piorunek76 14.01.2017 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2017 Witam mam pytanie i proszę o porade.Czym ogrzać dom Pompa ciepla firmy Panaconic czy kotlem olejowym firmy Viesmman.Dom jest o powierzchni 220 m2 zbudowany z silki ocieplony styropianem grafitowym 20cm.I tu dylemat czy pompa da rade ogrzać tak wielki dom i czym będzie taniej ogrzewac? Pozdrawiam Ireneusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piorunek76 15.01.2017 08:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2017 A pompa Panasonica działa do -15 stopni także nie ma sensu zakaladac dwóch systemow grzewczych tak przynajmniej mi się wydaje.Jeszcze myslalem zalozyc kociol olejowy plus pompa do grzania wody zamiast solarow.Co Pan o tym myśli? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 15.01.2017 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2017 A pompa Panasonica działa do -15 stopni Która przestaje działać poniżej tej temperatury? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piorunek76 15.01.2017 13:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2017 No ale mam jeszcze kominek a jakie jeszcze rozwiązanie proponujesz do ogrzania domu i wody.Moj kolega zalozyl fotowoltanike i jest zadowolony ma wszystko na prad co do rachunkow to mowil ze za tamten rok miał tylko 2500zl no ale w tamtym roku nie było zimy .Jak myślisz jest sens zakladac takie ogrzewanie? Pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 15.01.2017 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2017 Sens poszczególnych rozwiązań zależy od oczekiwań co do (bez)obsługowości oraz od zapotrzebowania na ciepło. Tutaj moje przemyślenia i wyliczenia w tym temacie Oczywiście dla konkretnego przypadku trzeba wszystko przeliczyć. Czasami są dopłaty, które znacząco wpływają na wynik końcowy.Uogólniając można powiedzieć, że im droższa instalacja, tym tańsza eksploatacja. Tylko pytanie, czy droższe w instalacji źródło zwróci się, zanim się rozsypie albo będzie wymagało kosztownych napraw i konserwacji - i to trzeba policzyć. Im mniej ciepła budynek potrzebuje, tym mniejsze szanse, że drogie w instalacji źródło zdąży się zwrócić względem choćby kabli elektrycznych i bojlera elektrycznego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piorunek76 15.01.2017 16:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2017 Dziekuje za linka policze i dam znac .A czy fotowoltanika wytwarza prad caly rok działa na swiatlo nie jak solary na słoneczne ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts