Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wybór okien

Recommended Posts

• Odpowiedzi 48
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Lubie liczby, konkrety.

Ja też, szczególnie w odniesieniu do okien, stąd odesłanie do Konfiguratora, który po wprowadzeniu bardzo prostych odpowiedzi określa minimalne wymagane poziomy co najmniej 10 podstawowych właściwości każdego okna, w tym oczywiście ukochane rynkowe Uw:-).

Uważam to za wyjątkowo nieuczciwe w stosunku do klienta zawyżanie współczynników przenikania ciepła przez podawanie danych z okna o większej połaci szyby tak jak to robi np. Drutex.

A mnie się po prostu wydaje tam ktoś przeczytał normę i z niej korzysta. Uważam za wyjątkowo nieprofesjonalne nazywanie nieuczciwością wykorzystania możliwości normy EN.

Znalazłem okno Avante Forte 84mm 1500x1500 posiada U-0,83 Avante i Aluplast sprzedaje znajomy od którego man blachę na dach i okna dachowe wiec mam zaufanie a co do Hansford to brat ma takie okna od znajomego tylko że 2 szyby tylko i przy dużych mrozach woda się skrapla na szybie dlatego dlatego mam już wątpliwości co do tej firmy a chce takiego czegoś uniknąć

z avante drzwi tarasowe 2000x2400 U-0,87

szyba : superclima 0,5 / 4t/18s/4/18s/4t

okucia: 2. ROTO NT KOMFORT RS Lewy; 3. ROTO NT KOMFORT

wyceny okien sa z kolorem obustronnym

Edytowane przez Wewior

Czy mimo wszystko eksploatowanie luki w prawie/normie nie jest nielegalne, ale czy jest prawidłowe?

Ja z kolei uważam za wyjątkowo nieprofesjonalne usprawiedliwianie prostych trików marketingowych w celu zmylenia klienta, a w szczególności jeżeli wynika to z niedoskonałości prawa.

Jestem człowiekiem obdarzonym empatią i każde moje podejście do sprzedaży wygląda tak samo: będąc klientem czego bym oczekiwał? Czy posiadając takie rozwiązanie byłbym zadowolony? Nie znając się na EN czy wiedziałbym o w/w możliwościach normy i wybrał najlepszy dla mnie produkt?

PS. Jak zwykle odpowiada Pan tylko na fragment mojej wypowiedzi, w ogóle nie odnosząc się do całej reszty. Czy takie podejście jest również profesjonalne?

Audytor który liczy świadectwo charakterystyki energetycznej, może i powinien wyliczyć taki parametr..

Zresztą każdy kto uważał i sam robił ćwiczenia z fizyki budowli, powinien takie okno policzyć..

52ddaaf7be60.png

a najlepiej robić to w raz z osadzeniem okna w murze .. wtedy jest już pomroczność jasna.. co do parametrów..

Nawet najlepsze okno źle zamontowane ..będzie gorsze niż podrzędny zestaw..

Osadzenie okna B92.jpg

Edytowane przez מרכבה

Panie Wewior proponuję przejrzeć całość oferty, poprosić o kartę produktu - deklarowane właściwości od sprzedawcy. Jeżeli nie będzie tego wiedział co to jest, to też powinien być czynnik decydujący o jakości.

Następnym etapem, to poszukałbym opinii o ich montażach - jak wspomniano wyżej - nawet najlepszy produkt przy złym montażu nie nadaje się do użytkowania.

Wiele osób pyta się o wzór na jak najlepsze wybranie stolarki, ale tak się nie da - za dużo czynników zmiennych po drodze.

Witam

Wiele osób pyta się o wzór na jak najlepsze wybranie stolarki, ale tak się nie da - za dużo czynników zmiennych po drodze.

JanKalita pewnie w 100% się nie da, jednak są narzędzia, które to ułatwiają, jedno z ciekawszych podał już kolega Test, moim zdaniem KAŻDY inwestor powinien zacząć od tego. Ostateczny wybór i tak będzie zmieniony, ale bardziej świadomie, inwestor będzie wiedział z czego rezygnuje :)

Pozdrawiam

Czy mimo wszystko eksploatowanie luki w prawie/normie nie jest nielegalne, ale czy jest prawidłowe?

Człowieku, o jakiej Ty luce w normie teraz rzeźbisz! Weźże zajrzyj wreszcie do normy wyrobu, załącznik normatywny E, tabela E1 w odniesieniu do rozdziału 4.12. Potem wróć i zacznij raz jeszcze o wymiarach okien referencyjnych, nieuczciwościach, lukach i tym podobnych.

mam jeszcze jedno pytanie może ktoś posiada okna Avante lub Aluplast? i mógłby się wypowiedzieć na temat danej firmy jak mu się sprawuja te okna

Juz wyzej napisalem o Aluplast, ale Twoje pisnie mowi, ze ciagle niemal nic nie kapujesz:(

Edytowane przez finlandia

Człowieku, o jakiej Ty luce w normie teraz rzeźbisz! Weźże zajrzyj wreszcie do normy wyrobu, załącznik normatywny E, tabela E1 w odniesieniu do rozdziału 4.12. Potem wróć i zacznij raz jeszcze o wymiarach okien referencyjnych, nieuczciwościach, lukach i tym podobnych.

Gwoli ścisłości w/w norma zakłada jako bazową próbkę okno o wymiarach 1,23 x 1,48 z możliwością modyfikacji wielkości próbki odpowiednio:

Szerokość +/- 25% (tak, tak szerokość 1,50 m mieści się w normie)

Wysokość -25% (moment, ale wartość 1,50 przewyższa dopuszczalny wymiar - czepiam się już)

Mam dość tej dyskusji. Znam tę normę i dalej uważam, że w/w widełki są trochę nieuczciwe i rynek byłby bardziej przejrzysty, gdyby wymiar był ujednolicony.

Pozostawiam do interpretacji potencjalnego czytelnika.

Coś mi się zdaje, że nasza dyskusja poszła na głębszą wodę, a tymczasem kupujący ciągle stoi na piasku, w dodatku na krawędzi plaży. Dla przeciętnego zjadacza chleba samo rozumienie pojęcia Uw jest często sukcesem, dlatego też uważam, że stosowanie się do jednolitego wymiaru okna referencyjnego jest grą fair play. Wszelkie odstępstwa mają chyba na celu jedynie przechytrzenie nabywcy:(.

Znalazłem okno Avante Forte 84mm 1500x1500 posiada U-0,83 Avante i Aluplast sprzedaje znajomy od którego man blachę na dach i okna dachowe wiec mam zaufanie a co do Hansford to brat ma takie okna od znajomego tylko że 2 szyby tylko i przy dużych mrozach woda się skrapla na szybie dlatego dlatego mam już wątpliwości co do tej firmy a chce takiego czegoś uniknąć

Wewiór, po raz kolejny muszę napisać to samo: Aluplast jest producentem profili z których można wykonać zarówno najtańsze okno jak i jedno z najcieplejszych (zależy którą serię profili wybierzesz). Moje zdanie od zawsze jest stałe: jak sprzedawca nie wymienia nazwy producenta OKIEN to jest ona nic nie znacząca (lub wręcz trzeba ją ukryć). Zestawienie go razem z Avante może oznaczać, że proponują Ci okna tanie kontra dobre. O tej trzeciej firmie nie ma już co mówić - pokazuje tylko, że znajomy wybrał bez głowy (zakładam się, że nie ma w szybie nawet ciepłej ramki a o konieczności zapewnienia odpowiedniej wentylacji nie usłyszał).

Firma dostarczająca dach też dobrze nie wróży - poszukaj w swojej okolicy jakiegoś uznanego salonu typowo okiennego (np. Oknoplast ma chyba same dobrze przeszkolone punkty) - tam Ci na prawdę pokażą różnicę między oknami (oczywiście mocno ukierunkowując na to co mają u siebie).