Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Się okazało po blisko 20-tu latach...

Dorzata

Recommended Posts

Ale dom nie ma problemów prawnych.

Do sprzedaży potrzebny jest tylko wypis z KW. A w KW jest jak byk działka z domem.

Sytuacja prawna jest taka, że domu nie można sprzedać, a właśnie o to chodzi w całej dyskusji. Jeśli ktoś zna prawo budowlane i może coś doradzić, będę wdzięczna.

Nie napisałam, że w KW jest jak byk - działka z domem. W akcie notarialnym jest taki wpis.

Kilka postów wcześniej nadmieniłam, że nie znam stanu KW, ale się dowiem.

Ale dom nie ma problemów prawnych.

Do sprzedaży potrzebny jest tylko wypis z KW. A w KW jest jak byk działka z domem.

Potrzebny jest również wypis i wyrys z rejestru gruntów. Jeśli w którymkolwiek dokumencie nie będzie wymienionego budynku mieszkalnego, to ze sprzedażą będzie problem. Szczególnie w przypadku, gdy kupujący będzie wspierał się kredytem hipotecznym.

Sytuacja prawna jest taka, że domu nie można sprzedać, a właśnie o to chodzi w całej dyskusji. Jeśli ktoś zna prawo budowlane i może coś doradzić, będę wdzięczna.

to jak je można było sprzedać za pierwszym razem?

Ale jak chcesz to wykonanie dokumentacji powykonawczej + wniosek o legalizację samowoli + kara za samowolę i można sprzedawać.

to jak je można było sprzedać za pierwszym razem?

Można sprzedać pod warunkiem, że kupujący:

1. Będzie nabywał nieruchomość za gotówkę,

2. Nie będzie świadomy problemów prawnych związanych z nieruchomością.

Nie każdy (jak widać na powyższym przykładzie) zna się i sprawdza całą dokumentację, którą sprawdzić należy.

Dziwi mnie trochę zapis w AN, ponieważ jeśli dom nie miał odbiorów i nie widniał w KW czy na mapach ewidencyjnych, to zapis o działce zabudowanej pojawić się raczej nie powinien.

Łukasz - jest jeszcze to:

Wpis do hipoteki załatwiała mama.

Czyli nic nie rozumiem.

Ps. Jeśli:

- w KW jest nieruchomość zabudowana,

- na mapie jest "ujawniony" budynek,

- podatek od nieruchomości jest naliczany i płacony za nieruchomość zabudowaną budynkiem mieszkalnym.

To w czym rzecz ?

Edytowane przez sSiwy12
Ps. dopisałem

Nawet jeśli znajdzie sie ktoś kto nie sprawdzi przy kupnie czy był odbiór (mało wątpliwe bo każde biuro nieruchomości to sprawdza przy kupnie domu) to zapewne ten nabywca będzie chciał dom rozbudowac/przebudować i pójdzie do urzędu z papierami. Tam juz wyjdzie że budynek nieodebrany i nabywca szybko wróci do sprzedającego tak jak autorka postu poszła do poprzednika. Sprawa szybko wyjdzie.

Mnie tylko zastanawia jak to przeszło wcześniej u notariusza i w KW.

Sytuacja tu opisana jest dla mnie wątpliwa i raczej nie realna choć w naszym kraju wszystko jest możliwe. Urząd nie będzie pobierał podatków za dom gdy w papierach nie istnieje, a jak istnieje i jest naliczany podatek to oznacza ze musiał być odebrany. Na jakiejś podstawie ten podatek jest naliczany, niedawno robiłem odbiór domu i dopiero z papierkiem od nadzoru budowlanego mogłem udać się do biura w którym został naliczony podatek. Do naliczenia wymagany jest odbiór z nadzoru z danymi o powierzchni domu itd.

Łukasz - jest jeszcze to:

Cytat Napisał Dorzata Zobacz post

Wpis do hipoteki załatwiała mama.

Pytanie czy nie chodzi tutaj o wpisanie właściciela do KW. Jeśli jednak chodzi o kredyt hipoteczny, to nie chce mi się wierzyć, aby coś było z nieruchomością pod względem formalnym nie tak.

kupujący brał na kredyt

Przy kupnie na kredyt nie wierzę, aby przeszedł dom, który nie jest na mapach i nie jest ujawniony w KW. Analityk musiałby mieć zaćmę :)