Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jaka cena za nadzor? stan surowy otwarty

PanGarnek

Recommended Posts

Zastanawiam sie co sadzicie o wycenie nadzoru budowlanego na poziomie 10tys zl + vat za dopilnowanie stanu surowego, otwartego. W ramach zdan osoba ta bedzie organizowac ekipy budowlane, zakup materialow i nazdorowac jako osoba doswiadczona wykonanie roboty. Prace obejmuja zakres od prac ziemnych do stanu surowego otwartego. Przewidywany czas pracy 4 miesiace.

Projekt: https://www.archipelag.pl/projekty-domow/astrid-iii-g2 ( wiezba dachowa zostala zmieniona na wiazary, przez co wykona ja firma na zamowienie i zamontuje)

Region: Śląsk

Usluga nie obejmuje: kosztow adaptacji, kierownika budowy... o czyms zapominam?

Co o takiej usludze myslicie? Na co warto zwrocic uwage, co dogadac? Jak oceniacie kwote za taka prace?

chodzi ci o inspektora nadzoru inwestorskiego?

W jaki sposób zabezpieczasz swoje prawa gdyby jego nadzór okazał się błędny (np. konieczne byłyby jakieś poprawki po odbiorze domu)?

Czy owy inspektor ma za zadanie wyszukiwać najkorzystniejsze oferty zakupu materiałów budowlanych czy brać z najbliższej hurtowni?

Zatrudniać ekipę - swoją zaufaną czy takie, które dają najkorzystniejszą ofertę inwestorowi?

chodzi ci o inspektora nadzoru inwestorskiego?

W jaki sposób zabezpieczasz swoje prawa gdyby jego nadzór okazał się błędny (np. konieczne byłyby jakieś poprawki po odbiorze domu)?

Czy owy inspektor ma za zadanie wyszukiwać najkorzystniejsze oferty zakupu materiałów budowlanych czy brać z najbliższej hurtowni?

Zatrudniać ekipę - swoją zaufaną czy takie, które dają najkorzystniejszą ofertę inwestorowi?

Tak, chodzi o inspektora.

Jesli chodzi o moje prawa to zamierzam spisac umowe. Licze ze sa gotowce uwzgledniajace najpopularniejsze problemy i dobrze opisujace taka wspolprace.

Inwestor dziala od lat w regionie i obiecuje bardzo dobre rabaty w hurtowniach w ktorych ma wspolprace.

Wspolpracuje tez z ekipami z regionu i ma swoje zaufane.

Na ile to bedzie prawda musialbym go sprawdzac a bede mial ograniczone mozliwosci bo jednak nie bedzie mnie na miejscu - mieszkam chwilowo za granica.

Zastanawiam sie na ile taka wspolpraca ma sens i jak sie ustrzec zbednych kosztow i oszustw. Bardzo ciezko pozniej mi bedzie pozniej udowodnic, ze materialy beda zawyzone albo praca za uslugi policzona prawidlowo.

Dodatkowo zastanawiam sie czy 12 tys. za 3-4 miesiace nadzoru to odpowiednia stawka.

Masz moze jakies rady jak temat ugryzc?

Pozdrawiam

Edytowane przez PanGarnek

Jeśli nie możesz sam nadzorować budowy to oczywiście przyda ci się inspektor.

Ale powiązanie inspektora z ekipą jest bez sensu! On ma ich nadzorować a nie być ich kumplem.

Tak samo owe upusty w hurtowniach - dobrze byś sam rozejrzał się po cenach materiałów budowlanych, bo inspektor na 100% ma "odpałkę" za polecenie konkretnej hurtowni.

Umowa przed niczym cię nie chroni, chyba, że masz czas i kasę sądzić się wiele lat - inspektor musi być ubezpieczony od swoich pomyłek.

12 tyś (brutto?) za 3-4 miesiące, czyli 3,5 tyś miesięcznie za wizytowanie budowy, zamawianie materiałów, z czego trzeba odliczyć ZUS 1 tyś zł i podatek?

Jeśli ma być non stop na budowie to niedrogo. Ale jeśli tylko kilka razy, że w międzyczasie obskoczy inne budowy to dość sporo.

To projekt indywidualny czy gotowiec?

Edytowane przez Elfir

Projekt jest przerobionym gotowcem. (powiekszony garaz, zmienione ogrzewanie i wiezba dachowa na wiazary).

Inpsektor zarzeka sie, ze ma dobre ceny w hurtowniach w okolicy i wie ktore ekipy sa sprawdzone i solidne.

Sam nie jestem z tego regionu wiec naprawde ciezko mi cos wiecej powiedziec.

Ciezko mi tez wyobrazic sobie inspektora ktory pracuje iles tam lat na danym terenie i nie ma wypracowanych kontaktow (preferowanych) jesli chodzi o ekipy i fachowcow.

Problem dla mnie w tym, ze to jest cena za sama usluge bez podania ceny materialow i kosztow robocizny(jego wyceny budowy). Czyli nie mam jak go sprawdzic.

Twierdzi, ze bedzie na budowie 80% czasu. Ale nie mam zabardzo szansy tego sprawdzic.

Co do ubezpieczenia to rozumiem, ze wprost trzeba sie spytac czy ma ubezpieczona swoja dzialalnosc?

80 procent czasu na budowie domku jednorodzinnego? Co on tam będzie robił podawał cegły? Jeśli przyjedzie w ogóle codziennie to sukces a raczej raz dwa w tygodniu. Zastanów się czy nie lepiej zatrudnić dobrego kierownika budowy. Czas zrobienia takiego stanu możliwy w 2 miesiące z zachowaniem przerw technologicznych. Nie masz kogoś kto w miarę się zna aby czasem dopilnował?