Kaizen 11.04.2019 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2019 (edytowane) W przypadku kuchenki i piekarnika zasilanych z 3 faz, to wydaje mi się, że jak obsługuję tylko 2 palniki indukcji (z jednej fazy) to mam taki sam prąd na przewodzie neutralnym jak na przewodzie fazowym z którego zasilam te 2 palniki. Jak obciążasz tylko jedną fazę - jest jak piszesz. Dołożenie obciążenia innej fazy zmniejsza obciążenie neutralnego. Równo obciążone wszystkie fazy... Lepiej niech obraz przemówi: Poza tym wątpię, żeby w przypadku piekarnika i kuchenki indukcyjnej fazy były obciążone równomiernie i zastanawiam się jaki maksymalny prąd może płynąć Suma. Tyle, że geometryczna. Czyli każde obciążenie dwóch lub trzech faz zmniejsza prąd w neutralnym - maksymalny płynie przy obciążeniu tylko jednej fazy. Nie traktuj napięcia przemiennego, jeszcze z przesunięciem faz, jak stałego. To w uproszczeniu - ale na potrzeby domowe powinno wystarczyć. Wgryzając się jednak w detale, to nie jest tak różowo, bo mamy odbiorniki nieliniowe. Lekturka Edytowane 11 Kwietnia 2019 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 11.04.2019 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2019 Elektryk ze mnie chyba najgorszy na całym FM, ale na chłopski rozum, jeżeli taka potrzeba by faktycznie istniała, to w kablu nie byłoby 5 żył o tym samym przekroju, tylko jedna byłaby grubsza Jak człowiek za mało robi a za dużo myśli, to oznacza to tylko kłopoty albo niepotrzebne filozofowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Regius 11.04.2019 13:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2019 (edytowane) Jak obciążasz tylko jedną fazę - jest jak piszesz. Dołożenie obciążenia innej fazy zmniejsza obciążenie neutralnego. Równo obciążone wszystkie fazy... Lepiej niech obraz przemówi: Suma. Tyle, że geometryczna. Czyli każde obciążenie dwóch lub trzech faz zmniejsza prąd w neutralnym - maksymalny płynie przy obciążeniu tylko jednej fazy. Nie traktuj napięcia przemiennego, jeszcze z przesunięciem faz, jak stałego. To w uproszczeniu - ale na potrzeby domowe powinno wystarczyć. Wgryzając się jednak w detale, to nie jest tak różowo, bo mamy odbiorniki nieliniowe. Lekturka Dzięki Kaizen, Filmik gdzieś wcześniej widziałem, ale nie zdążyłem jeszcze ściągnąć programiku, żeby się pobawić: http://demonstrations.wolfram.com/SimulatingTheNeutralCurrentOfAnACSystem/ Podpytałem jeszcze elektryków w pracy i potwierdzili, więc już się nie zastanawiam jak pogrubasić tą żyłę w niebieskiej izolacji (zostawiam jak jest). Muszę w końcu zabrać się za robotę, skończyć tą elektrykę zamiast myśleć o głupotach. EDIT: W sumie jest jeszcze jedna kwestia ... spotkałem się z postami na różnych forach, że zabezpieczania obwodów jednozafowych różnicówką 3F jest błędem - szczerze powiedziawszy nie wiem dlaczego. 1) Z ekonomicznego punktu widzenia taniej jest kupić 1 RCD 3F za 85 PLN niż 3 RCD 1F po 65 PLN za sztukę. 2) Upalenie zera wydaje się niemożliwe jak dobrze zamontuje przewód między RCD a listwą N 3) Jak wywali RCD to, wyłączam wszystkie Esy i załączam po kolei, żeby sprawdzić na którym obwodzie mam upływ Może ktoś mi wytłumaczy, dlaczego błędem jest stosowanie RCD 3 fazowego do zabezpieczania obwodów jednofazowych? Edytowane 11 Kwietnia 2019 przez Regius Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 11.04.2019 15:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2019 Może ktoś mi wytłumaczy, dlaczego błędem jest stosowanie RCD 3 fazowego do zabezpieczania obwodów jednofazowych? § 183. 1. W instalacjach elektrycznych należy stosować: [...] 5) zasadę selektywności (wybiórczości) zabezpieczeń; Skoro jedno zabezpieczenie zabezpiecza trzy obwody, to nie jest selektywne. Awaria w jednym obwodzie skutkuje na dwa pozostałe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Regius 11.04.2019 17:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2019 (edytowane) § 183. 1. W instalacjach elektrycznych należy stosować: [...] 5) zasadę selektywności (wybiórczości) zabezpieczeń; Skoro jedno zabezpieczenie zabezpiecza trzy obwody, to nie jest selektywne. Awaria w jednym obwodzie skutkuje na dwa pozostałe. No tak, ale poszczególne obwody są osobno / selektywnie zabezpieczone wyłącznikiem nadprądowym i w razie awarii mogę ten dany obwód "wyłączyć" i dokonać naprawy. Idąc dalej tym tokiem rozumowania musiałbym dawać różnicówkę na każdy na każdy obwód / wyłącznik nadprądowy ... masz tak zrobione u siebie (tyle RCD ile MCB)? EDIT: To chyba zdjęcie z Twojej rozdzielnicy (nie znam się, ale jak dla mnie bardzo ładnie się prezentuje) i chyba wynikało by z niego, że masz kilka obwodów / esów podłączonych grzebieniem pod jedną różnicówkę: Edytowane 11 Kwietnia 2019 przez Regius Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Regius 11.04.2019 17:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2019 Elektryk ze mnie chyba najgorszy na całym FM, ale na chłopski rozum, jeżeli taka potrzeba by faktycznie istniała, to w kablu nie byłoby 5 żył o tym samym przekroju, tylko jedna byłaby grubsza Masz rację, ale z artykułu, który przywołał Kaizen wynikałoby, że w niektórych przypadkach trzeba być ostrożnym w kwestii przekroju żyły N (n najgorszym przypadku może przez niego płynąć 1.73 krotność prądu fazowego). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamil_ 12.04.2019 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2019 Też dużo czytałem o tym RCD 3F... Ogólnie jak uwali N to na resztę idzie 400V miedzyfazowo. Tak wystarczy dobrze zamontować N, ale nie wiesz co tam energetyka może kombinować u siebie bądź Twoim przyłączu.... i może być kuku... Podoba sprawa jest jak ktoś daje rozlacznik główny 4P, wystarczy, że N rozłączy później i wali międzyfazowo. Moim zdaniem warto dołożyć te 100-300 zł do roznicowek 1F i z niej zasilać kilka obwodów 1F Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Regius 15.04.2019 10:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2019 Dzięki Kamil, skoro Ty i Kaizen dawaliście / będziecie dawać 1F, to też dam (zamiast wydać kasę na głupoty zainswestuję trochę w rozdzielnicę, a nuż mnie to uchroni przed napięciem międzyfazowym w gniazdach i uszkodzeniom elektroniki). Następne pytanie - czy listwę grzebieniową można docinać? A jeśli tak, to jak zabezpieczyć tą obciętą część (np. przed przypadkowym dotnięciem)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebcioc55 15.04.2019 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2019 Tak mozna docinac, owijasz tasma izolacyjna wzdluz listwy. Nie wyglada to pieknie ale tak sie robi. Zazwyczaj jak kupujesz listwe np eatona to ma ona zaslepki, ale nie widzialem nigdzie zeby mozna bylo je osobno kupic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 15.04.2019 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2019 Następne pytanie - czy listwę grzebieniową można docinać? A jeśli tak, to jak zabezpieczyć tą obciętą część (np. przed przypadkowym dotnięciem)? Docinasz miedź krócej, niż osłonę. Ale tam i tak lepiej palców nie wkładać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kocbeat 15.04.2019 15:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2019 Docinasz miedź krócej, niż osłonę. Ale tam i tak lepiej palców nie wkładać Dokładnie tak i trochę kleju na gorąco żeby się nie przesuwały szyny. Co do RCD w przypadku eatona to nie ma różnicy czy jest 1f czy 3f obie działają na każdej fazie. Wiem że któryś producent ma problem z tym i upływ prądu w przypadku 3 fazowej jest mierzony tylko na jednej czy sumaryczne ale chodzi o to że nie do końca działa przy podłączeniu na jednej. Będąc na szkoleniu wtedy jeszcze moellera poruszony był ten temat i producent zapewnia o prawidłowości tego rozwiązania - co potwierdzają pomiary które sam wykonywałem. Pamiętajcie że ochroną podstawowa jest odpowiednio dobrany wyłącznik nadpradowy który zapewni samoczynne wyłączenie zasilania a RCD jest ochrona dodatkowa. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Regius 16.04.2019 10:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2019 Dzięki Panowie za info o listwach! W kwestii RCD, już zamówiłem 1F dla obwodów jednofazowych dla obu rozdzielnic (główna + kotłownia). Ma ktoś z Was może w rozdzielnicy przekaźnik kontroli napięcia albo ograniczniki przepięć klasy D? Warto montować takie cuda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 16.04.2019 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2019 Ma ktoś z Was może w rozdzielnicy przekaźnik kontroli napięcia albo ograniczniki przepięć klasy D? Warto montować takie cuda? Ogranicanik typu 3 montujesz jak najbliżej chronionego sprzętu. IMO lepiej jednak taki sprzęt podpiąć do UPSa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Regius 08.05.2019 19:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2019 (edytowane) Kolejna kwestia do rozkminienia - kanalizacja, a konkretnie kwestia podłączenia do pionu. Dosyć pechowo wyprowadziłem sobie tylko jeden pion kanalizacyjny na łazienkę i WC i mam problem z podłączeniem przyborów w jakiś sensowny sposób. Pion został wyprowadzony tak, że wychodzi dokładnie w środku ściany pomiędzy łazienką a WC. Chciałem to zrobić w ten sposób: Ale według polskiej normy nie powinienem podłączać innych przyborów do pionu poniżej miski ustępowej (chyba że zachowam odległość poniżej 70 cm), nie zalecane jest również łączenie podejścia do miski ustępowej z podejściami do innych przyborów. Na portalach branżowych znalazłem jednak zdjęcia instalacji, które wydają się nie być do końca zgodne z polską normą: http://www.budnet.pl/static/article_images/normal/Kanalizacja%20wewn%C4%99trzna%20w%20LUMINIE.JPG (źrodło: http://www.budnet.pl/Niskoszumowa_kanalizacja_wewnetrzna,Instalacje_kanalizacyjne_wodne,102211-czytaj.html) I sam nie wiem co o tym myśleć. Jakie jest Wasze doświadczenie? Przejmowaliście się takimi kwestiami podczas wykonywania kanalizy? Edytowane 8 Maja 2019 przez Regius Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 08.05.2019 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2019 Norma mówi chyba też, że pion ma być pionem i mieć max 1% odchyłu U siebie w jednym miejscu mam "niezgodnie" z normą. Projekt przewidywał 2 piony dla łazienki i pralni, a ja zrobiłem ostatecznie jeden. Nie mam przed sobą projektu, ale wyobrażam sobie jak miałyby zostać spełnione przez Ciebie wspomniane normy. Mam więc trójnik 110/50 45o, a nad nim kolejny trójnik 110/110 45o. Natomiast to na zdjęciu z czwórnikiem wygląda już mało ciekawie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
B_i_U 09.05.2019 05:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2019 (edytowane) Ja podejście do umywalek wkuwałem zazwyczaj w ścianę powyżej miski ustępowej (nawet w ściance gr. 12cm). Bidet też pewnie udałoby się tak zrobić. Natomiast trójnik do kibelka lekko wkuwałem w podłogę żeby był jak najniżej. Dobrze jak jest coś nad kibelkiem (np. umywalka) żeby przepłukiwało mu rurę.Trójniki dobrze dawać 67' (zajmują mniej miejsca na wysokość). Jeszcze nie widziałem domu gdzie cała kanalizacja byłaby zgodnie z normą. PozdrawiamBartek Edytowane 9 Maja 2019 przez B_i_U 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ovner 09.05.2019 06:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2019 są czwórniki o innym kącie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
micbarpia 09.05.2019 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2019 Od dolu: kibelek1, kibelek2, bidet, umywalka poj, umywalka podwojna. Dlaczego ze wzgledu na zapachy. Czystsze odplywy beda regulowac rury. Wiele razt czytalem ze ustep nad innymi odplywami w pianie moze powodowac wysyanie wody z syfonow(I choc nie mam wiedzy jak to sie ma wydarzyc to bym nie zaryzykowal). Ogolnie sytuacja dosyc prosya do zrealizowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
micbarpia 09.05.2019 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2019 Ps jeszcze jest ten odplyw liniowy ktorego nie zauwazylem... hm to troche komplikuje...raczej projektuje sie je jak najblizej pionu, ale jak nie chcesz przesuwac to moze faktycznie daj taki czwornik dla kibelkow razem I zaraz nad nimi odplyw, reszta bez zmian 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Regius 10.05.2019 17:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2019 Dzięki Panowie za podpowiedzi. Trochę boję się właśnie tego wysysania wody z syfonów jeśli niżej podepnę podejścia z innych przyborów do pionów poniżej kibelka (jakbym miał te 70 cm różnicy poziomów zgodnie z normą, to bym się martwił), ale jeśli nie zrobię w ten sposób, to nie wyrobię ze spadkami (mam tylko 20 cm pomiędzy płytą z finalną wysokością podłogi).Ściany pomiędzy WC a łazienką nie chcę za bardzo bruzdować w poziomie, bo to ściana nośna z silki 15 (bloczki drążone). W grę raczej wchodzą tylko bruzdy w pionie, a reszta w posadzce. Jak dam najpierw czwórnik 110/110/45 stopni do misek ustępowych, to wszystko powyżej tego czwórnika (np. następny czwórnik 110/75/67.5 st) będzie już powyżej finalnego poziomu posadzki. Jeszcze przez myśl mi przeszło, aby w celu uniknięcia wysysynia wody z syfonów dać napowietrzaki albo by-pass z powrotem do pionu (ale już powyżej miejsca wpięcia kibelka), ale to już chyba za bardzo komplikuję sobie życie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts