Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Duże wahania temperatury podłogówki - zła instalacja?

Sidi

Recommended Posts

Witam.

Nie jestem mistrzem painta więc spróbuje opisać instalację słowami. W domu około 160m.kw. jest położone tylko ogrzewanie podłogowe. W łazienkach są grzejniki ale zasilane razem z CWU. Z kotła (ekogroszek) idzie gorąca woda do zaworu trójdrożnego - i na każdej wychodzącej nitce z tego zaworu są pompy. Jedna do podłogówki, druga do grzania CWU. Obie te pompy konkurują o gorącą wodę z kotła i to doprowadza do dużych wahań temperatury wody jaka idzie w podłogówke.

Ręczne wysterowanie zaworu trójdrożnego jest właściwie niewykonalne i odbywa się metodą prób i błędów. Masakra.

Jeśli obie pompy działają i ustalę zaworem temperaturę powiedzmy 40st. na podłogę, to oczywiście gdy wyłączy się pompa CWU, druga pompa zasysa więcej gorącej wody (bo nic z nią nie konkuruje) i puszcza 50-60st w podłogę. Gdy zrobię odwrotnie - t.j. ustalę temp 40 st. przy wyłączonej pompie CWU, to gdy ta się włączy "zabiera" gorącą wodę i na podłogę idzie 25st.C. Do tego każda zmiana biegu pompy powoduje rozregulowanie temperatur i zabawę z zaworem trójdrożnym.

W ogóle regulacja samego zaworu to zadanie dla zegarmistrza - przekręcanie zaworu odbywa się dosłownie o mikrometry (!) - otwarcie zaworu o 1mm powoduje wrzątek na podłogę, przykręcenie o 1mm brak w ogóle ciepłej wody.

Zawór ma 10 kresek na podziałce i na chłopski rozum powinno być tak, że odkręcając zawór stopniowo wpuszczam coraz cieplejsza wodę na podłogę powiedzmy: 1-20st., 2-23st, 3-26st itd. ... aż do 10-60st.

U mnie wygląda to tak: 1-20st. 2-20st, 3-20st, 4-20st .... 6-20st, 7-50st, 8-60st, 9-60st, 10-60st. Pomiędzy 6 a 7 muszę przekręcać zawór o mikrometry aby uzyskać coś pomiędzy 20 a 50 stopni.

Dzięki tej instalacji mam już dwie pęknięte płytki na podłodze. Co radzicie? Co jest zrobione źle? Czy jakaś automatyka by tu pomogła? Bo mam dość zabawy z tym zaworem.

Pozdrawiam.

Taki zestaw ogarnia cały dom ...

http://allegro.pl/zawor-4-d-1-afriso-arv484-silownik-tech-st-431n-i5091174845.html?reco_id=dfdcf661-d449-11e6-8ddf-56847afe9799&ars_rule_id=201

Kocioł robi swoje 60* a pilnowaniem temperatury w całym domu zajmuje się sterownik pogodowy z siłownikiem na zaworze 4D ...

Czyli zawór czterodrożny? I termostat? Opisz proszę tę instalację. U mnie jest jedna pompa i dwa rozdzielacze - jeden na parterze, a drugi na piętrze.

W tej instalacji z fotografii jest dwa rozdzielacze ( razem 18 sekcji...) I wszystko napędza tylko ta jedna pompką przy zaworze ...

Do CWU jest oddzielna pompka sterowana ze sterownika kotła tak samo jak główna pompa od CO ...

Co radzicie? Co jest zrobione źle? Czy jakaś automatyka by tu pomogła? Bo mam dość zabawy z tym zaworem.

Zespół mieszający do podłogówki który zadba i o to, żeby był w podłogówce odpowiedni przepływ, ale też mieszając gorącą wodę z zasilania z zimną z powrotu zapewni odpowiednią temperaturę.

60f6080e1b6797a2379a56d65cdebdec.jpg

Zespół mieszający do podłogówki który zadba i o to, żeby był w podłogówce odpowiedni przepływ, ale też mieszając gorącą wodę z zasilania z zimną z powrotu zapewni odpowiednią temperaturę.

[ATTACH=CONFIG]377820[/ATTACH]

A po co ...?

Masz na tym moim zdjęciu gdzieś układ mieszający na rozdzielaczu ...?

Edytowane przez jasiek71

A po co ...?

Żeby w posadzkę nie szła temperatura, jaka wyszła z kotła. I żeby przepływ pozwolił równomiernie ogrzać całą podłogę.

Masz na tym zdjęciu gdzieś układ mieszający na rozdzielaczu ...?

Chodzi Ci o 1, która pilnuje temperatury wody na wejściu do pompy?

Żeby w posadzkę nie szła temperatura, jaka wyszła z kotła. I żeby przepływ pozwolił równomiernie ogrzać całą podłogę.

Chodzi Ci o 1, która pilnuje temperatury wody na wejściu do pompy?

Chodzi o moje zdjęcie ...

Centralny układ mieszający ze sterowaniem pogodowym sam pilnuje temperatury jaka zasila ogrzewanie podłogowe i koryguje ją na bieżąco tak aby w całym domu była cały czas stabilna temperatura niezależnie od warunków zewnętrznych...

@jasiek71 - ten sterownik i siłownik napisali, że działa też z zaworem trójdrożnym ale z tym moim to sobie raczej nie poradzi, skoro trzeba skręcać go z dokładnością 0.01mm. To chyba nie będzie skomplikowana wymiana tego zaworu na czterodrożny? To zaatakuję hydraulika, żeby mi to zainstalował. Dzieki za porady.

@jasiek71 - ten sterownik i siłownik napisali, że działa też z zaworem trójdrożnym ale z tym moim to sobie raczej nie poradzi, skoro trzeba skręcać go z dokładnością 0.01mm. To chyba nie będzie skomplikowana wymiana tego zaworu na czterodrożny? To zaatakuję hydraulika, żeby mi to zainstalował. Dzieki za porady.

Zainstaluj czterodrożny to będzie ochrona przed zbyt chłodnym powrotem na kocioł ...:yes:

A to ciekawe, bo to zdjęcie urządzenia, które na Twoim schemacie obskakuje urządzonka opisane numerkiem 13 i 14.

Za to Twój obrazek nie jest do podłogówki.

Już ci gdzieś napisałem że moja kilkunastoletnia praktyka jest za "cienka" do twoich teorii ...;)

A jak by na tym MOIM rysunku poglądowym była narysowana " wężowniczka" zamiast "kaloryferka" to by był do podłogówki ...?;)