Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa ciepla Panasonic czy kociol olejowy Viesmman

piorunek76

Recommended Posts

Witam mam pytanie i proszę o porade.Czym ogrzać dom Pompa ciepla firmy Panaconic czy kotlem olejowym firmy Viesmman.Dom jest o powierzchni

220 m2 zbudowany z silki ocieplony styropianem grafitowym 20cm.I tu dylemat czy pompa da rade ogrzać tak wielki dom ;-) i czym będzie taniej ogrzewac?

Pozdrawiam Ireneusz

No ale mam jeszcze kominek ;-) a jakie jeszcze rozwiązanie proponujesz do ogrzania domu i wody.Moj kolega zalozyl fotowoltanike i jest zadowolony ma wszystko na prad co do rachunkow to mowil ze za tamten rok miał tylko 2500zl no ale w tamtym roku nie było zimy ;-).Jak myślisz jest sens zakladac takie ogrzewanie?

Pozdr

Sens poszczególnych rozwiązań zależy od oczekiwań co do (bez)obsługowości oraz od zapotrzebowania na ciepło.

Tutaj moje przemyślenia i wyliczenia w tym temacie

Oczywiście dla konkretnego przypadku trzeba wszystko przeliczyć. Czasami są dopłaty, które znacząco wpływają na wynik końcowy.

Uogólniając można powiedzieć, że im droższa instalacja, tym tańsza eksploatacja. Tylko pytanie, czy droższe w instalacji źródło zwróci się, zanim się rozsypie albo będzie wymagało kosztownych napraw i konserwacji - i to trzeba policzyć. Im mniej ciepła budynek potrzebuje, tym mniejsze szanse, że drogie w instalacji źródło zdąży się zwrócić względem choćby kabli elektrycznych i bojlera elektrycznego.