eryk77 05.01.2017 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2017 W projekcie mam tak: 1. Grunt rodzimy2.Piasek3.Folia PE4.Styropian ekstrudowany 8cm5.Folia PE6.Beton 15cm7. 2x Folia PE8. Styropian 12cm9.Folia PE10.Wylewka 5cm12.Posadzka 2cm Tak czytam i czytam i nigdzie nie mogę znaleźć info, że pod chudziaka daje się styro. Większość ma piasek, chudziak i dopiero folię itd. Styro XPS tani nie jest i tak się zastanawiam czy jest sens go tam pakować. Pewnie pełni jakąś rolę przeciwwilgociową? Chciałbym pod posadzką mieć 15cm styro, tylko jak to ułożyć? Myślałem, żeby zamiast XPS 8cm dać zwykły 5cm a w drugiej warstwie 10cm. Ale zwykły styro chyba pod chudziakiem to bez sensu jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin34_Śl 05.01.2017 16:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2017 pod chudziaka jak coś to tylko XPS. Tak jak piszesz większość osób nic nie daje pod chudziaka, tylko piasek.Ja robiłem płytę fundementową to tam daje się styropian pod płytę zapewniając ciągłosć izolacji.Folia pod XPS niepotzrebna wg Mnie.WYlewka 5 cm - trochę mało. Anhydryt ma min 5,5 cm (3,5 cm nad podłogówką)Pamietaj, że zwiększając grubość wartsw zmniejsza się wysokość pomieszczeń, musisz ustalić odpowiednie otwory pod drzwi itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 05.01.2017 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2017 Też miałem taką "kanapkę" w projekcie.http://forum.muratordom.pl/showthread.php?333486-We%C5%82na-chudziak-we%C5%82na-jaki-sens-takiej-kanapki Nie udało mi się znaleźć sensu w tym. Będzie 20cm EPS na chudziaku wylanym na zagęszczonym pisku. Pomiędzy chudziakiem a EPS papa termozgrzewalna.Jak zrobisz tak, jak piszesz, to więcej ciepła przejdzie do chudziaka (bo będzie on 2x słabiej izolowany od podłogówki, niż przy opcji całości izolacji na chudziaku) a z chudziaka przejdzie do fundamentu i dalej poza dom. Robisz linie Maginota z XPS pod chudziakiem zostawiając mostek przez ścianę fundamentową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SO-JER 05.01.2017 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2017 1.grunt2.folia3.chudziak4.papa i folia lub sama folia5.styropian6.wylewka z mixokreta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ifarrg 05.01.2017 22:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2017 Tylko jeśli folia na chudziaka, to niebadziew niecertyfikowany, tzw budowlana, bo toto się w ogóle nie nadaje. Kiedyś kupiłem 200m2 folii, bo jakoś za mało policzyłem, że starczy tyle. Folia w jednej rolce, 6x5, nie mogłem francy unieść na ramieniu, wbijała w podłogę dosłownie. No ale brakło. Zadzwoniłem do paru składów, w jednym (jak twierdzili) mają certfikowane 0,3 w moim rozmiarze. Pojechałem, wrzucili do auta, zapłaciłem... Gdy wyjąłem z samochodu, to już mi się nie podobało, bo mogłem tym rzucać na odległość, takie było lekkie. Nalepka była pod folią ochronną. Otwieram, a tam 0,3 ale PE, zwykła folia, cienizna i badziew. Oddałem, zamówiłem jeszcze raz z neta, ze sklepu folnet . Dałem za to z przesyłką o 50 zeta drożej, a folia 2x lepsza i 2x wiecej. U siebie kładłem 2 warstwy 0,3 na chudziak , uprzednio wyrównany tam gdzie trzeba i poszlifowane kamienie, odkurzony z piachu. Robiłem sam, piachu nie nosiłem, nic sie nie przecielo, ale folia porządna. I jesli tradycyjne ławy, a nie płyta, to piasek, chudziak, 2x folia albo papa, styro, folia (ta moze byc juz badziewniejsza) i wylewka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts