Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nad czym tak myślicie Baco? - ano wachom się.....

harcbat

Recommended Posts

zaconem się wachoć i od tego wachonia w głowie zacyna się kręcić... opłaci się Panocku ta turbo cy siakaś termo izolacyja cy nie? ale po kolei..

Mieszkam w podpiwniczonym domku z pustaków haszowych. Ściany podpiwniczenia z cegły silikatowej (36cm), ściany od parteru do poddasza lity pustak chaszowy (24cm +12cm) bez pustki powietrznej. Na tym od zewnątrz jakiś tynk cementowo-wapienny.

Na tym etapie remontu mam:

- dach z blachodachówki ocieplony 30 cm wełny (10cm Ursa DF Platinum między krokwiami i 20cm DF Ursa Gold na zakładkę)

- od wewnątrz skute stare tynki i położone płyty gk na kleju (parter) i na poddaszu (klej ściany szczytowe - reszta stelarz)

- okna i drzwi balkonowe 3szybowe - Energetic Classic Plus z Domela (balkony poskuwane - będzie tylko ślepa barierka)

- podłogówkę na parterze (pod nią 5cm styro) i poddaszu pod całym domem (kalafiory drabinkowe tylko w łazienkach)

- ogrzewanie gazowe kociołkiem Beretta Conica Green 15kw

- kominek z rozprowadzeniem grawitacyjnym powietrza (działa rewelacyjnie :) )

- wentylację mechaniczną z rekuperatorem

NIE MAM ocieplenia i elewacji ale.... pytanie czy warto ten dom ocieplać?

W ostatnim sezonie grzewczym wyszło mi ogrzewanie za 2 400 PLN (7 m-cy od września do marca bez grzania wody użytkowej - ok 80PLN / m-c)

Wyliczyłem sobie koszt ocieplenia z tynkiem silikonowym (tabelka na zdjęciu) i koszt samego tynkowania tynkiem cementowo-wapiennym. Pewnie trochę z górką ale co tam. Ocieplenie z tynkiem wyszło mi ok. 20 000 PLN (min 15cm np Gold Fasadą Thermoorganiki i EPSem fundamenty) a samo tynkowanie 5 500 PLN. Liczyłem z górką więc niechby ocieplenie kosztowało tylko 15 000 PLN to pytanie, które sprawia, że "się wachom" brzmi:

jak ocieplę dobrze chałupę to ile oszczędzę na takim samym sezonie grzewczym?

500 PLN? 1 000 PLN? Po ilu latach zwróci mi się ta inwestycja? A może nie ma co się spinać, otynkować tylko ładnie domek i jechać z sezonu na sezon?

Doradzicie coś?

Koszty ocieplenia - wersje.jpgSezon grzewczy 15 na 16.jpg

Edytowane przez harcbat
korekta danych

Po pierwsze: obliczenia o kant d*y potłuc

po drugie: ubiegłoroczny sezon grzewczy należał do cieplutkich

po trzecie: po ociepleniu ścian kociołek będzie pracował z mniejszą mocą, być może trzeba będzie pomyśleć o wymianie na mniejszy

po czwarte: zrób warianty OZC z różną grubością ocieplenia i wrzuć do arkusza kalkulacyjnego. Znajdziesz tą optymalną grubość

po piate: po co chcesz tak mocno ocieplać fundamenty??

Po pierwsze: obliczenia o kant d*y potłuc

po drugie: ubiegłoroczny sezon grzewczy należał do cieplutkich

po trzecie: po ociepleniu ścian kociołek będzie pracował z mniejszą mocą, być może trzeba będzie pomyśleć o wymianie na mniejszy

po czwarte: zrób warianty OZC z różną grubością ocieplenia i wrzuć do arkusza kalkulacyjnego. Znajdziesz tą optymalną grubość

po piate: po co chcesz tak mocno ocieplać fundamenty??

1. ;)

2. też myślę, że wbrew obiegowej propagandzie czeka nas ochłodzanie a nie ocieplanie klimatu

3. szukałem ale jak na razie nie znalazłem małego (do 10KW) kociołka w dobrej cenie. Raczej nie będzie potrzebne

4. nie kumam tych programów, humanista jestem... ;)

5. na fundamenty faktycznie powinno wystarczyć 10cm; 15cm na elewację biorę ze względu na punkt rosy. Przy tej grubości na pewno wypadnie w ociepleniu a nie w ścianie.

Ale już widzę, że po urealnieniu obliczeń grzechem będzie nie ocieplić chałupki przy okazji robienia tynku...

Dzięki za uwagi!

NIE MAM ocieplenia i elewacji ale.... pytanie czy warto ten dom ocieplać?
warto i to grubo.. 15cm.. to jest dobre do pierwszego strzału..

tj zakażą spalać paliw tanich .. później stałych i zęby w ścianę.. 22 lata styropian jest bez przykrycia tynkiem nawet i nadal jest styropianem..

Mój Tato ocieplał Dziaka kwaterę w "czworaku" 5cm ..lata 90.. i to była jednodniowa akcja.. i tak zostało.. do dziś.. z racji odległosci i że co komu do domu..

Mniejsza o większość, myśl strategicznie, a nie bieżącą chwilą. Ile masz m2 do izolowania ..

warto i to grubo.. 15cm.. to jest dobre do pierwszego strzału..

tj zakażą spalać paliw tanich .. później stałych i zęby w ścianę.. 22 lata styropian jest bez przykrycia tynkiem nawet i nadal jest styropianem..

Mój Tato ocieplał Dziaka kwaterę w "czworaku" 5cm ..lata 90.. i to była jednodniowa akcja.. i tak zostało.. do dziś.. z racji odległosci i że co komu do domu..

Mniejsza o większość, myśl strategicznie, a nie bieżącą chwilą. Ile masz m2 do izolowania ..

Dzięki za podpowiedź ;)

Zamykam wątek - po aktualizacji wyliczeń, rozważeniu argumentów za i przeciw grzechem byłoby nie ocieplać chałupki :)

zatem planowanie prac w nowym sezonie budowlanym czas zacząć....