Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Sprzeciw PINB przystąpienia do użytkowania.

Recommended Posts

Zgłosiłem zakończenie budowy domku jednorodzinnego do PINB. Inspektor po zapoznaniu się z dokumentami zgłosił sprzeciw w sprawie przystąpienia do użytkowania. Uzasadnienie; istotne odstąpienie od zatwierdzonego projektu budowlanego;

"wykonanie budowli-konstrukcji oporowej w postaci muru oporowego przy skarpie od strony północnej budynku oraz wykonanie dodatkowej skarpy po stronie południowej budynku"

Murek oporowy był w projekcie wyrysowany grubą kreską, ale nie opisany. Byłem pewny, że to jest oczywiste, że skarpę trzeba zabezpieczyć przed osuwaniem. Kierbud był tego samego zdania. Zresztą murek ten ma wysokość zmienną od 1 do 2m, szerokość 25 cm, długość ok. 20 m, ma też drenaż opaskowy dookoła i odprowadzenie deszczówki. Zresztą wiosną ubiegłego roku okazał się być za niski bo deszcze wypłukiwały skarpę i woda z gliną przelewała się przez krawędż, musiałem go podwyższyć o 20 cm. Nie wyobrażam sobie mieszkania w tym domu przy skarpie bez murka oporowego.

"Dodatkowa skarpa" wymyślona przez Inspektora była w projekcie zagospodarowania terenu. Tylko że ona miała wymiary 3 m x 20 m długości, w rzeczywistości ma 15 m x 20 m. To jest po prostu ziemia wybrana ze skarpy pod płytę fundamentową, przecież coś musiałem z tą ziemią zrobić, a nie spodziewałem się że tyle jej będzie. Zresztą co ma inspektor do tego, jak ja mam wyrównywać własną działkę, nie rozumiem.

Teraz mam się odwołać do Wojewódzkiego Inspektora, ale nie rozumiem tego całego teatru. Czy ktoś miał podobne problemy?

Edytowane przez fiesta4711

No dobrze, ale co teraz. To przecież przy składaniu projektu zagospodarowania terenu w Starostwie, powinni mnie uprzedzić, że skarpę muszę zabezpieczyć murkiem oporowym i dopisać to do zezwolenia. Za to dostałem wymóg zrobienia badań archeologicznych i odwiertów geologicznych (całkowicie zbędnych).

Według inspektora, to chyba powinienem teraz rozebrać ten murek, złożyć wniosek o pozwolenie na budowę murka oporowego, a następnie go zbudować od nowa. Tylko co będzie, jak będą padały deszcze w czasie oczekiwania na pozwolenie. Dom popłynie.

No dobrze, ale co teraz.

Teraz kierownik na własny koszt zalegalizuje mur oporowy. Przygotuje projekt budowlany muru oporowego, sprawdzonego pod względem zgodności z przepisami, w tym techniczno - budowlanymi, przez osobę posiadającą uprawnienia budowlane do projektowania wraz z opiniami, uzgodnieniami, pozwoleniami i innymi dokumentami wymaganymi przepisami szczególnymi ...

Edytowane przez piotrek0m

No dobrze, ale co teraz. To przecież przy składaniu projektu zagospodarowania terenu w Starostwie, powinni mnie uprzedzić, że skarpę muszę zabezpieczyć murkiem oporowym i dopisać to do zezwolenia. Za to dostałem wymóg zrobienia badań archeologicznych i odwiertów geologicznych (całkowicie zbędnych).

Według inspektora, to chyba powinienem teraz rozebrać ten murek, złożyć wniosek o pozwolenie na budowę murka oporowego, a następnie go zbudować od nowa. Tylko co będzie, jak będą padały deszcze w czasie oczekiwania na pozwolenie. Dom popłynie.

Urzędnik nie ma prawa kwestionować obliczeń czy technicznych rzeczy. Może kwestionować zawartość projektu.

Teraz musisz zalegalizować samowolę budowlaną.

Jeżeli budowa domu na skarpie o nachyleniu 15 stopni, bez murka oporowego jest nie możliwa, to myślałem, że to jest oczywiste, że musi być.

Dla mnie to tak jak bym musiał osobno mieć pozwolenia na zbudowanie domu i osobno na wykonanie fundamentów. Nie widzę żadnej różnicy pomiędzy murkiem oporowym a fundamentami. No ale to już mój kierbud będzie się z nimi boksował.

Drugiego punktu też nie rozumiem, Jeżeli przemieściłem kilkadziesiąt m3 ziemi pod fundament i usypałem z niej skarpę, to muszę na to też mieć pozwolenie ?

No dobrze, ale co teraz. To przecież przy składaniu projektu zagospodarowania terenu w Starostwie, powinni mnie uprzedzić, że skarpę muszę zabezpieczyć murkiem oporowym

- to jest rola projektanta, a nie Starostwa

- rolą kierownika budowy jest realizacja obiektu i ZAGOSPODAROWANIA zgodnie z projektem

- jeśli kierownik tworzy sobie murki, skarpy,... itp niezgodnie z projektem ( bez względu na to czy są potrzebne, czy nie ) przejmując rolę projektanta to efekt jest taki, a nie inny

- zgłoś zmiany projektantowi