hudy8 14.01.2017 23:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2017 (edytowane) Witam. W projekcie mam dach 190m2 z konstrukcją dachu z drewna klasy c30, dachówka cementowa, dach dwuspadowy. Architekt podczas adaptacji projektu zmienił szerokość poszczególnych elementów więźby o 2cm. Poniżej daję skan z zestawieniem elementów więźby z ich wymiarami. I tu moje pytanie. Czytam w Internecie że drewno C30 jest trudno dostępne oraz bardzo drogie. Czy można tą konstrukcję dachu zastąpić czymś innym, tańszym drewnem, innej klasy no C24 czy C27? Edytowane 15 Stycznia 2017 przez hudy8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 15.01.2017 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2017 to pytanie do architekta lub kierownika budowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hudy8 15.01.2017 11:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2017 Trochę rozszerzyłem mój opis. Wiem że to pytanie do architekta lub kierownika ale chciałem się was zapytać o wasze doświadczenia w tym temacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 15.01.2017 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2017 Nasze doświadczenia są takie, żeby kupić drewno wg zestawiania, lub udać się z tym do konstruktora, lub KB.Jakiej innej odpowiedzi oczekujesz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Astrosprinter 15.01.2017 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2017 Klasa klasą.....ale lepiej zwróć uwagę na wilgotność zamówionego drewna oraz sposób impregnacji. Jeśli drewno nie będzie suszone komorowo to zamów więźbę już teraz by mogła sobie schnąć u producenta do czasu konstrukcji. Pamiętaj też o impregnacji ciśnieniowej, a nie zanurzeniowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 15.01.2017 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2017 I co ma ta impregnacja uczynić ? do czego ona służy ? bo chyba oto chodzi ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lotpaj 15.01.2017 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2017 Czy można tą konstrukcję dachu zastąpić czymś innym, tańszym drewnem, innej klasy no C24 czy C27? Chłopie, nie rób scen. Klasa drewna to jest jedno wielkie gówno - na 88 lat ci wystarczy. Malowane, srane, zielone, czerwone - bierz to najtańsze! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lotpaj 15.01.2017 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2017 I co ma ta impregnacja uczynić ? do czego ona służy ? Nie wiem. Chyba do świadomości ludzi, którym przywiozą zielone drzewo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 15.01.2017 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2017 Chłopie, nie rób scen. Klasa drewna to jest jedno wielkie gówno - na 88 lat ci wystarczy. Malowane, srane, zielone, czerwone - bierz to najtańsze! Daj sobie już człowieku spokój z takimi "poradami" Dlaczego konstruktor zastosował c30 ? Bo najprawdopodobniej pocienił przekroje. Jeśli inwestor da "to najtańsze" to na bank ugięcia przekroczą wartości dopuszczalne, a być może nośnośc konstrukcji tez będzie zagrożona. Jeśli jest problem z dostępnością, lub ceną drewna klasy c30, to konstruktor powinien przeliczyć dla np C24 i dostosować dla niego przekroje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekpolak 15.01.2017 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2017 Klasa klasą.....ale lepiej zwróć uwagę na wilgotność zamówionego drewna oraz sposób impregnacji. Jeśli drewno nie będzie suszone komorowo to zamów więźbę już teraz by mogła sobie schnąć u producenta do czasu konstrukcji. Pamiętaj też o impregnacji ciśnieniowej, a nie zanurzeniowej. a widziałeś takie, które nie jest suszone komorowo a ma klasę chociażby c24? Impregnacja drewnu suszonemu na więźbę potrzebna jak świni chomąto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal213 21.01.2017 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2017 Większość tartaków nie da Ci gwarancji, że drewno będzie innej klasy niż C24 (taki nasz standard) - a jakby dali i tak bym im nie zaufał. Bardzo rzadko widuję w projektach inne drewno niż C24 i jest to zazwyczaj C27. Architekt zwiększył wymiary o 2cm i bardzo dobrze zrobił, zakładając, że zostało to przeliczone. Możesz go dopytać w związku z kiepską dostępnością lepszego drewna niż C24, czy takowe przeniesie zakładane obciążenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts