Kanarek14 11.01.2017 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2017 WitamSąsiad ze swoich działek wyznaczył drogę. I mówił, że jeśli będę chciał służebność to się zgadza. I teraz moje pytanie jak to wszystko załatwić? Czy wystarczy pójść tylko do notariusza czy jeszcze gdzieś? Jakie dokumenty są potrzebne? I ile to wszystko będzie mnie kosztowało? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 11.01.2017 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2017 służebności nie trzeba pisywać do KW sąsiada, chyba, że chcecie albo obawiasz się, że on się wycofa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 12.01.2017 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2017 (edytowane) Natomiast ja radzę aby zawrzeć ją w formie aktu notarialnego..Bo w przyszłości może jednak powstać problem z udowodnieniem jej istnienia - np. "kwitek" z umową zagubi się. Ustawodawca nałożył na notariusza obowiązek zawarcia w akcie notarialnym ustanowienia służebności, wniosku o jej wpis we właściwych księgach wieczystych - a taki wpis jest "wieczny", nawet przy podziale działki. Ps.Należy zawrzeć umowę, a do umowy przedłożyć należy:- odpis księgi wieczystej dla nieruchomości, która ma być obciążona służebnością;- wyrys z mapy ewidencyjnej;- wypis z rejestru gruntów nieruchomości władającej i obciążonej;- dane uprawnionego;- zakres służebności. Wszystkie niezbędne informacje otrzymasz w kancelarii notariusza. Edytowane 12 Stycznia 2017 przez sSiwy12 Ps. dopisałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts