pablojarocin 13.01.2017 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2017 Witam wszystkich.Od wczoraj mam problem na budowie.Mianowicie po obfitych opadach woda dostaje się do mojej skrzynki z licznikiem i wywala mi zabezpieczenie przed licznikowe.Dzwonie do enea i pani mi każe dzwonić na pogotowie energetyczne, dzwonie na pogotowie energetyczne a tam słyszę proszę dzwonić do enea.Szlak człowieka trafia.Poza tym pogotowie mi jeszcze powiedziało że jak przyjadą i będzie wina moja wina to mi wystawią fakturę.Czy można to jakoś zrobić we własnym zakresie???I takie jeszcze pytanko czy zabezpieczenie przedlicznikowe można zmienić na bezpieczniki automatyczne??? Teraz mam zwykłe bezpieczniki topikowe.I kwestia podziału PEN, czy mogę to zrobić w skrzynce z licznikiem??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 13.01.2017 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2017 Witam wszystkich. Od wczoraj mam problem na budowie. Mianowicie po obfitych opadach woda dostaje się do mojej skrzynki z licznikiem i wywala mi zabezpieczenie przed licznikowe. Dzwonie do enea i pani mi każe dzwonić na pogotowie energetyczne, dzwonie na pogotowie energetyczne a tam słyszę proszę dzwonić do enea. Szlak człowieka trafia. Poza tym pogotowie mi jeszcze powiedziało że jak przyjadą i będzie wina moja wina to mi wystawią fakturę. Czy można to jakoś zrobić we własnym zakresie??? I takie jeszcze pytanko czy zabezpieczenie przedlicznikowe można zmienić na bezpieczniki automatyczne??? Teraz mam zwykłe bezpieczniki topikowe. I kwestia podziału PEN, czy mogę to zrobić w skrzynce z licznikiem??? Chyba tej wody nie ma po licznik;-) A co w tej chwili jest podłączone za licznikiem, WLZ, erbetka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 13.01.2017 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2017 Mianowicie po obfitych opadach woda dostaje się do mojej skrzynki z licznikiem i wywala mi zabezpieczenie przed licznikowe. przed licznikiem nie wolno Ci samemu nic zmieniać, swoją drogą w jaki sposób woda dostaje się do skrzynki ? mówisz to tej skrzynce przyłączeniowej ZK ? przecież one montowane są na tyle wysoko że woda nie powinna się tam dostawać. Mało że nie powinna ... po prostu nie powinna bo tak ma być założona aby nie groziło jej zalanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 13.01.2017 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2017 (edytowane) Jedna fotka skrzynki wskaże błąd, jaki mógł zostać popełniony. I takie jeszcze pytanko czy zabezpieczenie przedlicznikowe można zmienić na bezpieczniki automatyczne??? Teraz mam zwykłe bezpieczniki topikowe. Przecież były wydane WTP na zasilanie placu budowy, więc ... bez zgody Dostawcy ani rusz. I kwestia podziału PEN, czy mogę to zrobić w skrzynce z licznikiem??? Zaraz, zaraz - to co jest, a co powinno być zrobione ? I dlaczego dopiero teraz ? Edytowane 13 Stycznia 2017 przez elpapiotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablojarocin 13.01.2017 20:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2017 Chodzi mi o skrzynkę z licznikiem która jest umieszczona na elewacji. Bo budynek już stoi. To już jest końcówka budowy. Tylko tynków brakuje.Obok budynku stoi słup i z niego jest poprowadzony kabel 4 żyłowy do mojego licznika. I to pewnie gdzieś po kablu leci albo jeszcze jest taka mozliwość że ten kabel od słupa do mojej skrzynki jest w takiej rurce PVC 50 mm, i w tej skrzynce jest od góry otwór i wchodzi ta rura do środka. i wydaje mi się że tędy ta woda się dostaje. Jutro sprawdzę jak będzie jasno.Jeżeli by to było przez tą rurę to kogo to jest wina??? tych co mi ten kabel prowadzili??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 13.01.2017 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2017 (edytowane) Wszystko jasne - błąd w sztuce "elektryka", i tyle. Ewidentna wina instalatora.Przewody do skrzynki wprowadza się od dołu, właśnie ze względu na takie sytuacje.A, tak, przepraszam.Przecież mamy do czynienia z elektrykiem : http://forum.muratordom.pl/showthread.php?235856-Uprawnienia-SEP&p=6811322#post6811322 Edytowane 13 Stycznia 2017 przez elpapiotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablojarocin 13.01.2017 21:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2017 Panie elpapiotr mój kabel który jest wprowadzony od licznika do domu jest od dołu. Tylko kabel który idzie od słupa do licznika jest od góry.Poza tym ten budynek to był kupiony niedawno, ja go nie stawiałem. Nie było licznika to podpisałem umowę z enea i przyjechali i założyli.Druga sprawa to PEN nie był podzielony bo od licznika do domu do bezpieczników mam kabel 4 żyłowy. I chciałem go wyciąć i założyć 5 żyłowy i podział PEN zrobić w tej skrzynce z licznikiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 13.01.2017 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2017 A ten kolo co prowadził kabel ze słupa do skrzynki to stolarz był?Chyba o tego elektryka chodziło.Przed licznikiem więc możesz wzywać by naprawili. To ich działka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 13.01.2017 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2017 (edytowane) Po kolei - przyłącze do budynku powinno wyglądać tak : Druga sprawa to PEN nie był podzielony bo od licznika do domu do bezpieczników mam kabel 4 żyłowy. I chciałem go wyciąć i założyć 5 żyłowy i podział PEN zrobić w tej skrzynce z licznikiem. Od licznika do domu jest kabel 4-zyłowy, i bardzo dobrze. Nic nie wycinać. Tak ma być. Ale ten PEN MUSI mieć przekrój 10 mm2 Cu lub 16 mm2 Al. Resztę, czyli podział PEN, GSU uziemienie własne ma zrobić elektryk, który wie, co czyni. Czyli - PEN wprowadza na szynę PE, którą łączy z uziemioną GSU. Z szyny PE wyprowadza mostek na szynę N. Z szyny PE wyprowadzamy przewody ochronne, z szyny N - neutralne. Łatwe, prawda ? Edytowane 13 Stycznia 2017 przez elpapiotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 13.01.2017 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2017 A ten kolo co prowadził kabel ze słupa do skrzynki to stolarz był? Chyba o tego elektryka chodziło. Przed licznikiem więc możesz wzywać by naprawili. To ich działka. Wszystko zależy od granicy własności/eksploatacji. Do granicy, od strony zasilania robi ZE, reszta jest w gestii Odbiorcy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablojarocin 13.01.2017 22:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2017 U mnie wygląda tak. Czyli ta rura to jest ich i to jest ich wina. Czyli mogą przyjeżdzać i robić na swój koszt. Co do PEN to wszystko wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 13.01.2017 22:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2017 Gdzie jest granica własności ?(Była określona w warunkach technicznych przyłączenia) Bo teraz zachodzi pytanie, kto to robił (od zacisków przy uchwycie ściennym do skrzynki licznikowej) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablojarocin 13.01.2017 22:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2017 Tylko tyle bym na teraz coś naszkicować. Nie wiem gdzie tego szukać. ten budynek ma chyba z 25 lat. Czy to będzie w papierach od energetyki co mam przyłącze opisane, jaka moc itd.??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbich70 13.01.2017 23:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2017 Czy to będzie w papierach od energetyki co mam przyłącze opisane, jaka moc itd.??? Przecież w #7 piszesz, że podpisałeś umowę. Tam szukaj. Granica własności bywa też określana jako granica eksploatacji lub miejsce dostarczania energii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablojarocin 13.01.2017 23:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2017 ale ja myslałem że mam poszukać tej umowy pierwszej co była 25 lat jak dom budowali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbich70 14.01.2017 01:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2017 ale ja myslałem że mam poszukać tej umowy pierwszej co była 25 lat jak dom budowali. Poszukaj w tej ostatniej. Tam też powinien być stosowny zapis, z którego będzie wynikać czy owa skrzynka i zaciekające doprowadzenie jest Twoim inwentarzem, czy dostawcy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablojarocin 16.01.2017 22:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2017 Po dzisiejszych telefonach znowu to to samo. Jeden na drugiego. Trochę się wkurzyłem pojechałem na działkę otworzyłem skrzynkę, zerwałem plombe i chciałem założyć nowy bezpiecznik. I gdy chce go wkręcić to gdzieś jest zwarcie i bezpiecznik się przepala. 3 bezpieczniki poszły. Na pierwszy rzut oka to nic tam nie wskazuje aby było zwarcie. Kable całe izolacje tez. Jeszcze dla pewności odkrecilem swój kabel który wchodzi mi do domu. Żeby czasami nie było że to moja wina.Jutro od rana będę czekał na to pogotowie energetyczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ag2a 16.01.2017 23:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2017 daj znać jak się skończyło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 17.01.2017 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2017 Po dzisiejszych telefonach znowu to to samo. Jeden na drugiego. Trochę się wkurzyłem pojechałem na działkę otworzyłem skrzynkę, zerwałem plombe i chciałem założyć nowy bezpiecznik. I gdy chce go wkręcić to gdzieś jest zwarcie i bezpiecznik się przepala. 3 bezpieczniki poszły. Na pierwszy rzut oka to nic tam nie wskazuje aby było zwarcie. Kable całe izolacje tez. Jeszcze dla pewności odkrecilem swój kabel który wchodzi mi do domu. Żeby czasami nie było że to moja wina. Jutro od rana będę czekał na to pogotowie energetyczne. Dziwna sprawa z tym zwarciem, by "przepalało" bezpiecznik musi być za nim, w przypadku odłączenia przewodów musi wystąpić w obrębie skrzynki. Musiałeś zerwac plombe to pewnie zabezpieczenie przedlicznikowe, czyli zostaje oprawka bezpiecznika - licznik. A ten swój kabel to od czego odkreciłeś, w domu czy w skrzynce? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablojarocin 19.01.2017 11:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2017 Bardzo dziwna.Po telefonach nikt nie chce wziąść odpowiedzialności za to tylko mówią że wystawią fakturę jak to nie będzie z ich winy.Byłem w placówce ENEA i mi powiedziali że są same skargi na tę infolinie. Chyba ta pani co pracuje tam i odbiera nie jest kompetentna, ani na pogotowiu ani w ENEA.Ale w placówce udało mi się załatwić sprawę, ale muszę czekać do 2 tygodni.Kazali mi napisać reklamacje.I żeby przyjechali i sprawdzili układ pomiarowy. A swój kabel to miałem na myśli taki który idzie od licznika do mnie do domu.U mnie wygląda to tak że od góry wchodzi linia napowietrzna aluminiowa, są zaciski zabezpieczenie główne, licznik i pod licznikiem są kostki 3 czarne 1 niebieska 1 żółta.i mój kabel był połączony do tej kostki. Pani przez telefon na pogotowiu mi jeszcze powiedziała że jak mam uprawnienia i zabezpieczenie główne do 25A to mogę sam sobie zdemontować licznik i naprawić.Gdy to powiedziałem w ENEA to powiedzieli że w żadnym wypadku, bo stwierdzą że ingerowałem w układ pomiarowy i mi dadzą karę.I teraz weź tu kogoś posłuchał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts