harcbat 10.01.2017 23:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2017 (edytowane) zaconem się wachoć i od tego wachonia w głowie zacyna się kręcić... opłaci się Panocku ta turbo cy siakaś termo izolacyja cy nie? ale po kolei.. Mieszkam w podpiwniczonym domku z pustaków haszowych. Ściany podpiwniczenia z cegły silikatowej (36cm), ściany od parteru do poddasza lity pustak chaszowy (24cm +12cm) bez pustki powietrznej. Na tym od zewnątrz jakiś tynk cementowo-wapienny. Na tym etapie remontu mam: - dach z blachodachówki ocieplony 30 cm wełny (10cm Ursa DF Platinum między krokwiami i 20cm DF Ursa Gold na zakładkę) - od wewnątrz skute stare tynki i położone płyty gk na kleju (parter) i na poddaszu (klej ściany szczytowe - reszta stelarz) - okna i drzwi balkonowe 3szybowe - Energetic Classic Plus z Domela (balkony poskuwane - będzie tylko ślepa barierka) - podłogówkę na parterze (pod nią 5cm styro) i poddaszu pod całym domem (kalafiory drabinkowe tylko w łazienkach) - ogrzewanie gazowe kociołkiem Beretta Conica Green 15kw - kominek z rozprowadzeniem grawitacyjnym powietrza (działa rewelacyjnie ) - wentylację mechaniczną z rekuperatorem NIE MAM ocieplenia i elewacji ale.... pytanie czy warto ten dom ocieplać? W ostatnim sezonie grzewczym wyszło mi ogrzewanie za 2 400 PLN (7 m-cy od września do marca bez grzania wody użytkowej - ok 80PLN / m-c) Wyliczyłem sobie koszt ocieplenia z tynkiem silikonowym (tabelka na zdjęciu) i koszt samego tynkowania tynkiem cementowo-wapiennym. Pewnie trochę z górką ale co tam. Ocieplenie z tynkiem wyszło mi ok. 20 000 PLN (min 15cm np Gold Fasadą Thermoorganiki i EPSem fundamenty) a samo tynkowanie 5 500 PLN. Liczyłem z górką więc niechby ocieplenie kosztowało tylko 15 000 PLN to pytanie, które sprawia, że "się wachom" brzmi: jak ocieplę dobrze chałupę to ile oszczędzę na takim samym sezonie grzewczym? 500 PLN? 1 000 PLN? Po ilu latach zwróci mi się ta inwestycja? A może nie ma co się spinać, otynkować tylko ładnie domek i jechać z sezonu na sezon? Doradzicie coś? Edytowane 11 Stycznia 2017 przez harcbat korekta danych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinollosso 11.01.2017 06:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2017 Na dzień dobry popraw wyliczenia 170 zł za paczke styro ? pewnie chodziło o metr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
harcbat 11.01.2017 08:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2017 fakt, trochę się rąbnąłem.... poprawione. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinollosso 11.01.2017 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2017 fakt, trochę się rąbnąłem.... poprawione. z dysperbitem też ostro pojechałeś weź to jeszcze raz na spokojnie przejrzyj lepiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
harcbat 11.01.2017 09:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2017 dysperbit ma cenę za wiaderka 20kg więc jest ok... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinollosso 11.01.2017 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2017 Wysmarujesz dysperbitu za 3,5k? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
harcbat 11.01.2017 13:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2017 Wysmarujesz dysperbitu za 3,5k? no tak... ech... jednak kalkulacje nie są moją mocną stroną.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
strusp 11.01.2017 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2017 Po pierwsze: obliczenia o kant d*y potłucpo drugie: ubiegłoroczny sezon grzewczy należał do cieplutkichpo trzecie: po ociepleniu ścian kociołek będzie pracował z mniejszą mocą, być może trzeba będzie pomyśleć o wymianie na mniejszypo czwarte: zrób warianty OZC z różną grubością ocieplenia i wrzuć do arkusza kalkulacyjnego. Znajdziesz tą optymalną grubośćpo piate: po co chcesz tak mocno ocieplać fundamenty?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
harcbat 12.01.2017 20:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2017 Po pierwsze: obliczenia o kant d*y potłuc po drugie: ubiegłoroczny sezon grzewczy należał do cieplutkich po trzecie: po ociepleniu ścian kociołek będzie pracował z mniejszą mocą, być może trzeba będzie pomyśleć o wymianie na mniejszy po czwarte: zrób warianty OZC z różną grubością ocieplenia i wrzuć do arkusza kalkulacyjnego. Znajdziesz tą optymalną grubość po piate: po co chcesz tak mocno ocieplać fundamenty?? 1. 2. też myślę, że wbrew obiegowej propagandzie czeka nas ochłodzanie a nie ocieplanie klimatu 3. szukałem ale jak na razie nie znalazłem małego (do 10KW) kociołka w dobrej cenie. Raczej nie będzie potrzebne 4. nie kumam tych programów, humanista jestem... 5. na fundamenty faktycznie powinno wystarczyć 10cm; 15cm na elewację biorę ze względu na punkt rosy. Przy tej grubości na pewno wypadnie w ociepleniu a nie w ścianie. Ale już widzę, że po urealnieniu obliczeń grzechem będzie nie ocieplić chałupki przy okazji robienia tynku... Dzięki za uwagi! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 13.01.2017 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2017 NIE MAM ocieplenia i elewacji ale.... pytanie czy warto ten dom ocieplać? warto i to grubo.. 15cm.. to jest dobre do pierwszego strzału.. tj zakażą spalać paliw tanich .. później stałych i zęby w ścianę.. 22 lata styropian jest bez przykrycia tynkiem nawet i nadal jest styropianem.. Mój Tato ocieplał Dziaka kwaterę w "czworaku" 5cm ..lata 90.. i to była jednodniowa akcja.. i tak zostało.. do dziś.. z racji odległosci i że co komu do domu.. Mniejsza o większość, myśl strategicznie, a nie bieżącą chwilą. Ile masz m2 do izolowania .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
harcbat 17.01.2017 23:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2017 warto i to grubo.. 15cm.. to jest dobre do pierwszego strzału.. tj zakażą spalać paliw tanich .. później stałych i zęby w ścianę.. 22 lata styropian jest bez przykrycia tynkiem nawet i nadal jest styropianem.. Mój Tato ocieplał Dziaka kwaterę w "czworaku" 5cm ..lata 90.. i to była jednodniowa akcja.. i tak zostało.. do dziś.. z racji odległosci i że co komu do domu.. Mniejsza o większość, myśl strategicznie, a nie bieżącą chwilą. Ile masz m2 do izolowania .. Dzięki za podpowiedź Zamykam wątek - po aktualizacji wyliczeń, rozważeniu argumentów za i przeciw grzechem byłoby nie ocieplać chałupki zatem planowanie prac w nowym sezonie budowlanym czas zacząć.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts