Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Faceci a kolory .... Kuchnia idealna

Negro

Recommended Posts

Witam mam nie skomplikowane pytanie dla pań lecz nie do rozwiązania dla facetów :D

KOLORY :D

jakie zestawienie kolorów frontów górnych dolnych i blatów ?? było by w kuchni idealnej :)

Ja usłyszałem zestawienie szarego dębu fornir połysk na dole, kremowy wpadający w różowy akryl na górze i blat ni to czarno-rudy ni to czarny nakrapiany z faktura nie umiem opisać za bardzo :D wzorników milion ale jak się to robi żeby całość się nie gryzła ??

jest to kuchnia połączona z jadalnia gdzie meble jadalniane są hmmm drewniane brąz palisander albo burgund jakoś tak :D nie znam się na kolorach :D podsłuchałem to powtarzam :D

Dzięki z Góry (Jasnej) za podpowiedzi :D

Kompletnie tego nie widzę...

Zwykle, jak kuchnia jest otwarta na pokój to dobiera się zbliżoną kolorystykę drewna w obu pomieszczeniach.

A palisander dobrze wygląda z czernią.

http://www.studioprojektowaniawnetrz.pl/wp-content/uploads/2011/01/kuchnia-palisander-3.jpg

ale może tez być biały:

http://www.kuchniepro.pl/wp-content/uploads/2015/10/meble-legnica1.jpg

A ten szary dąb to miała być sonoma?

Pewnie blat to granit Star Galaxy - on jest taki czarny w ciapki

Tutaj nie szary, ale bielony dąb z czernią:

http://1.bp.blogspot.com/-WMAIdIvLilA/VhQfyX5Zr0I/AAAAAAAAIaY/rnReSwi9iX0/s1600/3f7dae4296f3b4720c2f27c15d927fff.jpg

Edytowane przez Elfir

Dzieki za podpowiedzi :)

hmm Moze to nie palisander jak patrze na wasze zdjecia :) moze lepiej wkleje zdjecia :)

15871110_338933806505030_839095136_n.jpg

15878797_338933936505017_853829259_n.jpg

kuchnia nie za duża

15878693_338915063173571_740691382_n.jpg

a ten opis wczesniejszy propozycji poprawiam :) moze tak bedzie łatwiej to ogarnąć :D ja nie ogarniam :D

dol szary matowy dab albo połmat z fornitu, blat czarny chroipowaty oxide a gora lekko rozowawa biel :D

Masz dość tradycyjnie urządzone wnętrza (kominek nawet rustykalny, można powiedzieć), w ciepłych kolorach, wiec skąd pomysł na szary dąb, który jest chłodny i raczej pasuje do wnętrz nowoczesnych?

Te meble to seria Federica z Jysk? To jest akacja bejcowana na ciemno.

Edytowane przez Elfir

Biały (odcień bieli to już kwestia indywidualna) w tym kierunku stylu:

http://img.shmbk.pl/rimgsph/3365_6f5a1e06-0694-4753-ba34-17f2f2f438f0_max_900_1200_-kuchnia-styl-rustykalny.jpg

Albo dąb, ale bejcowany na taki ciemny kolor, jak meble w salonie. Z tym, że kolor szafek górnych zależałby od układu kuchni.

http://archimania.pl/images/ideabook/thumbs/Okap-kuchenny-przyscienny-czarny-Globalo-Nomina-60-Black-wizualizacja-3_1482846101_316x210.jpg

z21152154IF.jpg

Tak to frederica z Juska :) lubie drewno a za te pieniadze nic lepszego nie znajde :)

Takie jak ostatnie podesłałes wiem ze pasują do kompletu ale chciałbym jakos uciec od monotonnosci salonu i jadalni ... :)

myslałem ze dało by sie zestawic jakos kolory zeby pasowały do jadalni ale nie były w tym klimacie.

chyba ta pierwsza propozycja mi sie podoba - tylko to mała kuchnia i mało w niej swiatła i dlatego myslalem o jasnych kolorach (stad pomysł na chłodne kolory)

Wpadliśmy na pomysł dolnych frontów w półmacie z fornirem modyfikowanym z palisandrem: czerwonym , ewentualnie brązowym. Oba zdjęcia poniżej.palisander-1103f.jpgpalisander-salvador.jpg

a górne fronty z kolorze 0104 bianco rosato 105.jpg

Nie możemy dobrać blatu innego poza czarnym chropowatym matowym. Nie wiem czy dobierając palisander nie idziemy w złą stronę, bo już podłoga go przypomina : zdjęcia poniżej. Chcemy jednak zachowac motyw drewna w domu co będzie współgrało z resztą. Po sprawdzeniu cen jednak na kuchnie w stylu rustykalnym nas nie stać , mimo że pasowałaby najbardziej.

• 3 weeks później...

Wybór materiałów wykończeniowych kuchni zależy od wybranego stylu. Kuchnia nowoczesna będzie kontrastowała z salonową częścią wnętrza, ale to wcale nie musi wyglądać źle. Wystarczy look salonu nieco odświeżyć nowoczesnymi dodatkami (roleta zamiast firan, chromowana lampa nad stołem, designerska dekoracja na kominku itp.) i kolorystyką (biele, szarości, grafity, czerń). Do takiej -nowoczesnej- kuchni lepiej pasują lakierowane na wysoki połysk fronty, czarne konglomeratowe, kamienne lub metalowe blaty, sprzęt ze stali nierdzewnej i fronty z drewna o wyrazistym usłojeniu (tutaj lepiej pasowałby palisander czerwony). Góra lepiej aby była czysto biała, kolor ścian biały lub szary.Chcąc zachować stylistykę kuchni zgodną z salonem (klasyczną) , lepiej myśleć o zabudowie kuchni w stylu tradycyjnym.W takiej kuchni lepiej będą wyglądały fronty ujednolicone (góra i dół) drewniane lub lakierowane, matowe ze stylowymi uchwytami. W takim stylu lepiej prezentować się będzie kolor frontów, bianco rosato (lub inny złamany lub kremowy), a kolory mogą wtedy podkreślać przytulną atmosferę (beże, pastele, złamane biele).

Pozdrawiam serdecznie,

E-rzecznik FFiL Śnieżka

Mi też podobałaby się biała kuchnia, ewentualnie część zabudowy w kolorze ciemnego drewna, który wybraliście (ta część, której nie widać od strony salonu), czarny blat. Nie mieszałabym dwóch kolorów drewna - mam w kuchni wyspę w kolorze szarego dębu i moim zdanie nie współgrałoby to z meblami, które macie.

Jeśli nie stylizowane fronty, to może wystarczą same uchwyty pasujące do stylu salonu? Tam jest bardzo klimatycznie, szkoda byłoby to zepsuć ;)

Poniżej biała kuchnia z prostymi frontami w sąsiedztwie tradycyjnego salonu.

kuch.jpgwystroj-kuchni2.jpg

Kompletnie tego nie widzę...

Zwykle, jak kuchnia jest otwarta na pokój to dobiera się zbliżoną kolorystykę drewna w obu pomieszczeniach.

A palisander dobrze wygląda z czernią.

http://www.studioprojektowaniawnetrz.pl/wp-content/uploads/2011/01/kuchnia-palisander-3.jpg

W takim "czymś", to ja bym wytrzymał rok - góra dwa lata... A potem bym zwariował! :bash:

To jest tak pretensjonalne, tak kiczowate, że aż oczy bolą od samego patrzenia :eek:

W takim "czymś", to ja bym wytrzymał rok - góra dwa lata... A potem bym zwariował! :bash:

To jest tak pretensjonalne, tak kiczowate, że aż oczy bolą od samego patrzenia :eek:

A mnie oczy bolą od czytania takich debilnych komentarzy. Może akurat to na zdjęciu jest ładne a twoja kuchnia i całe wnętrze to goowno...

A mnie oczy bolą od czytania takich debilnych komentarzy. Może akurat to na zdjęciu jest ładne a twoja kuchnia i całe wnętrze to goowno...

Już spokojnie, nie denerwuj się tak - post pisany o godz. 3-ciej nad ranem wskazuje, że chyba byłeś w stanie wskazującym , albo zmęczony tym całym swoim życiem...

Oceniłem tylko tę jedną wizualizację krytycznie, nie w stosunku do konkretnej osoby na forum, tylko do tego "wizuizolatora" który dorwał się do programu i popełnił tę grafikę.

Także tableteczki na uspokojenie proponuję...niesforny Michaś..