Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pomoc w wyborze płytek do salonu

Roso1

Recommended Posts

Dobry wieczór.

Chciałbym poradzić się doświadczonych użytkowników, Może ktoś trochę rozjaśni mi w głowie.

Jestem na etapie planowania wykończenia bliźniaka. Największy problem to salon z kuchnią. Łączna powierzchnia to około 50 metrów. Chcemy aby podłoga była jednorodna. Ponieważ jest ogrzewanie podłogowe więc zdecydowaliśmy się na gres. Cena w jakiej chciałbym się zmieścić to maksymalnie 85 PLN za metr (wolałbym w granicach 60-70)

Pierwszą myślą, którą mieliśmy to płytki drewnopodobne w jasnoszarych odcieniach (np Paradyż Trophy Bianco). Ale jak je zobaczyliśmy w sklepie to okazało się, że w założonym budżecie są tylko płytki krótsze, a te dłuższe to już koszt znacznie większy.

Później głównym motywem stały się płytki 60x60. Ale wszędzie radzili nam by nie brać kalibrowanych (które mieszczą się w budżecie) tylko rektyfikowane (a to już drożej). Do tego masa różnych opinie czy mat, półpoler czy też poler. W końcu stanęło na tym, że prawdopodobnie wybierzemy coś z :

Paradyż Tecniq Bianco Półpoler

Milo Storm Jasnoszary Półpoler

Milo Storm Bianco Półpoler

I teraz prośba o rady. Kto ma doświadczenia, lepszy mat czy półpoler. Chodzi przede wszystkim o utrzymanie czystości, ale wygląd też ma znaczenie. Meble w zdecydowanej większości białe z elementami jasnego drewna. . A może ktoś poleci jakieś fajne płytki drewnopodobne w których gęsta i gruba fuga nie będzie psuła efektu ? Mamy już z żon ą taki mętlik w głowie, że co godzinę mamy inny pomysł. Za wszystkie cenne rady z góry dziękuję.

Ja mam matowe z Paradyża Doblo Grys, 60x60 rektyfikowane za ok. 70 zł.

Kupowane w necie.

Mam ogrzewanie podłogowe, ale nie mam "grubej" fugi.

Mam płytki drewnopodobne turecko-włoskie Kalebodur/Kale - tanie i bardzo ładne

Edytowane przez Elfir