chcialbympompe 22.01.2017 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2017 wtedy ze sprężarki, wstrzykuje gorący gaz z tłoczenia na parownik. I to niby ciepło z samej sprężarki wystarcza do procesu defrostu? Jakoś nie mam przekonania. Nie jest wykorzystywany "duży obieg" chłodniczy do jednostki wewnętrznej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NC_PC 22.01.2017 17:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2017 z jakieś 2 miesiące temu opisywałem to dokładnie, dodałem też schemat jak to działa.Nawet pokazałem którym zaworem odbywa się wtrysk pary. Nie wiem gdzie mam teraz ten schemat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
link2jack 25.01.2017 06:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2017 Sprawa dotyczy mojego pytania odnośnie możliwości zmniejszenia histezy w mojej pompie Panasonic Tcap Pytanie w tym wątku: klik Otrzymałem wtedy takową odpowiedz: Histerezę cwu można zmniejszyć zworkiem na płycie. ale Ty masz model z 2015r w tych modelach to nie działa niestety. Za radą innego instalatora z forum sprawdziłem poprawność w/w informacji to co z tego wyszło: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 25.01.2017 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2017 Sprawa dotyczy mojego pytania odnośnie możliwości zmniejszenia histezy w mojej pompie Panasonic Tcap Pytanie w tym wątku: klik Otrzymałem wtedy takową odpowiedz: Za radą innego instalatora z forum sprawdziłem poprawność w/w informacji to co z tego wyszło: Hej , na tym filmiku nic nie ma o histerezie CWU (jest co najwyżej o zmianie Tcwu) -co do zmniejszenia do 3K , to w moim modelu jest tak samo. Dzwoniłem na początku do Panasa i powiedzieli mi (po nr seryjnym) ,że w tej serii jest to nie możliwe.Nie drążyłem tematu , ponieważ dla mnie większa histereza jest ok pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
link2jack 25.01.2017 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2017 Coś mi się kojarzy że mała histeza to 3+1kJak widac na filmiku pompa włączyła grzanie przy różnicy 4*C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 25.01.2017 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2017 Coś mi się kojarzy że mała histeza to 3+1k Jak widac na filmiku pompa włączyła grzanie przy różnicy 4*C A dlaczego chcesz zmniejszyć tę histerezę- przy sterowaniu CWU bez wyłączeń większa histereza chyba jest ok ?PC będzie rzadziej się włączać-kiedy akurat działa CO , to ok. Ale kiedy już CO nie działa , to częste i krótkie cykle pracy sprężarki powodują większe zużycie energii (przygotowanie sprężarki do pracy) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kmil_ 25.01.2017 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2017 U mnie duża histereza w ogóle się nie sprawdzała - przy temp wody jaką sobie życzyłem. Musiałbym grzać CWU bardzo wysoko, żeby po zejściu o 8+1K zanim załączy się ponowne grzanie CWU mieć nadal komfortową wodę. Po zmniejszeniu zworką na 3+1K W MOIM przypadku CWU grzeje się idealnie w punkt.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 25.01.2017 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2017 U mnie duża histereza w ogóle się nie sprawdzała - przy temp wody jaką sobie życzyłem. Musiałbym grzać CWU bardzo wysoko, żeby po zejściu o 8+1K zanim załączy się ponowne grzanie CWU mieć nadal komfortową wodę. Po zmniejszeniu zworką na 3+1K W MOIM przypadku CWU grzeje się idealnie w punkt. Pozdrawiam. A też grzejesz CWU samopas , czy w oknach ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
link2jack 25.01.2017 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2017 A dlaczego chcesz zmniejszyć tę histerezę- przy sterowaniu CWU bez wyłączeń większa histereza chyba jest ok ?PC będzie rzadziej się włączać-kiedy akurat działa CO , to ok. Ale kiedy już CO nie działa , to częste i krótkie cykle pracy sprężarki powodują większe zużycie energii (przygotowanie sprężarki do pracy) U mnie sprawdza się lepiej niższa histeza. Nie wiem do jakiej Ty temp grzejesz wode. Mam ustawione 46*C - zwykle koniec grzania kończy się temp w zbiorniku 47-48. Dla reszty rodziny woda ponizej 40*C jest ewidentnie za chłodna, musiał bym mieć ustawioną na 50*C - wtedy pompa pracuje dlużej i zauważyłem że z wyższym parametrem fr. Dlatego histeza 8+1k jest za wysoka. Przy 3+1k także grzeje raz dziennie, mam wyższą srednią temp użytkową wody a dodatkowo pompa mniej pracuje (bo grzeje do niższej temp i krócej) Mam jednak mały problem. Czy mógłby mi ktoś łopatologicznie wyjaśnić jak mam ustawić timer by pompa grzała cwu przez cały tydzień tylko pomiędzy 18:00 - a 19:00 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
link2jack 25.01.2017 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2017 A dlaczego chcesz zmniejszyć tę histerezę- przy sterowaniu CWU bez wyłączeń większa histereza chyba jest ok ?PC będzie rzadziej się włączać-kiedy akurat działa CO , to ok. Ale kiedy już CO nie działa , to częste i krótkie cykle pracy sprężarki powodują większe zużycie energii (przygotowanie sprężarki do pracy) U mnie sprawdza się lepiej niższa histeza. Nie wiem do jakiej Ty temp grzejesz wode. Mam ustawione 46*C - zwykle koniec grzania kończy się temp w zbiorniku 47-48. Dla reszty rodziny woda ponizej 40*C jest ewidentnie za chłodna, musiał bym mieć ustawioną na 50*C - wtedy pompa pracuje dlużej i zauważyłem że z wyższym parametrem fr. Dlatego histeza 8+1k jest za wysoka. Przy 3+1k także grzeje raz dziennie, mam wyższą srednią temp użytkową wody a dodatkowo pompa mniej pracuje (bo grzeje do niższej temp i krócej) Mam jednak mały problem. Czy mógłby mi ktoś łopatologicznie wyjaśnić jak mam ustawić timer by pompa grzała cwu przez cały tydzień tylko pomiędzy 18:00 - a 19:00 A też grzejesz CWU samopas , czy w oknach ? Grzeje w oknach - jakoś póznym wieczorej z tego co pamiętam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kmil_ 25.01.2017 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2017 bobrow, tak, grzeję CWU na początku taniego okna wieczorem. link2jack, wchodzisz w ustawienia TIMERa, standardowo. Wybierasz którąś z kolei pozycję 1-6 (w zależności jak Ci tam pasuje akurat), ustawiasz godzinę 18.00, dajesz MODE -> TANK, potem kolejna pozycja, ustawiasz 19.00 i dajesz OFF, czy tam samo HEAT. I już.Tak ustawiasz dla każdego dnia w tygodniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
link2jack 25.01.2017 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2017 A dlaczego chcesz zmniejszyć tę histerezę- przy sterowaniu CWU bez wyłączeń większa histereza chyba jest ok ?PC będzie rzadziej się włączać-kiedy akurat działa CO , to ok. Ale kiedy już CO nie działa , to częste i krótkie cykle pracy sprężarki powodują większe zużycie energii (przygotowanie sprężarki do pracy) U mnie sprawdza się lepiej niższa histeza. Nie wiem do jakiej Ty temp grzejesz wode. Mam ustawione 46*C - zwykle koniec grzania kończy się temp w zbiorniku 47-48. Dla reszty rodziny woda ponizej 40*C jest ewidentnie za chłodna, musiał bym mieć ustawioną na 50*C - wtedy pompa pracuje dlużej i zauważyłem że z wyższym parametrem fr. Dlatego histeza 8+1k jest za wysoka. Przy 3+1k także grzeje raz dziennie, mam wyższą srednią temp użytkową wody a dodatkowo pompa mniej pracuje (bo grzeje do niższej temp i krócej) Mam jednak mały problem. Czy mógłby mi ktoś łopatologicznie wyjaśnić jak mam ustawić timer by pompa grzała cwu przez cały tydzień tylko pomiędzy 18:00 - a 19:00 A też grzejesz CWU samopas , czy w oknach ? Grzeje w oknach - jakoś póznym wieczorej z tego co pamiętam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 25.01.2017 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2017 U mnie sprawdza się lepiej niższa histeza. Nie wiem do jakiej Ty temp grzejesz wode. Mam ustawione 46*C - zwykle koniec grzania kończy się temp w zbiorniku 47-48. Dla reszty rodziny woda ponizej 40*C jest ewidentnie za chłodna, musiał bym mieć ustawioną na 50*C - wtedy pompa pracuje dlużej i zauważyłem że z wyższym parametrem fr. Dlatego histeza 8+1k jest za wysoka. Przy 3+1k także grzeje raz dziennie, mam wyższą srednią temp użytkową wody a dodatkowo pompa mniej pracuje (bo grzeje do niższej temp i krócej) Mam jednak mały problem. Czy mógłby mi ktoś łopatologicznie wyjaśnić jak mam ustawić timer by pompa grzała cwu przez cały tydzień tylko pomiędzy 18:00 - a 19:00 Chyba wiem o co chodzi z tą małą histerezą - prawdopodobnie masz mieszana wodę przez cyrkulację i taki będzie efekt. U mnie cyrkulacja działa od pon do pt 7.00-7.25 oraz w dowolnej chwili od przycisku (opisywałem to już) z czasem działania 3 min. Dzięki temu u mnie nie miesza się cały słup wody w zasobniku (300 ltr) - u góry jest zawsze woda o temp 45-50 st (odczyt z termometru w zasobniku) Teraz temp CWU mam na 47 st (czyli PC grzeje do 49 st, ale po wyłączeniu PC dobija do 50st).Czas pracy PC to 35-40 min (czujnik w zasobniku najniżej , może lekko poniżej środka). U mnie jeśli temp jest na czujniku CWU 38 st , to na wyjściu CWU jest ok 45-48 st. Co do Timera , to w programie np od 18.00 daj Heat+Tank (wcześniej tylko Heat) , w kolejnym programie od 19.00 tylko Heat .Jeśli inne parametry mają zostać , to oczywiście je powtórz. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek B.. 12.12.2017 23:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2017 Czy można polecić CNC_POMPY_CIEPŁA?Zastanowiłbym się trzydzieści razy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NC_PC 13.12.2017 07:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2017 Czy można polecić CNC_POMPY_CIEPŁA? Zastanowiłbym się trzydzieści razy. Nad kuponem totolotka można się zastanawiać i 300 x i itak raczej się nie trafi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek B.. 13.12.2017 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2017 Nad kuponem totolotka można się zastanawiać i 300 x i itak raczej się nie trafi. Dokładnie. Prędzej wygra się w totolotka, niż solidność i rzetelność od tej firmy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NC_PC 13.12.2017 09:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2017 Dokładnie. Prędzej wygra się w totolotka, niż solidność i rzetelność od tej firmy. Widzisz żeby tak posądzać kogoś to trzeba mieć coś poza tylko gadaniem, jak miałeś ze mną doświadczenie to proszę się przedstaw, bo mam na koncie kilkuset klientów oraz kilkunastu z tego forum i żaden słowem się nie odzywa w takim to nie jak ty. Dlatego czekam na konkrety, a jak nie to zamilcz, chociaż po ilości postów widzę że pewnie konkurencja, i polecasz sam siebie! Czekam napisz jakie masz ze mną doświadczenia!!! Ale w piotrkowie nie mam żadnych montaży więc pewnie zwykłe pier.... z twojej strony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek B.. 14.12.2017 16:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2017 (edytowane) Widzisz żeby tak posądzać kogoś to trzeba mieć coś poza tylko gadaniem, jak miałeś ze mną doświadczenie to proszę się przedstaw, bo mam na koncie kilkuset klientów oraz kilkunastu z tego forum i żaden słowem się nie odzywa w takim to nie jak ty. Dlatego czekam na konkrety, a jak nie to zamilcz, chociaż po ilości postów widzę że pewnie konkurencja, i polecasz sam siebie! Czekam napisz jakie masz ze mną doświadczenia!!! Ale w piotrkowie nie mam żadnych montaży więc pewnie zwykłe pier.... z twojej strony. Ponieważ administrator usuwa moje posty o Pańskiej firmie, będe pisał do skutku. Czy administrator robi to celowo, ponieważ komentarz jest negatywny? W takim razie dlaczego pozostawia komentarze pozytywne? Gdzie tu bezstronność? Jankowski z CNC jest osobą niekompetentną i kłamie. A kiedy pojawia się problem nie odbiera telefonów. Edytowane 14 Grudnia 2017 przez Tomek B.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 14.12.2017 16:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2017 W Piotrkowie dziś upały? Bo komuś ewidentnie przygrzało. Proponuję przejść do konkretów, albo nie wygłupiać się znów. To FM, a nie lokalna gazeta, jakby redaktor nie zauważył. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek B.. 14.12.2017 16:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2017 W Piotrkowie dziś upały? Bo komuś ewidentnie przygrzało. Proponuję przejść do konkretów, albo nie wygłupiać się znów. To FM, a nie lokalna gazeta, jakby redaktor nie zauważył. Skorzystałem z uslug CNC i piszę jak wyglądała współpraca. Skoro zawalił, niech przyjmie na klatę konsekwencje. Przecież tutaj się reklamuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts