kaszpir007 09.01.2017 06:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2017 Z tego co się orientowałem firmy montujące okna stosują 2 typy ciepłego montażu. 1. Na piankę + montaż folii (taśm) z obu stron okien.2. Na taśmę rozprężną Ale jest przecież też system montażu okien w warstwie ocieplenia MOWO. Czy jakieś autoryzowany instalator okien stosuje taki system montażu ? Jakieś wady ??? Pytam , bo jak myślałem na montażem okien tarasowych (mowa o zwykłych oknach a nie przesuwnych) na podporach metalowych i późniejsze uzupełnienie dziury styropianem i pianką to powiedziano mi że to zły pomysł i rozwiazanie bo okno nie bedzie miało dobrego podparcia i nie jest to zalecany montaż i że lepiej zastosować poszerzenia. A jak wykonujemy montaż w warstwie ocieplenia to przecież cale okno jest na podporach i wysunięte poza mur i całość opiera się na podporach i innego typu "wysięgnikach" ...Wiec czemu w tym przypadku "problemu nie ma" ? W moim przypadku będzie 6 okien tarasowych o wysokości 230cm i 4 "zwykłe okna".Za ciepły montaż na taśmy rozprzężne + poszerzenia tych 6 okien będzę musiał zapłacić prawie 5000zł więc wcale nie malo i zastanawiam sie czy tak "zainwestowane" pieniadze maja sens ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MMichal 09.01.2017 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2017 Witam kaszpir007 - mam wrażenie, że na siłę szukasz potwierdzenia dla własnego przekonania, że poszerzenia są zbytecznym wydatkiem. Po pierwsze w przypadku Twojej inwestycji montaż w ociepleniu nie wchodzi w grę więc po co o to pytać ? Po drugie montaż okien na konsolach w warstwie ocieplenia a na podporach stosowanych zamiast poszerzeń to dwa całkowicie odmienne tematy. Na własnym przykładzie i badaniach jakie przeprowadzamy mogę powiedzieć, że stabilność podparcia na śrubie 8mm zachowana jest do maksymalnie 50mm - z tego też względu w naszych produktach całkowita długość śruby regulacyjnej wynosi 60mm. Podparcie dołem Twoich okien tarasowych to chyba więcej niż 50mm ? Nawet biorąc pod uwagę, że podpory wykonywane są ze śrub o grubości 10mm czy 12mm + tuleja to ich stabilność przy wysokości 200mm jest dość wątpliwa - może warto zapytać producenta jakie badania wykonał względem stabilności ? Teraz już wiesz jaka jest różnica i dlaczego w przypadku konsol "problemu nie ma" Jesteś niestety kolejną "ofiarą montażu gratis" - dlaczego uważasz, że 5000 zł za zamontowanie okien zgodnie ze sztuką to DROGO ? na jakiej podstawie takie twierdzenie ? Budujesz dom - zrób sobie realne porównanie usług - np wylanie tarasu i montaż stolarki - zastanów się co jest istotniejsze, co jest bardziej skomplikowane i ILE za obie usługi masz zapłacić. Montaż stolarki to sprawa bardzo istotna i wykonana zgodnie ze sztuką musi kosztować. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 09.01.2017 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2017 KaszpirZakladasz nowy watek gdzie juz wszystko zostalo Ci w poprzednim wyjasnione Kupuj sobie Heico i montuj jak uwazasz skoro nic z tamtych wyjasnien do Ciebie nie dotarlo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 09.01.2017 09:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2017 Ale czemu u mnie montaż w ociepleniu nie wchodzi w rachubę ? Chodzi o wysokośc osadzenia drzwi tarasowych ? Będą one montowane około 17-19cm nizej niż poziom zero posadzki (bo na podłodze będzie jeszcze styropian 10cm + 7cm wylewka + 2cm plytki/panele). Obecnie mam murarzy i jeśli ta "wysokość" to problem to mogę mi podmurować z pełnych cegiel i doprowadzić wnęki okienne do poziomu zero jeśli by to coś zmieniło i umożliwiło montaż w warstwie ocieplenia ... Co do poszerzeń pod oknami tarasowymi. Nie wiem czy zyski w przypadku plyty fundamentowej i montażu jakby nie patrzec w zimnym murze Jakbym podmurował i okna dał w warstwie ocieplenia to nie trzeba poszerzeń i problem "mostka termicznego" znika ... Jestem laikiem a systemów montażu okien jest wiele i z tego co doczytałem to montaż w warstwie ocieplenia jest najlepszy. Co do poszerzeń. Ja rozumię przy zwykych fundamentach gdzie pod wylewką nie ma żadnego ocieplenia , ale przy plycie fundamentowej jest już przecież ocieplenie .Przecież jakby się nawet podmurowało to z obu stron cegły bedzie styropian , wiec mostek będzie minimlany. Ale znów mówię że jestem laikiem i natłok systemów montażu jest tak wielki , że po prostu szukam takiego systemu montażu który mnie zbyttnio nie zuboży a zaoferuje nalepszą izolację termiczna okna ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 09.01.2017 09:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2017 Kaszpir Zakladasz nowy watek gdzie juz wszystko zostalo Ci w poprzednim wyjasnione Kupuj sobie Heico i montuj jak uwazasz skoro nic z tamtych wyjasnien do Ciebie nie dotarlo. Tamty wątek był na temat poszerzeń i podpór , tutaj pytam o zupelnie coś innego ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 09.01.2017 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2017 Ciągle oscylujesz wobec tego samego tematu jeżeli dla ciebie zastosowanie poszerzeń jest rozwiązaniem za drogim to montaż w warstwie ocieplenia tym bardziej będzie za drogi bo kosztuje dużo dużo więcejJeżeli chcesz mieć zrobione dobrze to się nas posłuchaj i w przypadku płyty fundamentowej Zastosuj poszerzenia nic nie podmurowywujbędziesz miał ciepło i nie będziesz miał później problemów z wykonaniem izolacji przeciwwodnej i ocieplenia z zewnątrzJednej rzeczy nie rozumiem mając płytę fundamentową po kiego dajesz aż tyle styropianu pod wylewkę z ogrzewaniem podłogowym. Pomijam fakt że już w płycie fundamentowej mogłeś zrobić ogrzewanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MMichal 09.01.2017 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2017 Witam Ale czemu u mnie montaż w ociepleniu nie wchodzi w rachubę ? Taki wniosek wyciągam patrząc na Twoją stopkę gdzie jest napisane - ocieplenie ściany 15 cm Chodzi o wysokośc osadzenia drzwi tarasowych ? Będą one montowane około 17-19cm nizej niż poziom zero posadzki (bo na podłodze będzie jeszcze styropian 10cm + 7cm wylewka + 2cm plytki/panele). Obecnie mam murarzy i jeśli ta "wysokość" to problem to mogę mi podmurować z pełnych cegiel i doprowadzić wnęki okienne do poziomu zero jeśli by to coś zmieniło i umożliwiło montaż w warstwie ocieplenia ... Co do poszerzeń pod oknami tarasowymi. Nie wiem czy zyski w przypadku plyty fundamentowej i montażu jakby nie patrzec w zimnym murze Jakbym podmurował i okna dał w warstwie ocieplenia to nie trzeba poszerzeń i problem "mostka termicznego" znika ... Jestem laikiem a systemów montażu okien jest wiele i z tego co doczytałem to montaż w warstwie ocieplenia jest najlepszy. Co do poszerzeń. Ja rozumię przy zwykych fundamentach gdzie pod wylewką nie ma żadnego ocieplenia , ale przy plycie fundamentowej jest już przecież ocieplenie . Przecież jakby się nawet podmurowało to z obu stron cegły bedzie styropian , wiec mostek będzie minimlany. Ale znów mówię że jestem laikiem i natłok systemów montażu jest tak wielki , że po prostu szukam takiego systemu montażu który mnie zbyttnio nie zuboży a zaoferuje nalepszą izolację termiczna okna ... Montaż w ociepleniu nie spowoduje, że okna tarasowe będą mogły być zamontowane BEZ poszerzeń. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 09.01.2017 09:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2017 Witam Taki wniosek wyciągam patrząc na Twoją stopkę gdzie jest napisane - ocieplenie ściany 15 cm Montaż w ociepleniu nie spowoduje, że okna tarasowe będą mogły być zamontowane BEZ poszerzeń. pozdrawiam W stopce mam podpis odnoszący się do obecnego domu w jakm mieszkam ... W nowym domu jest płyta fundamentowa z ociepelniem 15cm styopianu pod płytą i 18cm dookoła płyty , mur jest z silikatu 18cm i będzie ocieplony styropianem 22cm. Na podłodze będzie jeszcze 10cm styopianu i na to wylewka 7cm Po prostu myślałem że problem w montażu okien w ociepleniu wynika u mnie z powodu różnicy wysokosci tych 17-19cm , bo okna będą szybciej montowane niż styropian i wylewka. Dlaego zasugerowałem podmurowanie aby wyelimiowac tą "dziurę". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 09.01.2017 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2017 Kaszmpir jedno z drugim nie ma nic wspólnegoArchitekci zaproponował 10 cm styropianu na płytę fundamentową czy wykonawca? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 09.01.2017 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2017 Czy moglbys z PROJEKTU podac grubosc warstw na plycie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 09.01.2017 10:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2017 Ciągle oscylujesz wobec tego samego tematu jeżeli dla ciebie zastosowanie poszerzeń jest rozwiązaniem za drogim to montaż w warstwie ocieplenia tym bardziej będzie za drogi bo kosztuje dużo dużo więcej Jeżeli chcesz mieć zrobione dobrze to się nas posłuchaj i w przypadku płyty fundamentowej Zastosuj poszerzenia nic nie podmurowywuj będziesz miał ciepło i nie będziesz miał później problemów z wykonaniem izolacji przeciwwodnej i ocieplenia z zewnątrz Jednej rzeczy nie rozumiem mając płytę fundamentową po kiego dajesz aż tyle styropianu pod wylewkę z ogrzewaniem podłogowym. Pomijam fakt że już w płycie fundamentowej mogłeś zrobić ogrzewanie Jeśli poszerzenia to najlepsze rozwiązanie to ok. Co do płyty fundamentowej. Nie chcę zbytnio się rozpisywać, ale u mnie płyta ma mieć 25cm cieplenia (15cm pod płytą i 10cm na płycie). Na początku chciałem wszystko w płycie , ale zrezygnowałem z pewnych powodów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 09.01.2017 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2017 Grubości warstwy na wrzuciłeś czy architektPrzy płycie fundamentowej pod podłogówkę w zupełności wystarcza systemowy styropian 3 cm z folią aluminiowąCo nie zmienia sposobu montażu okien na płycie czyli najlepszym rozwiązaniem są poszerzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 09.01.2017 10:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2017 (edytowane) Grubości warstwy na wrzuciłeś czy architekt Przy płycie fundamentowej pod podłogówkę w zupełności wystarcza systemowy styropian 3 cm z folią aluminiową Co nie zmienia sposobu montażu okien na płycie czyli najlepszym rozwiązaniem są poszerzenia Trochę nie rozumiesz ... Mój "projekt płyty" to była żenada. Robiła to pani która robiła mi adaptację projektu. Na początku chciałem dać wszystko w płycie , ale nie mam takiego zaufania do wykonawcy i pewności że wszystko idealnie wymierzy i wykona , tym bardziej że jak się go zapytałem to powiedział że nie robił nigdy takiego czegoś i nie chce. I obecnie wiem że była to dobra decyzja ... Czemu 10cm ? Na podłodze będzie szla też elektryka , będą puszczone rury kanalizacyjne i wtedy te 5cm to za mało , przy 10cm uda się sądzę większosć schować w pierwszych 5cm ocieplenia a drugie zapewni ją ciąglą izolację. Edytowane 9 Stycznia 2017 przez kaszpir007 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 09.01.2017 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2017 Ok. Teraz tylko nie zapomij o wysokosciach drzwi wewnatrzlokalowych i schodachPrzy schodach jesli bedziesz mial juz ba tym etapie musisz wiedziec z czego beda trepy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 09.01.2017 11:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2017 A wracając do tematu to montaż w warstwie ocieplenia jest droższy od montażu "ciepłego" na taśmy rozpreżne ale na ścianie nośnej ? I czy taki montaż wykonują jakieś firmy montujące okna ? Pytam bo osobiście nigdzie nie widziałem takiego montażu.Tam gdzie widziałem to jedynie montaż "warstwowy" pianka + folie ale wszystko w murze ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 09.01.2017 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2017 Jest drozszy bo elementy mocujace sa drozsze i czas montazu dluzszy.Wiele firm opanowalo juz taki montaz czy to na konsolach czy MOWO.Ceny od 100 do 180 zl za 1mb zalzy czy konsole czy MOWO i takze od wartosci wysuniecia poza lico sciany. Przy wysunieciu 20 cm koszt nie mniejszy niz 200 zl/1mb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 09.01.2017 12:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2017 OK. Patrzyłem na ceny sytemu montażu w warstwie ocieplenia JBD , Knelsen i jakiś tam jeszcze i cenowo tragicznie to nie wyglądało ...Ale jesli faktycznie są takie ceny za montaż to muszę odpuśić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 09.01.2017 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2017 Taaaaaa koszt konsol nie jest wyznacznikiem ceny koncowej montażu Poza tym ceny konsol roznia sie od wysuniecia okna w ocieplenie jak i ciężarem okna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 09.01.2017 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2017 Zawsze możesz to zrobić sam.. Takie są faktyczne ceny. Był na forum ktoś udowadniający że znalazł movo poniżej 100zł. W praktyce wyszło, że to montaż "z elementami movo". Tak jakbys porównał sok malinowy do syropu o smaku malin. Czujesz różnicę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 09.01.2017 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2017 Ja trafiłem na jakiegoś dziwnego sprzedawcę. Mówił jak człowiek, co chce doradzić rozwiązanie optymalne, a nie wcisnąć najdroższe. Nawet sam mi zrobił wykład, że ciepły montaż nie jest cieplejszy, od zwykłego - ale jest trwalszy, więc z czasem nie będzie tracił parametrów.Montaż całkowicie w warstwie ocieplenia dla pasjonatów eco - ekonomicznie nie zwróci się nigdy bo jest drogi a korzyści energetyczne niewielkie i często jeszcze zmniejszane przez ekipę od ocieplenia, która często uszkadza taśmę albo nie wystarczająco pieczołowicie obrabia okna. Więc pozostaje do rozważenia wysunięcie okna ze 2 cm.Od wewnątrz taśma paroizolacyjna, od zewnątrz albo paroprzepuszczalna, albo rozprężną. Rozprężna ma dwie zalety - może poczekać, jak nie zamierzasz od razu robić elewacji i jest szczelniejsza. Efekt taki - że jestem (prawie) zdecydowany na tzw. ciepły montaż, bez wysuwania, z taśmą rozprężną. Koszt takiego montażu 10 okien to ok. 4K zł (około, bo nie mam dokładnej wyceny zamiany taśmy paroprzepuszczalnej na rozprężną, doliczyłem, że będzie z 500zł drożej) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts