michal_beny 06.01.2017 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2017 Witam wszystkich.Temat usuwania humusu pod budowę był już poruszany, jednak nie znalazłem odpowiedzi na pytanie które mnie męczy.Mianowicie na wiosnę ruszam z budową i normalnie zacząłbym od zdjęcia warstwy humusu, jednak u mnie jest trochę inaczej:Rok temu (tzn w 2015) czyściłem działkę z krzaków i korzeni praktycznie zrywając z całej powierzchni ok 10-20 cm podłoża z karpami traw itp które posłużyły do zasypania starego stawu, następnie w tym roku (tzn w 2016) nawiozłem 35 wywrotek ziemi i działkę podniosłem o 40 cm. Obecnie jest wyrównana przez koparkę i przebronowana przez sąsiada przez co wygląda jak pole uprawne przed zasianiem. W rozmowie z dwoma niezależnymi murarzami powiedzieli mi że takiej ziemi nie trzeba zrywać. Jedynie po postawieniu bloczków dosypać żółtego piachu zagęścić i gotowe. Czy tak można? Czy to prawidłowo? Czy może powinienem zerwać tyle, aby widać było żółty/biały piasek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 06.01.2017 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2017 co nawiozłeś?Jak ziemię z wierzchnich warstw jakiegoś pola, to w niej jest próchnica i trzeba zdjąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_beny 07.01.2017 12:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2017 Ziemia mieszana z pobliskiej budowy drogi. Raczej taka na ktorej trawa, chwasty itd urosnie bez problemu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 07.01.2017 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2017 no to próchniczna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_beny 07.01.2017 21:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2017 Ok dzieki. Terz tak myslalem ale wolalem sie upewnic. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_beny 07.01.2017 21:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2017 Też oczywiscie z bledem (autokorekta jakas) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts