezonowe zapotrzebowanie .. a Ciebie interesuje dobowe .. np masz 1,5 pasywnego.. 1,8 kW obciążenia.. na dobę potrzebujesz 43,2 kWh energii .. przy -20.. przez pół jeśli jest 0st.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Emek81 13.01.2017 13:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2017 Ok zostawmy liczenie, co z moimi pytaniami? Czy to zestawienie jest logiczne czy zmienił byś coś ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts