Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Warstwy posadzki w garażu, a warstwy w części mieszkalnej - różnica wysokości

bojka777

Recommended Posts

W części mieszkalnej domu mam następujące warstwy wykończeniowe:

przekroj przez ławę wewnętrzną.jpg

Zastanawiam się czy robić takie same w garażu. W garażu również chcę mieć ogrzewanie podłogowe. Garaż jest niżej położony. Nie bardzo wiem, jak zrobić hydroizolację na tym uskoku i do jakiej wysokości zrobić bloczki betonowe, a od jakiej wysokości zrobić bloczki Silka. Chciałbym uniknąć mostków cieplnych. Zdjęcie poniżej:

przekroj przez ławę uskok.jpg

i widok 3d:

widok_3d_posadzki.jpg

Prosiłbym o wskazówki.

Tez mam garaż poniżej poziomu domu. Z tego co pamiętam chodzi o to, aby spaliny z garażu nie dostawały się do domu.

Natomiast jeśli chodzi o resztę to, nie mam garażu ogrzewanego. Jest izolacja pionowa ale poziomej już nie ma. Na piasku ułożona jest normalna kostka brukowa.

Tez mam garaż poniżej poziomu domu. Z tego co pamiętam chodzi o to, aby spaliny z garażu nie dostawały się do domu.

Natomiast jeśli chodzi o resztę to, nie mam garażu ogrzewanego. Jest izolacja pionowa ale poziomej już nie ma. Na piasku ułożona jest normalna kostka brukowa.

Zrobiłem identycznie. Żadnej izolacji poziomej (tylko przeciwwilgociowa w ścianach), tylko na ścianach garażu styropian, garaż wolnostojący. Jako podłoga garażu kostka brukowa, co wjedzie na kołach to się wchłania w podłogę. Wystarczy tylko od czasu do czasu pozamiatać, to jest garaż, nie musi tam być czystości kuchennej czy łazienkowej. Garaż funkcjonuje czwarty rok, nawet zimą powyżej 0oC i żadnych problemów.