Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

tynki wewnętrzne a parapety

Recommended Posts

Czy przed tynkami wewnętrznymi trzeba mieć już pomontowane parapety wewnętrzne ?

Czy można to robić po tynkach ?

Po tynkach wewnętrznych, a przed wykończeniem.

U mnie tak robiono i jest ok , szkoda parapetów bo potem służą za półki dla ekip :(.

Pozdrawiam

W większości przypadków parapety wewnętrzne montuje się po tynkach.Warto jednak na tym etapie zastanowić się nad tym jak one maja być osadzone- wpuszczone w boczne ściany okienne czy też nie. W pierwszym przypadku warto od razu przygotować na to miejsce i odpowiednio je zabezpieczyć, aby potem uniknąć niepotrzebnego podkuwania.

Tynki zrobili tynkarze i później osadzili parapety. Oni faktycznie umieją to zrobić i ładnie wyprowadzić obróbki wokół parapetów. Parapety granitowe, więc nie chciałem, żeby służyły za podstawkę na kubki z kawą wszelkim kolejnym robotnikom i zamontowałem po wszystkich pracach brudzących, przed malowaniem ścian.

Tynki zrobili tynkarze i później osadzili parapety. Oni faktycznie umieją to zrobić i ładnie wyprowadzić obróbki wokół parapetów. Parapety granitowe, więc nie chciałem, żeby służyły za podstawkę na kubki z kawą wszelkim kolejnym robotnikom i zamontowałem po wszystkich pracach brudzących, przed malowaniem ścian.

Właśnie tak samo - to jest chyba najlepsza kolejność prac.

• 4 weeks później...

Szanowni Państwo,

parapety zazwyczaj montowane są po wykonaniu tynków. Możne je również montować przed tynkami, lecz wówczas konieczne jest bardzo dobre zabezpieczenie parapetów (np. grubą folią malarską). Do końcowej obróbki ścian można wykorzystać bezpyłową gładź szpachlową (np. ACRYL-PUTZ® ST 11 START S). Daje ona możliwość obróbki metodą bezpyłową i na „na mokro”.

Pozdrawiam serdecznie,

E-rzecznik FFiL Śnieżka

• 2 weeks później...