piorunek76 14.01.2017 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2017 Witam mam pytanie i proszę o porade.Czym ogrzać dom Pompa ciepla firmy Panaconic czy kotlem olejowym 2 kondesacyjnym firmy Viesmman. Dom jest o powierzchni 220 m2 zbudowany z silki ocieplony styropianem grafitowym 20cm,okna 3 szybowew całym domu.I tu dylemat czy pompa da rade ogrzać tak wielki dom i czym będzie taniej ogrzewac?W domu na parterze podlogowka i u góry tylko w łazience w pokojach grzejniki lub klimakonwektory zależy od doboru ogrzewania Pozdrawiam Ireneusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 15.01.2017 00:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2017 Jakie OZC? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piorunek76 15.01.2017 06:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2017 Witam nie wiem nie znam się na tym może mi Pan pomoze obliczyć ? Pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 15.01.2017 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2017 Też nie potrafię. Wstępne dostałem razem z projektem (pod nazwą Planowana Charakterystyka Energetyczna). Jak już modyfikacje zostaną zrealizowane/ostatecznie przesądzone, to zamierzam zamówić wg danych rzeczywistych.Jak chcesz sam się pobawić, to:http://pl.sankom.net/do-pobrania/programy-probne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 15.01.2017 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2017 (edytowane) Kotły olejowe kondensacyjne to duży problem. Jakość paliwa jest nieodpowiednia . Będą problemy z exploatacją . PC =czysto ,cicho ,bez zapachu i kilka razy tańsza eksploatacja . Mało miejsca straconego A do takiego domku to pompka o mocy 8kW przy -20 C wysoce prawdopodobna . Ale policzyć trzeba .Bo jak się policzy to się wie . Edytowane 15 Stycznia 2017 przez fachman19 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 15.01.2017 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2017 jeśli pc powietrzna ma mieć 8kW przy -20C to w lecie będzie miała ze 40kW... Dobieranie mocy sprężarki pod ekstremalne warunki nie ma sensu. Ważne, żeby w te kilkadziesiąt godzin w roku wyrobiła razem z grzałkami. Więc taka LG 9kW nominalnie powinna wystarczyć (ale bez OZC to zgadywanie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 15.01.2017 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2017 jeśli pc powietrzna ma mieć 8kW przy -20C to w lecie będzie miała ze 40kW... i nagle się okaże że są problemy z odbiorem ciepła przy produkcji cwu i zmaiast radości z niskich rachunków pojawi się płacz i lament z powodu kąpieli w zimnej wodzie... ??? Aleś pojechał..... Ty sobie sprawdź charakterystykę mocy Panasonica T-Cap 9kW, a później sie wypowiadaj.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piorunek76 15.01.2017 13:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2017 Wlasnie ja pisałem od początku ze chce pompe Panasonica firma ze Szczecina proponuje mi T-Cap 12 kw mowia ze wystarczy do ogrzania i na ciepla wode.W domu mam mieć 23 stopnie ciepla wyjściowe o ile pamiętam .A jakie proponujecie jeszcze inne rozwiązanie do domu mój kolega zalazyl fotowoltanike i ma wszystko na prad.Czy takie rozwiązanie ma sens ? Pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 15.01.2017 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2017 firma ze Szczecina proponuje mi T-Cap 12 kw mowia ze wystarczy do ogrzania i na ciepla wode. A mówią, bo wiedza od wróża Macieja, czy policzyli OZC i potrafią pokazać na cyferkach, że wystarczy? Czy może jest tak przewymiarowana, że na pewno wystarczy w największe mrozy? Za to z gorszą sprawnością wyprodukuje 80% ciepła, gdy nie ma największych mrozów i będzie wymagała drogiej, dużej i sprawnej wężownicy od CWU, żeby odebrać zbyt szybko produkowane ciepło poza sezonem grzewczym? Zapytaj, jaką minimalną moc będzie ta pompa mogła zapodać przy +20, jakie przy takim % obciążenia będzie miała COP (a jaki, gdyby chodziła w tych samych warunkach a optymalnym obciążeniu) i jaka potrzebna będzie wężownica w zasobniku CWU, żeby to sprawnie działało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 15.01.2017 16:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2017 Nie "można dawać, a "trzeba dawać", i daje się.Najwyraźniej producenci dali sobie radę, bo innych do CO/CWU się juz nei spotyka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 15.01.2017 16:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2017 oczywiście można dawać sprężarki inwertorowe tylko co z ich żywotnością? A to da się wykręcić minima wymagane prawnie dla PC PW bez inwertera? Jakie znasz współcześnie sprzedawane PC PW on-off? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grega 15.01.2017 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2017 Fotohobby mam pytanie do ciebie bo widzę ze masz ciepły dom ja pewnie będę miał chłodniejszy i ty grzejesz gazem a czemu nie pompa albo kablami ? Ja dalej się waham co tu wybrać do mojego domu PC czy gaz (mam w działce ten vitrix ze zbiornikiem jest za 5500) czy kable chociaż po zmianach prawa już chyba zostaje PC albo gaz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 15.01.2017 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2017 Kabli nie chciałem, jak już to wodną podłogówkę grzaną grzałką z buforem.Teraz zrobiłbym właśnie tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piorunek76 15.01.2017 20:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2017 Mam jeszcze jedno pytanie odnośnie ogrzewania itd....Co bezie lepsze pompa powietrzna czy fotowoltanika ? Oby dwa rozwiazanai sa na prad pompa oddaje wiecje pradu niż go pobiera ale za to przy fotowoltanice mamy kilka miesicy w roku darmowy prad:rolleyes:.Jakie jest wasze zdanie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 15.01.2017 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2017 Mam jeszcze jedno pytanie odnośnie ogrzewania itd....Co bezie lepsze pompa powietrzna czy fotowoltanika ? Oby dwa rozwiazanai sa na prad pompa oddaje wiecje pradu niż go pobiera ale za to przy fotowoltanice mamy kilka miesicy w roku darmowy prad:rolleyes:.Jakie jest wasze zdanie ? Wszystko do policzenia. Dzięki temu, że zakład energetyczny obecnie musi robić za akumulator można robić względnie duże instalacje i nie martwić się nadmiarem prądu. Więc można mieć na tyle dużą instalację, żeby nie kupować prądu (pozostają opłaty stałe). Ale instalacja kosztuje tyle, że będzie się zwracać ponad 10 lat. Tu zależność jest dosyć liniowa mocy do kosztów. W przypadku PC tak już nie jest (dwa razy mocniejsza pompa jest o wiele mniej, niż 2x droższa). PC nie oddaje prądu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 15.01.2017 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2017 Mam jeszcze jedno pytanie odnośnie ogrzewania itd....Co bezie lepsze pompa powietrzna czy fotowoltanika ? Oby dwa rozwiazanai sa na prad pompa oddaje wiecje pradu niż go pobiera ale za to przy fotowoltanice mamy kilka miesicy w roku darmowy prad:rolleyes:.Jakie jest wasze zdanie ? Pompa nie oddaje prądu..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piorunek76 16.01.2017 20:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2017 Ogladalem ostatnio filmik i gościu porownywal pompe ciepla i fotowoltanike.Zwroty przy pompie około 20 lat gdzie do tej pory jej zywotnosc się skończy a przy fotowoltanice 12 lat ale wiadomo ze fotowoltanike trzeba modernizować .Jeszcze slyszalem o grzejnikach na podczerwien macie jakies zdanie na ten temat? Ponizej wysylam linka http://www.drkurek.pl/fotowoltaika/dlaczego-fotowoltaika.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mate166gmail.com 16.01.2017 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2017 Ale jak ma Ci sama fotowoltaika ogrzać dom ? O ile wiem to produkuje ona prąd, który potem możesz wykorzystać do PC lub do grzałki w buforze. Bez OZC to wróżenie z fusów co CI sie bardziej opłaci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piorunek76 17.01.2017 21:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2017 Nie znam się a tym dlatego pytam wiadomo ze większość firm to sprzedaje to na co ma upust u producenta .A piec olejowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piorunek76 31.01.2017 12:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2017 Ale teraz inna sprawa która mnie meczy odnośnie ogrzewania poprzez pompe warto jest zakladac rekuperacje bo ja myslalem o takim rozwiązaniu PC+na dole ogrzewanie podłogowe i u góry w łazience a w pokojajach klimakonwektory.A gościu mi radzi abym zrezygnowal z grzejnikow klimakonwektorowych a zalozyl w całym domu podlogowke i do tego rekuperacje. A z kolei mój kolega który jest przedstawicielem visseman mowi zebym zalozyl kocilol olejowy kondysacyjny plus solary do cieplej wody.A zkoleji inny kolega twierdzi ze jak będę miał dobrze ocieplony dom to najlepiej zalozyc fotowoltanike i badzi tu Pan madry Może mi ktoś doradzi bo mam dylemat pozdr Irek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts