Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

HST vs PSK vs "zwykłe" balkonowe

Recommended Posts

Po długich bataliach i dumaniach producenta okien już wybraliśmy.

Teraz został nam wybór rodzaju okna balkonowego.

Okno ma mieć wymiar 3x2,4 m

No i mamy dylemat co wziąć.

HST - najlepsze z tej trójki , najlepiej "chodzące , jednocześnie najdroższe , będzie od strony ogrodu i brak progu może stwarzać jakieś tam kłopoty w użytkowaniu ( wlatujące liście itp ).

PSK - cenowo pośrodku , jakoś nie mam przekonania do obsługi w dłuższym okresie czasu ( jak to mówi znajomy - dosyć "pieściate" )

"Zwykłe" balkonowe - najtańsze z całej trójki , jakby nie patrzeć mające najbardziej sprawdzone rozwiązania ( trochę większe okno ) , mające próg czyli mniej bałaganu w środku , z kolei zabierające miejsce w środku.

Co wybrać?

Jakieś rady obecnych użytkowników.

Mam HST.

Jest piękne i efektowne. Jest nowoczesne w wyglądzie.

Problem liści mnie rozbawił :D

Ale nie wiem czy gdybym drugi raz budowała mając fundusze "na styk" zdecydowałabym się w ogóle na okna przesuwne.

Prawda jest taka, że latem takie wielkie okno jest zamknięte, bo muchy wlatują. A moskitiera na takie wielkie przeszklenie nie wygląda dobrze.

Otwieram je o wiele rzadziej niż zwykłe drzwi balkonowe przy kuchni (które mają moskitierę).

Więc jest to tylko kwestia estetyki - w moim przypadku.

Edytowane przez Elfir

Przy oknach przesuwnych masz tylko jedno skrzydło "mobilne" więc w sumie tylko połowa, a przy zwykłych balkonowych ze słupkiem ruchomym można otworzyć na całą szerokość i wnieść do domu duże rzeczy. Owszem skrzydła zajmują miejsce ale jak masz duży salon to niekoniecznie musi to przeszkadzać. Okno HST może mieć problemy z prowadnicami ze względu na to że dostaje się tam brud, kurz, piasek, bo progu nie ma i osoby wchodzące będą po prostu stawały na prowadnicach trzepiąc z butów prosto do środka. Ja też na początku takie sobie zaprojektowałem i umieściłem ale jak zobaczyłem cenę to po prostu uznałem że nie ma to sensu (prawie 3 razy droższe). Będę miał zwykłe balkonowe, rozwierno-uchylne na jednej połówce z moskitierą a druga rozwierna będzie wolna tak aby można było swobodnie wchodzić, no i słupek ruchomy.

A jak wygląda sprawa z uchylaniem takiego przesuwnego HST ? W zwykłym balkonowym można sobie uchylić połówkę i zablokować. Wtedy od dołu praktycznie nie ma dostępu a kąt zwiększa się ku górze. Takie okno jest w miarę bezpieczne dla dzieci bo nie wyjdą samodzielnie np na taras no i można chyba zostawić je w takiej pozycji nawet jak nie ma nas w domu, albo na noc. A z przesuwnym niby producenci mają jakieś wietrzenie ale w takiej zablokowanej pozycji szczelina jest bardzo mała, chcąc otworzyć go więcej to wtedy szczelina powiększa się po całości i żeby była porównywalna do takiego uchylnego okna to myślę że dzieciak by się zmieścił. No i zwierzaki domowe czyli kot, pies mogą wychodzić, albo co gorsza wchodzić, tzn domowe to chyba nic strasznego gorzej jak wlezie jakiś "dziki" zwierz ;)

Jeśli okno PSK to takie, które odchyla się, a później odsuwa, to omijaj szerokim łukiem. Ma takie okno znajomy i właściwie tylko korzysta z funkcji uchylania. Przy otwieraniu i zamykaniu należy zachować szczególną ostrożność bo się telepie. W mojej ocenie, HST, albo balkonowe. I patrz post Elfir. Napisała samą kwintesencję.:)

Pozdrawiam

Cezary

Przy oknach przesuwnych masz tylko jedno skrzydło "mobilne" więc w sumie tylko połowa, a przy zwykłych balkonowych ze słupkiem ruchomym można otworzyć na ca

łą szerokość i wnieść do domu duże rzeczy. Owszem skrzydła zajmują miejsce ale jak masz duży salon to niekoniecznie musi to przeszkadzać. Okno HST może mieć problemy z prowadnicami ze względu na to że dostaje się tam brud, kurz, piasek, bo progu nie ma i osoby wchodzące będą po prostu stawały na prowadnicach trzepiąc z butów prosto do środka. Ja też na początku takie sobie zaprojektowałem i umieściłem ale jak zobaczyłem cenę to po prostu uznałem że nie ma to sensu (prawie 3 razy droższe). Będę miał zwykłe balkonowe, rozwierno-uchylne na jednej połówce z moskitierą a druga rozwierna będzie wolna tak aby można było swobodnie wchodzić, no i słupek ruchomy.

Masz problemy z prowadnicą w HS-ie?

Masz problemy z prowadnicą w HS-ie?

Chyba na sile udowadnianie sobie podjetej decyzji.

W trakcie normalnego użytkowania z progiem nic sie nie dzieje.

Wnetrze brudzi sie w kazdym rozwiazaniu czy jest prog czy go nie ma

Wnoszenie duzych rzeczy tez tlumaczenie na sile bo ograniczeniem i tak sa drzwi wewnetrzne a wszystkie sprzety projektowane tak by można je bylo wniesc przez drzwi 80

Chyba na sile udowadnianie sobie podjetej decyzji.

W trakcie normalnego użytkowania z progiem nic sie nie dzieje.

Wnetrze brudzi sie w kazdym rozwiazaniu czy jest prog czy go nie ma

Wnoszenie duzych rzeczy tez tlumaczenie na sile bo ograniczeniem i tak sa drzwi wewnetrzne a wszystkie sprzety projektowane tak by można je bylo wniesc przez drzwi 80

Zapytałem dlatego, że mam HS-a szerokości 3 m i problemów nie ma. To są przesuwki, w których nie ma się co zepsuć z tym, że najdroższe.

Czasem ograniczeniem nie są drzwi a łamane korytarze, hall, wiatrołapy wtedy ciężko wnieść cokolwiek np lodówkę, pralkę, kanapę, jakiś narożnik do salonu, jak się ma parterówkę to w sumie większość tych sprzętów można wnieść tarasem prosto do salonu albo kuchni.

Nie wiem jak u Was ale ja nie wyobrazam sobie wlazenia z blotem do salonu :) to jest wyjscie na taras , w kapciach a nie w gumakach :) przerabialem temat u siebie , bawilem sie psk i hst. Wybor padl na hst ze wzgledu na mniejszy problem z zamykaniem, przypuszczalnie mniejsza awaryjnosc no i na wyglad.

Czasem ograniczeniem nie są drzwi a łamane korytarze, hall, wiatrołapy wtedy ciężko wnieść cokolwiek np lodówkę, pralkę, kanapę, jakiś narożnik do salonu, jak się ma parterówkę to w sumie większość tych sprzętów można wnieść tarasem prosto do salonu albo kuchni

.

Nooo, moźna wnieść przez tarasowe, szczególnie "zwykłe".