Bruciu 08.01.2017 15:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2017 Witam, Jak w tytule, mam problem z C.W.U. po jakiś 2-3 tygodniach od napełnienia zbiornika woda zaczyna śmierdzieć jajkiem. Zjawisko występuje tylko na ciepłej wodzie. Robiłem badania zimnej wody, ale wszystkie wartości były w normie. Było dużo siarczków, ale mimo wszystko w normie. Woda jest ze studni wierconej na 30 metrów. Zauważyłem że woda po przegotowaniu przez jakieś 4-5 minut przestaje śmierdzieć. Dodatkowo po przepuszczeniu śmierdzącą wodę przez Britę, woda przestaje śmierdzieć. Z nadzieją zamontowałem filtr węglowy na wejściu zimnej wody do zbiornika C.W.U ale to nie pomogło. Myślałem też że to problem z anodą, ale po jej wyciągnięciu nic się nie zmieniło. Wszyscy spece rozkładają ręce albo proponują, inne rozwiązania nie gwarantując rozwiązania problemu takie jak:-założenie anody tytanowej (nie wiem jak miałoby to pomóc)-wymiana zbiornika na mniejszy żeby wodą nadążała się całkowicie wymieniać, zanim się zaśmierdnie (obecny zbiornik 300l na 4 osobową rodzinę) Czy miał ktoś może podobny problem, albo ma jakąś wiedzę co może rozwiązać ten uciążliwy problem? Z góry dziękuje za pomoc! pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 08.01.2017 16:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2017 a odkażasz co jakiś czas zbiornik przeciwko Legionelli? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 08.01.2017 16:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2017 Jaką temperaturę CWU utrzymujesz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayek 08.01.2017 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2017 Znajomy miał podobny problem i pomogło zastosowanie stacji uzdatniającej wodę. Smród jajka do siarkowodór, sam piszesz że masz dużo związków siarki. Pozbądź się siarczków a smrodu nie będzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerad85 23.03.2018 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2018 Mam ten sam problem ze "śmierdzącą wodą". Potwierdziłem u producenta, że mój zbiornik ma nieszczęsną anodę magnezową i najpewniej w reakcji z wodą wydziela się siarkowodór. Teraz pytanie, co zrobić z tym tematem? Czy mogę reklamować urządzenie lub żądać warunków, jakie powinna spełnić woda, aby urządzenie działało poprawnie?Dlaczego ja mam płacić za instalowanie urządzeń, które umożliwią poprawną pracę urządzenia?! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuuube 24.03.2018 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2018 (edytowane) Mam również anodę magnezową i nie mam problemów z zapachami , ale ... to ważne, mam zbiornik multiwalentny , czyli zbiornik Cwu jest w zbiorniku CO gdzie okresowo dostarczana jest woda z kotła o temp nawet 80* po wymieszaniu się z tą w zbiorniku temp spada , ale raczej nigdy poniżej 50 stopni.w połowie bufora - czyli na dole zbiornika Cwu - w górnej partii zbiornika jest pewnie powyżej 60* Jest to tyle istotne , że prawdopodobnie macie zbiorniki Cwu jako osobne zbiorniki z temperatura 45* (nigdy nie przekraczającą 50*), co daje pole do popisu rozwoju różnych świństw w tej wodzie (procesy gnilne , rozwój bakterii )i w takim wypadku jak wasz należy co jakiś czas wygrzać wodę do ponad 70* lub wyżej by się tego pozbyć .powodem może , też być zbyt mały rozbiór wody - przewymiarowane zbiorniki. Autor pisze sam , że po przegotowaniu woda przestaje śmierdzieć... Edytowane 24 Marca 2018 przez cuuube Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerad85 24.03.2018 15:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2018 Poczytaj, że to chodzi o reakcję chemiczną i siarkowodór a nie żadne świństwo. Tym bardziej, że woda z wodociągów i niemal nowy zbiornik (zintegrowany w pompie ciepła). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 24.03.2018 15:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2018 Poczytaj, że to chodzi o reakcję chemiczną i siarkowodór a nie żadne świństwo. Tym bardziej, że woda z wodociągów i niemal nowy zbiornik (zintegrowany w pompie ciepła). Oj tam zaraz śmierdząca, a gdzie się podział przedświąteczny nastrój ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuuube 24.03.2018 16:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2018 Poczytaj, że to chodzi o reakcję chemiczną i siarkowodór a nie żadne świństwo. Tym bardziej, że woda z wodociągów i niemal nowy zbiornik (zintegrowany w pompie ciepła). "Sposób na śmierdzącą wodę… Problem oczywiście można zminimalizowować albo wyeliminować całkowicie na kilka sposobów. Najskuteczniejszym z nich jest zastosowanie anody tzw. prądowej , czyli tytanowej. Zastosowanie takiej anody powoduje, że proces wytwarzania siarkowodoru w wodzie zostaje zatrzymany i nieprzyjemny zapach znika. Jest to rozwiązanie najprostsze, ale najdroższe, taka bowiem anoda rzadko kosztuje poniżej 400 zł. Dodatkowo wymaga też stałego podłączenia do prądu elektrycznego, co generuje dodatkowe, aczkolwiek niewielkie koszty. W przypadkach małych ogrzewaczy elektrycznych koszt anody tytanowej często przekracza wartość ogrzewacza. Jednak istnieją jeszcze inne bardziej ekonomiczne sposoby zminimalizowania nieprzyjemnego zapachu wody. Najtańszym sposobem jest okresowe zwiększanie temperatury wody do około 75oC. Praktyka wykazuje, że często taki zabieg pomaga. Problem można rozwiązać również poprzez okresowe płukanie zbiornika i wymianę anody magnezowej co kilka miesięcy." Cytat z http://instalreporter.pl/ogolna/problem-nieprzyjemnego-zapachu-wody-w-podgrzewaczach-c-w-u/ Wpisz w wujka google jak nie wierzysz "bakterie beztlenowe w Cwu " lub "woda z CWU śmierdzi" lub podobne i to Ty poczytaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuuube 24.03.2018 16:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2018 Tym bardziej jak piszesz , że masz pompę ciepła , czyli tam temperatura Cwu jest niska , więc rozwiązanie to grzałka w zbiornik i okresowe przegrzewanie . Jeśli wolisz to kup anodę tytanową lub wymieniaj magnezową co kilka miesięcy , kto bogatemu zabroni . Ja używam Cwu w sposób opisany wyżej od 2011r i nic mi nie śmierdzi, anodę wymieniałem raz i przymierzam się do drugiej wymiany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerad85 24.03.2018 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2018 " Najtańszym sposobem jest okresowe zwiększanie temperatury wody do około 75oC. Praktyka wykazuje, że często taki zabieg pomaga. Problem można rozwiązać również poprzez okresowe płukanie zbiornika i wymianę anody magnezowej co kilka miesięcy." Cytat z http://instalreporter.pl/ogolna/problem-nieprzyjemnego-zapachu-wody-w-podgrzewaczach-c-w-u/ Wpisz w wujka google jak nie wierzysz "bakterie beztlenowe w Cwu " lub "woda z CWU śmierdzi" lub podobne i to Ty poczytaj U mnie akurat takie podgrzewanie powoduje nasilenie objawów Czyli co proponujesz w tym wypadku?! Oczywiście wiem o tych bakteriach. W moim wypadku akurat niemal od nowości jest z tym problem, więc wątpię w bakterie, co więcej producent pompy po konsultacji z technikiem powiedział, że pomoże wymiana anody. Moje pytanie jest jednak takie, dlaczego to ja klient, mam ingerować w urządzenie (za jakieś 28 k zł) narażając się na utratę gwarancji. Czy problemu nie powinien wyeliminować producent na swój koszt? Problem nie jest zbyt powszechny, moim zdaniem dużo zależy od wody. U mnie w mieście jest dosyć twarda aczkolwiek bardzo dobra (ozonowana a nie chlorowana). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 24.03.2018 22:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2018 na coś takiego jak pismo z reklamacją rozumiem już wpadłeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuuube 24.03.2018 22:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2018 (edytowane) nie jestem specem w tej dziedzinie jak długo podgrzewasz i do jakiej temperatury , jak duży jest zbiornik ? gdzieś czytałem o podniesieniu temp na 72h , u mnie w opisanych warunkach cwu pracuje w zasadzie cały czas , nawet latem choć wtedy zdarza się że dolny zakres temp spada do 30 stopni w baniaku dlaczego Ty jako klient ? hmmm , bo klient jest dobry dopóki nie zapłaci i nie wyjdzie ze sklepu . z innej strony patrząc to standartowo dają magnezową więc dlaczego mieliby dopłacać do interesu , jednak z drugiej powinno ich interseować by klient był zadowolony i może zaproponować jakąś partycypację w kosztach ja np mam wodę kiepską tzn wg badań jest pośrodku normy , nawet zrobiłem wybiórcze badanie na swój koszt by zweryfikować jakość i wszystko wyszło ok, a filtr wstępny mam do wymiany po tygodniu maks dwóch Jest już wątek o tym , ale nic mądrego nie wydumali http://forum.muratordom.pl/showthread.php?200640-%C5%9Amierdzaca-ciep%C5%82a-woda Edytowane 24 Marca 2018 przez cuuube Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuuube 24.03.2018 22:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2018 na coś takiego jak pismo z reklamacją rozumiem już wpadłeś? Reklamację czego śmierdzącej wody ? Powiedzą , że oni mu jej nie sprzedają i wina leży po stronie jej jakości lub źle wykonanej instalacji . Powiedzą też , że nikt nie zgłasza problemów tego typu i oni nic nie zrobią w tym kierunku bo to nie wina sprzętu . Pytam się jak im udowodni , że jednak to wina sprzętu ? Musiałby znaleźć kilka osób z tym samym problemem na tym samym modelu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerad85 25.03.2018 05:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2018 Akurat mam badania tej wody i nikt na osiedlu nie ma takiego problemu (tzn. kilka osób, które spytałem). A przez telefon już sami potwierdzili, że chodzi o anodę Czy takie nagranie rozmowy nie wystarczy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuuube 25.03.2018 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2018 cytat z innego wątku( http://forum.muratordom.pl/showthread.php?339562-Jaki-bojler-do-pompy-ciepła&p=7505250&viewfull=1#post7505250 ) o PC .... w obecnym domu mam bojler 80l z anodą którą kilka lat temu hydraulik mi usunął , bo woda jaką mam zawiera trochę siarki i przy anodzie tworzył się siarkowodór i wodą niesamowicie śmierdziała. napisz do niego na PW może coś więcej się dowiesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin34_Śl 26.03.2018 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2018 Też tak miałem kilka razy, mam pompę ciepła. To nie wina pompy ciepła, czasami faktycznie tak jest, że występują dni z mniejszym zużyciem CWU i woda wtedy zaczyna śmierdzieć, po spuszczeniu wody i nagrzaniu problem znika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krakers70 31.03.2018 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2018 Też mam ten problem i bankowo chodzi o anodę magnezową. Po jej zdemontowaniu problem znika natychmiast. Będę musiał zainwestować w tytanową, na razie wymieniam często magnezowe. Nie wiem czemu, ale smrodek pojawia się tylko w lecie, mam zbiornik CWU dwuzwojnicowy, górna zwojnica (w połowie wysokości) - piecokominek z wymiennikiem wodnym (zima), dolna - solary (lato). Czyli śmierdzi kiedy woda jest grzana od samego dna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 31.03.2018 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2018 Też mam ten problem i bankowo chodzi o anodę magnezową. Po jej zdemontowaniu problem znika natychmiast. Będę musiał zainwestować w tytanową, na razie wymieniam często magnezowe. Nie wiem czemu, ale smrodek pojawia się tylko w lecie, mam zbiornik CWU dwuzwojnicowy, górna zwojnica (w połowie wysokości) - piecokominek z wymiennikiem wodnym (zima), dolna - solary (lato). Czyli śmierdzi kiedy woda jest grzana od samego dna. A nie jest tak, że anodę masz bliżej dna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 01.04.2018 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2018 Oczywiście wiem o tych bakteriach. W moim wypadku akurat niemal od nowości jest z tym problem, więc wątpię w bakterie, Bakterie mogą być w wodzie, nie musi to być wina urządzenia. co więcej producent pompy po konsultacji z technikiem powiedział, że pomoże wymiana anody. Skoro Ci to powiedział to chyba możesz go posłuchać i ją wymienić bez utraty gwarancji - w końcu to sugestia producenta? Problem nie jest zbyt powszechny, moim zdaniem dużo zależy od wody. U mnie w mieście jest dosyć twarda aczkolwiek bardzo dobra (ozonowana a nie chlorowana). W tej kwestii to akurat wszystko zależy od wody Ale zupełnie nic wspólnego nie ma z tym twardość ani dezynfekcja wody. A fakt ozonowania nie oznacza braku chlorowania - muszą być stosowane oba środki tylko w mniejszej dawce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts